
Χρόνια Πολλά σε όλους και μακάρι η Γέννηση του Θεανθρώπου να φέρει την λευτεριά και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων!!!
Υπό τη στενή παρακολούθηση της Τ/κ οργάνωσης Embargoed! βρίσκονταν οι χιλιάδες φίλοι του ΑΠΟΕΛ που παρακολούθησαν τον αγώνα Champions League της ομάδας τους εναντίον της Chelsea στο Stanford Bridge την περασμένη Τρίτη. Όπως αποκαλύπτει η ίδια η Τ/κ οργάνωση, που εδρεύει στο Λονδίνο, έλαβε μέρος σε σύσκεψη με τη Chelsea και τη μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου και εκπόνησαν σχέδιο παρακολούθησης της συμπεριφοράς των Πορτοκαλί. Ο πρόεδρος της Embargoed! Fevzi Hussein, εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίηση του για τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα πράγματα.
Η κρατική υπόσταση των Τουρκοκυπρίων υφίσταται από τα Ματωμένα Χριστούγεννα του 1963: η τουρκοκυπριακή ανταρσία διχοτόμησε διοικητικά την Κύπρο, με την αποχώρηση των τ/κυπρίων βουλευτών, υπουργών, δημοσίων υπαλλήλων και άλλων αξιωματούχων, αλλά και γεωγραφικά, καθώς οι Τ/κύπριοι κατάφεραν να δημιουργήσουν θύλακες στη Λ/σία, Αμμόχωστο, Πάφο, Μανσούρα και στο στρατηγικό κάστρο του Αγ. Ιλαρίωνα στον Πενταδάκτυλο. Περίπου 25.000 Τ/κύπριοι μετακινήθηκαν τότε προς αμιγείς τουρκικές περιοχές.
Η τουρκική εισβολή του 1974 και το εθνικό ξεκαθάρισμα που ακολούθησε, έθεσε τις προϋποθέσεις για το μόνιμο αφελληνισμό στο βόρειο τμήμα της πατρίδας μας, το οποίο με την εισροή εκατοντάδων χιλιάδων εποίκων, μοιάζει με ισλαμικό κομμάτι της Ανατολής. Το Νοέμβριο του 1983, η Τουρκία και ο Ντεκτάς, αφού μέτρησαν τις πιθανές ελλαδοκυπριακές αντιδράσεις ανακήρυξαν την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου». Ας μη ξεχνά ο αναγνώστης ότι λίγο ενωρίτερα, το 1977 και 1979 («Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου») είχαν τεθεί οι βάσεις για την εγκαθίδρυση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στα πλαίσια των δικοινοτικών συνομιλιών. Η μονομερής ανακήρυξη του ψευδοκράτους αποτέλεσε τότε την πρώτη ευκαιρία και αφορμή για απεγκλωβισμό από τα ομοσπονδιακά πλαίσια λύσης του Κυπριακού, αλλά είπαμε: η Τουρκία προέβλεψε ότι η ελλαδοκυπριακή ηγεσία θα συνέχιζε την τακτική του «καλού παιδιού».
Παρ’όλες μας τις διπλωματικές ήττες και τη σταδιακή διαμόρφωση και δόμηση του ψευδοκράτους, το φρόνημα του λαού μας ήταν υψηλό, τουλάχιστον στα θέματα της Αξιοπρέπειας και στις θέσεις Αρχών. Γιατί ναι μεν τα χρόνια μετά την εισβολή η κυπριακή οικονομία (της αμερικανικής βοήθειας) καθήλωσε τα αγωνιστικά μας αντανακλαστικά, εντούτοις, η «απορριπτική» κοινή γνώμη ανάγκαζε τους πολιτικούς να καταφεύγουν στο ψέμα περί «επιστροφής όλων των προσφύγων, αποχώρησης όλων των εποίκων και του τουρκικού στρατού, περί ανυπότακτου αγώνα κλπ».
