Σάββατο 23 Μαΐου 2009

ΑΚΕΛ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ

Ακολουθεί άρθρο της κας Φανούλας Αργυρού, ερευνήτριας δημοσιογράφου και φίλης της ιστοσελίδας και της Επιτροπής, που ετοίμασε για το christofias-watch.


Ενδιαφέρον η στάση του ΑΚΕΛ έναντι των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Το ΑΚΕΛ ουδέποτε εννοούσε όλες εκείνες τις κατά καιρούς φωνασκίες εναντίον των “ιμπεριαλιστικών” βρετανικών βάσεων στο νησί.


Αμέτρητες φορές γράφτηκε θέμα βάσεων στην Βουλή των Αντιπροσώπων (από διάφορα κόμματα) αλλά ΟΥΔΕΠΟΤΕ προχώρησε, γιατί, πάντοτε στο τέλος έρχονται επι τω πλείστον τα δύο μεγαλύτερα κόμματα πρωτοστατούντος του ΑΚΕΛ (με συνοδοιπόρο το ΔΗΣΥ, αλλά όχι λιγότερο ένοχα και όλα τα υπόλοιπα κόμματα κάποτε λιγότερο κάποτε περισσότερο) και κλείνει το θέμα (για να το ανοίξει πάλιν όταν θα το βολεύει για εσωτερική κατανάλωση) με το συνηθισμένο...μα δεν είναι ώρα τώρα να ανοίξουμε δεύτερο μέτωπο με τις βάσεις!


Ξεκινώντας από την ανακήρυξη της “Ανεξαρτησίας” της Κύπρου όλες οι διαμαρτυρίες εναντίον των “ιμπεριαλιστικών βάσεων” με επικεφαλής τον τότε Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαιωάννου ήσαν κούφιες και το γνώριζαν οι Βρετανοί.



Για το ΑΚΕΛ οι βρετανικές βάσεις ΗΣΑΝ και ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ (σε λιγότερο βαθμό σήμερα) ένας μεγάλος και σημαντικός εργοδότης, χιλιάδες οι ΑΚΕΛΙΚΟΙ υπάλληλοι, επομένως οι Βρετανοί γνώριζαν πως οι φωνασκίες του Παπαιωάννου ήσαν πάντοτε για εσωτερική κατανάλωση και για διατήρηση και ενίσχυση του κομματικού συμφέροντος. Π.χ. στις δεκαετίες των 1960 και 1970 οι Κύπριοι εργαζόμενοι (΄Ελληνες και Τούρκοι) υπερέβαιναν τις 6,000!


Η στάση του ΑΚΕΛ έναντι των βάσεων σχετιζόταν στην αρχή αφενός με την στάση που διατηρούσε η πρώην Σοβιετική Ενωση και αφετέρου με τα συμφέροντα που ιδίου του ΑΚΕΛ από αυτές.


Η Σοβιετική Ένωση όμως, ουδέποτε ενοχλείτο από την παρουσία των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο και η πραγματική στάση της ήταν όπως το μέλλον τους και η τελική τους διευθέτηση παραμείνει θέμα προς λύση μεταξύ των Βρετανών και της Κυπριακής Κυβέρνησης. Εκδεικτικές οι διάφορες διαβεβαιώσεις που έδιναν οι σοβιετικοί αξιωματούχοι της εν Κύπρω Σοβιετικής πρεσβείας στους Βρετανούς συναδέλφους των της βρετ. Υπ. Αρμοστείας για το θέμα: Η Τουρκία έχει περισσότερη σημασία για την Μόσχα παρά η Κύπρος και η Ελλάδα μαζί γι΄αυτό ενόσω οι βάσεις δεν ενοχλούσαν την Σ.Ε η τελευταία ουδόλως ενοχλείτο από την παρουσία τους στην Κύπρο! (Βλέπε βιβλίο γράφουσας “Conspiracy or Blunder?”).


Γι΄αυτό η όλη συμπαιγνία ΑΚΕΛ και Σοβιετικής Ένωσης εις βάρος των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (κυρίως των Ελληνοκυπρίων) υπήρξε μια πρωτοφανής κοροιδία, μια αδίστακτη συνωμοσία.

