Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Η Γ.Γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ)Αλέκα Παπαρήγα και αδερφού κόμματος του ΑΚΕΛ σε πρόσφατη συνέντευξη της που δόθηκε στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό "ALTER" στις 15 Σεπτεμβρίου, ανάφερε ότι το σχέδιο Ανάν έρχεται "από το παράθυρο" και το ταύτισε με την πιθανή εκλογή του Γεώργιου Παπανδρέου ως νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας.



Πιο αναλυτικά η κυρία Παπαρήγα ανέφερε ότι:
"Για να ξεκινήσουμε απ' το Κυπριακό. Λέει ο κ. Παπανδρέου ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ. Δηλαδή, αποφάσεις που έχουν παρθεί εδώ και τριάντα χρόνια, προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες και προσαρμοσμένες, αν θέλετε, και στην επεξεργασμένη πρόταση που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Και είπαμε το εξής: Γιατί πήρε θέση υπέρ του «σχεδίου Ανάν», το οποίο σίγουρα έρχονταν σε αντίθεση με το πνεύμα και το γράμμα των αποφάσεων του ΟΗΕ; Μην οπλιζόμαστε, λοιπόν, πίσω απ' το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Τίτλος είναι αυτός και από κάτω είναι το «σχέδιο Ανάν».

Να σας πω και κάτι άλλο. Το «σχέδιο Ανάν» προωθείται απ' το παράθυρο. Δε θα λέγεται «σχέδιο Ανάν», μπορεί να λέγεται αλλιώς. Η ουσία είναι αυτή. Οπωσδήποτε, κάτω απ' την πίεση του κυπριακού λαού, τη μεγάλη πίεση του κυπριακού λαού, θα έρθει ολίγον μετασχηματισμένο. Αλλά, επί της ουσίας, με αυτά που βλέπουμε μέχρι σήμερα, τα πράγματα είναι άσχημα. Και δε θα εξαρτηθεί και μη φορτώσουμε τις ευθύνες, στην Προεδρία της Κύπρου. 'Η, στον ψευτοπρόεδρο του ψευδοκράτους ή μόνο στην Τουρκία. Αυτοί, η Τουρκία και ο κ. Ταλάτ κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό που θα κρίνει την εξέλιξη του Κυπριακού, είναι η στρατηγική σημασία που αντιπροσωπεύει η Τουρκία έναντι των ΗΠΑ, τα παιχνίδια με τη Ρωσία, ο άξονας Γερμανίας - Ρωσίας κλπ.
"
(ολόκληρη τη συνέντευξη της κυρίας Παπαρήγα μπορεί να την διαβάσετε εδώ)

Αυτό που λέμε εδώ και καιρό μέσα από το ιστολόγιο μας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας ετοιμάζει ένα νέο σχέδιο Ανάν (με διαφορετικό περιτύλιγμα), το επιβεβαιώνουν πλέον και οι Ελλαδίτες συντρόφοι του του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Πλέον ούτε οι ίδιοι οι συντρόφοι δεν μπορούν να πιστέψουν τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι δεν υπάρχει θέμα σχεδίου Ανάν και ότι προωθεί προωθεί την Αμερικανικοτουρκική λύση και όχι την "λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους".



Την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση τύπου Ανάν (με άλλη ονομασία και με μικροαλλαγές) μπορεί να την επιβεβαιώσει κανένας και μέσα από τα χιλιάδες έγγραφα του ΟΗΕ που διέρρευσαν τις προηγούμενες μέρες. Στα έγγραφα αυτά μπορεί ο καθένας να καταλάβει τον σκοπό που εξυπηρετεί ο Αλεξάντερ Ντάουνερ στο Κυπριακό, αλλά και την στοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων και ΜΜΕ της Κύπρου, που ασκούν επιρροή στους Κύπριους πολίτες και πρωτοστάτησαν στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Συγκεκριμένα στοχοποιούνται ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο Γεράσιμος Αρσένης, ο Κωστής Χατζηκωστής και η τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο Φιλελεύθερος και ο όμιλος ΔΙΑΣ (ΣΙΓΜΑ, η Σημερινή). Παράλληλα έχουμε και φακέλωμα των πιο πάνω ατόμων.

