Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

13 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του Τ.Ισαάκ


Πριν από 13 χρόνια οι Τούρκοι κατακτητές ξυλοφόρτωσαν μέχρι θανάτου τον ηλικίας 24 ετών Τάσο Ισαάκ από το Παραλίμνι, όταν προσπάθησε να αποτρέψει την δολοφονία άλλου συμπατριώτη του επίσης από ξυλοδαρμό.

Πιο συγκεκριμένα το 1996, η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας σε συνεργασία με άλλες Ευρωπαϊκές ομοσπονδίες μοτοσυκλέτας οργάνωσε πορεία από το Βερολίνο με προορισμό την Κερύνεια. Η πορεία αυτή ξεκίνησε από το Βερολίνο στις 2 Αυγούστου και έφτασε στην Κύπρο στις 10 Αυγούστου και συμμετείχαν εκτός από τους Κύπριους και Ελλαδίτες μοτοσυκλετιστές και πάνω από 200 Ευρωπαίοι. Κατά την διάρκεια της πορείας αυτής οι μοτοσυκλετιστές ενημέρωναν σε κάθε σταθμό τους για την συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία.

Την 11η Αυγούστου ήταν προγραμματισμένο το τελευταίο σκέλος της πορείας που είχε ως προορισμό την Κερύνεια. Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης παρά τις διαβεβαιώσεις των μοτοσυκλετιστών για τον ειρηνικό χαρακτήρα της πορείας διατάζει την ματαίωση της και σε συνάντηση με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας τον πείθει η πορεία να μην διεξαχθεί.

Η πορεία πλέον ανοργάνωτη διασπάστηκε με κάποια μερίδα να κατευθύνεται προς το οδόφραγμα της Δερύνειας με στόχο να φτάσει στην Κερύνεια. Εκεί συνάντησαν τους οργανωμένους πάνοπλους Αττίλες σε συνεργασία με οπλισμένους με ρόπαλα, πέτρες κλπ ντόπιους Γκρίζους Λύκους και τα επεισόδια ξεκίνησαν. Αποτέλεσμα των επεισοδίων αυτών ήταν η άνανδρη δολοφονία του αβοήθητου Τάσου Ισαάκ από πολλαπλάσιους Γκρίζους Λύκους.

Ο ηρωομάρτυρας Τάσος Ισαάκ άφησε πίσω του την έγκυο σύζυγο του, η οποία ένα μήνα μετά έφερε στον κόσμο την κόρη τους Αναστασία, που φέρει το όνομα αυτό προς τιμή του πατέρα της.