Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Ίμια 1996



Σήμερα συμπληρώνονται 13 χρόνια από την μαύρη επέτειο των Ιμίων. Μαύρη επέτειος όχι μόνο όσο αφορά την δολοφονία των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και σχετικά με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας Ελληνικού εδάφους.

Οι επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις (που συνεχίζονται μέχρι και τις μέρες μας) είχε ως αποτέλεσμα την κορύφωση τους τα Χριστούγεννα του 1995. Πιο συγκεκριμένα είχαμε προσάραξη Τουρκικού πλοίου σε αβαθή χωρικά ύδατα κοντά στις βραχονησίδες Ίμια. Οι ελληνικές αρχές προσπάθησαν να αποκολλήσουν το πλοίο αλλά ο καπετάνιος του αρνήθηκε ζητώντας τουρκική βοήθεια ισχυριζόμενος ότι βρισκόταν σε Τουρκικά χωρικά ύδατα. το θερμό επεισόδιο στις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ βραχονησίδες Ίμια.

Στις 28 Δεκεμβρίου μετά από παραβίαση του Ελληνικού εναέριου χώρου, τουρκικό μαχητικό αεροπλάνο μετά από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά κατέπεσε στα ελληνικά χωρικά. Με ελληνική βοήθεια είχαμε την διάσωση του Τούρκου πιλότου. Σημειώνω ότι το τουρκικό αεροσκάφος ήταν πλήρως εξοπλισμένο!!! Παράλληλα είχαμε και την αποκόλληση του τουρκικού πλοίο από δύο ελληνικά ρυμουλκά.

Την επόμενη μέρα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στέλνει επιστολή στο αντίστοιχο ελληνικό όπου αναφέρει ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρημένες στο τουρκικό κτηματολόγιο και ανήκουν στην Τουρκία.

Στις 25 Ιανουαρίου 1996 ο Δήμαρχος Καλύμνου κύριος Δημήτρης Διακομιχάλης φανερά θιγμένος από τις προηγούμενες εξελίξεις, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού ύψωσαν την Ελληνική σημαία στην Μεγάλη Ίμια. Μετά από λίγη ώρα οι Τούρκοι αντέδρασαν και δύο δημοσιογράφοι προσγειώθηκαν στην βραχονησίδα με ελικόπτερο, υπέστειλαν την ελληνική σημαίο και στην θέση της έβαλαν την τουρκική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει κινητοποίηση στην περιοχή τόσο από το Ελληνικό, όσο και από το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Στις 28 Ιανουαρίου περήφανοι άνδρες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού κατεβάζει την τουρκική σημαία και υψώνει την ελληνική. Το βράδυ άγημα Ελλήνων βατραχανθρώπων κάνει άρση και υποστολή της σημαίας.

Στις 31 Ιανουαρίου ξημερώματα 12 Τούρκοι βατραχάνθρωποι καταλαμβάνουν την δυτική Ίμια. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στις 02.15 ανακοινώνει παράλληλα την κατάληψη αυτή. Στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αποφασίζεται να γίνει φωτισμός των Ιμίων από ελικόπτερο ούτως ώστε να εντοπιστούν πιο εύκολα οι Τούρκοι κομάντος. Έτσι στις 04.26 είχαμε την απογείωση του ελληνικού ελικοπτέρου ΠΝ 21. Μισή ώρα αργότερα το ελικόπτερο εντοπίζει τους Τούρκους κομάντο. Ακολουθεί άμεσα σιγή ασυρμάτου και συντριβή του ελικοπτέρου.

Αποτέλεσμα της συντριβής του ελικοπτέρου ήταν τρία παλληκάρια μας να χάσουν την ζωή τους. Οι τρεις αξιωματικοί μας ήταν ο Σημαιοφόρος Έκτορας Γιαλοψός, ο Αρχικελευστής Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο Αρχικελευστής Παναγιώτης Βλαχάκος, οι οποίοι θα παραμείνουν αθάνατοι στο Πάνθεον των ηρώων και ας μην αναγνωρίζεται η θυσία τους αυτή από την επίσημη πολιτεία.

Το πόρισμα των ελληνικών αρχών που έκαναν την έρευνα δείχνουν σαν αιτία της πτώσης του ελικοπτέρου τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή. Προφανώς για τους φωστήρες μας, οι τρύπες από σφαίρες 7.62 χιλιοστών και η τρύπα από διάτρητη σφαίρα αναχαίτησης ελικοπτέρων δεν συνέβαλαν καθόλου στην πτώση του ελικοπτέρου. Όπως ασφαλώς ήταν σύμπτωση η σιγή ασυρμάτων αμέσως μετά τον εντοπισμό των Τούρκων κομάντος.

Πλήγμα για την εικόνα της Ελλάδας ήταν και η απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη να δεχθεί να μην υψώνεται στο νησί η Ελληνική σημαία και η δημόσια ευχαριστία του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σημαιοφόρος Έκτορας Γιαλοψός
Αρχικελευστής Χριστόδουλος Καραθανάσης Αρχικελευστής Παναγιώτης Βλαχάκος
ΑΘΑΝΑΤΟΙ