Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Τα "κόμματα του λαού"

Το Κυπριακό Κοινοβούλιο χθες υπερψήφισε τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης Χριστόφια σχετικά με την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης που περνάει το νησί μας. Μιας οικονομικής κρίσης που όπως μας διαβεβαίωνε προ διετίας ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης και οι λοιποί κυβερνώντες δεν θα άγγιζε την Κύπρο και παρά το γεγονός ότι πολλοί οικονομολόγοι αρθρογραφούσα τότε για την κατάσταση αυτή. Έτσι σήμερα που οι πλείστες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να ξεπερνάνε την οικονομική κρίση, η Κύπρος ακόμη βασανίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από αυτή.

Οι βουλευτές της Κύπρου στην πλειοψηφία τους ψήφισαν γι’ αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10% στο 11%, με την επιβολή φόρου κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 1% για δύο χρόνια, που θα αφορά όλες τις εταιρείες, για μη καταβολή επιδόματος τέκνου και φοιτητικής χορηγίας για νοικοκυριά, όπου το εισόδημά τους ξεπερνά τις €70 χιλ. ετησίως αλλά και για επιπλέον φορολόγηση στα καύσιμα.

Με αυτά τα μέτρα είδαμε το κόμμα της Κυβέρνησης να διαφημίζει τα μέτρα αυτά ως προϊόν την φιλολαϊκής πολιτικής που ακολουθεί. Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, οι νέες φορολογίες θα επηρεάσουν τους "έχοντες και κατέχοντες" και όχι τα χαμηλότερα λαϊκά στρώματα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην πλειοψηφία τους όμως διαφωνούν με την θέση αυτής της Κυβερνήσεως.

Είναι όντως τα μέτρα αυτά της Κυβέρνησης φιλολαϊκά; Αφήνουν τους μικρομεσαίους οικονομικά πολίτες του κράτους ανεπηρέαστους; Αυτά τα ερωτήματα είναι που πρέπει να απαντήσουμε για να βρούμε την πραγματική αλήθεια, η οποία πρέπει να είναι πλήρως απαλλαγμένη από τις τοποθετήσεις των κομμάτων που παραδοσιακά κρύβουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Πρώτο μέτρο είναι η αύξηση του εταιρικού φόρου. Η αύξηση του φόρου αυτού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κυβερνώντων θα φέρει γύρω στα 70 εκ. ευρώ περισσότερα στα ταμεία του κράτους. Σύμφωνα πάντα με τους Κυβερνώντες αυτό το μέτρο στην ουσία επηρεάζει μόνο τις μεγάλες εταιρείες του τόπου, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς όλες οι εταιρείες (μικρές και μεγάλες) θα πρέπει να καταβάλουν την αύξηση αυτή.

Επίσης πιθανή σημαντική απώλεια κερδών από κάποιες εταιρίες λόγω της φορολογίας θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους λειτουργίας της. Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες που θα παρέχει θα είναι μειωμένων δυνατοτήτων ή ότι θα υπάρξει απόλυση προσωπικού. Μια εταιρία ακόμη θα σκεφτεί πολύ σοβαρά πλέον να ανεβάσει την τιμή που πουλάει τις υπηρεσίες της. Η αύξηση των τιμών εξάλλου δεν μπορεί να περιοριστεί καθώς η νέα νομοθεσία δεν έχει τους κατάλληλους μηχανισμούς για να την σταματήσει (σχετικό παράδειγμα θα διαβάσετε στην συνέχεια του κειμένου). Όλα τα πιο πάνω θα έχουν σημαντική επίπτωση τόσο στους πολίτες, όσο και στο ίδιο το κράτος.

Το μέτρο αυτό ακόμη δυσκολεύει κατά πολύ το έργο της Κύπρου να προσελκύσει ξένους επενδυτές στην Κύπρο καθώς πλέον θα κάνουν περισσότερες σκέψεις για να επιλέξουν το νησί μας λόγω της αύξησης της φορολόγησης. Έτσι η Κύπρος μπορεί να σταματήσει να είναι παράδεισος για αρκετές ξένες επιχειρήσεις.

Συνεχίζω με την αύξηση των τιμών στα καύσιμα λόγω φόρου. Αυτό είναι πλέον άμεσα φανερό προς όλους τους καταναλωτές που θα αγοράζουν το πετρέλαιο με πάνω από 10 ευρωλεπτά ακριβότερο και την βενζίνη με πάνω από 8 ευρωλεπτά. Αυτό θα έχει άμεση επίπτωση προς όλους τους πολίτες, μιας και όλοι σχεδόν οι Κύπριοι χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο τους ως μέσο μεταφοράς τους γιατί καμμιά Κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν φρόντισε να δημιουργήσει καλές και λειτουργικές αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες. Ακόμη η αύξηση της τιμής των καυσίμων συνήθως οδηγεί σε αλυσιδωτές αυξήσεις και σε πολλά αγαθά που χρησιμοποιούν οι πολίτες καθώς οι εταιρίες κάνουν αναφορά για αύξηση του κόστους της δουλειάς τους. Και οι αυξήσεις αυτές και πάλι θα πληρωθούν από τους πολίτες.

Τραγική ειρωνία των ημερών αυτών είναι και η απόφαση των βουλευτών του ΑΚΕΛ -που φαίνεται να βρίσκουν ως συμπαραστάτες και τους βουλευτές άλλων κομμάτων- να ζητήσουν μείωση των μισθών τους κατά 342 ευρώ τον μήνα. Αυτό το γεγονός μόνο χαμόγελα ειρωνίας μπορεί να προκαλέσουν στους μικρομεσαίους οικονομικά πολίτες του κράτους γιατί στην ουσία τα 340 ευρώ είναι ψίζουλα μπροστά στα 7500 ευρώ που είναι σήμερα ο μισθός τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως αντιμετωπίζει ο κόσμος το γεγονός αυτό είναι και το σχόλιο από ένα φίλο μου: "Ας έπαιρνα και εγώ 7500 ευρώ και δεχόμουνα να δώσω πίσω τα μισά".

Το πλέον ανησυχητικό του νομοσχέδιου που ψηφίστηκε είναι το γεγονός ότι σε αυτό δεν βλέπουμε κάποια μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής που στερεί από το κράτο δεκάδες εκ. ευρώ. Όπως δεν έχουμε δει και μέτρα που να δημιουργούν νέες αγορές εργασίας σε τομείς που μπορούν να παράγουν για το καλό του κράτους, πράγμα το οποίο θα καταπολεμήσει και σε μεγάλο βαθμό και από την ανεργεία. Αγανάκτιση στους πολίτες έχει προκαλέσει και η παράλειψη των βουλευτών να νομοθετήσουν για περικοπές από τα παχυλά επιδόματα που παίρνουν διάφοροι λαθρομετανάστες - πολιτικοί πρόσφυγες, αλλά και από τα υπέρογκα ποσά που δίνει το κράτος μας προς το ψευδοκράτος.

Προσωπικά έχω να προσθέσω και άλλες απλές και πολύ λογικές προτάσεις για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο.
1. Προτείνω όπως φορολογηθούν τα έσοδα των κομμάτων και να μειωθούν οι χορηγίες του κράτους προς αυτά.
2. Να σταματήσουν οι βουλευτές να έχουν το δικαίωμα να αγοράζουν πανάκριβα και υπερπολυτελή αυτοκίνητα χωρίς να πληρώνουν φόρο για αυτά. Με αυτό στερούν από το κράτος τεράστια ποσά από τις φορολογίες.
3. Να γίνουν προσπάθειες αξιοποίησης των πολλών μνημείων και φυσικών ομορφιών του νησιού. Αυτό σε συνδυασμό με την δημιουργία διαφόρων χώρων αναψυχής για τους τουρίστες θα καταστήσουν την Κύπρο ένα πολύ ελκυστικό προωρισμό για τους ξένους. Αυτό μπορεί να γίνει με επιτυχία αν διαφημιστούν σωστά στο εξωτερικό.
4. Να σταματήσουν να δίνονται σε διάφορες εταιρίες ανοικτά συμβόλαια για διάφορες προσφορές που προσφέρουν στο κράτος.

Συνοψίζοντας όλα τα πιο πάνω δυστυχώς για ακόμη μια φορά διαπιστώνουμε ότι οι "μεγάλοι καρχαρίες" ευλογίζουν τα γένια τους, σε αντίθεση με τον "λαουτζίκο", ο οποίος για ακόμη μια φορά θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα. Για πολλοστή φορά θα τιμωρηθεί αυτός, για τους κακούς χειρισμούς και τις απαράδεκτες παραλήψεις των "προνομιούχων" της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

ΥΓ. Συγχαρητήρια στους μάγκες της Εθνικής Ελλάδος για την μεγάλη τους νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Για άλλη μια φορά έχουμε γίνει περήφανοι για αυτή την ομάδα. Εντός των ημερών θα προσπαθήσω να έχω και σχετικό κείμενο.