Στη μετά το σχ. Ανάν εποχή, έχει τόσο πολύ επικρατήσει το «διαλλακτικό-ευέλικτο» μέτωπο, που πραγματικά βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση απ’ότι πριν το 2004, ενώ θα έπρεπε να ήταν το αντίθετο. Εξηγούμαι: το δημοψήφισμα δεν ήταν ενιαίο, αλλά ξεχωριστό από τους τουρκοκύπριους και μάλιστα υπό την εποπτεία των κατοχικών δικαστικών αρχών, που σε συνδυασμό με την αναγνώριση της λαϊκής βούλησης της «Τ.Δ.Β.Κ» (συμπεριλαμβανομένων των εποίκων), σημειώνεται μια μορφή διεθνούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους και μάλιστα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Έκτοτε, οι Ταλάτ και Ερντογάν έχουν επιδοθεί σε μια προπαγανδιστική εκστρατεία ανανώρισης του ψευδοκράτους, με κύριο επιχείρημα την άρση της δήθεν απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, ταυτόχρονα με την πώληση της ελληνικής κατεχόμενης γης σε ξένους τουρίστες, αλλά και την αξιοποίηση της ελεύθερης Κύπρου, προσφέροντας στους Τουρκοκύπριους συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ανόδου. Οι επιτυχίες της τουρκικής διπλωματίας είναι τόσες πολλές, αλλά θα αναφέρω ενδεικτικά γεγονότα του τελευταίου τριημέρου:
· Μετά από πρόσκληση του κατοχικού Ταλάτ, τη μεσημέρι της Τετάρτης οι Πρέσβεις της προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, Σουηδίας, της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Βρετανίας και ο Πρέσβης της Ελβετίας, μετέβησαν στο «Προεδρικό» στα κατεχόμενα και παρακάθησαν σε γεύμα!
· Η Σουηδική Προεδρία της Ε.Ε στο Προσχέδιο των Συμπερασμάτων της δεν αναφέρεται σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, για τη μή εκπλήρωση των κυπρογενών της υποχρεώσεων, ούτε και το Ευρωκοινοβούλιο, αναφερόμενοι στην αναγκαιότητα λύσης του Κυπριακού στη βάση Δ. Δ. Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.
· Ο Ταλάτ προγραμματίζει επίσημη συνάντηση με το Βρετανό Πρωθυπουργό Μπράουν αρχές Δεκεμβρίου, οπότε και θα τελέσει τα εγκαίναι του παραρτήματος του «Πανεπιστημίου» της Κερύνειας στο Λονδίνο (4/12/09).
Από την άλλη, η ελλαδοκυπριακή ηγεσία, προσπαθεί να πείσει την κυπριακή και διεθνή κοινή γνώμη ότι το ΟΧΙ στο σχ. Ανάν δεν ήταν ΟΧΙ στην Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, αλλά το ΟΧΙ που θα τσιμεντώσει το ΝΑΙ. Με τα επαναπροσεγγιστικά μας ρεζιλίκια, αποενοχοποιούμε την Τουρκία από τα συνεχιζόμενα της εγκλήματα και τους Τουρκοκύπριους-έποικους, που τόσες δεκαετίες δηλώνουν συμμόρφωση στις κατοχικές αρχές. Κυρίως, η συνέχιση των ανοικτών οδοφραγμάτων καταδεικνύει τη δουλικότητα του Έλληνα Κύπριου στη ψευδοαστυνομία, αλλά και την εκ μέρους του αναγνώριση των κατοχικών αρχών. Τέλος, μας έχει γινει συνήθεια η τουριστικοποίηση των κατεχόμενων εδαφών μας και η αποδοχή των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής.
