Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Απίστευτο και όμως ΑΚΕΛικό!!!

Έπρεπε να γνωρίζουν οι κυβερνώντες

13/02/2009 | ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ


Τεχνοκράτης, ο οποίος διαπραγματευόταν με την τ/κ πλευρά το καυτό θέμα του Περιουσιακού, είχε ήδη πωλήσει ο ίδιος μέρος της κατεχόμενης γης του στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους. Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι ενώ το Προεδρικό, χθες, δήλωσε ότι το θέμα έγινε γνωστό μόλις πριν από 24 ώρες, το όνομα του Σάββα Δράκου, του μέλους της Ομάδας Εργασίας που χειριζόταν το θέμα των περιουσιών στα κατεχόμενα, βρίσκεται στη λίστα που είχε παραδώσει το ΣΙΓΜΑ πριν από σχεδόν δύο χρόνια τόσο στον Πρόεδρο Χριστόφια, όταν ήταν Πρόεδρος της Βουλής, όσο και στο Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη. Στη λίστα ήταν γραμμένα τα ονόματα όσων είχαν προσφύγει στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων και είχαν ζητήσει αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους.
Εκείνη η λίστα φαίνεται ότι απλώς τοποθετήθηκε σε κάποιο συρτάρι ή πετάχθηκε στους κάλαθους των αχρήστων. Κι αυτό, διότι δεν εξηγείται πώς ένα πρόσωπο που συγκαταλέγεται στη λίστα εκείνων που προσφεύγουν στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων τοποθετείται σε θέση-κλειδί και διαχειρίζεται τις θέσεις της ε/κ πλευράς στο Περιουσιακό.


Πήρε 200.000 ευρώ

Για ακόμη μια φορά το Προεδρικό ενημερώθηκε τελευταίο για το σοβαρό αυτό ζήτημα. Νομικοί και άλλοι κύκλοι πάντως με δηλώσεις τους στη «Σημερινή» τόνιζαν ότι η Κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα με ποια κριτήρια επελέγη το συγκεκριμένο άτομο για να διοριστεί στην Ομάδα Εργασίας για το Περιουσιακό.
Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω τεχνοκράτης έχει ήδη πάρει αποζημιώσεις ύψους 200.000 ευρώ από την παράνομη επιτροπή, ενώ είχε απευθυνθεί και δεύτερη φορά ζητώντας να αποζημιωθεί και για άλλο κομμάτι γης του στα κατεχόμενα


Στο Προεδρικό

Η είδηση ότι μέλος Ομάδας Εργασίας για το Κυπριακό προσέφυγε στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους προκάλεσε αναστάτωση στο Προεδρικό, το οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά με το μέλος της Ομάδας Εργασίας. Στις ερωτήσεις απάντησε ότι είχε όντως αποταθεί στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων και ότι είχε αποσύρει τη δεύτερη αίτησή του για επιπλέον αποζημιώσεις.
Αμέσως μετά την παραδοχή, ο πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε οδηγίες για να παυθεί από τα καθήκοντά του ο Σάββας Δράκος.


Έντονη αντιπαράθεση

Το θέμα του διορισμού του Σ. Δράκου στην Ομάδα Εργασίας για το Περιουσιακό προκάλεσε αντιπαράθεση στο ψεσινό δελτίο ειδήσεων του Σίγμα μεταξύ του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου και του αναπληρωτή προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Νίκου Κουτσού. Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «κανένας δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι κάποιο άτομο που κρίθηκε ικανό να συμμετάσχει σε συγκεκριμένη ομάδα είχε προσφύγει στην παράνομη επιτροπή και πρόσθεσε ότι κάποιος θα έπρεπε να υποδείξει στον Πρόεδρο ότι το συγκεκριμένο άτομο είχε προσφύγει στην παράνομη επιτροπή.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού χαρακτήρισε τραγικά τα όσα συνέβησαν και είπε ότι έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια του κράτους, το κύρος του Προέδρου και των διαπραγματευτικών ομάδων. Ο κ. Κουτσού είπε ότι δεν μπορεί να ισχύσει καμία δικαιολογία για όσα έγιναν και συνέχισε διερωτώμενος:
«Οι κυβερνώντες δεν γνώριζαν το ένα δεν γνώριζαν το άλλο, τελικά τι γνωρίζουν; Όταν ορίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ομάδα των διαπραγματεύσεων, δεν έπρεπε να γίνεται ένας πολιτικός έλεγχος; Eδώ διορίζεται ένα πρόσωπο να ενταχθεί σε μια επιτροπή για αξιολόγηση προσφορών και του ζητείται να κάνει δήλωση συνειδήσεως. Δεν μπορούσαν αυτά τα πράγματα να ελεγχθούν;».
Συνεχίζοντας, ο κ. Κουτσού είπε ότι όταν γινόταν κριτική στον Πρόεδρο Χριστόφια για τα άτομα που διόρισε στις Ομάδες Εργασίας «η αλαζονική συμπεριφορά του Προεδρικού δεν τους επέτρεπε να εξετάσουν το ποιόν του κάθε μέλους. Επομένως, ο Πρόεδρος και οι υπηρεσίες έχουν την πλήρη ευθύνη γι' αυτό που έγινε το οποίο είναι μεγάλο πλήγμα για την Κυβέρνηση», είπε και σημείωσε και το εξής:
«Πρέπει να επαναπροσδιοριστούν τα συμφέροντα της κοινωνίας και του κράτους».

Απαντώντας στον κ. Κουτσού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο κατάλογος με τα ονόματα όλων όσοι προσέφυγαν στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων βρισκόταν και σε άλλα χέρια πλην του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Γενικού Εισαγγελέα.

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ψάχνει...
«Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ψάχνει για όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων του καθενός», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο πριν γίνει επιλογή των προσώπων που θα συμμετέσχαν στις Ομάδες Εργασίας και τις Τεχνικές Επιτροπές γινόταν διερεύνηση από την Κυβέρνηση. «Δεν γνώριζε η Κυβέρνηση όταν προχωρούσε στο διορισμό του συγκεκριμένου προσώπου ότι είχε συμπεριφερθεί με αυτό τον τρόπο», ανέφερε.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι μίλησε χθες το πρωί με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι το άτομο που προσέφυγε στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους, εξασφαλίζοντας αποζημίωση για ακίνητη περιουσία, έπαψε να είναι μέλος της Ομάδας Εργασίας.

Ζ. Κουλίας: Εφάρμοζαν πολιτική του Προέδρου
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Δημοκρατικό Κόμμα και ΕΔΕΚ υπενθύμισαν στον Πρόεδρο Χριστόφια τις ενστάσεις που είχαν όσον αφορά το διορισμό κάποιων προσώπων στις Ομάδες Εργασίας και στις Τεχνικές Επιτροπές, αλλά δεν εισακούστηκαν.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε στη «Σ»: «Είχαμε καταγγείλει τότε, ότι άνθρωποι που υποστήριξαν το σχέδιο Ανάν είχαν διοριστεί στις Ομάδες Εργασίας και στις Τεχνικές Επιτροπές. Η Κυβέρνηση μάς απάντησε ότι αυτό δεν έχει σημασία, αφού τα μέλη των Ομάδων θα εφάρμοζαν την πολιτική του Προέδρου Χριστόφια. Τώρα αποδεικνύεται ότι, όντως, εφάρμοζαν πολιτική του Προέδρου».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης δήλωσε στην εφημερίδα μας: «Η ενέργεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να παύσει το μέλος της Ομάδας είναι σωστή. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΔΕΚ είχε προβάλει σοβαρές ενστάσεις για το διορισμό ορισμένων ανθρώπων στις Επιτροπές. Δικαιωθήκαμε, αφού αποδεικνύεται ότι δεν έγιναν οι απαραίτητες διερευνήσεις, ώστε να διοριστούν οι καταλληλότεροι».

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/123593