Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ποια η σημασία των δημοτικών εκλογών;

Την επόμενη Κυριακή διεξάγονται στην Κύπρο, οι εκλογές για ανάδειξη των ατόμων που θα αποτελούν τον κορμό της τοπικής αυτοδιοίκησης για την επόμενη πενταετία. Τα κόμματα έχουν αρχίσει την δική τους μάχη για να ελέγξουν τις «δυνάμεις» τους και για να μπορέσουν να εκλέξουν δικά τους άτομα σε θέσεις κλειδιά των δήμων και των κοινοτήτων του τόπου. Από τις ερχόμενες εκλογές προκύπτουν δύο πολύ σοβαρά και εύλογα ερωτήματα. Μπορούν τα κόμματα να βγάλουν όντως χρήσιμα συμπεράσματα από τις δημοτικές εκλογές; Ποια η σημασία των δημοτικών εκλογών για τον ακομμάτιστο πολίτη;

Τα κόμματα

Τα κόμματα αντιμετωπίζουν τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές σαν προκριματικές για τις προεδρικές εκλογές του 2013, γιατί μέσα από αυτές κτίζεται η συνεργασία και η συμμαχία μεταξύ κομμάτων. Παράλληλα, θεωρούν ότι οι δημοτικές εκλογές δείχνουν την δυναμική διαφόρων προσωπικοτήτων και το έρεισμα που έχουν στην τοπική κοινωνία. Δεν θα ήταν έκπληξη εξάλλου να δούμε διάφορους υποψηφίους, να είναι υποψήφιοι πρόεδροι ή να έχουν ενεργό ρόλο στο επιτελείο κάποιου υποψηφίου στις εκλογές του 2013.

Επιπλέον, τα κόμματα επιθυμούν την νίκη συγκεκριμένων προσωπικοτήτων σε συγκεκριμένους δήμους ούτως ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν καλύτερα την πολιτική τους. Παράδειγμα, η προσπάθεια του ΑΚΕΛ να επανεκλέξει στην Λευκωσία την Ελένη Μαύρου, γνωστή υπέρμαχο του σχεδίου ΑΝΑΝ, αθεράπευτη επαναπροσεγγίστρια και δήμαρχος η οποία συνέδεσε την θητεία της με την γκετοποίηση της παλιάς Λευκωσίας από διάφορους αλλοδαπούς. Για αυτό τον λόγο και επιβάλλεται για το ΑΚΕΛ η επανεκλογή της, στην μοναδική μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Τέλος, τα κόμματα μέσω των αποτελεσμάτων των εκλογών θα θέλουν να δείξουν κάποια δυναμική, δείχνοντας την επικράτηση τους σε σημαντικούς δήμους, τα ψηλά τους ποσοστά κλπ και μέσα από αυτά να αρχίσουν από καλύτερο σημείο τις διαπραγμάτευσης και τα πάρε δώσε με τα υπόλοιπα κόμματα.

Είναι όμως ασφαλή τα συμπεράσματα αυτά για τα κόμματα; Ασφαλώς και όχι. Στην τοπική αυτοδιοίκηση μεγάλη σημασία παίζει η οικογένεια του κάθε υποψηφίου καθώς επίσης και ο κύκλος που έχει δημιουργήσει στην τοπική κοινωνία μέσα από το επάγγελμα του ή από την δράση του σε διάφορα ιδρύματα και οργανισμούς της περιοχής, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις υπερισχύει της κομματικής προέλευσης. Επίσης, τα ποσοστιαία τελικά αποτελέσματα θα αγνοούν το σημαντικό ποσοστό της αποχής, το οποία αναμένεται και πάλι να κυμανθεί σε πολύ ψηλά επίπεδα.

Ακομμάτιστοι πολίτες

Οι ακομμάτιστοι πολίτες καλούνται για ακόμη μια φορά να επιλέξουν τους ικανότερους και τους καταλληλότερους. Όμως, ανησυχούν από το γεγονός ότι τα νέα εκλελεγμένα συμβούλια τους, θα γίνουν μέρος του πολιτικού σκηνικού που παίζουν εις βάρος τους τα κόμματα. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να δεχθούν την μεγάλη εξάρτηση των δήμων και των κοινοτήτων τους από τα κόμματα. Έτσι, επιζητούν την ανεξαρτητοποίηση τους δημιουργόντας διάφορες ανεξάρτητες και υπερκομματικές ομάδες. Πολλοί ανεξάρτητοι συνδυασμοί αναμένεται να σημειώσουν και τεράστια επιτυχία μάλιστα.

Άλλοι, θα ψηφίσουν κομματικούς υποψηφίους που θεωρούν ως τους κατάλληλους για την θέση αυτή, ανεξάρτητα από την αηδία που νιώθουν από το γεγονός ότι τα κομματικά επιτελεία θα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ψήφο τους. Όμως, σημαντικό ποσοστό ακομμάτιστων ανθρώπων θα επιλέξει και πάλι να απέχει από την διαδικασία, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο για ακόμη μια φορά την απαξίωση τους προς το κομματικό κατεστημένο του τόπου.

Συμπερασματικά

Οι δημοτικές εκλογές έχει σημασία για τον κάθε δήμο και κοινότητα. Όμως σε καμιά περίπτωση οι εκλογές δεν πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο για την δυναμική των κομμάτων, καθώς τα αποτελέσματα επηρεάζονται από πολλούς εξωκομματικούς παράγοντες. Οι ακομμάτιστοι πολίτες καλούνται σε αυτές τις εκλογές να σκεφτούν και να δράσουν εθνικά και να επιλέξουν τους υποψηφίους με βάση τα κατάλληλα κριτήρια!


ΥΓ 1. Τον τελευταίο μήνα είδαμε σε αρκετές περιοχές της Κύπρου να γίνονται καταιγίδες. Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν. Αυτός είναι ένας καλός λόγος να μαυρίζονται κάποιοι δημάρχοι.

ΥΓ 2. Σε ποιο δήμο η τοπική επιτροπή κόμματος αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει υποψήφιο κόντρα στις υποδείξεις της ηγεσίας τους; (αυτό προς επιβεβαίωση όσο έγραψα πιο πάνω)

ΥΓ 3. Πως γίνεται εν καιρώ κρίσης, οι υποψήφιοι να υπόσχονται τεράστια έργα; Με ποια λεφτά θα τα πραγματοποιήσουν;

ΥΓ 4. Έχουν γεμίσει οι δρόμοι με διαφημιστικά υποψηφίων! Αυτά τα τεράστια ποσά που ξοδεύονται δεν θα ήταν καλύτερο να διατεθούν σε διάφορους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη; Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν 30.000 ανέργοι.