Δεν είναι υπερβολή ότι για τους Κυπρίους σήμερα, η οικονομική πτυχή του Κυπριακού υπερτερεί των άλλων: το ποσοστό των επιστρεφόμενων εδαφών, η ανοικοδόμηση των κατεχομένων για τις εργοληπτικές εταιρείες, ο τουρισμός της Αμμοχώστου για τους ξενοδόχους, η αγορά ακινήτων για τους κτηματομεσίτες, το φθηνό τ/κυπριακό εργατικό δυναμικό για τους καπιταλιστές, κλπ. Η αντιμετώπιση του Κυπριακού με οικονομικούς-συμφεροντολογικούς όρους, ευνοεί την ακελική προπαγάνδα πως «όποιος δεν θέλει Ομοσπονδία, είναι ψευδοπατριώτης και κατά βάθος επιθυμεί τη διχοτόμηση». Το χειρότερο με την ακελική λασπολογία αλλά και λόγω της ανικανότητας διαχείρισης του ΟΧΙ από το κομματικό «απορριπτικό μέτωπο» είναι πως πράγματι καθοδηγεί μια σημαντική μερίδα των Ελλήνων Κυπρίων στην προοπτική της διχοτόμησης, αντικρύζοντας τα αδιέξοδα της ομοσπονδιακής πολιτικής.
Με αυτές μου τις σκέψεις, συμπεραίνω ότι η τουρκική πλευρά επωφελείται των σφαλμάτων των δικών μας επιλογών: της επιδίωξής μας για ομοσπονδοποίηση της Κύπρου και στην καταρράκωση του εθνικού μας φρονήματος, από την εκάστοτε πολιτική μας ηγεσία, για μείωση των αντιστάσεων της κοινής γνώμης. Δυστυχώς οι εξελίξεις στο εθνικό μας ζήτημα προδιαγράφουν μια νέα ελληνική ήττα: ο ξένος δάχτυλος αντιλαμβάνεται πως ένα νέο σχέδιο τύπου Ανάν θα απορριφθεί από τους Έλληνες, γι’ αυτό προετοιμάζεται για τη μελλοντική και επίσημη πλέον αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Εκτός και αν η πολιτική μας ηγεσία αφήσει τη ξενόδουλη τουρκόφιλη τακτική της επαναπροσέγγισης και των «δ/κ συνομιλιών» και αναλάβει την Εθνική στρατηγική της Απελευθέρωσης.
Πράγμα που δεν το βλέπω...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Σε πρόσφατή συνέντευξη Τύπου, ανακοινώθηκε η ίδρυση της «υπερκομματικής» οργάνωσης «Λύση-Επανένωση-Ειρήνη», που στόχο έχει τη στήριξη των διεργασιών ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό. Ο πυρήνας της εν λόγω οργάνωσης είναι στη Λεμεσό και οι δρώντες ευελπιστούν στην διαρθρωτική εξάπλωση στις άλλες πόλεις, καθώς και στα κατεχόμενα. Σε δηλώσεις τους, τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου της «Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης» αναφέρονται στην αναγκαιότητα κινητοποίησης της κυπριακής κοινωνίας εν όψει των εξελίξεων στο Κυπριακό και την «ανακοπή του εθνικισμού και του αρνητισμού».
Την Κίνηση την οποία υποστηρίζουν δεκάδες επώνυμοι πολιτικοί, τοπικοί άρχοντες και επιχειρηματίες (εφημ. Πολίτης) είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που στις τελευταίες Προεδρικές τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας Χριστόφια (εφημ. Χαραυγή). Αιχμή του δόρατος της «υπερκομματικής» οργάνωσης είναι ο Ακελικός δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου και ο επιχειρηματίας Άκης Λόρδος.
Οι ιδεολογικές βάσεις της νέας αυτής πλατφόρμας του ΝΑΙ είναι γνωστές: υποβαθμίζοντας την ελληνική εθνική μας ταυτότητα και προβάλλοντας τη ψευδο-νεο-κυπριακή συνείδηση, προσπαθούν να επιβάλουν στην κυπριακή κοινωνία τη λασπολογία της επαναπροσέγγισης, με στόχο την εδραίωση της ομοσπονδίας στην κοινή γνώμη και την τελική διευθέτηση του εθνικού μας θέματος στα μέτρα των Αγγλοαμερικανών.
