Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Θα απολογηθούν ποτέ;

Εδώ και πολλά χρόνια οι κομμουνιστές νοσταλγοί του συμμοριτοπολέμου αλλά και κάποιοι που συμμετέχουν σε περίεργα σχέδια σχετικά με το κυπριακό και την Κυπριακή ιστορία κατασηκωφαντούν το όνομα και την δράση του Αρχηγού της ΕΟΚΑ και της αντιστασιακής οργάνωσης Χ που έδρασε κατά την κατοχή.

Πιο συγκεκριμένα οι άνθρωποι αυτοί συκοφαντούν χωρίς έστω και ένα τεκμήριο τον Γεώργιο Γρίβα-Διγενή για δήθεν συνεργασία του με τους ναζί κατά την περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα. Αυτό δεν έχει καμμιά σχέση με την πραγματικότητα καθώς ο Διγενής τότε υπήρξε καταζητούμενος από τους ναζιστές.

Αυτό αποδεικνύεται στην εφημερίδα η Σημερινή όπου και δημοσιεύεται το ακόλουθο κείμενο:

Καταζητείται νεκρός ή ζωντανός

14/02/2009 | ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ένα συγκλονιστικό βρετανικό ντοκουμέντο του 1944 που αποδεικνύει ότι ο τότε αντισυνταγματάρχης και ηγέτης της ελληνικής αντιστασιακής οργάνωσης «Χ» και μετέπειτα στρατιωτικός αρχηγός της ΕΟΚΑ Γεώργιος Γρίβας Διγενής καταδιωκόταν από τους Γερμανούς κατακτητές της Ελλάδας που ζητούσαν την κεφαλήν του επί πίνακι, αποκάλυψε προχθές Πέμπτη στο Λονδίνο ο ιστορικός ερευνητής Λεωνίδας Λεωνίδου. Παρουσιάζοντας σε εκδήλωση στην Κυπριακή Αδελφότητα τους δύο τελευταίους τόμους της ογκώδους τετράτομης βιογραφίας του Γεώργιου Γρίβα Διγενή που καλύπτουν την τελευταία και πιο ταραχώδη περίοδο της ζωής του από το 1960 μέχρι το θάνατό του το 1974, ο κ. Λεωνίδου δημοσιοποίησε για πρώτη φορά έγγραφο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που πιστοποιεί ότι ο αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας είχε προκηρυχθεί το καλοκαίρι του 1943 από τους Γερμανούς στην Ελλάδα, οι οποίοι και τον ήθελαν ζωντανό ή νεκρό. Το έγγραφο αυτό με τίτλο «Περιοδική συνοπτική έκθεση μυστικών πληροφοριών αρ. 3 της 14ης Ιανουαρίου 1944, δίνει πληροφορίες για ηγετικά πρόσωπα των διαφόρων αντικατοχικών οργανώσεων που δρούσαν εκείνη την εποχή στην Αθήνα και την Αττική και ανάμεσά τους αναφέρει και τον αντισυνταγματάρχη Γ. Γρίβα. Στη δεύτερη παράγραφο της δεύτερης σελίδας του εγγράφου αναφέρονται τα εξής: «4. Συνταγματάρχης Γεώργιος ΓΡΙΒΑΣ. Γεννήθηκε 1898. Έγινε αντισυνταγματάρχης γύρω στα 1939 και αυτός ίσως να είναι ο βαθμός του σήμερα. Υπηρέτησε στο προσωπικό του στρατηγού Λάβδα (2η Μεραρχία) κατά τον Αλβανικό πόλεμο και ήταν ο επιτελάρχης της οργάνωσης του Λάβδα όταν ιδρύθηκε το 1941 - μία πολύ βασιλική ομάδα της δεξιάς. Όταν ο στρατηγός Λάβδας αποσύρθηκε, ανέλαβε την ηγεσία της οργάνωσης την οποία μετονόμασε «X». Οι Γερμανοί έβαλαν τιμή στο κεφάλι του τον Ιούλιο του 1943. Πιστεύεται ότι είναι Αττικής Αλβανικής καταγωγής και η οργάνωσή του έχει πολλούς υποστηρικτές στα χωριά της Αττικής όπου δεσπόζει ο Αλβανικός χαρακτήρας…».

Τον είχαν επικηρύξει
Όπως επισήμανε ο κ. Λεωνίδου, η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει ότι η αντικατοχική οργάνωση «X» ιδρύθηκε το 1941, δηλαδή ευθύς αμέσως μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς. Αποτελεί όμως και έγκυρη μαρτυρία ότι οι κατακτητές της Ελλάδας καταζητούσαν τον αρχηγό της «X» αντισυνταγματάρχη Γ. Γρίβα και ότι τον Ιούλιο του 1943 τον είχαν επικηρύξει και τον ήθελαν ζωντανό ή πεθαμένο. Σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδου, η αναφορά του εγγράφου στην αλβανική καταγωγή του Γ. Γρίβα οφείλεται στην άποψη που επικρατεί ότι η οικογένεια Μπούας, που είχε το επίθετο Γρίβας, ήταν Αρβανίτες.
Ο Λεωνίδας Λεωνίδου πρόσθεσε ότι η «μαρτυρία αυτή θέτει οριστικό τέλος στις οποιεσδήποτε εσκεμμένες κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν τα μετέπειτα χρόνια από τους κομμουνιστές, ένεκα της αντίστασης του Γεωργίου Γρίβα στο Θησείο, το Δεκέμβριο του 1944, και από τους Βρετανούς, ένεκα της δράσης του κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ».

Αύριο συνέντευξη
*Να σημειώσουμε ότι αύριο Κυριακή δημοσιεύεται στη «Σημερινή» εκτεταμένη συνέντευξη με το συγγραφέα Λεωνίδα Λεωνίδου για το τετράτομο έργο του για το Γρίβα, με ιδιαίτερη αναφορά στην περίοδο της ίδρυσης και δράσης της ΕΟΚΑ Β΄.


Μετά από αυτά τα αδιάψευστα στοιχεία που παρουσίαζονται άραγε θα απολογηθούν ποτέ οι υβριστές του Αρχηγού Διγενή; Θα συνεχίσουν αυτή την παραχάραξη της ιστορίας και σε αυτό το θέμα; Αλήθεια ποιος ο στόχος της συκοφάντησης αυτής;