Μέσα από τα έγγραφα αυτά ο καθένας μπορεί να καταλάβει για ακόμη μια φορά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κοροϊδεύει είτε θεληματικά είτε άθελα του τον Κυπριακό λαό στο θέμα της επιδιαιτησίας. Όπως αναφέρουν τα έγγραφα ο βοηθός γενικός γραμματέας αποκαλύπτει ότι έδωσε οδηγίες στον αντιπρόσωπο του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, «να εμπλουτίσει με ιδέες τη διαδικασία», αλλά να το πράξει με τρόπο που οι ηγέτες να νομίζουν πως «διατηρούν την κυριότητα των συνομιλιών», κάτι που αποκαλύπτει την πρόθεση της συγκαλυμμένης επιδιαιτησίας. Μάλιστα ο Ντάουνερ προχωρά περισσότερο και φωτογραφίζει στον Ταλάτ την ενδεχόμενη επιτυχία ενός νέου δημοψηφίσματος. «Οι Τουρκοκύπριοι θα παραμείνουν απομονωμένοι και δεν θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση (εάν δεν ψηφίσουν ναι). Για τους Ελληνοκύπριους η επιλογή είναι λύση ή μόνιμη διχοτόμηση και το τέλος του ονείρου για την ενωμένη Κύπρο» (εάν ψηφίσουν «όχι»).
(από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ)



Σε ένα άλλο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομίου που διέρρευσε, ο Χοσέ Ντίαζ (εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ) ανακοίνωνε στον Ντάουνερ ότι ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μακάριος Δρουσιώτης θα μαζέψει στο εξοχικό του στο βουνό Τρόοδος, Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους οι οποίοι “υποστηρίζουν την επαναπροσέγγιση” κι όλους αυτούς που υποστήριζαν το σχέδιο Ανάν και τώρα υποστηρίζουν το νέο κείμενο που πιστεύουν θα επιβάλουν με νέο δημοψήφισμα στους Ελληνοκύπριους, τον Ιανουάριο. Αλήθεια τι μαγειρεύουν οι Ανανιστές; Να θεωρήσουμε ως σύμπτωση το περίεργο άρθρο του Δρουσιώτη σχετικά με την άνανδρη δολοφονία των εθνοφρουρών από τον κατοχικό στρατό στο Τζιάος;



Επίσης μέσω των εγγράφων αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά η χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) από τις Η.Π.Α. με κύριο στόχο τους την υπερψήφιση του σχεδίου Ανάν (εφημερίδα ΕΘΝΟΣ).

Στο Κυπριακό είναι φανερό πλέον ότι έχουμε αυξημένη κινητικότητα. Τα Ηνωμένα Έθνη μέσω του εδώ εκπροσώπου (Ντάουνερ) τους προσπαθούν να πετύχουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα την διευθέτηση του Κυπριακού με ένα νέο σχέδιο Ανάν. Στην προσπάθεια τους αυτή επιστρατεύουν για ακόμη μια φορά γνωστούς Ανανιστές και ψευτοεπαναπροσεγγιστές αλλά και την αφέλεια ή την λάθος εκτίμηση της κατάστασης του Δημήτρη Χριστόφια. Το Κυπριακό για τους Τουρκοαμερικανούς πρέπει να κλέισει ή να έχει πορεία προς την τελική διευθέτηση του πριν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο, μήνα κατά τον οποίο θα αξιολογηθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Η αλήθεια για τα τούβλα από τα κατεχόμενα

ΤΟΥ Μάριου Χριστοφόρου

Με στόχο να διερευνήσουμε τις πληροφορίες για διοχέτευση τούβλων στις ελεύθερες περιοχές από κατεχόμενο εργοστάσιο στην περιοχή της Μια Μηλιάς, συνομιλήσαμε με εκπρόσωπο των τουβλοποιών, τον Βαρνάβα Νικολάου του τουβλοποιείου Λήδρα. Ο Σύνδεσμος Τουβλοποιών αποτελείται από οκτώ εταιρίες και οι έξι από αυτές ανήκουν σε πρόσφυγες βιομήχανους.