Πώς ερμηνεύουν αυτοί οι άνθρωποι τις λέξεις ΛΥΣΗ - ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ – ΕΙΡΗΝΗ;
Είναι Δίκαιη, Βιώσιμη και Λειτουργική Λύση του Κυπριακού η εφαρμογή της Ομοσπονδίας στην Κύπρο; Κάθε άλλο: παραβιάζει τις βασικές αρχές Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ είναι πασιφανές ότι τέτοια διευθέτηση δεν θα αντέξει στο χρόνο: εξ ού και η τουρκική απαίτηση για εγγυήσεις! Η Ομοσπονδία αποτελεί προσωρινή διευθέτηση για διευκόλυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκία στην Ε.Ε. και προϋπόθεση για τη νόμιμη άσκηση ελέγχου σε όλη την κυπριακή επικράτεια από τους Τούρκους.
Επανενώται στα αλήθεια η πατρίδα μας; Όχι, επειδή η διζωνικότητα ενισχύει και νομιμοποιεί τη διαχωριστική γραμμή. Γι’αυτό και οι μειωμένες ελευθερίες στη διακίνηση, περιουσία και εγκατάσταση των Ελλήνων στο βόρειο τμήμα. Ούτε διοικητικά, ούτε γεωγραφικά η Κύπρος επανενώνεται βάσει του ομοσπονδιακού μοντέλου, καθώς το τουρκικό συνιστών κρατίδιο είναι παντοδύναμο συνταγματικά, και ελεγχόμενο από την Άγκυρα πολιτικοστρατιωτικά. Οι διάφοροι ανανιστές, αντικατέστησαν το σύνθημα της μόνης δίκαιης λύσης του Κυπριακου, την έννοια της ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ, με αυτήν της «Επανένωσης», για να εδραιώσουν την επαναπροσεγγιστική αντίληψη στους Έλληνες Κύπριους με τον εξής τρόπο: όποιοι δεν επιθυμούν τη Διζωνική και Δικοινοτική Επανένωση, είναι «εθνικιστικές – σωβινιστές, αρνητές της λύσης, που επιδιώκουν τη διχοτόμηση και εξυπηρετούν την τουρκική πολιτική!!».
Φέρνει την Ειρήνη στην Κύπρο η Ομοσπονδία, κύριοι της πλατφόρμας του ΝΑΙ; Μα ΟΧΙ φυσικά! Την πραγματική ειρήνη, οι ομοσπονδιακοί, τη συγχύζουν με το καθεστώς της αγγλοτουρκικής επικυριαρχίας! Πραγματική ειρήνη σε ένα κράτος, υπάρχει όταν το κράτος είναι κυρίαρχο, και οι πολίτες του είναι ελεύθεροι. Ούτε στον παρόν στάδιο υπάρχει ειρήνη, καθώς ο τουρκικός στρατός έχει επιβάλει την ειρήνευση του ισχυροτέρου (άρα η διχοτόμηση δεν μπορεί να αποτελεί εναλλακτική πρόταση της Ομοσπονδίας). Η μόνη οδός για την εδραίωση της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης και ευημερίας στην Κύπρο, είναι η εφαρμογή του Δικαιώματος της Αυτοδιάθεσης στους ιστορικά δικαιούχους κατοίκους της.
Για το κατά πόσον υπερκομματικές και πατριωτικές είναι τέτοιες πλατφόρμες προώθησης της λύσης «από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους», υπενθυμίζω τα εκατομμύρια δολλάρια των ΗΠΑ που διοχετεύθηκαν από το 1997 ως το 2004 σε «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», που υποστήριζαν τις αγγλοαμερικανικές λύσεις στο Κυπριακό και ειδικότερα το Δικοινοτικό Πρόγραμμα Βοηθείας (Bicommunal Aid Program) με τελευταία προσπάθεια αυτήν του σχεδίου Ανάν (σχετικό τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Λ/σία προς τον Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ και την Αμερικανική Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ – σχετική αποκάλυψη στην εφημ. Φιλελεύθερος – Αύγ. 2008).
