Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ 5η ΛΕΩΦΟΡΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τα όσα είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος ενώπιον της Τουρκικής ενθοσυνέλευσης κατά την διήμερη επίσημη επίσκεψη του(στις 6 και 7 Απριλίου) στην Τουρκία ήταν μαχαίρι στη καρδιά του Ελληνισμού! Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσουν αδιάφορο κανέναν μας! Κανέναν Έλληνα! Κανέναν Αμερικανό πολίτη Ελληνικής καταγωγής που ζει στην Αμερική! Δεν μπορεί και δεν πρέπει κανένας Έλληνας σε όλο τον κόσμο να αφήσει(ουμε) να περάσει απαρατήρητο και αναπάντητο αυτό το γεγονός. Είναι εθνική προσβολή! Είναι παραχάραξη της ιστορίας μας. Είναι ατίμωση των νεκρών και των εθομάρτυρων (μας) που έπεσαν στον αγώνα ενάντια στο Οθωμανό Σελτζούκο Τούρκο! Μη απάντηση εκ μέρους των απογόνων εκείνων των Ελλήνων μεγάλων εθνικών ηρώων στα όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, είναι προσβολή και ατίμωση στων «Ελλήνων τα ιερά από τα κόκκαλα βγαλμένη».

5th_ave_parelasi_1.jpgΈχουμε ιστορικό ιερό χρέος και αποστολή να απαντήσουμε με κάθε ειρηνικό και νόμιμο τρόπο. Οφείλουμε όλοι μαζί οι Έλληνες ( και πρώτα όλοι αυτοί της Αμερικής) να απαντήσουμε με κάθε τρόπο! Οφείλουν πρώτοι από όλους, οι Ελληνες της Αμερικής να απαντήσουν δυναμικά στις 26 Απριλίου 2009 στην μεγάλη καθιερωμένη εθνική παρέλαση που θα γίνει στην 5η Λεωφόρο του Manhattan για την 188ηη Απριλίου(09) οφείλει και πρέπει να μετατραπεί σε ένα Εθνικό Πανομογενειακό συλλαλητήριο του Ελληνισμού! Η παρέλαση στην 5η λεωφόρο στις 26 του Απρίλη(09) μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει ένα γενικό ξεσηκωμό των Ελλήνων της Αμερικής που θα απαντήσει με ειρηνικό και συμβολικό τρόπο στην ιστορική διαστρέβλωση.

221687-09b.jpgΗ παρέλαση στην 5η λεωφόρο στις 26 .04.2009 οφείλει και πρέπει να γίνει ένα λαϊκό ξέσπασμα που θα εκφράσει με νόμιμο ειρηνικό και συμβολικό τρόπο την αντίδραση μας στην ιστορική διαστρέβλωση που επιχειρήθηκε. Οι Έλληνες της Αμερικής μπορούν να κάνουν αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει κάποιος υπεύθυνος πολιτικός άνδρας στην Ελλάδα. Πρώτα έπρεπε να είχε απαντήσει συλλογικά και εθνικά με μια φωνή η υπεύθυνη «εκλεγμένη» πολιτική ηγεσία της Ελλάδος! Όμως ουδείς είπε μέχρι σήμερα λέξη.ΟΥΔΕΙς! τόλμησε να υψώσει φωνή. Να αρθώσει λόγο. Κανένα πολιτικό κόμμα δεν είπε λόγο εθνικό ως απάντηση στις ηθελημένες (ή όχι) ανιστόρητες και προσβλητικές αναφορές του Αμερικανού προέδρου! Οφείλει ο Ελληνισμός της Αμερικής πρώτος να διαμαρτυρηθεί! Ειρηνικά. Να διαδηλώσει νόμιμα και ειρηνικά. Να διατρανώσει στεντόρεια την φωνή του! Με σθένος. Θάρρος και τόλμη. Με παρρησία. Χωρίς φόβο και πάθος. Αφού ουδείς από το κράτος των Αθηνών το έπεραξε επίσημα με διάβημα απάντηση στις ιστορικές ανακρίβειες που ακούστηκαν -όχι τυχαία- από τον Αμερικανό πρόεδρο!

5th_ave_parelasi_3.jpgΑυτοί που πρώτοι θίγονται από όσα προσβλητικά και ατιμωτικά ακούστηκαν είναι οι Έλληνες και Κύπριοι που είναι Αμερικανοί πολίτες! Αυτοί που ένιωσαν την απαξιώση της ιστορίας μας λίγες ημέρες μετά την λαμπρή εκδήλωση στον λευκό οίκο είναι οι Ελληνες και Κύπριοι που γιόρτασαν μαζί με τον Αμερικανό Πρόεδρο και Αντιπροέδρο την ημέρα ελληνικής εθνικής ανεξαρτησίας στις 25 Μαρτίου. Αυτοί που θίγονται και πονούν είναι εκείνοι που ένιωσαν πρώτοι την έντονη πίκρια και ντροπή από όσα ακούστηκαν στην τουρκική εθνοσυνέλευση είναι οι Ελληνες της Αμερικής. Οι Έλληνες και Κύπριοι όταν στις 25 Μαρτίου 2009 ο προκαθημένος Μακεδών στην καταγωγή Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος θέλοντας να ευαισθητοποιήσει και να αποδώσει ύψιστη τιμή αποκάλεσε τον Barack Obama «νέο Μέγα Αλέξανδρο» καλωντας τον να επιλύσει ως άλλο γόρδιο δεσμό τα εθνικά ζητήματα του Εθνους με την δύναμη και την επιρροή των ΗΠΑ!

Αυτοί που θίγονται άμμεσα και πρώτα είναι οι Κύπριοι και Έλληνες που στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις αυτόν τον Αμερικανό πρόεδρο στην εκλογή του. Είναι πρώτοι αυτοί που ένιωσαν πικρία και μαχαίρι στα στήθη απόόσα ανιστόρητα ακούστηκαν. Αυτοί που προσέφεραν -και πρέπει να προσφέρουν - υποστήριξη ως ελπίδα και για τα δικά μας εθνικά δίκαια! Πέρα από τις δικές μας εσωτερικές ευθύνες, ως εθνικής κοινότητας, για την μη ορθή, λειτουργικά και αποτελεσματικά πολιτική διαχείριση και οργανωτική συμπεριφορά μας ως Εθνική Κοινότητα απέναντι στα πανίσχυρα κέντρα εξουσίας των ΗΠΑ, υπάρχουν και οι πολιτικές ευθύνες των διοικούντων αυτής της νέας Αμερικανικής διοίκησης. Τις είδαμε. Τις ακούσαμε! Τώρα οφείλουμε να απαντήσουμε δυναμικά. Με μια φωνή!

5th_av_parelasi_08.jpgΑπάντηση με μια γροθιά που θα υψώσουμε όλοι μαζί φωνάζοντας και διαδηλώνοτας για την Ελλάδα. Για την Κύπρο. Για τα εθνικά μας δίκαια. Για τις γενοκτονίες και τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει αυτοί που τους αποδόθηκαν τιμές και αξίες ως «επιβράβευση» για τις σφαγές που διέπραξαν! Τις εθνικές και θρησκευτικές γενοκτονίες που διέπρατταν για αιώνες τώρα σε όλη την κεντρική και ευρωπαϊκή ήπειρο! Η παρέλαση στην 5η λεωφόρο στις 26 Απριλίου (09) όπως ορθώς είπε πολλές φορές ένας εκ των τριών μόνιμων Κύπριων αγωνιστών πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιππας Κρίστοφερ «δεν ανήκει σε κανένα! Δεν ανήκει στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων. Η παρέλαση ανήκει στην Ομογένεια. Η παρέλαση στην 5η λεωφόρο είναι του Ελληνισμού»! Αυτό είναι πολλαπλά αναγνώσιμο μήνυμα και οφείλουμε να μην το ξεχνάμε...

Αυτός ο Ελληνισμός είναι που πρέπει τώρα να αντιδράσει. Αυτός ο Ελληνισμός είναι που οφείλει και πρέπει να απαντήσει. Δυναμικά. Με ένα στόμα. Μια φωνή. Με μια γροθιά υψωμένη! Αυτός ο Ελληνισμός είναι που οφείλει τώρα να προσκαλέσει εκείνους που μπορούν και έχουν την τόλμη το σθένος και την ανδρεία να βροντοφωνάξουν μαζί μας για την Ελλάδα και την Κύπρο. Να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί για τα εγκλήματα και τις γενοκτονίες των Τούρκων. Ας σημάνει εθνικός συναγερμός και ας έρθουν εκείνοι που μπορούν να τολμούν και όλοι μαζί να γράψουμε μια νέα σελίδα στις λαμπρές σελίδες με τα μεγάλα εθνικά κατορθώματα του Ελληνισμού. Σελίδα αντάξια της ιστορίας και των θυσιών μας. Σήμερα οι αγώνες και οι «μάχες» πρέπει να δίνονται με όλους τους δυνατούς σύγχρονους τρόπους και μεθόδους! Να εκμεταλευτούμε κάθε δυνατόητα για να κάνουμε αυτή την παρέλαση στην 5η λεωφόρο ένα μεγάλο εθνικό συλλαλητήριο. Ένα ανθρώπινο ποτάμι που θα ξεχυθεί στους δρόμους της ΝΥ και θα δείξει την δύναμη του Ελληνισμού.

5th_ave_parelasi_8.pngΈνα χείμαρο που ορμητικά θα τρέξει μέσα από τις τηλεοπτικές οθόνες και το διαδίκτυο ποτίζοντας όλο τον ελληνισμό με δύναμη και εθνική υπερηφάνεια για τον Ελληνισμό. Ο Ελληνισμός της Αμερικής έχει τεράστια δύναμη! Και αυτή η δύναμη είστε εσείς. Ο κάθε ένας που τώρα διαβάζει. Ο Ελληνισμός της Αμερικής μπορεί να το δείξει και το αποδείξει. Δεν χρειάζεστε την άδεια ή την εντολή κανενός! Μόνοι μας μπορούμε να κάνουμε το μεγάλο αυτό τόλμημα. Η δύναμη του Ελληνισμού της Αμερικής είστε όλοι εσείς εκεί έξω που περιμένετε απογοητευμένοι από, παράγοντες, πλούσιους, επιχειρηματίες, «ηγέτες» και θρησκευτική ηγεσία να πάρει την πρωτοβουλία. Να λάβει ιστορικές αποφάσεις εθνικές και να απαντήσει σε αυτή την εθνική προσβολή! Να απαντήσει στην βεβύλωση των όσιων και των ιερών (μας). Να απαντήσει στην ατίμωση που επιχειρήθηκε.

5th_ave_parelasi_6.pngΑν δεν απαντήσουμε όλοι μαζί έλληνες κάθε ηλικίας-νέοι και ηλικιωμένοι- τώρα θα είμαστε υπόλογοι στην ιστορία μας. Υπόλογοι στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Υπόλογοι εθνικά στους απογόνους μας. Αν σιωπήσουμε τώρα σε ότι ακούσαμε, άμμεσα αυτό ως πολιτικό γεγονός θα το βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας. Αν δεν απαντήσουμε τα όσα ειπώθηκαν θα αποτελέσουν ένα πολιτικό και ιστορικό προηγούμενο! Θα αποτέλούν μια de facto πολιτική κατάσταση που θα δημιουργεί προβλήματα. Πολλά προβλήματα. Έχουμε χρέος εδώ στις ΗΠΑ σε αυτή την εθνική παρέλαση στις 26 Απριλίου(09) στην 5η λεωφόρο να απαντήσουμε συμβολικά και ειρηνικά σε εκείνους που επιχειρούν την ιστορική διαστρέβλωση. Αν δεν απαντήσουμε εδώ και τώρα και αφήσουμε να γίνει άλλη μια παρέλαση όπως αυτές που τα τελευταία χρόνια γίνονται -και μας κάνουν να ντρεπόμαστε για αυτό όλο που οργανώνεται- τότε δικαιολογημένα θα μας καταλογιστεί από τις επόμενες γενιές των Ελλήνων.

5th_ave_parelasi_9.pngΌλοι οι Ελληνες της Αμερικής που θα βρεθούν στην 5η λεωφόρο στις 26 Απριλίου οφείλουμε να στείλουμε ένα μεγάλο δυνατό βροντερό μήνυμα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Ένα ηχηρό χαστούκι σε εκείνους που τόλμησαν να μας προσβάλουν! Να προσβάλουν τους προπάτορες και τους προγόνους μας. Να προσβάλλουν τους ήρωες που καλούμαστε να τιμήσουμε με αυτή την παρέλαση στην 5η λεωφόρο της ΝΥ. Στις 26 Απριλίου του 2009 όλοι οι Έλληνες και Κύπριοι χωρίς άλλο σύνθημα να αντιδράσουμε. Όλοι οι έλληνες μπορούμε να οργανωθούμε και να απαντήσουμε ειρηνικά και συμβολικά στα όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Χωρίς μισσαλοδοξία και ακρότητες. Χωρίς εθνικιστικές κωρόνες. Μόνο με αριθμούς και γεγονότα. Με ιστορικά ντοκουμέντα. Να στείλουμε όλοι μαζί στις 26 τ' Απρίλη(09) στην μεγάλη 5η λεωφόρο του Manhattan της Νέας Υόρκης μπορούμε και πρέπει να κάνουμε αυτό που οφείλουμε ως ιερό εθνικό χρέος προς τους προγόνους μας.

Ως ιερό χρέος σε αυτούς που μαζευόμαστε να τιμήσουμε με αυτή την παρέλαση στην 5η λεωφόρο στις 26 Απριλίου.

Το οφείλουμε εθνικό καθήκον στους ήρωες μας. Στον τελαυταίο αυτοκράτορα της 1000χρονης Μεγάλης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Κωνσταντίνο Παλαιολόγο . Τον Δραγάτση. Σε εκείνους που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τα τείχη της Κωνσταντιούπολης..

221764-23b.jpgΤο οφείλουμε στους άγνωστους ήρωες που έπεφταν για 500 χρόνια από το σπαθί των Οθωμανών κάθε φορά που ξεσηκώνταν. Στον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄. Στον Πατροκοσμά τον Αιτωλό. Στους 11.000 μάρτυρες κληρικούς που θυσιάστηκαν στον αγώνα. Στους χιλλιάδες ήρωες μας. Το οφείλουμε στον γέρο του Μωριά θρυλικό Θεοδωρή Κολοκοτρώνη. Στους Κολοκοτρωνέους. Στους Μαυρομιχαλέους. Στον Νικηταρά και τον Παπαφλέσσα. Στον Αθνάσιο Διάκο. Στους Σουλίωτες και τις Σουλιώτισες. Στους χιλλιάδες Χιώτες που σφαγιάσθηκαν. Στον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Στην Μαντώ Μαυρογέννους και την Μπουμπουλίνα. Στην Δέσπω. Στον Κανάρη και τον Μπαρμπάτση. Στον Μιαούλη. Στον Καποδίστρια και στους Δημήτρη και Αλέξανδρο Υψηλάντη. Το οφείλουμε σε εκείνους τους απλούς και άσημους ανθρώπους που τόλμησαν να οργανώσουν την φιλική εταιρία. Στους Ξάνθο Σκουφά και Τσακάλωφ.

221782-13b.jpgΤο οφείλουμε στις γενοκτονίες και στα ιερά λείψανα εκείνων που έπεσαν στην Μικραστιατική καταστροφή το 1922. Σε αυτούς τους χιλλιάδες που ενταφιάστηκαν αλειτούρηγτοι από το 1908 μέχρι και το 1974. Αν δεν υπάρξει δυναμική απάντηση στην ιστορική διαστρέβλωση που επιχειρήθηκε, είτε εν αγνοία είτε ηθελημένα, στην Τουρκική εθνοσυνέλευεση από τον Αμερικανό πρόεδρο τότε θα έχουμε διαπράξει όλοι μαζί με την αδιαφορία μας εθνικό έγκλημα. Οφείλουμε να μετατρέψουμε την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο στις 26 Απριλίου σε ένα ανθρώπινο ποτάμι ειρηνικής και συμβολικής μεγάλης διαμαρτυρίας απάντηση στα όσα ακούστηκαν. Τα όσα ακούσαμε από τον αμερικανίο πρόεδρο αποτελούν ατίμωση και προσβολή των νεκρών και των ηρώων μας. Αποτελούν ιερή βεβύλωση των όσιων και των ιερών μας.

119498-aslibrecords-17902_flagtantas_320x200.jpgΗ ιστορική λήθη σκοτώνει τους λαούς. Καταποντίζει έθνη και εκμηδενίζει πολιτισμούς. Οι έλληνες έχουμε ιστορία. Έχουμε πολιτισμό. Έχουμε να επιδείξουμε πραγματικούς αγώνες. Αγώνες για Ελευθερία. Για δημοκρατία. Αγώνες που ενέπνευσαν λαούς και έθνη. Έχουμε να επιδείξουμε Θυσίες. Μεγάλες θυσίες. Το αίμα που χήθηκε είναι ποτάμια που θα πνίξει όλους μας άν αφήσουμε αναπάντητη αυτή την εθνική προσβολή. Αίμα που χύθηκε από απλούς αλλά αγνωνιστές άνδρες της ιστορίας μας. Αγωνιστές που αργότερα ένθη και λαοί τους είπαν ήρωες. Τους τίμησαν. Ο κάθε ένας μας οφείλει όπου και αν βρίσκεται να αντιδράσει! Με κάθε τρόπο και μέσο. Δεν αρκούν τα άρθρα, οι δηλώσεις και οι αναλύσεις αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας. Δεν φτάνει να τα λέμε εμείς για να τα ακούμε εμείς!

Δεν αρκεί η απλή γνωστή καθιερωμένη αντίδραση μέσα από το laptop το email και το pc. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε! Δυναμικά! Όλοι μας!

Το πρώτο που οφείλουμε να πράξουμε είναι να διατρανώσουμε την ιστορική αλήθεια. Με κάθε τρόπο. Να αντιπαραθέσουμε τα γεγονότα. Να δείξουμε την αλήθεια. Να δείξουμε τις σφαγές και τις θυσίες των προγόνων και προπατόρων μας.

Οφείλουμε να μην ξεχνάμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να διαδόσουμε τα εγκλήματα και τις σφαγές των Τούρκων. Το Greek American news Agency την ημέρα της επισκέψεως του Obama στην Τουρκία και Κωνσταντινούπολη αποκάλυψε ένα ιστορικό ανεκτίμητο ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ. Την ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ όπου εκεί περιγράφονται οι σφαγές των Ελλήνων της Πόλης και της Σμύρνης. Αποκαλύψαμε επίσης το ιστορικό ντοκουμέντο της έκθεσης του Γενικού Προξένου των ΗΠΑ G. Horton Τούρκοι «Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ». Δεν αρκούν αυτά. Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο στις 26 Απριλίου του 2009. Οφείλουμε να απαντήσουμε σε όλους εκείνους που έγραψαν την ομιλία που εκφώνησε ο Barack Obama ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης παίζοντας τα δικά τους ύποπτα και σκοτεινά παιχνίδια φρόντισαν να διαστρεβλώσουν την ιστορία. Επιχειρώντας με τον πιο «επίσημο» τρόπο να αθώωσουν την Τουρκία για όλα τα εγκλήματα που έχει διαπράξει κατά της ανθρωπότητας. Εγκλήματα κατά λαών και εθνών. Εγκλήματα εναντίον θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων.

barakobama.jpgΟ Αμερικανός πρόεδρος διέπραξε ένα μεγάλο ολίσθημα! Αν δεν αντιδράσουμε τα όσα είπε θα αποτελούν συνέχεια της αμερικανικής πολτικής. Ο Ελληνισμός της Αμερικής οφείλει να απαντήσει! Με θάρρος. Τόλμη. Ανδρεία και γεναιότητα! Έχουμε μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία. Να μετατρέψουμε την εθνική παρέλαση στην 5η λεωφόρο του Manhattan της Νέας Υόρκης σε συλαλλητήριο διαμαρτυρίας. Σε ανθρώπινο ποτάμι αληθινής διαμαρτυρίας! Να μεταρέψουμε σε μια συμβολική ειρηνική διαδήλωση την μεγάλη παρέλαση του Ελληνισμού της Αμερικής στις 26 Απριλίου 2009. Να τιμήσουμε με τον τρόπο αυτό τους ήρωες και τα τιμημένα Αγία λείψανα των Ελλήνων τα Ιερά που έπεσαν θυσία από τις τουρκικές θηριωδίες. Να τιμήσουμε με την φωνή μας όλους εκείνους που έπεσαν στις γενοκτονίες που διέπραταν από το 1453 μέχρι τις μέρες μας. Να φωνάξουμε με συνθήματα και πλακάτ που θα απαντούν με στοιχεία και ντοκουμέντα στην ιστορική παραχάραξη. Με συνθήματα που θα απαντούν στην ιστορική διαστρέβλωση. Μια μια φωνή που θα απαντά στην ιστορική άγνοια. Η παρέλαση στις 26 Απριλίου μπορεί να γίνει μια μεγάλη σιωπηρή ειρηνική διαμαρτυρία με κεριά και λαμπάδες που θα ανάψουμε στην μνήμη όσων έπεσαν σε κάθε γενοκτονία. Μπορούμε να οργανωθούμε. Να απαντάμε όλοι μαζί με αριθμούς και ιστορικά ντοκουμέντα στην μεγάλη επιχείριση παραχάραξης της ιστορίας μας.

Ας θυμηθούμε την ιστορική αλήθεια! Όχι μόνο για εμάς και τους δικούς μας ανιστόρητους και αμνήμονες αλλά κυρίως για την αυτή την αλλαζονική υπερδύναμη που νομίζει ότι μπορεί να παταχαράσει την ιστορία των λαών και των εθνών.

Ο χρονολογικός πίνακας με τα γεγονότα και τις θηρισωδίες των Τούρκων θα πρέπει να μεταφραστεί σε όλες τις γνωστές και διαδεομένες γλώσσες. Να σταλλεί παντού. Να αναρτηθεί παντού σε κάθε blog σε κάθε ιστοσελίδα. Να δημοσιευθεί παντού. Να μάθουν οι λαοί τα κράτη και τά έθνη αλλά και εκείνοι που θέλουν να ξεχάσουν και οι νεότερες γενιές την ιστορική αλήθεια. Χωρίς φανατισμό. Χωρίς εθνικιστικές κορώνες αλλά με σύνεση και ψυχραιμία να στείλουμε το μήνυμα σε όλους τους λαούς. Σε ευρώπη και Αμερική. Σε κάθε ήπειρο! Να μάθει και «ο υπόλοιπος κόσμος που σέβεται την Τουρκική δημοκρατία γιατί έχει αποσπάσει τον σεβασμό της Αμερικής»!

greece_cyprus.png Οι Έλληνες της Αμερικής οφείλουμε να του το διαμηνύσουμε με κάθε τρόπο! Με κάθε μέσο. Όλοι μαζί ενωμένοι! Οφείλουμε στην ιερή μνήμη εκείνων που σφαγιάστηκαν να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια. Να απαντήσουμε. Να στείλουμε μήνυμα στην ουάσιγκτον και τον Λευκό Οίκο ότι όταν οι Έλληνες θέλουν μπορούν! Στις 26 Απριλίου όλος ο Ελληνισμός οφείλει την μεγάλη εθνική παρέλαση να την μεταρέψει σε συλλαλητήριο ιστορικής μνήμης όχι μόνο για την Γενοκτονία των Ποντίων αλλά σε μια βροντερή φωνή που θα φτάσει ως τον λευκό Οίκο. Οφείλουμε να φωνάξουμε. Να διαμαρτηρηθούμε ειρηνικά για όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Obama! Να διδώσουμε το ιστορικό μήνυμα των Ελλήνων. Με μια φωνή δυνατή να φωνάξουμε ενάντια στην ιστορική διαστρέβλωση! Είμαστε δυνατοί μόνο όταν είμαστε ενωμένοι! Ε, ας δείξουμε ότι όταν οι έλληνες θέλουμε μπορούμε! Να αποδείξουμε ότι όσα είπαν ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ στην 10η πανομογενειακή συνέλευση στο Σταθάκειο Κέντρο της ΝΥ εν όψη της μεγάλης παρελάσεως στην 5η λεωφόρο, Φίλιπππας Κρίστοφερ, ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης κ. Βασίλειος Σταθάκος και ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας κ. Πανίκος Παπανικολάου έχουν αντίκρυσμα. Μπορούμε με αυτό το τρόπο να αναβαθμίσουμε πολιτικά και ιστορικά την παρέλαση αυτή που ορθώς όλοι τονίζουν ανήκει σε όλο τον Ελληνισμό. Είναι το μεγαλύτερο γεγονός εκτός Ελλάδος και αυτό το έχετε κατακτήσει Εσείς.

221775-19b.jpgΟι πρόγονοι σας που αγωνίστηκαν. Που έχτισαν εκκλησιές και σχολεία. Που έκαμαν οργανωμένες κοινότητες και ενορίες. Που δημιούργησαν περιουσίες και πετυχαν πολλά. Που έκαναν δύναμη. Δύναμη που έφτασε μέχρι την πόρτα του Λευκού Οίκου! Κατακτήσατε αξιώματα. Πολιτικά και κοινωνικά. Που έγιναν λαμπροί επιστήμονες. Που όταν ξεχωρίζουν μας κόνουν όλους διπλά και τριπλά υπερήφανους. Ως πότε θα πηγαίνουμε στον λευκό οίκο σαν επαίτες; Ως πότε οι ελάχιστοι τρείς τέσσερις, όλοι κι όλοι, και τους γνωρίζετε πολύ καλά θα ζητιανεύουν για τα εθνικά δίκαια του Ελληνικού Έθνους σε αυτή τη χώρα άξιοι και τιμημένοι πολίτες της οποίας είστε όλοι σας. Ως πότε θα φερόμαστε ως ραγιάδες στους νέους κοτσαμπάσηδες των λαών και του αφέντες της γης; Έχουμε μια μοναδική ιστορική ευκαιρία να (απο)δείξουμε ότι οι έλληνες όλοι μαζί ενωμένοι όταν θέλουμε μπορούμε.

Η παρέλαση στην 5η Λεωφόρο είναι δικό σας απόκτημα που κάνει υπερήφανους όμως όλους τους έλληνες της γης! Πουθενά σε κανένα άλλο μέρος της γης δεν γίνεται μια τόσο μεγάλη και προβεβλημένη προσπάθεια. Η παρέλαση στην 5η λεωφόρο δεν είναι υπόθεση λίγων. Δεν είναι υπόθεση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ που απλά συντονίζει... Η παρέλαση στην 5η λεωφόρο είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων της Αμερικής! Είναι υπόθεση όλου του όπου γης Ελληνισμού!

5th_ave_parelasi_10.pngΜη περιμένετε να σας «εγκρίνει»κάποιος «ηγέτης» αυτή την πρόταση. Μην περιμένετε να πουν ότι θα το κάνουν οργανωμένα. Οι «υπεύθυνοι» αξιωματούχοι θα κάνουν πως δεν άκουσαν. Δεν είδαν. Θα κάμουν πως δεν ξέρουν όπως πάντα.... Εσείς όμως και ξέρετε. Και ακούσατε. Και νιώθετε...

Πηγαίνετε μόνοι σας οργανωμένοι. Σχολεία και κοινότητες. Εκκλησίες και σύλλογοι. Εθνικοτοπικοί και ομογενειακοί οργανισμοί. Όλοι μαζί Μπορούμε αυτοσχέδια να κάνουμε πολλά γεμάτα συμβολισμούς που θα δείξουν και θα διατρανώσουν την απάντηση μας στην διατρέβλωση της ιστορίας.

Υπάρχουν εύκολοι και χωρίς κόστος τρόποι να διαμαρτυρηθούμε σιωπηρά αλλά δυναμικά. Διαμαρτυρία που θα καταγραφεί είτε το θέλουν είτε όχι. Να διαμαρτυρηθούμε Ειρηνικά. Σιωπηρά. Αλλά μια «σιωπή» που θα είναι έντονη και κραυγαλέα. Με τρόπο που δεν θα αφήνει κανένα περιθώρειο σε κανέναν να παρεμποδίσει την μεγάλη ηχηρή απάντηση.

flag-black.gifΦορέστε μαύρα. Γυναίκες και κορίτσια. Όλοι. Όσοι δεν θέλετε να βάλετε μαύρα ρούχα βάλετε μαύρα περιβραχίονια. Που θα συμβολίζουν το πένθος και την τιμή σε όλους όσους έπεσαν. Κάντε πλακάτ κάθε ημερομηνία με τις τουρκικές θηριωδίες. Μαύρα και λευκά πλακάτ. Στα μαύρα πλακάτ γράψτε την ημερομηνία με κόκκινα μεγάλα γράμματα και το κείμενο με τις θηριωδίες με λευκά γράμματα. Πλακάτ πλαστικά ή πλαστικοποιμένα.

Κρατάτε όλοι στα χέρια μόνο μια μεγάλη Ελληνική σημαία. Όλοι.

Φτιάξετε από τώρα πλακάτ με ημερομηνίες από τις σφαγές και τις γενοκτορνίες των Τούρκων. Κρεμάστε αυτά τα πλακάτ πάνω σας. Όσο πιο πολλά πλακάτ στα αγγλικά γραμμένα τόσο μεγαλύτερο και εντονότερο το μήνυμα μας προς τον λευκό οίκο. Φορέστε εθνικές ενδυμασίες.

Δημιουργήστε χρωματικούς συνδιασμούς αποτελούμενους με μαυροντυμένους που θα κρατούν μαύρες και γαλάζιες σημαίες.

Κάντε σχηματισμούς με τις εθνικές μας ενδυμασίες και κρατάτε μαύρες και γαλάζιες σημαίες. Φορέστε μαύρα και κόκκινα περιβαχίονια συμβολο του αίματος που χύθηκε ποτάμια απίο τις εκατόμβες νεκρών ηρώων μας μας.

Τα άρματα σας επενδύστε τα μόνο με εθνικά χρώματα και κρεμάστε παντού μαύρες σημαίες εις ένδειξη πένθους και έκφραση έμπρακτης διαμαρτυρίας.

Κάθε άρμα μαζί με την ελληνική σημαία να έχει και μια μαύρη σημαία.

Βάλτε παντού με εθνικά τοπικά φλάμπουρα της επανάστασης μαύρη και ελληνική σημαία.

Οργανωθείτε από τώρα. Από σήμερα. Μη χάνουμε χρόνο! Η παρέλαση στην 5η Λεωφόρο μπορεί και πρέπει να γίνει ένα μεγάλο ανθρώπινο ποτάμι που θα στείλει ένα μεγάλο μήνυμα παντού στην γη. Ένα μήνυμα που δεν θα μπορεί να κρύψει καμία κάμερα. Ένα μήνυμα που θα δεν θα μπορεί να μονταριστεί.

Δάσκαλοι και μαθητές φτιάξετε(μαύρα και λευκά) πλακάτ με στοιχεία και νούμερα από τις σφαγές και τις γενοκτονίες! Κανείς δεν μπορεί να σας εμποδίσει! Πάρετε στοιχεία και μικρά αποσπάσματα από όσα έχουμε δημοσιεύσει από την συγκλονιστική έκθεση του Αμερικανού Γενικού Προξένου των ΗΠΑ George Horton για τα εγκλήματα των τούρκων. Πάρετε στοιχεία από τα μεγάλα ιστορικά ντοκουμέντα της ΜΑΥΡΗΣ ΒΙΒΛΟΥ του ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ!

Τυπώστε τις φωτογραφίες των φονιάδων και εγληματιών* σε μικρά και ευανάγνωστα πλακάτ παλαστικοποιμένα και κρεμάστε τα πάνω σας. Καλύψετε τα σώματα σας με την ελληνική σημαία και πίσω στην πλάτη σας βάλετε μαύρα πλακάτ με ημερομηνίες κόκκινες και λευκά γράμματα για να χτυπάνε στο μάτι!

221778-20b.jpgΚάθε ημερομηνία βάλετε την με κόκκινα μεγάλα γράμματα και στα αγγλικά γράψετε με λευκά γράμματα τι έκαναν οι Τούρκοι στους προπάτορες μας. Στους έλληνες. Στους χιώτες. Στους Κύπριους. Στους Αρμένιους. Κανείς δεν μπορεί να σας εμποδίσει. Κανένας δεν μπορεί να πάρει από πάνω σας τα πλακάτ και τη σημαία μας. Κάθε ημερομηνία με τα εγκλήματα των Τούρκων να είναι μεγάλη με μεγάλα ευανάγνωστα γράμματα βαθιά κόκκινα όπως το αίμα των πατέρων και των προγόνων μας που έβαψε τα άγια ματωμένα χώματα καθαγιασμένων τόπων στην Σμύρνη. Στην Κωνσταντινούπολη. Στην Θράκη. Στον Πόντο. Στην Ανατολική Ρωμυλία.

Τυπώστε σε μεγάλες ασπρόμαυρες φωτογραφίες την σφαγή της Σμύρνης! Της σφαγές και τους διγωμούς του 1955 στην Κωνταντινούπολη! Τυπώστε τις φωτογραφιες με τα ειδεχθή εγκλήματα των Τούρκων στην Κύπρο το 1974! Τυπώστε με μεγάλα κόκκινα γράμματα τις ημερομηνίες με τα εγκλήματα που διέπραξαν.

Βάλετε μαύρες σημαίες στα άρματα σας και μαύρα αυτοσχέδια περιβραχίονια στα μανίκια σας.

Πράξετε το ιερό εθνικό καθήκον σας προς τους προγόνους ήρωες και εθομάρτυρες μας. Με κάθε νόμιμο τρόπο. Αδράξετε συμβολισμούς και ιδέες από άλλες δράσεις του Ελληνισμού σε αντίστοιχες πορείες και διαδηλώσεις.

Πάρτε ιδέες από άλλες μεγάλες διαδηλώσεις ακτιβιστών σε όλο τον κόσμο.

Μην πειθαρχίσετε σε καμία «οδηγία» «υπευθύνων» που θα σας πουν διάφορες ασυναρτησίες. Μην πειθαρχίσετε σε κάθε τι που μας ταπεινώνει.

Η αδιαφορία είναι ταπείνωση. Η μη απάντηση είναι εθνική ταπείνωση. Δεν αρκεί να παρελάσουμε απλώς με τον γνωστό καθιερωμένο τρόπο. Αν γίνει μια τέτοια παρέλαση όπως οι προηγούμενες του 2008 και του 2007 θα αποτελεί εθνική και θρησκευτική ύβρη στους νεκρούς και τους ήρωες μας που ατιμάστηκαν με όσα ακούστηκαν και όσα ειπώθηκαν. Η αδιαφοριά μας σκοτώνει την ιστορία μας. Η αδιαφορία είναι εθνική ασέλγεια στους ήρωες και τους νεκρούς μας. Κάθε άρνηση για μια δυναμική συμβιολική απάντηση σε αυτή την εθνική προσβολή είναι εθνική προδοσία. Αποτελεί εθνική μειοδοσία!

labaro_agwna21.jpgΑς σταματήσει επιτέλους η εθνική παρέλαση να αποτελεί ένα βραζιλιάνικο καρναβάλι όπως ορθώς το αποκαλείτε όλοι σας παντού σε όλη την Αμερική. Ας γίνει αυτή η παρέλαση στην 5η λεωφόρο η πρώτη μεγάλη ειρηνική ελληνική διαδήλωση που θα απαντά ειρηνικά! Αυτή η παρέλαση στην 5ηη λεωφόρο στις 26 Απριλίου (09) είναι η μεγάλη ευκαιρία των Ελλήνων της Αμερικής να (απο)Δείξουν όλοι μαζί ενωμένοι ότι με απλές συμβολικές ειρηνικές πράξεις μπορούμε να στείλουμε ένα δυνατίο βροντερό μήνυμα στους ηγέτες μας. Ένα δυνατό μήνυμα στον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama! Να δει από τις τηλεοπτικές οθόνες την συμβολική αλλά βροντερή διαμαρτυρία των Ελλήνων της Αμερικής. Έτσι θα βοηθήσουμε και το έργο αυτών των λίγων Ελλήνων και Κυπρίων όταν πηγαίνουν στο Λευκό Οίκο και στην Γερουσία και στα άλλα κέντρα εξουσίας να δείχνουν την μεγάλη αυτή διαμαρτυρία.

Η παρέλαση στην 5η λεωφόρο στις 26 Απριλίου είναι πέρα και πάνω από όλα μια ημέρα μνήμης. Ημέρα σεβασμού και απόδωσης τιμών και μεγαλείου σε εκείνους που έπεσαν. Είναι μια μεγάλη πολιτική πράξη! Όλοι μαζί οι Έλληνες μπορούμε να οργανωθούμε και να πράξουμε το καθήκον μας. Ουδείς μπορεί να μας εμποδίσει. Ουδείς μπορεί να σας αγγίξει.

Να μπορούν να δείχνουν την πίεση που δέχτεικαν για να πιέσουν και εκείνοι με την σειρά τους. Μέχρι σήμερα 35 χρόνια οργανωμένη -υποτίθεται- ομογένεια τι έχει καταφέρει; Πιο το κέρδος στα εθνικά μας θέματα εδώ και 35 χρόνια των προσπαθειών αυτών των λίγων Κυπρίων και Ελλήνων που αγωνίζονται. Μόνο με την δύναμη του Ελληνισμού-την δική μας - δύναμη μπορούν να πετύχουν στην πράξη πολλά.

5th_ave_11.pngΟι Έλληνες της Αμερικής στις 26 Απριλίου 2009 στην κεντρική λεωφόρο του Manhattan της Νέας Υόρκης έχουν μια και μοναδική ιστορική ευκαιρία να απαντήσουν δυναμικά στην ιστορική διαστρέβλωση. Θα πρέπει να αναλάβουμε τις προσωπικές και διασυλλογικές ευθύνες μας έναντι της ιστορίας και του έθνους μας. Οφείλουμε αν αδιαφορήσουμε με κάθε πρόχειρο και ανεύθυνο πολιτικό συλλογικό και προσωπικό μας χειρισμό να αναλάβουμε το προσωπικό και εθνικό κόστος στην ιστορία και το πέρασμα μας στις σελίδες του έθνους ως εθνικά ανύπαρκτοι! Ως μειοδότες. Ως προδότες που άφησαν να περάσει ανεκμετάλευτη μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία. «Ευκαιρία» που δημιουργήθηκε απρόκλητα από την συγκυρία και τα γεγονότα. Δημιθουργήθηκε από τα όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος! Αν δεν απαντήσουμε όλοι μαζί θα περάσουμε στην ιστορία ως παράδειγμα προς αποφυγή! Θα έχουμε μόνοι μας - ο κάθε μόνος και όλοι μαζί - την ευθύνη για το μέλλον και όσα θα επακολουθήσουν αν δεν απαντήσει. Τις μεγάλες επαναστάσεις του έθνους σ την ιστορία μας τις έκαναν οι λίγοι.

Οι απλοί άνθρωποι σαν εμάς. Αν θέλουμε τέτοια εθνική και ιστορική απαξίωση ας πράξουμε αυτό που πράττουν εδώ και χρόνια κάποιοι άλλοι... ας κάνουμε άλλλη μια παρέλαση στην 5η Λεωφόρο για το θεαθήναι. Ας κάνουμε άλλη μια παρέλαση στην 5η λεωφόρο «δώρο και προσφορά» στους πολιτικά και εθνικά ανεύθυνους! Αν μείνουμε πολιτικά και εθνικά άπραγοι θα είμαστε εθνικά υπόλογοι στις επόμενες γενιές. Δεν θα μας το συχωρέσει ποτέ η ιστορία. Δεν θα μας το συγχωρέσουν ποτέ οι Άγιοι και οι Εθνομάρτυρες μας. Δεν θα μας το συχωρέσουν ποτέ τα παιδιά και τα παιδιά των παιδιών μας.

Διαδώστε αυτό το κείμενο από email σε email. Αναρτήστε ότι θέλετε. Κρατείστε τις απλές πρακτικές οδηγίες και διαδώστε τις σιωπηλά. Όλοι μαζί μπορούμε να αποδείξουμε πολλά...

5th__ave_parelasi__12.pngΟ Ελληνισμός της Αμερικής έχει μεγάλη δύναμη! Έχει ανεξάντλητα πνευματικά και εθνικά αποθέματα. Αυτή η μεγάλη πολιτική δύναμη είσαι εσύ! Εσύ που έχεις (δικαίως) αποστασιοποιηθεί από όσα θλιβερά γίνονται σε Ελλάδα και την υποτίθεται οργανωμένη ομογένεια. Η δύναμη του Ελληνισμού είσαι εσύ. ΟΥΔΕΙΣ ΆΛΛΟΣ! Εσύ που θες να αντιδράσεις! Εσύ που σε πνίγει το δίκαιο. Εσύ που θες να φωνάξεις. Να διαμαρτυρηθείς! Ελεύθερα. Με δύναμη. Με ορμή. Με πάθος. Με τόλμη και παρησία. Όλοι όσοι έρθετε από άλλες πολιτείες των ΗΠΑ ελλάτε οργανωμένοι απλά και καλά. Τα «όπλα» μας είναι η γαλανόλευκη σημαία μας. Τα μαύρα περιβραχίονια! Οι μαύρες σημαίες πένθους. Τα γεγονότα που θα αναγράψουμε σε μικρά και ευανάγνωστα μαύρα και άσπρα πλακάτ. Με κόκκινα γράμματα οι ημερομηνίες των σφαγών και λευκά γράμματα το κείμενο με το γεγονός που περιγράφει την σφαγή και την θηριωδία των Σφαγέων του ελληνισμού. Των σφαγέων της Ανθρωπότητας.

5th_ave_parelasi_13.png26 Απριλίου 2009 οι Έλληνες ενωμένοι όλοι μαζί αφήνουμε στο περιθώρειο μικρότητες και διαφορές και διαδηλώνουμε για την Ελλάδα. Για την Κύπρο. Για τα εθνικά μας δίκαια. Για την μην υφαρπαγή του ονόματος της Μακεδονίας μας. Όλοι οι Έλληνες και οι Κύπριοι παραμερίζουμε μικρότητες και σκοπιμότητες και γινόμαστε ένα μεγαλο γαλάζιο ποτάμι που θα διασχίσει τους δρόμους της Νέας Υόρκης. 26 Απριλίου διαδηλώνουμε ειρηνικά και συμβολικά. 26 Απριλίου όλοι οι Έλληνες μαζί γινόμαστε ένα μεγάλο ανθρώπινο ποτάμι με λευκές και μαύρες σημαίες που θα στείλει μήνυμα ηχηρό στον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου. 26 Απριλίου όλοι μαζί κλήρος και λαός. Επώνυμοι και «ανώνυμοι» Ελληνες. Μακεδόνες. Θρακιώτες. Πελοποννήσιοι. Νησιώτες. Χιώτες και Καρπάθιοι. Κύπριοι και Κρητικοί υψώνουμε μαύρες και γαλάνολευκες σημαίες. Όλοι οι Έλληνες μαζί φοράμε μαύρα περιβραχίονια εις ένδειξη πένθους τιμής και αναγνώρισης των ηρώων και εθνομαρτύρων όλων των γενοκτονιών που διέπραξαν εις βάρος του Ελληνισμού οι εχθροί μας.

26 Απριλίου οι Έλληνες στην Νέα Υόρκη μπορούν να κάνουν την μεγάλη διαφορά! Διαδηλώνουνμε ειρηνικά. Μαζικά. Με πάθος. Εθνική υπερηφάνεια.

Όλοι οι Έλληνες μαζί μπορούμε να απαντήσουμε με πράξεις και συμβολισμούς στην παραχάραξη της ιστορίας μας. Να υπενθυμίσουμε στους λαούς και στον Αμερικάνικο λαό πως «η Τουρκική Δημοκρατία απέκτησε τον σεβασμό των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου»;

Αν εμείς (οι Έλληνες ) απόγονοι μαρτύρων και ηρώων δεν μπορούμε με αυτές τις απλές αλλά γεμάτες συμβολισμό κινήσεις μας να περιφουρήσουμε την ιστορική αλήθεια τότε είμαστε άξιοι της ιστορικής μας τύχης... άξιοι της μοίρας που εμείς καθορίσαμε με την απάθεια και την προσωπική βόλεψη μας...

5th_ave_parelasi_14_ponitioi.pngΗ παρέλαση στην 5η λεωφόρο του Manhattan της Νέας Υόρκης την Κυριακή στις 26 Απριλίου 2009 πρέπει να γίνει η μεγάλη αφετηρία εθνικής αφύπνισης και συλλογικής εγρήγορσης των Ελλήνων της Αμερικής. Να αποτέλεσει σημείο εθνικής αναφοράς σε όλο τον όπου γης ελληνισμό. Οι Ελληνες της Αμερικής όταν θέλουν μπορούν και το έχουν αποδείξει. Οι Ελληνες της Αμερικής οφείλου(ν)με να μην ξεχνάμε όσα ακούσαμε από τον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama...Η ιστορική λήθη είναι εθνικό έγκλημα! Ας μη διαπράξουμε -κι εμείς- άλλο ένα έγκλημα με την αδιαφορία (μας). Ας μη προδώσουμε με την αδιάφορεια και πολιτική απάθεια μας.

Ας μην επτρέψουμε σε κανέναν να μετατρέπει αυτή την εθνική διοργάνωση για ακόμα μια φορά σε τσίρκο και βατήρα προσωπικής αυτοπροβολής. 26 Απριλίου του 2009 όλοι οι Έλληνες μαζί ενωμέμνοι με εθνική ομοψυχία μπορούμε να φωνάξουμε. Μπορούμε να διαδηλώσουμε ειρηνικά. Η 26η Απριλίου(09) οφείλει και πρέπει να μετατραπεί σε ένα Εθνικό Πανομογενειακό συλλαλητήριο του Ελληνισμού. Ας μην ενδώσουμε στα σχέδια και τις ύποπτες ενέργειες εις βάρος του Ελληνισμού. Εχουμε χρέος και ιερή αποστολή να απαντήσουμε. Να διαδηλώσουμε ειρηνικά. Όλοι μαζί οι Έλληνες. Ενάντια στην λήθη. Ενάντια στην διαστρέβλωση της ιστορίας. Ενάντια στην παραχάραξη της ιστορίας μας.

GREEK AMERICAN NEWS AGENCY

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

Tην Μεγάλη Πέμπτη αναβιώνονται στην Εκκλησία μας, τα γεγονότα της τελευταίας ημέρας της ζωής του Ιησού Χριστού στη Γη.

Όπως μας αναφέρουν τα Ευαγγέλια, ο Χριστός θέλησε πριν θυσιαστεί για την σωτηρία των ανθρώπων, να δειπνήσει για τελευταία φορά με τους μαθητές του. Ο δείπνος αυτός είναι ο γνωστός μας Μυστικός Δείπνος. Έλαβε χώρα σε ένα υπερώο (σε ένα πατάρι δηλαδή) κάποιου σπιτιού της Ιερουσαλήμ, στο οποίο κρυφά συνέφαγαν οι μαθητές και ο Ιησούς.

Πριν ξεκινήσει ο Δείπνος, ο Χριστός πήρε μια λεκάνη με νερό και έπλυνε τα πόδια των μαθητών του. Αυτό ήταν μια ενέργεια που έκαναν οι δούλοι της εποχής. Δηλαδή πριν από το φαγητό, έπλεναν τα πόδια των κυρίων τους. Με την πράξη του αυτή ο Ιησούς θέλησε να διδάξει τους μαθητές του και, μέσω αυτών, όλους τους ανθρώπους να είναι ταπεινοί και να υπηρετούν τους συνανθρώπους τους. Το γεγονός αυτό έχει λάβει στις μέρες μας το όνομα Ιερός Νιπτήρας. Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, γίνεται αναπαράσταση του Ιερού Νιπτήρα το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης.

Κατόπιν ο Ιησούς κατά την διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, και αφού είχε αποχωρήσει ο Ιούδας, παρέδωσε στους μαθητές του, το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Πρόσφερε άρτο λέγοντας: «λάβετε φάγετε τούτο εστί το σώμα μου» και κρασί «πίετε έξ αυτού πάντες τούτο γαρ εστί το αίμα μου το της καινής διαθήκης το περί πολλών εκχυνόμενον εις άφεσιν αμαρτιών». Η παράδοση της Θείας Ευχαριστίας τελείωσε με την εντολή: «τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν».
Μετά το πέρας του Μυστικού Δείπνου, ο Ιησούς και οι μαθητές του, μετέβησαν στο Όρος των Ελαιών. Εκεί ο Χριστός προσεύχεται στον Πατέρα του, και τελικά συλλαμβάνεται από τους Ρωμαίους, με την βοήθεια του Ιούδα.

Στον Εσπερινό της ημέρας έχουμε την Σταύρωση του Θεανθρώπου. Διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια που περιγράφουν τα Άγια Πάθη. Μετά το 5ο Ευαγγέλιο, βγαίνει ο Εσταυρωμένος. Στις εκκλησίες, όλο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μέχρι το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, παραμένουν κυρίως γυναίκες οι οποίες «μοιρολογούν», ψάλλοντας ύμνους, τον Χριστό. Σε πολλά μέρη, προετοιμάζουν τον στολισμό του Επιταφίου κατά την διάρκεια της νύχτας αυτής.

Στα σπίτια των Χριστιανών, την Μεγάλη Πέμπτη, βάφονται τα κόκκινα αυγά. Για τον λόγο αυτό, η ημέρα λέγεται και Κόκκινη Πέμπτη ή Κοκκινοπέφτη. Εκτός από τα αυγά, την μέρα αυτή, φτιάχνονται τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι Χριστιανοί κρεμούν κόκκινα πανιά στα παράθυρα των σπιτιών τους.

Πηγή: ο Χριστιανός Ορθόδοξος