Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Μέρα Εθνικού Προβληματισμού

Σαν σήμερα πριν από 36 χρόνια πραγματοποιηθήκε από την Χούντα του Δημήτριου Ιωαννίδη το ανεύθυνο Πραξικόπημα ενάντια στον Πρόεδρο της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Μια πράξη που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμμιά περίπτωση από τους λανθασμένους χειρισμούς του Μακαρίου, ούτε και από την προσπάθεια φίμωσης των πολιτικών του αντιπάλων.

Πρόκειται για μια ενέργεια που έδωσε πισώπλατη μαχαιριά στην δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς και επιδείνωσε τον εμφύλιο σπαραγμό μεταξύ των Κυπρίων. Όλοι οι σκεπτόμενοι Κύπριοι καταδικάζουν την ενέργεια αυτή της Χούντας των Αθηνών και ευελπιστούν ο τόπος να μην ξαναζήσει παρόμοιες ενέργειες, αλλά και ναα σταματήσουν να υπάρχουν οι εμφύλιες διαμάχες μεταξύ των Ελλήνων της Κύπρου.

Το ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το Πραξικόπημα αντί να αποτελεί επέτειο προβληματισμού και παραδειγματισμού, εξακολουθεί και στις μέρες μας να διχάζει τον λαό της Κύπρου. Δυστυχώς, αυτά τα μυαλά έχουν μεταδοθεί και στα άτομα νεαρά σε ηλικίες, πράγμα που καθιστά το πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο.

Επίσης, προβληματισμό δημιουργεί και η ανεύθυνη στάση αρκετών "φωστήρων", οι οποίοι έχουν ταύτιση απόψεων με την Τουρκία, διαδίδοντας ότι η παράνομη εισβολή και κατοχή της Κύπρου είναι δικαιολογημένη λόγω του Πραξικοπήματος, πράγμα αντίθετο με την πραγματικότητα. Ο προβληματισμός διογκώνεται όταν την θέση αυτή υιοθετεί και ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας του τόπου Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος και διοργανώνει εκδήλωση ανήμερα της 15ης Ιουλίου και όχι της 20ης Ιουλίου που έγινε η εισβολή στην Κύπρο από τον Τουρκικό στρατό!!!

Συνοψίζοντας, η 15η Ιουλίου θα έπρεπε να ενώνει τον λαό της Κύπρου και όχι να τον διχάζει. Θα έπρεπε επίσης να τον νουθετεί ούτως ώστε να αποφεύγονται λάθη του παρελθόντος.