Τα επιχειρήματα των οπαδών της Ομοσπονδίας είναι αστεία, και τα συνθήματά τους διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Εδώ και τριάντα πέντε χρόνια οι «ηγέτες μας», μας βομβαρδιζουν για την ανάγκη του ιστορικού συμβιβασμού και της συνθηκολόγησης στα Διζωνικά και Δικοινοτικά τους πλαίσια. Και παρ’ όλ αυτά ο λαός καταψήσισε το σχέδιο Ανάν. Εδώ και 2 χρόνια το καθεστώς Χριστόφια παρακολουθεί και καταδιώκει τους αντι-ομοσπονδιακούς. Και παλιν όμως η κοινή γνώμη αρνείται την ταπεινωτική συνθηκολόγηση.
Η ατομική και εθνική μας αξιοπρέπεια δεν αντέχει στην ντροπή της Ομοσπονδίας.
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ!
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
«Δίνω το λόγο μου και στις δύο κοινότητες ότι το Ην. Βασίλειο είναι έτοιμο να υποστηρίξει τις διαδικασίες με όποιο τρόπο μπορεί»
Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την Κύπρο και το λαό της. Είχα την ευκαιρία την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο να συζητήσω για τις πρόσφατες εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με τον καλό μου φίλο Δημήτρη Χριστόφια. Ανυπομονώ να συναντήσω σύντομα τον ομόλογό του στις συνομιλίες Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η συνάντησή μου την περασμένη εβδομάδα, μου θύμισε τη σημαντική συμβολή των Κυπρίων και από τις δύο κοινότητες στη ζωή και κοινωνία μας εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κοινότητές σας, έχουν ενσωματωθεί στη βρετανική κοινωνία, ενώ διατηρούν στο σύνολό τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ταυτότητάς τους. Και έχω ακούσει από πρώτο χέρι πολλές προσωπικές εκτιμήσεις από Κυπρίους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τις ιστορικές εκτιμήσεις, και τις αδικίες από τις οποίες υπέφεραν και οι δύο κοινότητες του νησιού. Ο άδικος χαμός κάποιου αγαπημένου προσώπου, ο πόνος του να είσαι πρόσφυγας στην ίδια σου τη χώρα, η απώλεια αγαπημένης οικογενειακής γης ή η παραμέληση και καταστροφή των χώρων, όπου εργάζονταν. Και οι δύο κοινότητες έχουν υποφέρει. Αλλά τώρα είναι η ώρα να επουλώσουμε τις πληγές του παρελθόντος και να προχωρήσουμε προς ένα λαμπρότερο μέλλον. Δεν ήταν ποτέ εντονότερο ότι οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στη Βρετανία είναι ενωμένοι και παροτρύνουν τους ηγέτες τους να προχωρήσουν. Αυτή τη χρονική περίοδο υπάρχει η άνευ προηγουμένου ευκαιρία να τερματιστεί η επί 35 χρόνια διαίρεση του νησιού. Οι δύο Κύπριοι ηγέτες έχουν δείξει τεράστιο κουράγιο και αποφασιστικότητα και μεγάλη πρόοδος έχει γίνει στις συνομιλίες. Εχει καλυφθεί πολύ έδαφος. Η πρόκληση τώρα είναι να μετατραπεί η ευκαιρία σε πραγματικότητα. Και πιστεύω σταθερά ότι με ευελιξία και συμβιβασμό, μέχρι τον ερχόμενο χρόνο είναι δυνατό να επιτευχθεί μια συμφωνία. Τα ζητήματα είναι περίπλοκα και δύσκολα. Δεν υποτιμώ την αποστολή που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δύο ηγέτες. H λύση στο κυπριακό πρόβλημα πρέπει και θα είναι κυπριακή, μια λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Ενώ η βρετανική κυβέρνηση δεν θα παρέμβει, υπάρχει δεδομένη η