Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Έκθεση του Γ.Γ ΟΗΕ: απόν αντρέπεται, ο κόσμος ούλλος εν δικός του.


Δόθηκε αργά, το βράδυ της Τετάρτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η εξαμηνιαία έκθεση του Γ. Γ. για το Κυπριακό. Όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους για το περιεχόμενο, αλλά για όσους βλέπουν τις εξελίξεις καθαρά και αντικειμενικά, το περιεχόμενο της Έκθεσης ήταν αναμενόμενο και αντικατοπτρίζει δύο συσχετιζόμενες μεταξύ τους συνιστώσες: 1) την τάση των Μεγάλων Δυνάμεων να συγκλίνουν προς τα τουρκικά συμφέροντα, και 2) την ανεπάρκεια της ελλαδοκυπριακής πολιτικής στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, η Έκθεση “διαφωτίζει” την κοινή γνώμη για την φιλοτουρκική της προσέγγιση, έστω κι αν δημόσια, ο Μπαν Κι Μουν αυτοπαρουσιάζεται ως εκπρόσωπος της διεθνούς δικαιοσύνης. Η προσέγγιση είναι φιλοτουρκική και ανθελληνική, επειδή εξισώνεται ο θύτης με το θύμα, και επιχειρείται η «μέση οδός», δηλαδή η απαίτηση για περαιτέρω παραχωρήσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Eπισημαίνω και κατακρίνω ορισμένα σημεία της Έκθεσης:

1) Αναφερόμενος στην επόμενη Τριμερή Συνάντηση του Ιανουαρίου, ο Μπαν Κι Μουν τονίζει: «Αυτή τη φορά, οι ηγέτες θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένοι με ένα πρακτικό σχέδιο για το ξεπέρασμα των σημαντικών σημείων διαφωνίας που απομένουν». Όπως και να ερμηνευτεί η φράση του Γ.Γ, ο Ιανουάριος αποτελεί χρονοδιάγραμμα, που μέχρι τότε θα πρέπει να έχει καταρτιστεί το βασικό σχέδιο λύσης. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναιρείται (και πάλι), εφ’ όσον αρνείται την ύπαρξη χρονοδιαγραμμάτων. Εξ’ άλλου, το πρόβλημα, δεν είναι το χρονοδιάγραμμα αυτό καθ’ εαυτό, αλλά το περιεχόμενο της λύσης το οποίο διαπραγματευόμαστε!

2) Ο Μπαν Κι Μουν (εκ)βιάζει χρονικά την ελληνική πλευρά, επικαλούμενος τη σημασία να εξευρεθεί η λύση πριν το Μάιο: «...η ανησυχία μου είναι πως το πολιτικό περιβάλλον στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, πιθανότατα δεν θα είναι υποβοηθητικό για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις, λόγω των κοινοβουλευτικών εκλογών στο νότο το Μάιο και των εκλογών που θα διεξαχθούν στην Τουρκία τον Ιούνιο...». Μάλιστα, η Κυπριακή Δημοκρατία μετεξελίχθηκε δια στόματος του Γ.Γ του ΟΗΕ σε «Νότο»!!

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ψευδοεπαναπροσεγγιστικής πολιτικής των «δικοινοτικών συνομιλιών». Αυτά είναι τα «συντροφικά» μαχαιρώματα του Ταλάτ, που αλώνιζε την Ευρώπη, ενώ ο «δικός μας» ο Χριστόφιας τον υποστήριζε στις «εκλογές» του ψευδοκράτους. Μέχρι και σήμερα, ο Έρογλου πραγματοποιεί διεθνείς συναντήσεις, αλλά για το Χριστόφια, ούτε γάτα, ούτε ζημιά! Ιδού τα αποτελέσματα της πολιτικής των δείπνων στο Κελλάκι και στην κατεχόμενη Λευκωσία...


3) Ο Γ.Γ. ζητά τη λήψη μέτρων από τους ηγέτες «για βελτίωση της ατμόσφαιρας στην κοινή γνώμη». Δηλαδή κε Μουν, αυτά που γράφουμε και αυτά για τα οποία ανησυχούν οι Έλληνες Κύπριοι δυσχεραίνουν την ατμόσφαιρα;

Πόση ασέβεια στη λαϊκή βούληση του 2004! Και επιτέλους, δεν υπάρχει η στοιχειώδης κατανόηση των ανησυχιών μας, εμάς, που υποστήκαμε την τουρκική εισβολή, που χάσαμε τους ανθρώπους μας, το βιος μας και τη γή μας; Πρέπει δηλαδή, κατά τον κ. Μπαν να υποστούμε σαν αρνιά και πάλιν τις τουρκικές θηριωδίες, αποδεχόμενοι μια λύση – διάλυση, υπό τη μογγολική επικυριαρχία; Για όλα αυτά όμως, φταίει πρωτίστως ο κ. Χριστόφιας, που δε χάνει ευκαιρία να κατηγορεί τους αξιοπρεπείς Έλληνες Κύπριους αντιομοσπονδιακούς, ως ακραίους, που επιθυμούν τη διχοτόμηση! Έτσι δεν είναι;;

4) «...αν και υπάρχει εμπιστευτικότητα στις συνομιλίες, εντούτοις οι δυο ηγεσίες θα πρέπει να προχωρήσουν μπροστά...». Μυστικές συνομιλίες, ερήμην του λαού λοιπόν, που θα κληθεί να τις επικυρώσει με δημοψήφισμα!
Αυτή είναι η «δημοκρατική» λύση «κυπριακής ιδιοκτησίας», τόσο «δίκαιη», που δεν πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες – θύματα της εισβολής το περιοχόμενο των συνομιλιών, για να... βελτιωθεί η ατμοσφαιρα στο «Νότο»!

Αυτά εν ολίγοις. Τα πιο πάνω, είναι σημεία που προσβάλλουν τόσο τον κυρίαρχο ελληνικό και ιστορικά δικαιούχο της Αυτοδιάθεσης λαό της Κύπρου, που ανέχεται ηγεσίες σαν αυτή του κ. Χριστόφια: ανεπαρκέστατη και δοσμένη στην ιμπεριαλιστική αγγλοτουρκική συμμαχία. Τα πιο πάνω συμπυκνώνονται στο ουσιαστικό περιεχόμενο της υπό «διαπραγμάτευση» λύσης του Κυπριακού: του διζωνικού-δικοινοτικού περιεχομένου, των δικοινοτικών συνομιλιών, που είτε συμφωνήσουν είτε όχι, το ψευδοκράτος το αναβαθμίζουν και τέλος στην πρόνοια περί διπλών δημοψηφισμάτων (η οποία επισημαίνεται στην Έκθεση του ΓΓ).

Πρέπει να αναιρέσουμε τα διπλά δημοψηφίσματα. Οι Τούρκοι έποικοι είναι παράνομοι, οι δε Τ/κύπριοι παρανομούν. Το δικαίωμα Αυτοδιάθεσης το έχουν μόνο οι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αυτοί είναι Έλληνες!!


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Σχολιάστε στο eleftheros.apoellas@gmail.com