Παρόμοια θα έλεγα με εκείνη που παίχτηκε εις βάρος του Ελληνικού λαού τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ενώ από το 1941 ο Winston Churchill είχε συμφωνήσει με τον Josef Stalin για τον διαχωρισμό, με τον δεύτερο να είχε προτιμήσει τις Ρουμανία και Βουλγαρία στην ανατολική σφαίρα απορρίπτοντας την Ελλάδα, ο Στάλιν και η ηγεσία του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ άφησε τον Ελληνικό λαό να κατασφαχτεί με τον καταστροφικό εμφύλιο γνωρίζοντας την αλήθεια!


Αναλυτικότερα: Προς το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, η Σοβιετική Ένωση (στέλλοντας δύο δικούς της πράκτορες στα βουνά να μεταφέρουν μυστικά σε επίλεκτα στελέχη των κομμουνιστών το μήνυμα) ειδοποίησε το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ να δεχθούν όσα τους προσφέρουν οι Βρετανοί γιατί η Σοβιετική ΄Ενωση ήταν αδύναμη να κάνει οτιδήποτε για την Ελλάδα. Αλλά, την ίδια ώρα, τους ζήτησαν να ξεκινούσαν μια καμπάνια ψιθύρων εναντίον των Βρετανών!


Νεότερη εξέλιξη


Σήμερα, οι φωνές που ακούγονται εναντίον των βάσεων, είναι μουσική στα αυτιά των Βρετανών. Γιατί, οι τελευταίοι από το 1964, αλλά κυρίως από το 1968/69 με αποκορύφωμα το 1974 είχαν πλέον αποφασίσει καταρχήν να σμικρύνουν τις περιοχές των βάσεων και αργότερα να τις εγκαταλείψουν ολοκληρωτικά. Διατηρώντας ορισμένες, περιορισμένες εκτάσεως περιοχές, αρκετές για τις ανάγκες τους τις οποίες θα διατηρούσαν ως “retained sites” και όχι ως “κυρίαρχες βάσεις”. Πρωτίστως διατηρώντας τον κατασκοπευτικό σταθμό Αγίου Νικολάου και κάποια περιοχή στο Ακρωτήρι. Γι΄αυτούς θα ήσαν υπέρ αρκετές περιοχές...Το θέμα όμως άλλαξε το 1974 όταν οι Αμερικανοί ήθελαν να χρησιμοποιούν το Ακρωτήρι για τις επιχειρήσεις τους στην Μέση Ανατολή και με την πίεση του Δρ. Χ. Κίσσιγκερ το Λονδίνο δέχθηκε να κρατήσει τις βάσεις. (Βεβαίως με το αζημείωτο από τους Αμερικανούς αφενός και αφετέρου με το ‘πάρε-δώσε’ ο τότε Υπ. Εξωτερικών Βρετανός Τζέιμς Κάλλαχαν πίεσε τον Δρ. Κίσσιγκερ να δεχθεί την τουρκοβρετανική διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Είναι πέρα ως πέρα λάθος η θεωρία κάποιων ότι ο Κίσσιγκερ προώθησε την Δ.Δ.Ο).


΄Ενα άλλο εμπόδιο για τους Βρετανούς ήταν και παραμένει μέχρι αυτή την στιγμή, η δική τους δέσμευση όταν δεν θα χρειάζονται πλέον τις βάσεις να είναι υποχρεωμένοι να τις επιστρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επειδή όμως την Δεκέλεια θέλουν να την δώσουν στους Τούρκους (δεν είναι τυχαίο που κάνουν τα στραβά μάτια στις κατά καιρούς προελάσεις των Τούρκων στις γειτνιάζοντες περιοχές με την βάση Δεκέλειας, βλέπε Στροβίλια κτλ), αυτό δεν μπορούν να το κάνουν φανερά δίχως μια λύση του Κυπριακού. Την οποία θα δεχθεί και η Κ.Δ και έτσι να περιληφθεί και η επιστροφή Δεκέλειας αφενός στους Τουρκοκύπριους και κάποιες άλλες περιοχές στο Ακρωτήρι στους Ελληνοκύπριους. Θυμηθείτε την πρόταση Σερ Ντέιβιντ Χάνει, όταν δήλωσε ότι η Βρετανία (καλή της προαίρεση!!!) θα μας ...επέστρεφε – ως δώρον- κάποια μίλια βάσεων αν δεχόμασταν το ‘Σχέδιο Ανάν’!.

