Κυριακή 25 Απριλίου 2010

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΕ


Χθες βράδυ ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο η φετεινή αγωνιστική περίοδος για το ποδοσφαιρικό τμήμα. Μια χρονιά η οποία και μπορεί να θεωρηθεί ως απόλυτα επιτυχημένη. Στο παρόν κείμενο μου όμως θα προσπαθήσω να κάνω τον απολογισμό όπως εγώ τον είδα.

Πρωτάθλημα:

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε δίκαια το πρωτάθλημα καθώς ήταν η καλύτερη ομάδα σε όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος. Το πρωτάθλημα άρχισε με τον καλύτερο τρόπο για την ομάδα μας και παρά το γεγονός ότι ο Σισέ άργησε να πάρει μπρος κατάφερε να σημειώσει 6 νίκες στις 6 πρώτες αγωνιστικές και η πρώτη απώλεια βαθμών ήρθε με την Καβάλα την 7η αγωνιστική. Ο αγώνας με την Καβάλα όμως υπήρξε σταθμός για την μετέπειτα πορεία της ομάδας καθώς σε αυτό τον αγώνα άρχισε να πυροβολεί ο Σισέ. Στο υπόλοιπο πρωτάθλημα με εξαίρεση δύο αγωνιστικές ο Παναθηναϊκός προπορευόταν και παρά κάποιες ανέλπιστες απώλειες βαθμών και κάποιες κακές εμφανίσεις παρέμεινε στην κορυφή.
Σημείο αναφοράς του φετεινού Παναθηναϊκού μπορεί να θεωρηθεί και η απομάκρυνση του προπονητή της ομάδας Χενκ Τεν Κάτε και η αντικατάσταση του από ένα ταλαντούχο Έλληνα προπονητή και πρώην ποδοσφαιριστή της ομάδας. Αυτό βοήθησε την ομάδα σε πολλούς τομείς. Αρχικά η ομάδα απομάκρυνε ένα παράγοντα που προκαλούσε εκνευρισμό στους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Ακόμη είχε χαθεί κάθε έλεγχος στα αποδυτήρια και οι παίκτες δεν είχαν καμμιά εμπιστοσύνη στην τεχνική ηγεσία. Δεύτερος παράγοντας ήταν η εμπιστοσύνη που κέρδισαν οι μικροί σε ηλικία παίκτες της ομάδας, με κυριότερο τον ρόλο του Νίνη στην ομάδα. Τέλος ο Παναθηναϊκός με τον νέο προπονητή έδειξε ένα αρκετά βελτιωμένο πρόσωπο αν και δεν έλειψαν κάποιες κακές εμφανίσεις.
Κορυφαίοι της ομάδας στο πρωτάθλημα ήταν ο Σισέ με τα 23 γκολ που πέτυχε καθώς επίσης και οι Λέτο, Κατσουράνης, Νίνης,Βύντρα και Ζιλμπέρτο Σίλβα. Οι πρώτοι τρεις κατά την φετεινή περίοδο πέτυχαν σημαντικά γκολ σε σημαντικές νίκες και ο "αόρατος τοίχος" μαζί με τον δικαιωμένο Βύντρα ήταν από τους διακριθέντες σε κάθε αγώνα και όποτε δεν αγωνίζονταν η απουσία τους ήταν αισθητή στην απόδοση της ομάδας. Σημαντική προσφορά είχε και ο τερματοφύλακας της ομάδας Αλέξανδρος Τζόρβας ο οποίος και από την μέρα που πήρε την φανέλα του βασικού έδωσε εμπιστοσύνη και σιγουριά στην αμυντική μας γραμμή, πράγμα που έλειπε την προηγούμενη περίοδο.

Κύπελλο:

Ο Παναθηναϊκός αν και δυσκολεύτηκε λίγο παρά την εύκολη κλήρωση που είχε έφτασε στον τελικό του κυπέλλου με τον Άρη. Στον χθεσινό τελικό η ποιότητα των ποδοσφαιριστών της ομάδας ήταν αυτή που έδωσε και την νίκη στην ομάδα. Έτσι το 17ο κύπελλο του συλλόγου είναι γεγονός.

Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις:

Η ευρωπαϊκή πορεία φέτος του Παναθηναϊκού άρχισε με αντίπαλο την γνωστή μας Σπάρτα Πράγας. Ο πρώτος αγώνας μας άφησε πικρή γεύση καθώς ήρθε ανέλπιστη ήττα με 3-1, παρά το γεγονός ότι οι Τσέχοι δεν ήταν καλύτεροι από εμάς. Στον επαναληπτικό όμως η τάξη αποκαταστάθηκε και η ομάδα προκρίθηκε στον επόμενο γύρο όπου και είχε σαν αντίπαλο την Ατλέτικο Μαδρίτης. Η κακή βραδιά του τερματοφύλακα μας όμως στον πρώτο αγώνα της Αθήνας έφερε την ήττα με 3-2 παρά το κατά διαστήματα εξαιρετικό ποδόσφαιρο της ομάδας. Έτσι ήρθε ο αποκλεισμός και η είσοδος μας στους ομίλους του Γιουρόπα Ληγκ. Στους ομίλους του Γιουρόπα Ληγκ η ομάδα παρά τις δύο ήττες από την Γαλατασαράι πέτυχε μια εύκολη πρόκριση. Ο πρώτος αγώνας με την Γαλατασαράι και η νέα τραγική εμφάνιση του Γκαλίνοβιτς έφερε την προαγωγή Τζόρβα σε πρώτο τερματοφύλακα της ομάδας. Στην φάση των 32 αντίπαλος της ομάδας μας υπήρξε η πρωτοπόρος του ιταλικού πρωταθλήματος Ρόμα. Εκεί η ομάδα μας πέρα από τις προβλέψεις κατάφερε με δύο νίκες και συντελεστή τερμάτων 6-4 να πάρει ιστορική πρόκριση! Όμως η συνέχεια δυστυχώς δεν ήταν ανάλογη καθώς αποκλειστήκαμε με δύο ήττες από την Σταντάρ Λιέγης. Αιτία του αποκλεισμού υπήρξε ο πρώτος αγώνας του ΟΑΚΑ όπου ο προπονητής Νίκος Νιόπλιας επέλεξε να κάνει αλλαγές για να φυλάξει παίκτες για το πρωτάθλημα και έτυχε να βρει για ακόμη μια φορά φέτος σε τραγική μέρα τον τερματοφύλακα Γκαλίνοβιτς. Συνολικά η ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας μας μπορεί να χαρακτηριστεί ως μέτρια παρά την ιστορική νίκη επί της Ρόμα καθώς η ομάδα απέτυχε να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Ληγκ και απέτυχε να χτίσει πάνω στην πρόκριση μέσα στην Ρώμη. Και φέτος ήταν ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό να κάνει το κάτι παραπάνω στο Γιουρόπα Ληγκ με βάση τις δικές του δυνατότητες αλλά και τις δυνατότητες των αντιπάλων του.

Γενικά, η φετεινή χρονιά κρίνεται επιτυχημένη παρά το γεγονός ότι η ομάδα μπορούσε να πετύχει αρκετά παραπάνω στην Ευρώπη. Με κάποιες προσθήκες σε θέσεις που η ομάδα πονάει αλλά και με αποφυγή λαθών του παρελθόντος η νέα χρονιά μας αφήνει υποσχέσεις για πολύ περισσότερα...

ΥΓ. Σε μελλοντικό μου κείμενο θα προσπαθήσω να κάνω ατομική κριτική σε κάθε ποδοσφαιριστή της ομάδας.

ΥΓ2. Ένα μεγάλο μπράβο στην μεγάλη ελπίδα του Ελληνικού ποδοσφαίρου Σωτήρη Νίνη για την ενέργεια του να περάσει μια μέρα με τον αείμνηστο μικρό οπαδό της ομάδας μας Ανδρέα Καραπίττα.