Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Μας ζητούν και τα ρέστα


Τις κατηγορίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι ο τουρκικός στόλος παρενόχλησε τέσσερις φορές τα νορβηγικά πλοία που ανέλαβαν τη διεξαγωγή ερευνών στα κυπριακά χωρικά ύδατα, σχετικά με τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει το νησί μας, απέρριψε χθες ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Μπουράκ Οζουγκεργκίν, ο οποίος ουσιαστικά κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι καταστρέφει το κλίμα των συνομιλιών. Παλαιότερα η Τουρκία δήλωσε ότι είχε κάθε δικαίωμα να επέμβει με τα πλοία της στην περιοχή. Χθες ο Οζουγκεργκίν δήλωσε ότι η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει με τις έρευνες για τα κοιτάσματα κατά την περίοδο των απευθείας διαπραγματεύσεων είναι χαρακτηριστική της «ελληνοκυπριακής περιπετειώδους ψυχολογίας». «Δεν αντιλαμβανόμαστε πώς οι έρευνες των Ε/κ για τα πετρέλαια συμμορφώνονται με τα συμφέροντα της Ε.Ε.», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει χώρος για οπορτουνισμό στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε.».


Να τελειώνουμε!

Λύση του Κυπριακού το καλοκαίρι του 2009 και δημοψηφίσματα το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου, θέλουν οι Τούρκοι. Άγκυρα και εγκάθετη ηγεσία έχουν αποδυθεί σε ένα επικοινωνιακό παιγνίδι, με στόχο να προδιαθέσουν τη διεθνή κοινότητα ότι όλα πάνε καλά και ότι επιθυμία τους είναι η εξεύρεση σύντομης λύσης, ώστε να εκμεταλλευθούν τα όποια πλεονεκτήματα αυτής της τακτικής και να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα έναντι της ελληνοκυπριακής πλευράς, όταν ο διάλογος καταλήξει σε αδιέξοδο.
Το παιγνίδι της επιτάχυνσης παίζουν καλά οι Τούρκοι, με προεξάρχουσα την Άγκυρα, όπου χθες ο Μπουράκ Οζουγκεργκίν δήλωσε ότι η Άγκυρα πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό συνεχίζονται «σε μια καλή βάση», αλλά όπως ανέφερε, «η διαδικασία προχωρεί με εξαιρετικά αργό ρυθμό».
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Τούρκος εκπρόσωπος ζήτησε επιτάχυνση των συνομιλιών και την ίδια στιγμή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει τις «πιέσεις» της στο θέμα εφαρμογής του Πρωτοκόλλου, επειδή, όπως είπε, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις συνομιλίες στο Κυπριακό.
«Είναι περιττόν να περιπλέξουμε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, σε μια στιγμή που οι συνομιλίες στην Κύπρο βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε ο Οζουγκεργκίν, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της όσον αφορά τη νομική ερμηνεία της συμφωνίας για το Πρωτόκολλο.


Και ο Ερτσακιτζά

Στα κατεχόμενα, παίρνοντας τη σκυτάλη ο εκπρόσωπος του Ταλάτ, ο Χασάν Ερτσακιτζά, ισχυρίστηκε ότι «όλες οι πλευρές θεωρούν αναγκαία την επίτευξη λύσης το καλοκαίρι του 2009 και τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων το φθινόπωρο».
Ο Ερτσακιτζά έσπευσε να δημιουργήσει εντυπώσεις, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι καταβάλλει προσπάθειες στην Ε.Ε. και τα Ηνωμένα Εθνη ώστε «να καθυστερήσει την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό».
Δήλωσε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε με τη βοήθεια της Ρωσίας να ακυρώσει τη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ της 23ης Μαΐου για ισότητα των δύο συνιστώντων κρατιδίων και αυτό μπορεί να μεταφραστεί ως μια προσπάθεια να αποτραπεί η επίτευξη λύσης».
Ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος ανέφερε ότι η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 22 Δεκεμβρίου και θα ακολουθήσουν συναντήσεις στις 5/12 και 16 Ιανουαρίου.

18/12/2008 | ΤΩΝ K.ΑΝΤΩΝΙΟΥ - Μ.ΛΟΪΖOΥ

Σχόλιο blog: Οι προκλήσεις αυτές της Άγκυρας δεν εκπλήσσουν κανένα. Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο. Παρ' όλα αυτά σημαντικό ρόλο στην αποθράσυνση αυτή των Τούρκων παίζει και η πολιτική του Δημήτρη Χριστόφια.

Όταν όλοι τον καλούσαν να μην προσέλθει σε συνομιλίες ενώ δεν έχει έρθει συμφωνία στις τεχνικές επιτροπές αυτός έκλεισε επιδεικτικά τα αυτιά του. Και με αυτή του την πράξη έχουμε την προκλητικότητα της Άγκυρας να αυξάνεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, τα αδιέξοδα να διαδέχονται το ένα το άλλο, την Άγκυρα να απενοχοποιείται και να γίνεται μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον Ταλάτ και τους υπόλοιπους "αξιωματούχους" του να επιχειρούν με όλα τα μέσα να αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος.

Το τελευταίο με την πρόκληση των Τούρκων είναι το αποκορύφωμα της πολιτικής του Χριστόφια. Οι Τούρκοι στο θέμα του φυσικού αερίου απαιτούν να έχουν αυτά που συμφωνεί ο Πρόεδρος με τον Ταλάτ και προβαίνουν στις προκλήσεις αυτές!!!

Και ο Πρόεδρος ακόμη μιλά για την φιλία του με τον Ταλάτ και για την λύση που θα φέρει όπου δεν χρειάζεται να έχει σχέδιο λύσης.

Πρόεδρε επιτέλους άνοιξε τα αυτιά σου και άκουσε και κανένα άλλο που μπορεί να είναι πιο διορατικός από τα μικροπολιτικά σου συμφέροντα.