Όπως μας ανέφεραν, στην κατεχομένη Κύπρο και ειδικά στην περιοχή της Μια Μηλιάς υπάρχει η καλύτερη πρώτη υλη για την κατασκευή τούβλων. Πριν την εισβολή εννιά από τα δέκα τότε εργοστάσια ήταν στην κατεχομένη Κύπρο, πλην του Τουβλοποιείου Λεμεσού. Μετά την εισβολή λόγω της μεγάλης ζήτησης σε τούβλα οι πρόσφυγες τουβλοποιοί άρχισαν να επαναδραστηριοποιούνται με κυβερνητικές εγγυήσεις. Τα τούβλα που παράγονται στην Κύπρο είναι αξίας γύρω στα πενήντα εκατομμύρια ευρώ ετήσια. Τούβλα από το εξωτερικό δεν έρχονται λόγω του υψηλού κόστους μεταφοράς.

Μετά από την διάνοιξη των οδοφραγμάτων, οι τουβλοποιοί επισκέφτηκαν τα κατεχόμενά τους εργοστάσια. Διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα καταστράφηκαν, ότι καμία αναβάθμιση δεν είχε γίνει και ότι όσα λειτουργούσαν χρησιμοποιούσαν τα δικά τους μηχανήματα, τα οποία είχε λαφυραγωγήσει το κατοχικό καθεστώς και είχε πουλήσει σε τουβλοποιούς των κατεχόμενων.

Εδώ και μερικούς μήνες η εταιρία Φάνος Επιφανίου έχει προβεί σε συμφωνία αποκλειστικότητας με ένα από τα εργοστάσια παραγωγής τούβλων από τα κατεχόμενα. Το κατεχόμενο τουβλοποιείο ανήκει στην οικογένεια Παρασκευαΐδη και το κατέχει παράνομα ένας Τουρκοκύπριος. Σύμφωνα με τους τουβλοποιούς, οι οποίοι το επισκέφθηκαν, οι συνθήκες εργασίας σε αυτό είναι απαράδεκτες και οι εργάτες είναι αποκλειστικά έποικοι. Παράλληλα το εργο-στάσιο αυτό δεν πληροί κανένα περιβαλλοντικό κανονισμό. Χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη κάρβουνο, χωρίς να έχει ειδικά φίλτρα, και πρώτη ύλη από ελληνοκυπριακή γη.

Αντίθετα, στις ελεύθερες περιοχές απαιτείται ειδική περιβαλλοντική μελέτη και κατάθεση τραπεζικής εγγύησης για να δοθεί το δικαίωμα για ανόρυξη πρώτων υλών, ενώ μετά την ανόρυξη οι τουβλοποιοί έχουν την υποχρέωση να επαναφέρουν το φυσικό τοπίο με βάση συγκεκριμένο σχέδιο που εγκρίνεται, για να δεντροφυτευτεί. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το κράτος παίρνει τα λεφτά από την τραπεζική εγγύηση για να επαναφέρει το τοπίο σύμφωνα με το σχέδιο.

Στα κατεχόμενα γίνεται μια άναρχη ανόρυξη με αποτελέσματα καταστροφικά τόσο για την περιοχή της Μια Μηλιάς, όσο και του Πενταδαχτύλου. Λόγω του χαμηλού κόστους της παραγωγής, αλλά και του γεγονότος ότι δεν χρειάζεται να πληροί κανέναν περιβαλλοντικό κανονισμό, το κατεχόμενο τουβλοποιείο παράγει πολύ φτηνά τούβλα τα οποία διοχετεύει η εταιρία Φανός Επιφανίου σε τιμή κατά 10% πιο φθηνή σε σύγκριση με αυτά που παράγονται στις ελεύθερες περιοχές.

Το αποτέλεσμα είναι οι τουβλοποιοί στις ελεύθερες περιοχές να διαμαρτύρονται για αθέμιτο ανταγωνισμό από τα τουβλοποιεία στα κατεχόμενα και να φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην οικονομική τους καταστροφή. Το εμπόριο αυτών των τούβλων γίνεται με βάση τον Κανονισμό της Πρά-σινης Γραμμής και διέπεται από τους ελέγχους του τμήματος τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ερωτηματικά τίθενται για το αν και πώς η παράνομη τουβλοδομή εξασφάλισε το CE marking, το οποίο πιστοποιεί την ακριβή σύνθεση του προϊόντος με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ποιος τους το έδωσε αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους δεν ελέγχουν το παράνομο εργοστάσιο;

Ανταποκρίνονται στην σχετική νομοθεσία οι δειγμα-τοληψίες που γίνονται από το κρατικό χημείο; Οι τουβλοποιοί μας τόνισαν ότι πρόκειται για μια καθαρά πολιτική απόφαση για ενίσχυση του εμπορίου της πράσινης γραμμής.

Η απάντηση του Φάνου Επιφανίου

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Φάνο Επιφανίου στην οποία του θέσαμε το ζήτημα της εμπορίας των τούβλων από το κατεχόμενο τουβλοποιείο, μας ανέφερε ότι ο ίδιος είναι ένας νομοταγής πολίτης και ότι το εμπόριο αυτό διεξάγεται με βάση τον Κανονισμό της πράσινης γραμμής. Η διαδικασία μας είπε, είναι εγκεκριμένη και υποστηρίζεται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την δική μας κυβέρνηση. Μας είπε επίσης ότι δεν είναι δικό του θέμα το πώς παράγεται το προϊόν και αν δεν σέβεται κανένα περιβαλλοντικό κανόνα. Ούτε και αν είναι κατεχόμενο το τουβλοποιείο και ανήκει στην οικογένεια Παρασκευαΐδη. Θεώρει ότι δεν είναι στην δική του αρμοδιότητα, από την στιγμή που είναι νόμιμη η εισαγωγή και το προϊόν έχει τη σήμανση CE.

Παράλληλα στο ερώτημα που του θέσαμε όσο αφορά στην ποιότητα των τούβλων, μας ανάφερε ότι έχει κάνει χημικές αναλύσεις και ότι πληρούν τις προδιαγραφές που απαιτούνται από την νομοθεσία. Ο κ. Επιφανίου μας τόνισε ότι και αυτός είναι πρόσφυγας και ότι κατέχονται οι περιουσίες του στο Βαρώσι από Τουρκοκύπριους. Ωστόσο μας είπε ότι έχουν περάσει 35 χρόνια από τότε και το τουβλοποιείο με το οποίο συνεργάζεται ακολουθεί τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής που έχει εγκριθεί από τη Κυπριακή Δημοκρατία. Στο ερώτημα κατά πόσο κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή οι Ελληνοκύπριοι τουβλοποιοί, ο κ. Επιφανίου χαρακτήρισε αυτούς τους φόβους υπερβολές, αφού όπως ανέφερε μέχρι στιγμής έχει έρθει από τα κατεχόμενα γύρω στο 1-1,5 % της ετησίας παραγωγής των τούβλων. Αντίθετα οι Ελληνο-κύπριοι τουβλοποιοί δηλώνουν ότι θα επηρεαστούν σημαντικά οι εργασίες τους, αφού τούβλα από τα κατεχόμενα έρχονται εδώ και τρεις μήνες μόνο, οπότε το ποσοστό που αναφέρεται είναι πλασμα-τικό.

