Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ


Απόλυτα πετυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί η αντικατοχική εκδήλωση με σύνθημα "Όχι στην κατοχή, ναι στην απελευθέρωση", που διοργανώθηκε ανήμερα της επετείου της Τουρκικής εισβολής στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Η εκδήλωση είχε σαν διοργανωτές τους φοιτήτες του Ενιαίου Φορέα Αυτόνομων Ενωτικών Παρατάξεων (ΕΦΑΕΦΠ) -που αποτελείται από το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. Αθήνας, Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης, Α.Φ.ΕΠΑΛξη Πανεπιστημίου Κύπρου και Φλόγα Πάτρας-, το Μέτωπο Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου, τους μαθητές της Εθνικής Φωνής Ελληνόψυχων Νέων (ΕΦΕΝ), το προσφυγικό σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια, το προσφυγικό σωματείο Ελεύθερη Καρπασία, η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας, η Κίνηση Προσφύγων και Εκτοπισθέντων μανάδων, η Κίνηση για την σωτηρία της Κύπρου και ο Διεθνής Σύνδεσμος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους και οι βουλευτές Ανδρέας Αγγελίδης, Σοφοκλής Φυττής και Γιώργος Περδίκης. Παρών σε ακόμη μια εθνική εκδήλωση έδωσε και ο πατέρας του σύγχρονου ηρωομάρτυρα μας Σολωμού Σολωμού.


Ο εκπρόσωπος του Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π. στον χαιρετισμό του τόνισε την αδικία που βιώνει αυτή την περίοδο το νησί μας και υπενθύμισε ότι μέχρι την τελική δικαίωση μας όλοι θα θρηνούμε τους ηρωϊκούς νεκρούς και αγνοουμένους μας. Σύντομο χαιρετισμό έκανε επίσης ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού, ο οποίος κάλεσε τον Κυπριακό λαό και ειδικά τους νέους να αντλούν μαχητικότητα από την Ε.Ο.Κ.Α. και να προσπαθήσουν να μην επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος που στοίχισαν στον τόπο.


Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο διδάκτωρ διεθνών σχέσεων και δημοσιογράφος Γιάννος Χαραλαμπίδης. Στην ομιλία του ο κύριος Χαραλαμπίδης, τόνισε την ανάγκη για μια λύση η οποία να εξασφαλίζει την δίκαιη λύση καθώς και όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των Κυπρίων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην επιθυμία των Κύπριων η νέα λύση που θα προκύψει να μην οδηγήσει σε βελούδινα ή αιματηρά διαζύγια όπως την Τσεχοσλοβακία και την Γιουγκοσλαβία, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα με πολλούς παραλήπτες. Ο γνωστός δημοσιογράφος κάλεσε ακόμη την Κυβέρνηση του τόπου να σταματήσει να δίνει άλλοθι στην Τουρκία για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει μέχρι σήμερα.


Η εκδήλωση συνεχίστηκε με πατριωτικά τραγούδια και έκλεισε με τους παρευρισκομένους να ψάλλουν με ιδιαίτερη συγκίνηση τον Εθνικό Ύμνο. Πριν τον Εθνικό Ύμνο, οι φοιτητές του Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π. έψαλλα τον ύμνο του Φορέα τους και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρεβρισκομένους.



Σημειώνεται ότι πριν από την εκδήλωση στο οδόφραγμα, οι φοιτητές και μαθητές πραγματοποίησαν μεγαλειώδη αντικατοχική πορεία με αφετηρία την Πλατεία Ελευθερίας. Κατά την διάρκεια της πορείας τα περήφανα νιάτα μας φώναξαν ενάντια στην εισβολή και παράνομη κατοχή του βορείου τμήματος της πατρίδας τους. Επισης, εξέφρασαν την αντίθεση τους στην ρατσιστική ομοσπονδία που προωθείται.