καλή θέληση εντός της Διεθνούς Κοινότητας συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης ούτως ώστε ως αποτέλεσμα των συνομιλιών να επανενωθεί το νησί με επιτυχία και να γράψουμε ιστορία. Δίνω το λόγο μου και στις δύο κοινότητες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να υποστηρίξει τις διαδικασίες με όποιο τρόπο μπορεί. Ο Υπουργός μου για την Ευρώπη Chris Bryant θα επισκεφθεί την Κύπρο αυτό το μήνα. Την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο των συνομιλιών έκανα το βήμα και ανακοίνωσα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει σχεδόν το μισό έδαφος των Κυρίαρχων Βάσεών του στα Η.Ε. Θέτω αυτή την προσφορά στο τραπέζι. Τώρα εξαρτάται από τους Κύπριους ηγέτες να αποφασίσουν πώς θα χρησιμοποιήσουν (την προσφορά αυτή) ως μέρος των διαδικασιών επίλυσης. Δύσκολοι συμβιβασμοί θα απαιτηθούν ούτως ώστε να εξισορροπηθούν τα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων. Αλλά το αποτέλεσμα είναι τεράστιο. Μια ενωμένη διζωνική δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρος με πολιτική ισότητα, που θα παραδώσει στους πολίτες της τα πλεονεκτήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμβάλλοντας έτσι στη σταθερότητα της γύρω περιοχής. Αυτό δεν θα είναι μόνο μια καινούργια αρχή για τους Κυπρίους. Θα είναι προς όφελος της Βρετανίας, της Ευρώπης, αλλά και γενικότερα της Διεθνούς Κοινότητας. Οπως είπα και στο Βερολίνο την προηγούμενη εβδομάδα με την ευκαιρία της 20ης επετείου από την πτώση του τείχους του Βερολίνου οι ευκαιρίες στην Ιστορία μπορούν να εξασθενήσουν και να ενδυναμωθούν, αλλά η ιστορία διαχρονικά κατευθύνεται όπως ελπίζουμε και όχι όπως φοβόμαστε. Σήμερα το μήνυμά μου στους Κυπρίους ηγέτες και σε εσάς είναι απλό. Μπορείτε να φτιάξετε ιστορία. Μείνετε ενωμένοι και έχετε κουράγιο. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα σας στηρίξει. (Μετάφραση από τα αγγλικά)
Χαραυγή
Από τον πρώτο εντός έδρα αγώνα του ΑΠΟΕΛ το ιστολόγιο κατήγγειλε τις ανθελληνικές προκλήσεις από την ΟΥΕΦΑ η οποία έχει και Κύπριο αντιπρόεδρο!!! Και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν έμεινε εκεί αλλά μας επιβεβαίωσε δις και στον δεύτερο αγώνα του ΑΠΟΕΛ. Αρχικά απαγορεύοντας τον σχηματισμό της σημαίας της ΕΟΚΑ με χαρτόνια από το πέταλο με τους οργανωμένους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ και τώρα με την καταγγελία της ομάδας του ΑΠΟΕΛ για την ανάρτηση ελληνικών σημαίων!!!Η εταιρεία ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΛΤΔ ανακοινώνει ότι έχει παραλάβει αργά χθες το απόγευμα νέα καταγγελία της UEFA κατά του ΑΠΟΕΛ, η οποία αφορά τον πρόσφατο αγώνα με την Πόρτο στο ΓΣΠ και την ανάρτηση Ελληνικών σημαίων από τους φίλους και οπαδούς της ομάδας μας στη Δυτική και στην Ανατολική κερκίδα του σταδίου ΓΣΠ.
Η εταιρεία ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΛΤΔ επιθυμεί να ενημερώσει τους φίλους και οπαδούς του ΑΠΟΕΛ ότι η πρόθεση μας ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής της UEFA θα είναι η μη παραδοχή της κατηγορίας, την οποία σε κάθε περίπτωση απορρίπτουμε ως νομικά αβάσιμη.
