Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Συμφωνία 8ης Ιουλίου- Η αλήθεια


Πριν πέντε χρόνια, ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μαζί με τον τότε εγκάθετο της κατοχής Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υπέγραψαν την περιβόητη συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Η συμφωνία προνοούσε:
Δέσμη Αρχών

1. Δέσμευση για την επανένωση της Κύπρου με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
2. Αναγνώριση του γεγονότος ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και η παράτασή του θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.
3. Δέσμευση στη θέση ότι μια συνολική διευθέτηση είναι επιθυμητή, καθώς και εφικτή, και δεν θα πρέπει να καθυστερήσει περαιτέρω.
4. Συμφωνία για άμεση έναρξη διαδικασίας, η οποία θα διαλαμβάνει δικοινοτική συζήτηση θεμάτων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του λαού και, ταυτόχρονα, εκείνων που αφορούν ουσιαστικά θέματα, και τα δύο εκ των οποίων θα συμβάλουν σε μια συνολική διευθέτηση.
5. Δέσμευση να διασφαλιστεί ότι θα επικρατήσει 'κατάλληλη ατμόσφαιρα' για να είναι η διαδικασία αυτή επιτυχής. Συναφώς, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι ουσιαστικά, τόσο για βελτίωση της ατμόσφαιρας όσο και για βελτίωση της ζωής όλων των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. Επίσης, σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να τεθεί τέρμα στο ούτω καλούμενο 'παιχνίδι επίρριψης ευθυνών'.

Απόφαση των δύο ηγετών

Οι Τεχνικές Επιτροπές για θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του λαού θα αρχίσουν το έργο τους μέχρι το τέλος Ιουλίου, νοουμένου ότι, κατά τον ίδιο χρόνο, οι δύο ηγέτες θα έχουν, επίσης, ανταλλάξει κατάλογο θεμάτων ουσίας και νοουμένου ότι τo περιεχόμενό του θα εξεταστεί από δικοινοτικές ομάδες εργασίας αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες και θα οριστικοποιηθούν από τους ηγέτες.

Οι δύο ηγέτες θα συναντώνται περαιτέρω, από καιρού εις καιρό, όποτε κρίνεται χρήσιμο, για να δίνουν καθοδήγηση στις δικοινοτικές ομάδες εργασίας αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες για να αξιολογούν την εργασία των Τεχνικών Επιτροπών.
Η συμφωνία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι, γιατί υπήρξε η πρώτη σύμπλευση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας με τον παράνομο Τουρκοκύπριο ηγέτη, μετά την απόφαση του λαού να δώσει απαντήσεις στους εχθρούς του Ελληνισμού, με το βροντερό ΟΧΙ της 24ης Απριλίου 2004. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι η συμφωνία αυτή είχε γίνει ευαγγέλιο όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και των τριών βασικών υποψηφίων Προέδρων κατά τις Προεδρικές Εκλογές του 2008.

Στην Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, βλέπουμε για πρώτη φορά στα χρονικά, να συμφωνείται η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία σε επίσημη συμφωνία και κοινό ανακοινωθέν! Κανένας άλλος Πρόεδρος δεν είχε το θράσος να υπογράψει συμφωνία που να περιλαμβάνει αυτό τον ρατσιστικό όρο. Είναι άξιο απορίας γιατί το έκανε ένας Πρόεδρος που είχε την νομιμοποίηση του 76% του λαού του, να στείλει για πάντα στον κάλαθο των αχρήστων αυτό το μοντέλο (διά)λυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Ακόμη, παγιώνεται και η ρατσιστική και αντιδημοκρατική πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων! Περιττό να αναφερθεί ότι η Συμφωνία αυτή αποτελεί προϊόν συνομιλιών, των οποίων το καθεστώς εξισώνει ένα Αρχηγό διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους, με τον ηγέτη ενός παράνομου καθεστώτος που αποτελεί ανταρσία του κράτους του!

Όπως γίνεται φανερό, η 8η Ιουλίου αποτελεί ακόμη μια μαύρη μέρα στην ιστορία του Κυπριακού προβλήματος. Για άλλη μια φορά οι πολιτικοί μας αρχηγοί φαίνονται ανάξιοι των θέσεων που κατέχουν! Και δυστυχώς αυτό ισχύει για την πολιτική ηγεσία στο σύνολο της.

Πρόταση του ιστολογίου, η κατάργηση όλων των συμφωνιών που περιέχουν ρατσιστικά και αντιδημοκρατικά στοιχεία και επιδίωξη για εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που απαιτούν την άμεση εφαρμογή των ανθρωπίνων ελευθεριών στην Κύπρο! Κύριοι πολιτικοί αν δεν το ξέρετε υπάρχουν αρκετά τέτοια ψηφίσματα!