Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Απεβίωσε ο αγωνιστής Βίας Λειβαδάς


Χθες το πρωί ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ και πρώην πολιτικός κατάδικος Βίας Λειβαδάς άφησε την τελευταία του πνοή. Ο Βίας Λειβαδάς γεννήθηκε στο κατεχόμενο χωριό Βατυλή της επαρχίας Αμμοχώστου το 1934. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Υπήρξε μέλος της ΕΟΚΑ κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955. Κατά την διάρκεια του πενταετούς αγώνα συνελήφθηκε από τους Βρετανούς αποικιοκράτες και καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση. Αφού εξέτισε ένα χρόνο φυλάκισης σε φυλακές της Κύπρου, μεταφέρθηκε σε φυλακές της Αγγλίας για πάνω από δύο χρόνια, όπου και αποφυλακίστηκε μετά το τέλος του αγώνα.

Κατά την διάρκεια της Τουρκικής ανταρσίας υπηρέτησε ως εθελοντής στην Εθνική Φρουρά, ενώ κατά την επταετία της Χούντας είχε έντονη αντιχουντική δραστηριότητα.

Υπήρξε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ, πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Καταδίκων ΕΟΚΑ και μέλος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ (ΣΙΜΑΕ).

Έχει γράψει τα ακόλουθα βιβλία:
1. Αντίστροφη πορεία
2. Πορεία προς Αμμόχωστο
3. Η Κυπριακή επιχείρηση και η ανταπόκριση της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό
4. Συμμετοχικό μάνατζμεν
5. Η εξέγερση του Οκτώβρη 1931
6. Δικαίωμα στ' όνειρο
7. Κύπριοι και Ιρλανδοί πολιτικοί κατάδικοι στις Αγγλικές φυλακές (εκδόθηκε και στην αγγλική γλώσσα)

(Σημ. Το τελευταίο βιβλίο το έχω διαβάσει και περιγράφει την κοινή πορεία των Ιρλανδών του ΙΡΑ και των αγωνιστών της ΕΟΚΑ στις φυλακές της Αγγλίας και την συνεργασία τους και την οργάνωση απόδρασης από τις φυλακές)