Επιθυμούμε επίσης να διασαφηνίσουμε ότι η ανάρτηση των εν λόγω σημαίων αποτέλεσε μέρος του εορταστικού κλίματος στον αγώνα της ομάδας μας στο Champions League, αφού η ανάρτηση σημαίας στις κερκίδες σταδίων δεν απαγορεύεται.
Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους φίλους και οπαδούς του ΑΠΟΕΛ ότι προτιθέμεθα να εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα, σε όλα τα αρμόδια Δικαστικά σώματα και σε όλα τα επίπεδα, για προστασία της ιστορίας του Σωματείου μας.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΛΤΔ
Η κατάσταση που δημιουργήθηκε με τα πανό των οπαδών του ΑΠΟΕΛ, στο τελευταίο παιχνίδι με την Πόρτο, χρήζει επισταμένης διερεύνησης. Διότι, εκείνο που τελικά απαγορεύθηκε από την ΟΥΕΦΑ, ήταν ένα ψηφιδωτό με σχηματισμό της Κύπρου, μέσα από μια εντυπωσιακή φιγούρα χρωμάτων. Προς τι και γιατί να απαγορευθεί αυτή η εικόνα; Ποιον και γιατί ενοχλεί;
Η ΟΥΕΦΑ σε άλλες περιπτώσεις κλείνει τα μάτια. Όταν βγαίνουν στις κερκίδες με τον πιο προκλητικό τρόπο σύμβολα ανύπαρκτων κρατών, γιατί δεν αντιδρά η ΟΥΕΦΑ; Μάλιστα, στο επίσημο σάιτ της μιλά για Μακεδονία, προκαλώντας αφόρητα, αφού τέτοιο όνομα δεν υπάρχει καταχωρημένο στον ΟΗΕ υπέρ του κρατιδίου των Σκοπίων.
Ουδείς θέλει να αναμιγνύεται η πολιτική με το ποδόσφαιρο. Αλλά στο όνομα αυτής της αρχής, δεν μπορεί να αποδέχεται η Κύπρος να της απαγορεύουν να προβάλλει τα αυτονόητα. Από πού ως πού είναι πολιτικό σύμβολο η δημιουργία σε ψηφιδωτό της χώρας μου; Αντιθέτως, πολιτική ενέργεια είναι η προκλητική αναφορά των Τούρκων στο 1453, κάθε φορά που παίζουν με ελληνικές ομάδες. Τι κάνει γι’ αυτά η ΟΥΕΦΑ;
Η ΚΟΠ έχει ευθύνη να απευθυνθεί επίσημα στην ΟΥΕΦΑ και να συζητήσει εφ' όλης της ύλης αυτά τα θέματα. Για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και να σταματήσει η θυματοποίησή μας.
Η ΟΥΕΦΑ δεν είναι εκτός ελέγχου και κριτικής. Και από τη στιγμή που συμπεριφέρεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, δεν μπορεί να μένει στο απυρόβλητο. Πρέπει να τεθεί ενώπιον των ευθυνών της, για να λογικευθεί και να παύσει να ενεργεί κατά τρόπο δυσμενή σε βάρος μας…
"Έλληνες, τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας της οποίας μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλο το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε δια την πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών."Και οι Έλληνες του 1940 έδειξαν ότι ήταν αντάξιοι των προγόνων τους. Αντιστάθηκαν για να υπερασπιστούν τα ιερά χώματα της Ελλάδας και τους δικούς τους ανθρώπους. Πολέμησαν ηρωϊκά αναγκάζοντας εχθρούς και συμμάχους να θαυμάζουν τον ηρωϊσμό του Έλληνα στρατιώτη. Κατά τον πόλεμο με την πάνοπλη Ιταλία όχι μόνο αντιστάθηκε αλλά κατάφερε να απελευθερώσει και τα σκλαβωμένα ελληνικά χωριά της Βορείου Ηπείρου. Τελίκα μετά από πολύμηνες μάχες ο στρατός μας υπέκυψε όταν δέχθηκε επίθεση και από την δεύτερη στρατιωτική υπερδύναμη την Γερμανία που εισέβαλε από τα βόρεια της Μακεδονίας.
