Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Προς νέα εποχή ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός



Η Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010 είναι μια μεγάλη μέρα για την μετέπειτα ιστορία του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού. Γιάννης Βαρδινογιάννης, Νικόλας Πατέρας και Ανδρέας Βγενόπουλος έδωσαν τα χέρια για την νέα εποχή του Παναθηναϊκού.

Πως φτάσαμε εδώ
Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος του Παναθηναϊκού βλέποντας την ανικανότητα της οικογένειας Βαρδινογιάννη να φέρει στην ομάδα επιτυχίες που να είναι αντάξιες του ονόματος του σωματείου, άρχισε να επιζητάει με κάθε τρόπο την απομάκρυνση της από την ηγεσία του ποδοσφαιρικού τμήματος. Το θέμα κολλούσε πάντα στο γεγονός ότι κανένας δεν έδειχνε ενδιαφέρον για απόκτηση των μετοχών της ΠΑΕ. Ή τουλάχιστον η οικογένεια δεν άφηνε κανένα να έχει ελπίδες ότι θα τα καταφέρει.

Όλα αυτά μέχρι τον Ιανουάριο του 2008 όπου ο Ανδρέας Βγενόπουλος (γνωστός επιχειρηματίας και φίλαθλος της ομάδας) έβγαλε στην δημοσιότητα την δημιουργία της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης (ΠΕΚ), η οποία απαρτιζόταν από γνωστούς μεγαλοεπιχειρηματίες και οπαδούς της ομάδας. Στην πρωτοβουλία αυτή συντάχθηκαν επίσης η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου της ομάδας αλλά και αρκετοί παλαίμαχοι της ομάδας. Η απάντηση χωρίς νόημα που έδωσε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης (περί δημιουργίας εταιρείας ταλέντων κλπ) αλλά και κάποια μαύρα αποτελέσματα για την ιστορία της ομάδας, οδήγησαν τον κόσμο της ομάδας σε πορεία διαμαρτυρίας τον Απρίλιο. Στην πορεία αυτή μαζεύτηκαν πάνω από 40.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού.

Αυτό ανάγκασε την οικογένεια Βαρδινογιάννη να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της ομάδας, αποδεχόμενη την πολυμετοχικότητα που πρότεινε η ΠΕΚ αλλά διατηρώντας ακόμη το 50+% των μετοχών. Νέος Πρόεδρος ορίστηκε ο Νίκος Πατέρας. Στην διετία της προεδρίας Πατέρα ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ανέβει επίπεδο και να πανηγυρίσει ένα νταμπλ. Μάλιστα έφερε στην ομάδα ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης. Το πιο σημαντικό από όλα είναι το γεγονός ότι ο Πατέρας έφερε υγεία και στον κόσμο της ομάδας, γιατί ήταν αποδεκτός και αγαπητός από όλο τον κόσμο της ομάδας.

Παρ' όλα αυτά κάποιοι άλλοι μετόχοι έκαναν συνεχώς κριτική στον πρόεδρο και ταυτόχρονα υπόσκαπταν το έργο του. Αυτό οδήγησε σε ρήξη τους μετόχους της ομάδας, λίγες μόλις μέρες μετά την κατάκτηση του νταμπλ από την ομάδα. Έτσι η ομάδα γύρισε στο παλιό της διοικητικό μοντέλο και στην διοίκηση Βαρδινογιάννη. Αυτό οδήγησε την πλευρά Βγενόπουλου να εκφράσει την δημόσια επιθυμία του για αγορά της ΠΑΕ, η οποία προσφορά κατέληξε σε έντονη δημόσια αντιπαράθεση με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη. Ο κόσμος εν τω μεταξύ έβραζε για αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ομάδας.

Όλα αυτά μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα μέρα κατά την οποία ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ανακοίνωσε ότι για το καλό της ομάδας παραχωρεί μέρος των μετοχών του σε Πατέρα και Βγενόπουλο, ούτως ώστε να γίνουν αυτοί οι μεγαλομέτοχοι της ΠΑΕ. Αυτό οδήγησε στην ιστορική συνάντηση της Τετάρτης 8ης Σεπτεμβρίου 2010. Κατά την συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε, η επανατοποθέτηση Νικόλα Πατέρα στην προεδρία της ΠΑΕ και η ομάδα να περάσει στα χέρια των επιχειρηματιών της ΠΕΚ με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον ερχόμενο Μάιο.

Το μέλλον

Το πλέον σημαντικό της υπόθεσης αυτής είναι ότι οι τρεις επιχειρηματίες δείχνουν να έχουν ξεπεράσει τις προσωπικές κόντρες που είχαν κατά το παρελθόν και να είναι ενωμένη στην νέα προσπάθεια αυτή. Σε αυτό φαίνεται να βρίσκουν συμπαραστάτες και τους αδερφούς Γιαννακόπουλους. Έτσι, αν όλα κυλήσουν ομαλά ο Παναθηναϊκός φαίνεται να μπαίνει σε μια νέα εποχή. Μια εποχή που μπορεί να χαρίσει στον μεγαλύτερο σύλλογο της χώρας νέες μεγαλύτερες επιτυχίες. Η παρουσία Βγενόπουλου και Πατέρα φάνηκε μέχρι σήμερα ότι μπορεί να το εγγυηθούν αυτό.

ΥΓ. Αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε είναι το κάλεσμα προς τους μεγαλομετόχους της ΠΑΕ (Βαρδινογιάννη, Πατέρα, Βγενόπουλο, Γιαννακόπουλο) μετά την επίλυση των προβλημάτων του ποδοσφαίρου να συμβάλλουν και στην επίλυση των προβλημάτων του ερασιτέχνη, ο οποίος αφέθηκε να σιγοσβήνει...