Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Η γρίπη δεν πτοεί τους Κύπριους

01/07/2009 | ΤΗΣ ΣΥΛΒΙΑΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ

Με διακριτικότητα χειρίζονται οι Δήμοι της ελεύθερης Αμμοχώστου το θέμα της νέας γρίπης, που συνεχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία στη συγκεκριμένη περιοχή. Εκφράζουν, παράλληλα, έντονες ανησυχίες για τη μεγάλη προβολή που δόθηκε στο εν λόγω ζήτημα και προειδοποιούν ότι, εάν δεν γίνουν προσεχτικοί χειρισμοί, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πληγεί η τουριστική βιομηχανία και γενικότερα η οικονομία του νησιού μας. Χθες επιβεβαιώθηκαν, στο μεταξύ, οκτώ νέα κρούσματα της νόσου ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των περιστατικών στη χώρα μας στα 48. Τέσσερα από τα νέα κρούσματα αφορούν Κύπριους πολίτες.


Πλήττει νεαρόκοσμο
Τα περισσότερα περιστατικά έχουν εντοπιστεί στην ελεύθερη Αμμόχωστο και αυτό, όπως εξηγούν οι ειδικοί, οφείλεται στο γεγονός ότι τα τουριστικά θέρετρα Αγίας Νάπας, Πρωταρά και Παραλιμνίου συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό τουριστών κυρίως νεαρής ηλικίας. Ως γνωστό η νέα μορφή γρίπης, που έχει σπείρει τον πανικό διεθνώς, προσβάλλει ως επί το πλείστον νεαρά άτομα, τα οποία για λόγους που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί είναι πιο επιρρεπή στον ιό Η1Ν1. Επίσης, τις προαναφερθείσες περιοχές επισκέπτονται πολλοί Άγγλοι υπήκοοι, οι οποίοι είχαν μολυνθεί με τον ιό προτού ταξιδέψουν στην Κύπρο. Πρόκειται δηλαδή για εισαγόμενα περιστατικά τα οποία, όμως στη συνέχεια, μετέδωσαν τη νόσο σε Κύπριους που είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους. Σημειώνουμε ότι οι ρυθμοί με τους οποίους εξαπλώνεται η νέα γρίπη στην Κύπρο είναι, κατά αναλογία πληθυσμού, σχεδόν διπλάσιοι συγκριτικά με την Ελλάδα και οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες.


Διερευνήθηκαν 96 άτομα
Μέχρι σήμερα έχουν διερευνηθεί εργαστηριακά συνολικά 96 άτομα, τα οποία είχαν παρουσιαστεί στις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, με συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής. Σε 48 από αυτά επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η διάγνωση της γρίπης Α (Η1Ν1).
Το Υπουργείο Υγείας εμφανίστηκε γι’ ακόμη μια φορά χθες καθησυχαστικό τονίζοντας ότι η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την κοινότητα. Αν και η νέα γρίπη έχει λάβει το χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια, προσθέτει.


«Δεν ανησυχούμε»
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον κόσμο και να ενημερώσει τους κατοίκους της περιοχής για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν ώστε ν’ αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου, ο Δήμος Παραλιμνίου, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, αποφάσισε ν’ αποστείλει σε όλους τους δημότες του ενημερωτικό υλικό για τη γρίπη Α (Η1Ν1), τους τρόπους μετάδοσης και τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας.
Σε δηλώσεις του στη «Σ», ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Αντρέας Ευαγγέλου τόνισε ότι οι ντόπιοι δεν φαίνεται ν’ ανησυχούν από τη νέα γρίπη ούτε και έχουν αλλάξει συνήθειες. «Ο κόσμος εξακολουθεί να επισκέπτεται εστιατόρια και κέντρα αναψυχής, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν αληθεύει ότι περιόρισαν τις εξόδους τους ή σταμάτησαν να πηγαίνουν σε γαμήλιες δεξιώσεις. Προσωπικά θα παρευρεθώ σε όλους τους γάμους που έχω προσκληθεί τις επόμενες εβδομάδες, αφού δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούμε σε υπερβολικό βαθμό», επισήμανε ο Δήμαρχος.
Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι η γρίπη Α δεν είναι επικίνδυνη και εξέφρασε την άποψη ότι κακώς δόθηκε τόση μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα, αφού σε άλλες χώρες του εξωτερικού, σχεδόν περνούν απαρατήρητα τα κρούσματα. «Η ζωή συνεχίζεται. Ο κόσμος συμπεριφέρεται φυσιολογικά και δεν έχει περιορίσει τις μετακινήσεις του. Ευχαριστούμε τους συμπατριώτες μας από άλλες επαρχίες που επισκέπτονται μαζικά την ελεύθερη Αμμόχωστο κατά τα σαββατοκύριακα ή έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους στα τουριστικά θέρετρα της περιοχής» κατέληξε ο κ. Ευαγγέλου.

91 ασθενείς στην Ελλάδα
Στα 91 έφθασε ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της νέας γρίπης στην Ελλάδα, από τα οποία 31 έχουν ιαθεί πλήρως. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας, οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας. Χθες αναφέρθηκαν τρία επιπλέον κρούσματα, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί 13 ετών, κυπριακής καταγωγής, το οποίο διαμένει μόνιμα στην Αυστραλία και βρίσκεται στην Ελλάδα για διακοπές.
Τα άλλα δύο περιστατικά αφορούν έναν άνδρα 22 ετών, ελληνικής καταγωγής, ο οποίος πρόσφατα είχε ταξιδέψει στο Λονδίνο και έναν άνδρα 18 ετών, ελληνικής καταγωγής που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.


Θερμικές κάμερες στα οδοφράγματα
Δύο κρούσματα της γρίπης Α επιβεβαιώθηκαν στα κατεχόμενα. Τα δείγματα που λήφθηκαν από τα συγκεκριμένα πρόσωπα στάλθηκαν στην Τουρκία, τα αποτελέσματα των οποίων παραλήφθηκαν προχθές βράδυ από το λεγόμενο Υπουργείο Υγείας. Οι ασθενείς, οι οποίοι είναι Άγγλοι υπήκοοι, λαμβάνουν την ανάλογη θεραπεία στους ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους του νοσοκομείου Nalbantoglu Burhan στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Επίσης οι άνθρωποι που είχαν στενή επαφή με τα δύο πρόσωπα παίρνουν ήδη προφυλακτική αγωγή. Σύμφωνα με το λεγόμενο Υπουργό Υγείας Αχμέτ Κασίφ, θα μελετηθεί το ενδεχόμενο τοποθέτησης θερμικών καμερών στα σημεία ελέγχου στα οδοφράγματα, εάν ο ιός της γρίπης Α εξαπλωθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή: Η Σημερινή

Ψηφίζουμε όλοι για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα...

http://www.parthenonuk.com/vote_now.php

Συμμετέχουμε όλοι στην ψηφοφορία με θέμα αν πρέπει να επιστραφούν τα κλεμμένα μάρμαρα στην γενέτειρα τους...

Συγκέντρωση δισμαρτυρίας για την σωτηρία του Ερασιτέχνη

Τη Δευτέρα στις 17.00 όλοι στο st George Lycabettus (Κλεομένους 2) που γίνεται η πιο κρίσιμη συνέλευση του Ερασιτέχνη ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ στα 100 χρόνια ιστορίας μας.
Αν δεν εκλεγεί διοίκηση,θα πάμε σε λύση Πρωτοδικείου και διάλυση τμημάτων όπως το βόλλει αντρών,το μπάσκετ γυναικών,το πόλο κλπ ενώ και τα υπόλοιπα οδεύουν προς μαρασμό και διάλυση
Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ μας χρειάζεται όλους!!!