Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Βουλευτικές Εκλογές 2011: Συμπεράσματα

Οι Βουλευτικές εκλογές έλαβαν τέλος και πλέον πορευόμαστε με νέα σύνθεση της Βουλής και με νέο Πρόεδρο της Βουλής τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου. Από αυτές τις εκλογές είχαμε αρκετά σημαντικά γεγονότα αλλά και αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα για την πολιτική κατάσταση του τόπου.

Το πρώτο σημαντικό γεγονός είναι ότι στις εκλογές ψήφισαν 27.668 λιγότεροι ψηφοφόροι σε σχέση με τις εκλογές του 2006. Αυτή η πρωτοφανής αποχή υποδηλώνει και την απαξίωση σημαντικού ποσοστού των πολιτών προς τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα του τόπου. Αυτό το γεγονός όμως δυστυχώς πέρασε απαρατήρητο από όλα τα κομματικά επιτελεία!

Σημαντική μπορεί να χαρακτηριστεί και η αριθμητική μείωση σχεδόν όλων των κομμάτων. Με εξαίρεση τον ΔΗΣΥ και τους Οικολόγους που έλαβαν περίπου 3.000 και 700 ψήφους αντίστοιχα περισσότερους από την προηγούμενη εκλογική διαδικασία, όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα είχαν σημαντική μείωση (μετρώ στα ποσοστά ΔΗΣΥ για το 2006 και τα ποσοστά της ΕΥΡΩΔΗ και του κόμματος του Τίμη Ευθυμίου και στα ποσοστό του ΑΚΕΛ αυτά των ΕΔΗ που συντάχθηκαν μαζί τους σε αυτές τις εκλογές).

Σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα των εκλογών έπαιξε και το γεγονός ότι τα δύο μεγαλύτερα εκλογικά κόμματα αποφάσισαν (με την συμπαράσταση και της πλειοψηφίας των ΜΜΕ) να περιορίσουν αρκετά το χρόνο του Κυπριακού από τους προεκλογικούς διαλόγους μεταξύ των διαφόρων υποψηφίων. Αυτό ήταν κάτι το οποίο πρότεινε και δημόσια ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης!

Αναλλοίωτη έμεινε και η ποδοσφαιροποίηση του κομματικού σκηνικού στην Κύπρου, με όλους να δίνουν μια μορφή πρωταθλητισμού στις εκλογές. Η καλλιέργεια της κουλτούρας του "ποιο θα είναι πρώτο κόμμα" και τα συνθήματα τύπου "θα μας φαν οι φασίστες" και "θα μας φαν οι κομμουνιστές" δείχνουν να μπορούν να κρατούν τον κόσμο δέσμιο στα κομματικά τους μαντριά, ανεξάρτητα αν επί πέντε χρόνια έβριζαν αυτούς που ψήφισαν!

Επίσης, μόνο ως σημαντικό πλήγμα μπορεί να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα των εκλογών για τις δυνάμεις που στήριξαν καθαρά το ΟΧΙ κατά το δημοψήφισμα του 2004. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι τα κόμματα αυτά δεν έχουν πείσει και δεν υπήρξαν σωστά όλη αυτή την περίοδο. Το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ με την συμμετοχή τους στην Κυβέρνηση Χριστόφια και το ΕΥΡΩΚΟ να θυμάται να δηλώνει αντίθετο προς την λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μόνο κατά την προεκλογική περίοδο!

Από τις τελευταίες εκλογές αξίζει να σημειωθεί ότι είχαμε και την πρώτη μεγάλη ήττα για την συνεργασία Καρογιάν-Χριστόφια καθώς ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ήταν αυτός που έκρινε το αποτέλεσμα για την Προεδρία της Βουλής στηρίζοντας τον Γιαννάκη Ομήρου αντί του Προέδρου του κόμματος του. Και ενώ αυτό σε συνδυασμό με την εκλογική πανωλεθρία του ΔΗΚΟ (απώλεια 12.000 ψήφων περίπου) θα έπρεπε να οδηγήσει στην άμεση αποχώρηση του από την Κυβέρνηση, αυτό δείχνει απίθανο να γίνει!

Οι εκλογές μας τελείωσαν για φέτος. Τώρα, ο κόσμος μπορεί να αρχίσει να φωνάζει και να διαμαρτύρεται πάλι για την κατάσταση στον τόπο μέχρι την επόμενη εκλογική διαδικασία κατά την οποία θα επιστρέψει και πάλι στο κομματικό του μαντρί, για να αποτρέψει να πάρει το "πρωτάθλημα" το άλλο κόμμα ή για να φροντίσει το "μέλλον" των παιδιών του μέσα από τις πελατειακές σχέσεις με τα κόμματα.

ΥΓ. Τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές η Blogger είχε κάποιο πρόβλημα και δεν μου επέτρεπε να συνδεθώ για να δημοσιεύσω την θέση μου προεκλογικά. Η θέση μου ήταν ότι κανένα κόμμα δεν κάλυπτε την ιδεολογία μου και δεν με έπεισε για τις θέσεις του. Για αυτό τον λόγο αποφάσισα να ψηφίσω Λευκό.