Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Η Γ.Γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ)Αλέκα Παπαρήγα και αδερφού κόμματος του ΑΚΕΛ σε πρόσφατη συνέντευξη της που δόθηκε στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό "ALTER" στις 15 Σεπτεμβρίου, ανάφερε ότι το σχέδιο Ανάν έρχεται "από το παράθυρο" και το ταύτισε με την πιθανή εκλογή του Γεώργιου Παπανδρέου ως νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας.



Πιο αναλυτικά η κυρία Παπαρήγα ανέφερε ότι:
"Για να ξεκινήσουμε απ' το Κυπριακό. Λέει ο κ. Παπανδρέου ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ. Δηλαδή, αποφάσεις που έχουν παρθεί εδώ και τριάντα χρόνια, προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες και προσαρμοσμένες, αν θέλετε, και στην επεξεργασμένη πρόταση που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Και είπαμε το εξής: Γιατί πήρε θέση υπέρ του «σχεδίου Ανάν», το οποίο σίγουρα έρχονταν σε αντίθεση με το πνεύμα και το γράμμα των αποφάσεων του ΟΗΕ; Μην οπλιζόμαστε, λοιπόν, πίσω απ' το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Τίτλος είναι αυτός και από κάτω είναι το «σχέδιο Ανάν».

Να σας πω και κάτι άλλο. Το «σχέδιο Ανάν» προωθείται απ' το παράθυρο. Δε θα λέγεται «σχέδιο Ανάν», μπορεί να λέγεται αλλιώς. Η ουσία είναι αυτή. Οπωσδήποτε, κάτω απ' την πίεση του κυπριακού λαού, τη μεγάλη πίεση του κυπριακού λαού, θα έρθει ολίγον μετασχηματισμένο. Αλλά, επί της ουσίας, με αυτά που βλέπουμε μέχρι σήμερα, τα πράγματα είναι άσχημα. Και δε θα εξαρτηθεί και μη φορτώσουμε τις ευθύνες, στην Προεδρία της Κύπρου. 'Η, στον ψευτοπρόεδρο του ψευδοκράτους ή μόνο στην Τουρκία. Αυτοί, η Τουρκία και ο κ. Ταλάτ κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό που θα κρίνει την εξέλιξη του Κυπριακού, είναι η στρατηγική σημασία που αντιπροσωπεύει η Τουρκία έναντι των ΗΠΑ, τα παιχνίδια με τη Ρωσία, ο άξονας Γερμανίας - Ρωσίας κλπ.
"
(ολόκληρη τη συνέντευξη της κυρίας Παπαρήγα μπορεί να την διαβάσετε εδώ)

Αυτό που λέμε εδώ και καιρό μέσα από το ιστολόγιο μας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας ετοιμάζει ένα νέο σχέδιο Ανάν (με διαφορετικό περιτύλιγμα), το επιβεβαιώνουν πλέον και οι Ελλαδίτες συντρόφοι του του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Πλέον ούτε οι ίδιοι οι συντρόφοι δεν μπορούν να πιστέψουν τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι δεν υπάρχει θέμα σχεδίου Ανάν και ότι προωθεί προωθεί την Αμερικανικοτουρκική λύση και όχι την "λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους".



Την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση τύπου Ανάν (με άλλη ονομασία και με μικροαλλαγές) μπορεί να την επιβεβαιώσει κανένας και μέσα από τα χιλιάδες έγγραφα του ΟΗΕ που διέρρευσαν τις προηγούμενες μέρες. Στα έγγραφα αυτά μπορεί ο καθένας να καταλάβει τον σκοπό που εξυπηρετεί ο Αλεξάντερ Ντάουνερ στο Κυπριακό, αλλά και την στοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων και ΜΜΕ της Κύπρου, που ασκούν επιρροή στους Κύπριους πολίτες και πρωτοστάτησαν στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Συγκεκριμένα στοχοποιούνται ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο Γεράσιμος Αρσένης, ο Κωστής Χατζηκωστής και η τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο Φιλελεύθερος και ο όμιλος ΔΙΑΣ (ΣΙΓΜΑ, η Σημερινή). Παράλληλα έχουμε και φακέλωμα των πιο πάνω ατόμων.

Μέσα από τα έγγραφα αυτά ο καθένας μπορεί να καταλάβει για ακόμη μια φορά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κοροϊδεύει είτε θεληματικά είτε άθελα του τον Κυπριακό λαό στο θέμα της επιδιαιτησίας. Όπως αναφέρουν τα έγγραφα ο βοηθός γενικός γραμματέας αποκαλύπτει ότι έδωσε οδηγίες στον αντιπρόσωπο του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, «να εμπλουτίσει με ιδέες τη διαδικασία», αλλά να το πράξει με τρόπο που οι ηγέτες να νομίζουν πως «διατηρούν την κυριότητα των συνομιλιών», κάτι που αποκαλύπτει την πρόθεση της συγκαλυμμένης επιδιαιτησίας. Μάλιστα ο Ντάουνερ προχωρά περισσότερο και φωτογραφίζει στον Ταλάτ την ενδεχόμενη επιτυχία ενός νέου δημοψηφίσματος. «Οι Τουρκοκύπριοι θα παραμείνουν απομονωμένοι και δεν θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση (εάν δεν ψηφίσουν ναι). Για τους Ελληνοκύπριους η επιλογή είναι λύση ή μόνιμη διχοτόμηση και το τέλος του ονείρου για την ενωμένη Κύπρο» (εάν ψηφίσουν «όχι»).
(από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ)



Σε ένα άλλο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομίου που διέρρευσε, ο Χοσέ Ντίαζ (εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ) ανακοίνωνε στον Ντάουνερ ότι ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μακάριος Δρουσιώτης θα μαζέψει στο εξοχικό του στο βουνό Τρόοδος, Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους οι οποίοι “υποστηρίζουν την επαναπροσέγγιση” κι όλους αυτούς που υποστήριζαν το σχέδιο Ανάν και τώρα υποστηρίζουν το νέο κείμενο που πιστεύουν θα επιβάλουν με νέο δημοψήφισμα στους Ελληνοκύπριους, τον Ιανουάριο. Αλήθεια τι μαγειρεύουν οι Ανανιστές; Να θεωρήσουμε ως σύμπτωση το περίεργο άρθρο του Δρουσιώτη σχετικά με την άνανδρη δολοφονία των εθνοφρουρών από τον κατοχικό στρατό στο Τζιάος;



Επίσης μέσω των εγγράφων αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά η χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) από τις Η.Π.Α. με κύριο στόχο τους την υπερψήφιση του σχεδίου Ανάν (εφημερίδα ΕΘΝΟΣ).

Στο Κυπριακό είναι φανερό πλέον ότι έχουμε αυξημένη κινητικότητα. Τα Ηνωμένα Έθνη μέσω του εδώ εκπροσώπου (Ντάουνερ) τους προσπαθούν να πετύχουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα την διευθέτηση του Κυπριακού με ένα νέο σχέδιο Ανάν. Στην προσπάθεια τους αυτή επιστρατεύουν για ακόμη μια φορά γνωστούς Ανανιστές και ψευτοεπαναπροσεγγιστές αλλά και την αφέλεια ή την λάθος εκτίμηση της κατάστασης του Δημήτρη Χριστόφια. Το Κυπριακό για τους Τουρκοαμερικανούς πρέπει να κλέισει ή να έχει πορεία προς την τελική διευθέτηση του πριν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο, μήνα κατά τον οποίο θα αξιολογηθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: