Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Η Κύπρος Εάλω (Βιβλίο Πανίκου Ελευθερίου)

Φίλες και φίλοι,

Εδώ και χρόνια μοιράζομαι (με αρκετούς από εσάς) την αγωνία μου για το μέλλον του τόπου, μέσω των κειμένων που σας στέλνω. Πέρα από αυτό, σκέφτηκα να κάνω και κάτι διαφορετικό, ελπίζοντας ότι θα είναι κι αυτό ένα λιθαράκι (με τη δική σας βοήθεια ευελπιστώ ότι θα είναι κοτρώνα) στο τείχος της αντίστασης, ενάντια στις "λύσεις" τύπου σχεδίου Ανάν που "οραματίζονται" κάποιοι. Στο βιβλίο μου, «Εάλω η Κύπρος» βρήκαν διέξοδο αυτές οι ανησυχίες μου τις οποίες πιστεύω ότι ασπάζεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων της Κύπρου. Προσπαθώ με αυτό να καταδείξω ποιες θα είναι οι επιδράσεις που θα έχει η λύση του συνεταιρικού κράτους Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, στη ζωή των απλών ανθρώπων.

Όπως γράφω και στον πρόλογο… «μέσα από τις γραμμές αυτού του βιβλίου, επιχειρώ να ζωντανέψω ένα πιθανό, φανταστικό σενάριο, το οποίο προκύπτει μετά από μια μελλοντική λύση του Κυπριακού, με τη μορφή που συζητείται από την πολιτική ηγεσία». Δυστυχώς, με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας, το σενάριο μιας κακής λύσης στο Κυπριακό, δεν είναι φανταστικό. Είναι κάτι περισσότερο από πιθανό.

Όπως θα καταλάβετε διαβάζοντας τον πρόλογο, το εγχείρημα (να προβλέψω το μέλλον για να περιγράψω τον μελλοντικό εφιάλτη) είναι πολύ δύσκολο. Δεν ξέρω αν στο τέλος διαβάζοντας κάποιος το βιβλίο, θα νιώσει ότι πέτυχα στον στόχο μου. Αυτό που ξέρω είναι ότι αν δεν βρεθούν κάποιοι που αγωνιούν το ίδιο μ’ εμένα για το μέλλον του τόπου, να βοηθήσουν στη διάδοσή του, πιθανόν το βιβλίο να μείνει στα αζήτητα (γιατί οι συμπατριώτες μας δεν διαβάζουν βιβλία, αλλά και γιατί κάποιοι είναι αδιάφοροι και αφελείς – και δεν συνειδητοποιούν τους κινδύνους).

Ελπίζω λοιπόν πολύ στη δική σας βοήθεια για να διαδοθεί το βιβλίο. Επειδή διαβάζοντάς το, θα διαπιστώσετε ότι βασίζεται σε συγκεκριμένες πρόνοιες της υπό συζήτηση "λύσης" του Κυπριακού, θα συμφωνήσετε ίσως ότι έχει να διδάξει αρκετά για το πώς θα είναι η ζωή στην Κύπρο μετά από μια κακή "λύση" του Κυπριακού. Σίγουρα όμως, για μένα δεν είναι αρκετό να το διαβάσουν όσοι συμφωνούν μαζί μου. Γι’ αυτό (και αυτή είναι η θερμή παράκληση σε σας), είναι καλό να γνωρίζουν και όσοι διαφωνούν και δεν έχουν τις δικές μας ευαισθησίες. Προωθείστε λοιπόν το παρόν μήνυμα, σε όσους περισσότερους μπορείτε.

Όσοι με γνωρίζετε αρκετά, σίγουρα ξέρετε ότι αυτή δεν είναι απλώς η διαφήμιση ενός βιβλίου που μόλις εκδόθηκε . Όπως προανέφερα, απώτερος στόχος είναι "να ζήσει" ο αναγνώστης την μετά τη λύση εποχή, για να ξέρει τι περίπου θα αντιμετωπίσει σε μια τέτοια περίπτωση και να ευαισθητοποιηθεί.

Το βιβλίο (415 σελίδων) εκδόθηκε από τις εκδόσεις Επιφανίου, διατίθεται σε όλα τα καλά βιβλιοπωλεία σε Παγκύπρια βάση (Κεντρική διάθεση, βιβλιοπωλείο "ΕΛΛΑΣ", τηλ. 22679058), Λευκωσία) και κοστίζει €20. Στην Αθήνα διατίθεται στην Απόλλωνος 22, Εκδόσεις "Δι ευχών". Επίσης, διατίθεται και από τον γράφοντα.


Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Με εκτίμηση,
Πανίκος Ελευθερίου
Άσσια – Κατεχόμενη Αμμόχωστος