Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ




Στις 6 Σεπτεμβρίου 1955, η Τουρκική Κυβέρνηση υποκινούμενη από τους Βρετανούς οργάνωσε μια δήθεν αυθόρμητη επίθεση τουρκικού όχλου ενάντια σε κάθε τι ελληνικό που υπήρχε στην Κωνσταντινούπολη. Στόχος των Βρετανών ήταν να λυγίσουν οι Έλληνες στην τριμερή διάσκεψη στην οποία θα είχαν η Ελληνική, η Τουρκική και η Βρετανική Κυβέρνηση.

Οι λυσσασμένοι Τούρκοι, οι οποίοι λάμβαναν εντολές από το Γραφείο Ειδικού Πολέμου που είχε έδρα στην Άγκυρα, κατά την διάρκεια των γεγονότων σκότωναν και βίαζαν καθώς και έκλεβαν και λεηλατούσαν ελληνικές περιουσίες και ελληνικά μνημεία. Συνολικά καταστράφηκαν ολοσχερώς 1004 σπίτια, ενώ άλλα περίπου 2500 υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Καταστράφηκαν επίσης 4348 καταστήματα, 27 φαρμακεία, 26 σχολεία, 5 πολιτιστικοί σύλλογοι, οι εγκαταστάσεις 3 εφημερίδων, 12 ξενοδοχεία, 11 κλινικές, 21 εργοστάσια, 110 ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια, 73 εκκλησίες, ενώ συλήθηκαν πάρα πολλοί τάφοι σε 2 κοιμητήρια, καθώς και οι τάφοι των πατριαρχών στην Μονή Βαλουκλή.

Τουλάχιστον 30 Έλληνες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι κακοποιήθηκαν βάναυσα. Σε δύο περίπου χιλιάδες υπολογίζονται από τους κύκλους της ομογενείας οι βιασμοί, αν και επισήμως καταγγέλθηκαν μόνο 200, για ευνόητους λόγους.

Ιδιαίτερο μίσος επεδείχθη κατά των ιερωμένων, αφού πολλοί απ’ αυτούς ξυλοκοπήθηκαν αγριότατα, άλλοι γυμνώθηκαν και διαπομπεύθηκαν, εξαναγκαζόμενοι να φωνάζουν: «Η Κύπρος είναι τουρκική», ενώ υπάρχουν μαρτυρίες ότι σε κάποιο ιεροδιάκονο έγινε αναγκαστική περιτομή. Ο Επίσκοπος Παμφίλου Γεράσιμος και ο ηλικιωμένος μοναχός Χρύσανθος Μαντάς ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, ενώ ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Γεννάδιος παρεφρόνησε από τους ξυλοδαρμούς και ύστερα από λίγο χρόνο απεβίωσε.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να εγκατασταθούν στην ελεύθερη Ελλάδα. Αρκετοί μάλισταν εγκαταστάθηκαν και στην Κύπρο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κατά την ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.Πίσω ο πίνακας αναγράφει "όλα για την Τουρκία"

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα Σεπτεμβριανά συνδέονται άμεσα με τα τότε γεγονότα της Κύπρου. Αυτό όμως απέχει πολύ από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη , ο οποίος σε δηλώσεις του πριν λίγα χρόνια στην Κωνσταντινούπολη ισχυρίστηκε ότι για τα δεινά των Κωνσταντινουπολιτών ευθύνεται η δράση της ΕΟΚΑ το 1955! Βέβαια, να δίνει άλλοθι στην Τουρκία είναι προσφιλής τακτική του κυρίου Αναστασιάδη, καθώς και το 2004 η απόφαση του για στήριξη του σχεδίου Ανάν στην ουσία νομιμοποιούσε την τουρκική εισβολή του 1974.

Ένα άλλο γεγονός που συνδέει τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955 με την Κύπρο είναι οι σημερινές συνομιλίες που διεξάγει ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τον παράνομο ηγέτη των κατεχομένων. Το τελευταίο διάστημα, Χριστόφιας και Έρογλου συζητούν το περιουσιακό και προτίθενται να καταλήξουν σε συμφωνία πριν την υποβολή κάποιου σχεδίου. Παρά το γεγονός ότι η περιουσία κάποιου ανθρώπου είναι μη διαπραγματεύσιμη σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, η συμφωνία αυτή θα θυμίζει μια νέα "συμφωνία της Λωζάνης", η οποία ως γνωστό υπογράφτηκε πολύ πριν την δημιουργία του ΟΗΕ και η οποία οδήγησε στα Σεπτεμβριανά του 1955.

Έτσι, μια ενδεχόμενη λύση η οποία θα επιβάλλει στο βόρειο τμήμα του νησιού τουρκική διοίκηση, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέα "Σεπτεμβριανά" και στην οριστική τουρκοποίηση του βορείου τμήματος του τόπου μας. Εξάλλου είναι σε όλους μας γνωστό ότι οι Τούρκοι ουδέποτε έχουν τηρήσει τις συμφωνίες που υπέγραψαν. Για την επιβίωση της ταυτότητας του τόπου μας, επιβάλλεται όλοι μας να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά και να μην αφήσουμε η ιστορία των Κωνσταντινουπολιτών αδερφιών μας να επαναληφθεί στην Κύπρο.