Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΕΚΡΟΥΣ;


Τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να γίνονται έργα για την δημιουργία 3ης λωρίδας και στις δύο κατευθύνσεις του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού, από την έξοδο της Αγίας Βαρβάρας μέχρι και το ύψος του γηπέδου Γ.Σ.Π. στα Λατσιά.

Σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους του αρμόδιου Υπουργείου (Συγκοινωνιών και Έργων) αυτό το μέτρο θα λειτουργούσε περιοριστικά για το κυκλοφοριακό χάος που υπάρχει στον αυτοκινητόδρομο σε ώρες αιχμής. Πολύ σωστά οι αρμόδιοι εισάκουσαν τους αγανακτισμένους πολίτες και προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα αυτό. Αν η απόφαση τους είναι σωστή όμως θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Έτσι έγιναν και οι απαραίτητες διαδικασίες με τις προσφορές, με αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να επιλέξει την προσφορά που έκρινε ως καλύτερη οικονομικά αλλά και ποιοτικά. Λέγοντας ποιοτικά εννοούμε τον χρόνο αποπεράτωσης του έργου αλλά και θέμα ασφάλειας του κοινού τόσο κατά την κατασκευή του δρόμου όσο και μετά από αυτή.

Όμως, όπως μπορούν να διαπιστώσουν οι χιλιάδες οδηγοί που χρησιμοποιούν καθημερινά τον αυτοκινητόδρομο αυτό, η εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή, δημιουργεί αρκετά προβλήματα τόσο στην κυκλοφορία όσο και στην ασφάλεια τους. Και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι κάθε πρωί υπάρχει όλο και κάποιο τροχαίο ατύχημα που να προκαλεί επιπλέον κυκλοφοριακό χάος.

Ευχής έργο πάντως είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα τα τροχαία αυτά δεν συνοδεύτηκαν με τον θάνατο ή τον σοβαρό τραυματισμό κάποιου συνανθρώπου μας. Παρ' όλα αυτά είναι θέμα χρόνου να συμβεί και αυτό αν δεν ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και την εταιρεία που ανέλαβε το έργο.

Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο που είναι και αρμόδιο για το θέμα, θα πρέπει να αναγκάσει την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για να διορθωθούν τα μέχρι σήμερα λάθη και παραλείψεις της. Ο εξαναγκασμός αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αυστηρά χρονοδιαγράμματα για άμεση συμμόρφωση της εταιρείας. (Σημ. Η Κυβέρνηση λόγω πείρας θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος εξαναγκασμού από τα χρονοδιαγράμματα. Το έχει δει αρκετές φορές με το Κυπριακό). Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ανταπόκριση θα πρέπει να επιβληθούν βαριά πρόστιμα στους υπεύθυνους.

Τι πρέπει να αλλάξει
Αρχικά, η εταιρεία θα πρέπει να σβήσει καλά αρκετές γραμμές που προϋπήρχαν στο οδόστρωμα πριν τα έργα, οι οποίες σήμερα το μόνο που κάνουν είναι να μπερδεύουν τους οδηγούς, καθώς ουδεμία σχέση έχουν με τις τεχνιτές λωρίδες που δημιουργήθηκαν προσωρινά για να διευκολύνουν την κυκλοφορία. Ταυτόχρονα, πρέπει να βρεθεί άλλο υλικό για σβήσιμο των γραμμών, καθώς αυτό που χρησιμοποιούν κάνει το οδόστρωμα αρκετά ολισθηρό, με αποτέλεσμα να αυξάνει κατά πολύ την πιθανότητα για κάποιο ατύχημα.

Στην συνέχεια, θα πρέπει να βρεθούν τα κατάλληλα σημεία εκτός του υφιστάμενου δρόμου που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή κυκλοφορία καθώς τα μέχρι σήμερα κομμάτια του δρόμου που χρησιμοποιούνται, προκαλούν συνεχιζόμενους κραδασμούς και συνεχείς αναταράξεις στα οχήματα, γεγονός που δυσκολεύει τους οδηγούς να μείνουν εντός τροχιάς. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα υγείας στους οδηγούς όπως έντονους πονοκεφάλους που σίγουρα επηρεάζουν και σε μεγάλο ποσοστό τις ικανότητες τους στο τιμόνι.

Μαζί με αυτό θα πρέπει να προβλεφθεί από τους υπεύθυνους μηχανικούς, όπως αυξηθεί το προσωρινό μέγεθος κάθε λωρίδας καθώς σήμερα είναι αρκετό στενό και σε συνδυασμό με τα όλα τα πιο πάνω που προαναφέρθηκαν προκαλεί ένα θανατηφόρο πακέτο.

Τα παράπονα σχετικά με την επικινδυνότητα του δρόμου πλέον έχουν αρχίσει να αυξάνονται πολύ. Αυτό μπορεί να το καταλάβει ο καθένας βλέποντας επιστολές απλών πολιτών στις εφημερίδες αλλά και παρεμβάσεις που γίνονται σε διάφορες ραδιοφωνικές εκπομπές με κοινωνικά θέματα. Πλέον η ευθύνη βαραίνει το αρμόδιο υπουργείο να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για προστασία των πολιτών της Δημοκρατίας. Όπως έχει και την ευθύνη να γνωρίζει την ποιότητα εργασίας μιας εταιρείας πριν της ανατεθεί το επόμενο έργο!!!

Εκτός και αν οι υπεύθυνοι περιμένουν να θρηνήσουμε νεκρούς και μετά να δράσουν...