Η στάση του ΑΚΕΛ έναντι του ΝΑΤΟ



΄Ομως, ίσως η υποκρισία του ΑΚΕΛ να κορυφώνεται με την στάση του έναντι του ΝΑΤΟ. Ενώ το ΑΚΕΛ σχίζει τα ιμάτια του και ο Δημήτρης Χριστόφιας δηλώνει ότι μόνον πάνω από το πτώμα του θα γίνει η Κύπρος μέλος του ΝΑΤΟ, εντούτοις για χρόνια ανεχόταν την απευθείας εξυπηρέτηση του ΝΑΤΟ στην Κύπρο δίχως την ελάχιστη διαμαρτυρία.


Η βρετανική βάση στο Ακρωτήρι Γκρέκο ιδρύθηκε και χρησιμοποιήθηκε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για την εξυπηρέτηση του ΝΑΤΟ.


Δεν υπάρχει δικαιολογία ούτε προσποίηση ότι τάχα δεν το γνώριζαν γιατί οι Άγγλοι ενημέρωσαν την μέλλουσα Κυπριακή Κυβέρνηση για τους σκοπούς που ήθελαν τη βάση στο Ακρωτήρι Γκρέκο, δηλαδή, για εξυπηρέτηση του ΝΑΤΟ, από 14 Αυγούστου 1959. Είχαν ενημερωθεί οι δικοί μας και οι Τουρκοκύπριοι της Μικτής Επιτροπής που μελετούσε τα εκκρεμή θέματα και το Σύνταγμα για τις προθέσεις των Βρετανών σε σχέση με την ενοικίαση στο ΝΑΤΟ της βάσης του Κάβο Γκρέκο. Δηλαδή οι Βρετανοί όχι μόνον εξυπηρετούντο δίχως να πληρώνουν γρόσι για όλες τις περιοχές που ζήτησαν και πήραν (λεγόμενες κυρίαρχες βάσεις αλλά και άλλες περιοχές) αλλά ...ενοικίαζαν κιόλας μέρος αυτών στο ΝΑΤΟ! Με την γνώση της Κυπριακής Κυβέρνησης και βέβαια οπωσδήποτε του ΑΚΕΛ!

“… The installation at Cape Greco is a NATO-founded troposcatter communications station and a British radio relay unit ( it has nothing to do with G.C.H.Q.)… The Cape Greco station was in existence at the time of the 1959 treaty negotiations, and the Cyprus Government were informed of its existence and purpose by Sir Knox Helm at the meeting of the London Joint Committee on Cyprus (LC (MD) 16 of 14 August, 1959). They should thus be aware of the NATO interest…”


Η ΝΑΤΟΙΚΗ ΒΑΣΗ ΓΚΡΕΚΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

΄Ισως όμως το χειρότερο να ήταν αυτό: Η Νατοική βάση Ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο βρισκόταν κάτω από τον έλεγχο και επίβλεψη του Νατοικού Αρχηγείου στην Σμύρνη της Τουρκίας με επικεφαλής Τούρκους στρατιωτικούς!


Γι΄αυτόν το λόγο κάθε χρόνο Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι επισκέπτονταν τη βάση στην Κύπρο για σκοπούς ελέγχου και συντήρησης των ειδικών μηχανημάτων κατασκοπείας και άλλων τέτοιων που διατηρούσαν εκεί, υψηλής τεχνολογίας, για τα οποία μόνο ειδικοί της βάσης των Αδάνων είχαν εξουσιοδότηση να ελέγχουν και να συντηρούν. Οι Άγγλοι δεν είχαν τέτοιους.


Αυτή η διαδικασία συνεχίστηκε ανενόχλητη μέχρι το 1968 όταν ο Φιλελεύθερος δημοσίευσε την είδηση ότι Τούρκοι αξιωματικοί στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ ζήτησαν βίζες για να επισκεφθούν την Κύπρο και να πάνε στη βάση του Κάβο Γκρέκο για υπηρεσιακούς λόγους. Και πως τρείς Τούρκοι Αρχηγοί των Τουρκικών Επιτελείων Στρατού έφθασαν ήδη τον Οκτώβριο του 1968 την Κύπρο και είχαν και σύντομη εθιμοτυπική επίσκεψη στην τουρκοκυπριακή συνοικία... (Μέχρι το 1968 οι Τούρκοι, όπως παρουσιάζουν τα πράγματα τα βρετανικά έγγραφα, ενδεικτικά επισκέπτονταν τον Νατοικό σταθμό με άλλους τρόπους. ΄Ομως για άγνωστους λόγους το 1968 αποτάθηκαν στην Κυπριακή Πρεσβεία στην Άγκυρα για βίζες...).


Η κυπριακή κυβέρνηση τότε με τον Χριστόδουλο Βενιαμίν στο Υπ. Εσωτερικών ζήτησε εξηγήσεις από την Υπ. Αρμοστεία των Άγγλων... Ο κ. Βενιαμίν είπε στους Άγγλους ότι θα μπορούσε να δεχθεί να παραχωρηθούν οι βίζες στους Τούρκους στρατιωτικούς αν η Υπ. Αρμοστεία αναλάμβανε την ευθύνη για τις ενέργειές τους καθ΄όλη την παραμονή τους στο νησί. Οι Βρετανοί αρνήθηκαν, γιατί κατάλαβαν ότι αν δεχόντουσαν θα έπρεπε αυτόματα να δεχθούν (και θα γνωστοποιείτο ευρύτερα) ότι η βάση στο Κάβο Γκρέκο είναι όντως ΝΑΤΟΙΚΗ, πράγμα που θα δυσκόλευε την ανεχτική μέχρι τότε στάση του προέδρου Μακαρίου, ο οποίος γνώριζε ότι το Κάβο Γκρέκο ήταν ΝΑΤΟΙΚΗ βάση, και σε σχέση με την Σοβιετική ΄Ενωση αλλά και το ΑΚΕΛ το οποίο θα αναγκαζόταν πλέον να αντιδράσει...

Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν παραχώρησε τις βίζες αλλά έγιναν άλλες διευθετήσεις και οι Τούρκοι προφανώς συνέχισαν τις ετήσεις επισκέψεις τους, όπως και πριν, υπό την κάλυψη άλλων τρόπων, όπως π.χ. μέσω των Βρετανικών Βάσεων...



Την ίδια τακτική το ΑΚΕΛ ακολούθησε και με τα πυρηνικά που αποθήκευαν οι ΄Αγγλοι στο Ακρωτήρι από την δεκαετία του 1950... ΄Ολα τα γνώριζαν οι κυβερνώντες (και το ΑΚΕΛ πρώτο και καλύτερο με τις στενότατες σχέσεις αξιωματούχων του με τους αξιωματούχους της Υπάτης Αρμοστείας στην Λευκωσία και τις αλληλοενημερώσεις που έκαναν μεταξύ τους για όλους και για όλα...). (Βλέπε άρθρο της γράφουσας στην εφημερίδα Σημερινή 18 Ιανουαρίου 2001). ΄Ομως όλες οι κατα καιρούς φωνασκίες του και διαμαρτυρίες για πυρηνικά άρχισαν και τέλειωναν με κάποιες ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις μέχρι την επόμενη ανάγκη για εσωτερική κατανάλωση...


Σήμερα το ΑΚΕΛ, όχι μόνο δεν δέχεται να εγερθεί θέμα βάσεων στην Βουλή, αλλά, ενδεικτικά από την εκλογή Χριστόφια στην προεδρία της Κύπρου, ακολουθεί πιστά μια βρετανική πολιτική στο Κυπριακό με καθοδηγητή τον “κυβερνήτη” (αλλοιώς) Υπ. Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο κ. Πίτερ Μίλλετ, με την διαπραγμάτευση στη βάση του εκτρώματος ‘Ανάν’ και των δύο συνιστώντων στέιτ, με τις διαβεβαιώσεις Χριστόφια προς τους Τ/κύπριους (ομιλία Χριστόφια στο Λονδίνο το Σάββατο) ότι το τουρκικό συνιστών στέιτ θα έχει πλειοψηφία κ.α, αλλά, και με την ...εκπαιδευτική λεγόμενη μεταρρύθμιση για την οποίαν ο κ. Μίλλετ υπενθύμισε τον κ. Α. Δημητρίου ότι παραμένει δεσμευμένος να την επιβάλει!


Θέμα βάσεων θα εγείρει το ΑΚΕΛ όταν ο κ. Μίλλετ του ανάψει το πράσινο φώς και θα βολεύει το Λονδίνο...


΄Οσο για τις φωνασκίες τόσο του ΑΚΕΛ όσο και του συνοδοιπόρου στην αγγλική πολιτική ΔΗΣΥ, αλλά και της κας Μπακογιάννη εξ Αθηνών, για την εγκατάλειψη των αναχρονιστικών εγγυήσεων, ε, και αυτό έχει την εξήγησή του. Η Βρετανία από την δεκαετία του 1970 (μετά την τουρκική εισβολή και καθώς επεξεργάζονταν πλέον το ‘Σχέδιο Ανάν’ και τις αναπροσαρμογές στην γραμμή Αττίλα...) είχε αποφασίσει να απεγκλωβιστεί από την Συνθήκη Εγγυήσεως για να μην μας έχουν στο κεφάλι τους!!!


Τώρα, όσο ποτέ στο παρελθόν, επιθυμούν να αποδεσμευθούν από τέτοια ...εγγύηση την οποίαν ουδέποτε τίμησαν παρά μόνο υπέρ των Τούρκων όταν έδωσαν το πράσινο φώς στον Ετσεβίτ να εισβάλει ελεύθερα στην Κύπρο!. ΄Αρα, και επειδή τίποτα δεν γίνεται τυχαία στην νεο-αποικία Κύπρο, και αυτές οι φωνασκίες, δυστυχώς, έχουν τους τηλεβόες τους...Αλλά, επειδή είναι κάτι που συμφωνούν και άλλοι φορείς αμέσως τυγχάνουν ευρύτερης ανταπόκρισης με αποτέλεσμα να καλύπτονται οι ΄Αγγλοι ψιθυριστές...


Φανούλα Αργυρού για το christofias-watch

Ερευνήτρια/συγγραφέας

Λονδίνο

18.5.2009

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ CHRISTOFIAS-WATCH

ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑΚΗ!!!


Σήμερα συμπληρώνονται 3 χρόνια από την δολοφονία του Σμηναγού της Ελληνικής Αεροπορίας Κώστα Ηλιάκη. Ο πιλότος μας δολοφονήθηκε άνανδρα στην προσπάθεια του να αναχαιτίσει αεροσκάφη της Τουρκικής Αεροπορίας που εκείνη την στιγμή παραβίαζαν για ακόμη μια φορά τον εναέριο μας χώρο. Το περιστατικό συνέβηκε κοντά στην Κάρπαθο.

Προσβολή στην μνήμη του χρυσού ετού Κώστα Ηλιάκη υπήρξε και η επίσημη στάση της Ελληνινικής Δημοκρατίας για το γεγονός αυτό, η οποία δόθηκε δια στόματος του εκπροσώπου τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου: "Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία επιβάλλονται συμπεριφορές οι οποίες ενισχύουν την καλή γειτονία και θα βοηθήσουν επίσης την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος χώρας". Εκτός από αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση επέτρεψε στον Τούρκο δολοφόνο του Ηλιάκη να φύγει με Τουρκικό ελικόπτερο ενώ βρισκόταν σε παναμέζικο πλοίο εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων.

ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΗΛΙΑΚΗ...
ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ!!!