Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Οκτωβριανά- Η ημέρα που κηρύχθηκε η Ένωση!

Το συνεχές αίτημα για Ένωση με την Ελλάδα των Κυπρίων προς τους Βρετανούς αποικιοκράτες δεν έβρισκε καμμιά ανταπόκριση για πάνω από πενήντα χρόνια. Αυτό σε συνδυασμό με την βίαιη, στυγνή και απάνθρωπη μεταχείρισηπου τύγχαναν από τους αποικιοκράτες οδήγησαν στην εξέγερση των Οκτωβριανών του 1931.

Πρόκειται για μια αυθόρμητη εξέγερση που είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο αρκετών Κύπριων διαδηλωτών. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Μητροπολίτης Κιτίου Νικόδημος Μυλωνάς παραιτήθηκε από μέλος του νομοθετικού σώματος και σε ομιλία του κήρυξε την Ένωση καλώντας και τους υπόλοιπους Κύπριους σε ανυπακοή απέναντι στο καθεστώς.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να οργανωθεί
μεγάλη συγκέντρωση στην εμπορική λέσχη στη Λευκωσία. Στην συγκέντρωση αυτή ο Αρχιμανδρίτης Δονύσιος Κυκκώτης, Πρωθιερέας της Φανερωμένης, μετά από σύντομη ομιλία, όρκισε το πλήθος στην Ελληνική σημαία και ακολούθως αυθόρμητα το πλήθος αποφάσισε και πραγματοποίησε πορεία προς το Κυβερνειο. Κατά την πορεία οι διαδηλωτές εξοπλίστηκαν με πέτρες και ξύλα. Η στάση των Βρετανών αποικιοκρατών εκνεύρισαν τους Κύπριους διαδηλωτές με αποτέλεσμα να κάψουν το Κυβερνείο.

Μόλις έγινε γνωστό το γεγονός, η εξέγερση πήρε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς άρχισαν και σε πολλές άλλες περιοχές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και καταλήψεις δημοσίων κτιρίων. Παράλληλα με αυτό αναρτήθηκαν επί των κτιρίων αυτών ελληνικές σημαίες αντικαθιστόντας τις βρετανικές.

Οι ανύμπορες να αντιδράσουν βρετανικές αρχές έφεραν στρατιωτικές ενισχύσεις από την αποικία της Αιγύπτου και έπνιξαν την εξέγερση στο αίμα. Αποτέλεσμα των Οκτωβριανών ήταν 14 νεκροί σε όλη την Κύπρο και 8 άτομα εξορίστηκαν (μεταξύ των οποίων και ο Νικόδημος Μυλωνάς ο οποίος και απεβίωσε μακριά από την Κύπρο) . Συνολικά συνελήφθηκαν πέραν των 2.000 ατόμων. Από την περίοδο αυτή και για την επόμενη δεκαετία είχαμε την απάνθρωπη περίοδο με Κυβερνήτη τον Πάλμερ (Παλμεροκρατία), κατά την οποία βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στερήθηκαν από τους Κύπριους.

Τα Οκτωβριανά αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι στην ιστορία της Κύπρου. Οι Κύπριοι έδειξαν σε ολόκληρο το νησί την επιθυμία τους να ενωθούν με την Μητέρα Ελλάδα. Αίτημα που αγνοήθηκε από τους αποικιοκράτες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

(σημείωση: αντιγραφή του περσινού κειμένου)