Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ Η 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


το αποτέλεσμα του συντάγματος του 1960

Σήμερα, έχουμε τους εορτασμούς για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου. Το γεγονός ότι η πραγματική ημερομηνία ίδρυσης της (νώθης) Κυπριακής Δημοκρατίας είναι τον Αύγουστο μικρή σημασία έχει για τους εορτάζοντες, οι οποίοι θα κάνουν λαμπρούς εορτασμους. Εξάλλου οι ίδιοι αγνοούν το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι προϊόν δοτού συντάγματος και όχι του δικαιώματος της Αυτοδιάθεσης των λαών. Ο λαός ουδέποτε ρωτήθηκε αν ήθελε αυτή την λύση!

Κάθε σκεπτόμενος πολίτης όμως, απορεί τι ακριβώς εορτάζει σήμερα η πολιτική ηγεσία του τόπου και οι λοιποί παρατρεχάμενοι τους. Η "ανεξαρτησία" όπως όλοι γνωρίζουν είναι προϊόν της αποδοχής του ξενόφερτου ζυριχικού καθεστώτος, το οποίο αποτελεί αποτυχία της τότε πολιτικής ηγεσίας σε Αθήνα και Λευκωσία να μπορέσουν να αξιοποιήσουν έστω και στο ελάχιστον τον υπέροχο αγώνα της ΕΟΚΑ. Αντί οι κύριοι αυτοί να απαιτήσουν την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, για την οποία ψήφισε το 96% του λαού στο Δημοψήφισμα του Ιανουαρίου του 1950 και για την οποία θυσιάστηκαν αρκετά παλληκάρια της ΕΟΚΑ, αποδέκτηκαν την ξενόφερτη "ανεξαρτησία", η οποία έθετε το νησί κάτω από τον αυστηρό έλεγχο τόσο της Τουρκίας όσο και των Βρετανών αποικιοκρατών! Σήμερα (ή καλύτερα στις 16 Αυγούστου), θα έπρεπε να είμαστε προβληματισμένοι για τα όνειρα των αγωνιστών του 1955 που δεν τα ένοιωσε κανένας πολιτικός μας ηγέτης της περιόδου αυτής!

Απορία επίσης δημιουργείται και από το γεγονός ότι η "δημοκρατία" που τιμούν οι σημερινοί εορτάζοντες, ουδέποτε λειτούργησε ως πραγματική δημοκρατία και σε όλη την επικράτεια του νησιού. Το συνταγματικό δικαίωμα της αρνησικυρίας που δόθηκε στην τουρκική μειονότητα είχε ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία του κράτους μέχρι το 1963, λόγω των συνεχόμενων προβλημάτων που παρουσίαζαν οι Τούρκοι! Μάλιστα, τον Δεκέμβριο 1963 προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα κάνοντας αιματηρό πραξικόπημα (τουρκανταρσία) και την δημιουργία στρατιωτικών θυλάκων! Το 1974 ολοκλήρωσαν τα σχέδια τους, με την τουρκική εισβολή και την συνεχιζόμενη μέχρι και σήμερα εισβολή του 37% του εδάφους του νησιού. Στις εκτάσεις που ελέγχει ο τουρκικός στρατός, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει δυνατότητα ελέγχου!

Ταυτόχρονα, η Κυπριακή (;) Δημοκρατία δεν μπορεί να ασκήσει τα στοιχειώδη δικαιώματα της ούτε στις εκτάσεις που παραχωρήθηκαν στους Βρετανούς αποικιοκράτες ως βάσεις! Οι Βρετανοί συνεχίζουν να διατηρούν τον έλεγχο των περιοχών αυτών παρά το γεγονός ότι ουδέποτε πλήρωσαν για το ενοίκιο τους!

Είναι σαφέστατο ότι η "ανεξαρτησία" που δόθηκε σε αυτό τον τόπο από τους Βρετανούς, δεν υπήρξε ποτέ πραγματική δημοκρατία και είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του 1974! Είναι επίσης σε όλους μας γνωστό ότι η ζυριχική λύση επιβλήθηκε στο λαό της Κύπρου εν αγνοία του! Προς τι τα πανηγύρια τότε;