Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Κυπριακό: Εν αναμονή εξελίξεων...

Ποιο είναι το σκηνικό σήμερα;

Η επανέναρξη των «δικοινοτικών συνομιλιών» προγραμματίζεται για το τέλος του Αυγούστου, έχοντας ως ενδιάμεσο σταθμό την έκθεση του Γ.Γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, που θα συνταχθεί το Νοέμβριο, αναφορικά με την πορεία των συνομιλιών. Τόσο η ελληνική κυπριακή πλευρά, όσο και η τουρκική, λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την εν λόγω έκθεση του ΟΗΕ, θέλοντας να αποφύγουν την επίρριψη ευθυνών για το αδιέξοδο των συνομιλιών. Γι’ αυτό εξ’ άλλου, παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό καταγγελίες εκ μέρους του κ. Χριστόφια ότι οι θέσεις Έρογλου είναι ακραίες, ιδιαίτερα στο περιουσιακό, που οδηγούν στη διχοτόμηση. Από την άλλη, ο κατοχικός ηγέτης προβάλλει επικοινωνιακά την πρόταση για εντατικοποίηση των «συνομιλιών», με αντικειμενικό σκοπό την επίλυση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2010.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι οι περίφημες «δικοινοτικές συνομιλίες» έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Τόσο από τα εμπλεκόμενα μέρη, όσο και από την κοινή γνώμη. Βάσει αυτής της διαπίστωσης, ο Γ.Γ του ΟΗΕ επεξεργάζεται φόρμουλα για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, που εκ των πραγμάτων φέρνει την ελληνική πλευρά σε δυσχερέστερη θέση. Επειδή μια τέτοια διάσκεψη, αν και τυπικά μπορεί να μήν ενσωματώσει τις πρόνοιες της επιδιαιτησίας και του χρονοδιαγράμματος (για να μή πληγεί ο Χριστόφιας στο εσωτερικό μέτωπο), στην πράξη, και χρονοδιάγραμμα θα μπεί, και η επιδιαιτησία (άτυπα) θα επιβληθεί. Το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή ο καθορισμός μιας ορισμένης περιόδου για επίτευξη (αναγκαστικής) σύγκλισης και διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων, είναι ούτως ή άλλως επιβεβλημένο από τον εκάστοτε Δεκέμβριο, που αποτελεί μήνα κατατεθέν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. (Με την έννοια ότι το Κυπριακό εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στην πλήρη ένταξη. Προς το παρόν...).

Μετά τη διεθνή διάσκεψη, τί;

Και εάν η διεθνής διάσκεψη δεν περιλαμβάνει τους μηχανισμούς της επιδιαιτησίας και του χρονοδιαγράμματος, και πάλιν θα αποβεί αρνητική εξέλιξη για την ελληνική πλευρά, επειδή μέσα από αυτήν 1) θα εξισωθεί σε διεθνές επίπεδο ο νόμιμος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον παράνομο κατοχικό ηγέτη και 2) η Τουρκία θα αποενοχοποιηθεί οριστικά για τα συνεχιζόμενα από το 1974 εγκλήματά της στην Κύπρο. Επειδή στη διάσκεψη, η Τουρκία δε θα καθήσει στο ειδώλιο του κατηγορουμένου ως υπαίτιου για την παρούσα παράνομη και εγκληματική κατάσταση, αλλά ως Εγγυήτρια Δύναμη. Και μάλιστα η ισχυρότερη!

Και αν ακόμα λοιπόν η λεγόμενη διεθνής διάσκεψη ναυαγήσει. Και αν ακόμα η ελληνική πλευρά αποφύγει τις έξωθεν πιέσεις για συμβιβασμό μέχρι το Δεκέμβριο, η κατάληξη θα ευνοεί συντριπτικά την Τουρκία και το ψευδοκράτος. Επειδή πλέον θα μπορούν να ασκήσουν ευκολότερα τη διεθνή προπαγάνδα της δήθεν «απομόνωσης των Τ/κυπρίων» και την αναγκαιότητα οικονομικής εισόδου της «Τ.Δ.Β.Κ» στις διεθνείς αγορές με σκοπό την αναβάθμιση του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα. Αυτή η στρατηγική είναι ούτως ή άλλως διακηρυγμένη από τον Τούρκο Υπ. Εξωτερικών, Νταβούτογλου.

Προτού καν διαδραματιστούν τα πιο πάνω, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η ελληνική πλευρά είναι εγκλωβισμένη.

Εγκλωβιστήκαμε στη διαδικασία ομοσπονδοποίησης της πατρίδας μας, στις «δικοινοτικές συνομιλιες» και στη λογική της ψευδοεπαναπροσέγγισης με τους παρανομούντες.

Οι πολιτικοί μας απέρριψαν εξ’ αρχής την Ιδέα της Απελευθέρωσης, βολεύτηκαν στις καρέκλες της εξουσίας, αναμάσησαν την ξενόφερτη καραμέλα της «επανένωσης» και καταγγέλουν κάθε εναλλακτική πρόταση ως ακραία, σωβινιστική, ουτοπική κτλ.

Κι όμως, η καθημερινή τριβή με την ειδησεογραφία και τις εξελίξεις στο εθνικό μας ζήτημα καταδεικνύουν ποια σχολή σκέψης είναι πραγματικά ρεαλιστική: Ο ρεαλισμός εκπηγάζει από την αναγκαιότητα απόκτησης ισχύος. Στρατιωτικής, οικονομικής ή άλλως πως, με σκοπό την εδραίωση της κυριαρχίας για τους ισχυρούς, και την απόκτηση της Ελευθερίας από τους Σκλάβους!

Εδώ και δεκαετίες έχει αποδειχθεί πως η ομοσπονδιακή-συμβιβαστική σχολή σκέψης είναι ουτοπική και έχει οδηγήσει στον αυτοεγκλωβισμό της ελληνικής πλευράς και στην αποενοχοποίηση της Τουρκίας.

Το πρώτο βήμα για ανατροπή των δυσμενών εξελίξεων, είναι η προάσπιση της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Και αν ο Χριστόφιας εννοεί αυτά που λέει, ότι ο Έρογλου με τις θέσεις του τορπιλλίζει τις συνομιλίες για τη διαδικασία επίτευξης λύσης, ας καταγγείλει διεθνώς την Τουρκία και το ψευδοκράτος, για τις συνεχιζόμενες τους παρανομίες, ασκώντας επιτέλους σωστή διαφώτιση για την εισβολή, την κατοχή, τους εποίκους και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων.

Και επιτέλους, να ακυρωθεί το Δείπνο της Ντροπής!!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Υ.Γ. Το ψήφισμα της ΑΠΟΕΛΛΑΣ συνεχίζεται μέχρι τις 31 Αυγούστου. Όσοι συμφωνούν με το ψήφισμα «ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ», ψηφίζουν «Συμφωνώ».