Τ Η Σ ΜΑΝΑΣ μας, της Ελλάδας, Πρωθυπουργέ, κύριε Γιώργο Α. Παπανδρέου, καλωσόρισες στο νησί μας το νοτιότερο. Σε υποδεχόμαστε με τις προσήκουσες σε δημοκρατικά εκλελεγμένο πρωθυπουργό της μητρός Ελλάδος τιμές. Αλλά και με τη δεδηλωμένη από χρόνια, προς εσένα προσωπικά, έλλειψη εμπιστοσύνης που αρμόζει σε όποιον υποστήριξε το εφιαλτικό Σχέδιο Ανάν, τ’ οποίο, δόξα τω λαώ, αποκρούστηκε με το 76% της Λαϊκής Κυριαρχίας. Με την έλλειψη εμπιστοσύνης, συνάμα, που αρμόζει σε όσους τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδας - Κύπρου, του αειμνήστου πατρός σου Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, κατάργησαν από τον Οκτώβριο του 2001, μεταξύ των οποίων, τότε, και ΕΣΥ ως υπουργός Εξωτερικών του κ. Κ. Σημίτη.
Ε Ν Τ Ο Υ Τ Ο Ι Σ , κύριε Πρωθυπουργέ μας, προσευχόμαστε εξ όλης της ψυχής και εξ όλης της διανοίας, η πρωθυπουργία σου, με έργα και πράξεις, να διαψεύσει τους βασιζόμενους στο βεβαρημένο παρελθόν φόβους μας. Προσευχόμαστε πρωτίστως και πάνω απ’ όλα να μπορέσεις να ανορθώσεις και να ενδυναμώσεις την Ελλάδα μας. Να κάμεις ΙΣΧΥΡΟ το ελλα-δικό μας κράτος: Στο Αιγαίο, στη Θράκη, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στην οικονομία, στην άμυνα, στη διπλωματία, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στον πολιτισμό. Και τους εν Ελλάδι, εν Κύπρω κι όπου γης Έλληνες και Ελληνίδες, υπερήφανους ξανά για την πατρίδα.
Γ Ι Α ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ θα ακούσεις τα καθέκαστα από το στόμα του Έλληνα Κύπριου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια και των άλλων εκλελεγμένων ηγετών του κυπριακού Ελληνισμού. Όμως, λάβε υπόψη ότι, στο βάθος των σκέψεων και της εκάστοτε πολιτικής τους, το μόνιμο καταθλιπτικό υπόβαθρο είναι ένα: Η απόγνωση ότι η Ελλάδα μας μοιάζει με… Ξιπετσισμένον Κουρκουτά. Την παραστατικότερη πολιτική απόδοση του όρου αυτού στην κοινή νεοελληνική, την είχε πει, με δικά του λόγια, διαχρονικώς επαληθευόμενα, πριν από 59 χρόνια, ο δικός σου ο παππούς, ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου, αντιπρόεδρος της τότε κυβέρνησης: «Η Ελλάς αναπνέει με δύο πνεύμονες, τον έναν αγγλικόν, τον δε αμερικανικόν και δι’ αυτό δεν ημπορεί, λόγω του Κυπριακού, να κινδυνεύση να πάθη από ασφυξίαν»...
Μ Ε Γ Ι Σ Τ Η , λοιπόν και πρωταρχική σημασία, πάνω και πέρα από τους τρέχοντες χειρισμούς, το ύψιστο καθήκον σου, Πρωθυπουργέ μας, να πάψει η Ελλάς να είναι σαν Ξιπετσισμένος Κουρκουτάς. Για ν’ αναπνέει, επιτέλους, μ’ ελληνικά πνευμόνια: «Η Ελλάδα στους Έλληνες», όπως υπενθυμίζει κι η λησμονημένη φευ από την Αθήνα, Αεροπορική Βάση στην Πάφο που φέρει τ’ όνομα του αείμνηστου πατρός σου, «Ανδρέας Παπανδρέου».
Πηγή: η Σημερινή