Βέβαια εκείνο που ενδιαφέρει επίσης τους καταναλωτές είναι τι θα γίνει σε περίπτωση κατά την οποία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τα τούβλα από τα κατεχόμενα τυχόν αποδειχθούν ακατάλληλα. Εναντίον ποιου κατασκευαστή θα στραφούν οι καταναλωτές που έκτισαν το σπίτι τους με τούβλα από τα κατεχόμενα και πού θα διαμαρτύρονται για την ακαταλληλότητά τους;

Η αγωγή κατά της Δημοκρατίας

Φαίνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει την οικοδόμηση σπιτιών με τούβλα από κατεχόμενα τουβλοποιεία και κλεμμένη ελληνοκυπριακή γη. Η Κυπριακή Δημοκρατία φαίνεται επίσης να νομιμοποιεί την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και τις άθλιες συνθήκες εργασίας. Τελικά ποιους εξυπηρετεί αυτή η Κυβέρνηση; Τους φορολογούμενους πολίτες και επιχειρηματίες που βλέπουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τα κατεχόμενα να τους απειλεί; Τους απλούς εργάτες στα κατεχόμενα που εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες; Ή μήπως τους κερδοσκόπους, κεφαλαιοκράτες των κατεχομένων;

Η απάντηση που δόθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, όταν τον επισκέφθηκαν οι Ελληνοκύπριοι τουβλοποιοί για να του εκφράσουν τις ανησυχίες τους, είναι αποκαλυπτική:

«Αν είναι να κλείσετε, κλείστε», φέρεται να τους είπε. Αυτή είναι δυστυχώς η αντιμετώπιση της πολιτείας, η οποία φέρεται να αδιαφορεί για τους κινδύνους και τις συνέπειες.

Όλοι οι τουβλοποιοί της ελεύθερης Κύπρου, δηλαδή τα τουβλοποιεία Παλαικύθρου Ο Γίγας, τα Κεραμουργεία Χρυσάφη, τα Κεραμοποιεία Παλαικύθρου ΚΑΠΑ, οι Μέλιος & Παφίτης, το Κεραμείο Κακογιάννης, τα Ηνωμένα Τουβλοποιεία και το τουβλοποιείο Λήδρα, έχουν τώρα καταχωρήσει αγωγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία αιτούνται διάταγμα που να απαγορεύει στην Δημοκρατία να παραβαίνει τα συνταγματικά ατομικά δικαιώματα των Κυπρίων τουβλοποιών και ιδιαίτερα το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση, λόγω της μη υποβολής σε ελέγχους των τούβλων που διέρχονται από τις κατεχόμενες περιοχές, καθώς και λόγω της απαλλαγής των τούβλων αυτών από την υποχρέωση συμμόρφωσης με το κοινοτικό κεκτημένο.

Επιπρόσθετα με την αγωγή τους οι τουβλοποιοί ζητούν διάταγμα που να απαγορεύει στην Δημοκρατία να μην εφαρμόζει τους κανόνες του κοινοτικού δικαί-ου και ιδιαίτερα τον Κανονισμό ΕΚ 1480/2004 αναφορικά με τα θέματα υγείας, ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος και των καταναλωτών, καθώς και να μην εφαρμόζει οποιαδήποτε κριτήρια για την διέλευση τούβλων από τα κατεχόμενα, κατά τρόπο που να οδηγεί σε παραβίαση του πρωτογενούς και του παράγωγου κοινοτικού δικαίου και ιδιαίτερα του Κανονισμού 1480/2004 και να οδηγεί σε άνιση μεταχείριση των Ελληνοκυπρίων τουβλοποιών. Οι τουβλοποιοί ζητούν επίσης αποζημιώσεις για την ζημιά που υφίστανται λόγω της παράβασης των συνταγματικών τους δικαιωμάτων που περιγρά-φονται πιο πάνω.

ΠΗΓΗ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΠΟΨΗ