Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ

Με έκπληξη διαβάσαμε τις προτάσεις για το περιουσιακό που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις συνομιλίες του με τον παράνομο ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Έρογλου. Τόσο μεγάλη ήταν η έκπληξη μας που στην αρχή δεν πιστέψαμε ότι οι προτάσεις αυτές είναι προτάσεις της δικής μας πλευράς ή της τουρκικής.

Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι σε όλο το έντυπο με τις προτάσεις (συνολικά 49 σελίδες), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκαλεί τους Τούρκους κλέφτες και σφετεριστές των ελληνικών περιουσιών ως χρήστες της περιουσίας αυτής!!! Μάλιστα προχωρεί ένα βήμα παραπέρα δίνοντας τους και υπερπρονόμια, επιβραβεύοντας στην ουσία την κατάχρηση που κάνουν όλα αυτά τα χρόνια εις βάρος πάντα των Ελλήνων νόμιμων ιδιοκτητών!

Στο παρόν κείμενο, θα προσπαθήσω να παρουσιάσω σημεία από τις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια, τα οποία επιβεβαιώνουν όλα όσα ανάφερα πιο πάνω. Για όσους θέλουν να διαβάσουν αυτούσιες τις προτάσεις αυτές μπορούν να το πράξουν από την ιστοσελίδα του περιοδικού Σύγχρονη Άποψη πατώντας εδώ.

Πάμε να δούμε και τα σχετικά αποσπάσματα με δικό μου σχολιασμό.

Α. Γενικές Αρχές
"4. Θα παραχωρηθεί η ιθαγένεια της Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας σε 50.000 Τούρκους εποίκους. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αποχωρήσουν από την Κύπρο με βάση χρονοδιαγράμμα το οποίο θα συμφωνηθεί. Οι αποχωρούντες έποικοι θα λαμβάνουν καθορισμένο ποσό, νοούμενου ότι δεν θα εγείρουν οποιαδήποτε απαίτηση για περιουσίες που τυχόν χρησιμοποιούν."

Στην πρόταση αυτή, ο Πρόεδρος δεν ξεχνά να επαναλάβει την απαράδεκτη πρόταση για παραμονή στο νησί μεγάλου αριθμού παράνομων εποίκων! Και δεν φτάνει αυτό προτείνει και την αποζημιώση όσων θα κληθούν να αποχωρήσουν από την Κύπρο στην οποία βρίσκονται παράνομα!!!

" 6. Όλοι οι ιδιοκτήτες περιουσιών που επηρεάστηκαν θα μπορούν να αποφασίσουν ελεύθερα για την τύχη των περιουσιών τους, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά στα κριτήρια. (...) Στην περίπτωση που επιλέγουν αποκατάσταση θα μπορούν επίσης να επιλέξουν κατά πόσο θα τους αποδοθεί ελεύθερη κατοχή και χρήση της περιουσίας. Η επιλογή του ιδιοκτήτη ικανοποιείται, νοουμένου ότι δεν συγκρούεται με τα κριτήρια."

Στην πρόταση αυτή του Χριστόφια, βλέπουμε την αντίφαση σε όλο της το μεγαλείο. Ενώ αναφέρει ότι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες (αν και την λέξη "νόμιμοι" ξέχασε να την βάλει σε κάποια από τις 49 σελίδες του κειμένου) έχουν κάθε δικαίωμα να αποφασίσουν για την περιουσία τους. Στην συνέχεια όμως μας προσγειώνει ανώμαλα θέτωντας θέμα κριτηρίων!!! Καλό θα ήταν ο Πρόεδρος να μάθει ότι ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ θεωρεί το δικαίωμα στην περιουσία αδιαπραγμάτευτο, σε αντίθεση με ότι κάνει.

"10. Ο σημερινός χρήστης περιουσίας έχει το δικαίωμα εκμίσθωσης της περιουσίας την οποία χρησιμοποιεί, στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιλέγει την αποκατάσταση αλλά όχι την άμεση κατοχή και χρήση της περιουσίας."

Αρχικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκαλεί τον σφετεριστή της περιουσίας ως σημερινό χρήστη. Κάτι το οποίο θα το πράξει και σε αρκετά άλλα σημεία της πρότασης του. Με αυτή την πρόταση ο Χριστόφιας προσπαθεί να επιβάλει στον νόμιμο ιδιοκτήτη την εκμίσθωση της περιουσίας του στο σφετεριστή της, σε περίπτωση που αυτή του επιστραφεί και αυτός δεν θέλει να εγκατασταθεί άμεσα. Δηλαδή, του στερεί το δικαίωμα να νοικιάσει την περιουσία του όπου αυτός θέλει!!!

Β. Κριτήρια για τον χειρισμό περιουσιών που επηρεάστηκαν
β. Περιουσίες εντός των περιοχών εδαφικών αναπροσαρμογών
i. Ελληνοκυπριακές περιουσίες

"2. Στην περίπτωση που η περιουσία χρησιμοποιείται σαν κατοικία ή για βιοποριστικούς σκοπούς από τον σημερινό χρήστη, ο χρήστης μπορεί να παραμείνει στην περιουσία σαν μισθωτής, μέχρι να γίνουν διευθετήσεις για τη μεταστέγαση του."

Με την πρόταση αυτή, στην ουσία απαγορεύεται η άμεση εκμετάλλευση της περιουσίας από τον νόμιμο ιδιοκτήτη αυτής, μιας και σίγουρα όλοι οι Τούρκοι σφετεριστές θα χρησιμοποιού την κλεμμένη περιουσία των Ελλήνων ως κατοικία ή για επαγγελματικούς λόγους...

γ. Περιουσίες εκτός των περιοχών εδαφικών αναπροσαρμογών

"2.β. Όταν η κατοικία χρησιμοποιείτο από τον σημερινό ιδιοκτήτη κατά τον χρόνο της απώλειας κατοχής, νοουμένου ότι ο σημερινός ιδιοκτήτης ήταν πέραν των δέκα ετών κατά το χρόνο απώλειας κατοχής και η κατοικία ήταν ιδιοκτησία του ή ιδιοκτησία προσώπου που ήταν/είναι στενός συγγενής του."

Ο Πρόεδρος με αυτή του την πρόταση αποκλείει στα άτομα που είχαν την ατυχία να γεννηθούν μετά το 1964 να πάρουν πίσω την περιουσία τους!!! Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύεται σε αυτά τα άτομα να κληρονομήσουν και να εγκατασταθούν στην οικία των προγόνων τους! Αυτό πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοτυπία, η οποία προτείνεται από την δική μας πλευρά! Το χειρότερο από όλα είναι ότι με την πρόταση αυτή στην ουσία εξασφαλίζει την οριστική τουρκοποίηση του βόρειου τμήματος της Κύπρου, καθώς αν συνδυαστεί με μια επόμενη πρόταση του Προέδρου Χριστόφια που αναφέρει ότι η αποκατάσταση θα γίνει εντός 10 ετών μετά την λύση και με δεδομένο τον αποκλεισμό των ατόμων που σήμερα είναι κάτω των 46 ετών (ημ. γέννησης 1964 και μετά), ακόμη και σήμερα να συμφωνηθεί η λύση αυτή, θα επιστρέψουν στις οικίες τους μόνο άτομα μεγάλης ηλικίας γεγονός που οριστικοποιεί τον διαχωρισμό των πληθυσμών μετά την πάροδο κάποιων χρόνων!

"4. Στην περίπτωση που ο σημερινός ιδιοκτήτης επιλέγει την αποκαταστάση, αλλά όχι την άμεση κατοχή και χρήση της κατοικίας, η Επιτροπή Περιουσιών μπορεί να προσφέρει ενοικίαση, μακροχρόνια εκμίσθωση, ή εκμίσθωση δια βίου, στον σημερινό χρήστη, με όρους και προϋποθέσεις, περιλαμβανομένου του ενοικίου και τυχόν προκαταβολής ή άλλης αποζημίωσης που η Επιτροπή αποφασίσει με βάση κριτήρια που θα αποφασιστούν."

Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος Χριστόφιας δίνει στην Επιτροπή (για την επιτροπή αυτή θα κάνουμε αναφορά στη συνέχεια του κειμένου) να επιβάλει την ενοικίαση του υποστατικού του στον σφετεριστή της, σε περίπτωση που αυτός αποφασίσει να μην εγκατασταθεί άμεσα στην οικία του! Τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα κάποιος που δουλεύει σήμερα στη Λεμεσό και έχει σπίτι στην Κερύνεια και λόγω δουλειάς δεν μπορεί να εγκατασταθεί άμεσα στην Κερύνεια, χάνει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί όπως ο ίδιος θέλει την περιουσία του!

"5. Στην περίπτωση που ο σημερινός χρήστης αποδεικνύει ότι α) έχει μακροχρόνια σταθερή και συνεχόμενη χρήση της κατοικίας και β)τυχόν μεταστέγαση του θα δημιουργήσει δυσανάλογα νέα δεινά, σε σχέση με το όφελος που θα προκύψει στον ιδιοκτήτη, η Επιτροπή Περιουσιών, αφού ακούσει τόσο τον ιδιοκτήτη όσο και τον σημερινό χρήστη, αποφασίζει για τις κατάλληλες υπό τις περιστάσεις διευθετήσεις, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που θα συμφωνηθούν."

Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος Χριστόφιας δίνει το δικαίωμα στον κλέφτη να διεκδικήσει και να του παραχωρηθεί για "ανθρωπιστικούς λόγους" η περιουσία εις βάρος του νόμιμου ιδιοκτήτη της. Λες και οι Έλληνες της Κύπρου το 1974 δεν βίωσαν δεινά, για να έρθει αυτός και να εκμεταλλευτεί την περιουσία τους! Εκτός των άλλων, είναι δεδομένο ότι όλοι οι Τούρκοι κλέφτες των ελληνικών περιουσιών θα καταφεύγουν στην επιτροπή για εφαρμογή του σημείου αυτού. Συνεπώς θα έχουμε την συνεχή κλήση των νόμιμων ιδιοκτητών στην επιτροπή με αποτέλεσμα να χάσουν αρκετά μεροκάματα από την δουλειά τους!

iii. Περιουσίες οι οποίες είναι πρακτικά αδύνατο να αποκατασταθούν
"1. Η Επιτροπή Περιουσιών, μπορεί να αποφασίσει ποιες περιουσίες είναι πρακτικά αδύνατο να αποκατασταθούν, με βάση κατευθυντήριες γραμμές που θα συμφωνηθούν."

Ο Πρόεδρος σε αυτό το σημείο δίνει το δικαίωμα στα μέλη της Επιτροπής να αποφασίσει ερήμιν του νομίμου ιδιοκτητή αν θα μπορεί να την αποκτήσει πίσω ή όχι, κάτι το οποίο είναι πέρα για πέρα αντίθετο με τις βασικές ανθρώπινες ελευθερίες και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Σύνταγμα προνοεί ότι "Στέρησις ή περιορισμός οιουδήποτε τοιούτου δικαιώματος δεν δύναται να επιβληθή ειμή ως προβλέπεται υπό του παρόντος άρθρου."!

ν. Προβληματικές περιουσίες - προβληματικές περιοχές
"1. Περιουσίες που θεωρούνται προβληματικές, λόγω μικρού μεγέθους ή/και ύπαρξης μεγάλου αριθμού συνιδιοκτητών, ή για άλλους λόγους οι οποίοι θα συμφωνηθούν, δεν αποκαθίστανται αλλά αποζημιώνονται."

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτηρίζει τις μικρές περιουσίες ως προβληματικές και στην ουσία χαρακτηρίζει τους συμπατριώτες μας που κατέχουν αυτές τις περιουσίες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, σε σχέση με τους πιο ισχυρούς. Πόσο αριστερό είναι αυτό, καλό θα ήταν να μας το ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποκλείει το δικαίωμα εκμετάλλευσης της περιουσίας τους σε άτομα που τυγχάνουν να έχουν κοινή περιουσία με κάποιους άλλους. Συνεπώς, μεγάλο μέρος των εκτοπισθέντων επηρεάζεται καθώς οι πλείστοι κληρονόμησαν από κοινού με τα αδέρφια τους αρκετά περιουσιακά στοιχεία των γονιών τους!

στ. Αποζημιώσεις για βελτιώσεις/ζημιές
"1. Αν μια περιουσία έχει αναπτυχθεί ή βελτιωθεί μετά την απώλεια κατοχής του ιδιοκτήτη και ο ιδιοκτήτης επιλέγει την αποκαταστάση της, θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση ίση με την αξία των βελτιώσεων ή της ανάπτυξης. Στην περίπτωση που η βελτίωση αφορά ανέγερση κατοικιών ή διαμερισμάτων ιδιοκατοίκησης τότε ο ιδιοκτήτης της γης θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ μακροχρόνιας μίσθωσης, lease, ground rent ή αποζημίωσης."

Με αυτή την παράγραφο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υποχρεώνει τους νόμιμους ιδιοκτήτες να αποζημιώσουν τους κλέφτες των περιουσιών τους, σε περίπτωση που αυτοί έκαναν όποιαδηποτε έργα στα υποστατικά τους! Δηλαδή, όχι μόνο δεν ζητά την αποζημίωση των ατόμων που επί 36 χρόνια στερούνται τη περιούσια τους αλλά τους υποχρεώνει να πληρώσουν και από πάνω σε κάποιες περιπτώσεις! Επιπρόσθετα, αντί να ζητήσει την άμεση κατεδάφιση των κτιρίων που κτίστηκαν παράνομα σε ελληνικές περιουσίες, υποχρεώνει τους νόμιμους ιδιοκτήτες να ενοικιάσουν υποχρεωτικά την περιουσία τους. Δηλαδή, στην ουσία τους στερεί το δικαίωμα να αναπτύξουν αυτοί την γη τους όπως θέλουν!

ζ. Ελάχιστη έκταση άμεσης αποκατάστασης
"1. Ο κάθε ιδιοκτήτης δικαιούται σε άμεση αποκατάσταση περιουσίας συνολικής έκτασης μέχρι 7.500 τ.μ.."

Ο Πρόεδρος θέτει περιορισμούς στους νόμιμους ιδιοκτήτες με μεγάλη έκταση γης ως προς την άμεση εκμετάλλευση και εγκατάσταση στις περιουσίες τους!

ια. Ενοικίαση/Μίσθωση
"Αν ο ιδιοκτήτης μιας περιουσίας επιλέξει την αποκατάσταση της αλλά όχι την άμεση κατοχή και χρήση της, και ο σημερινός χρήστης επιθυμεί να διατηρήσει την χρήση της, μπορεί να παραχωρείται στον χρήστη ενοικίαση ή μακροχρόνια εκμίσθωση της. Ο χρήστης καταβάλλει στον ιδιοκτήτη ενοίκιο το οποίο καθορίζεται από την Επιτροπή Περιουσιών."

Με αυτό τον τρόπο έχουμε εκ νέου την επιβολή ενοικιαστή στον ιδιοκτήτη ο οποίος για διάφορους λόγους δεν επιθυμεί να εκμεταλλευτεί άμεσα την περιουσία του. Ταυτόχρονα εκτός από την απαγόρευση να επιλέξει ο ίδιος τον ενοικιαστή που θέλει, δίνει το δικαίωμα στην επιτροπή να επιλέξει αυτή και να του επιβάλει το ποσό του ενοικίου που θα λαμβάνει από τον κλέφτη!

ιδ. Φορολογικά κίνητρα
"Σε κατάλληλες περιπτώσεις, ιδιαίτερα με σκοπό την ενθάρρυνση ιδιωτικών συμφωνιών μεταξύ ιδιοκτήτη και χρήστη, μπορούν να παραχωρούνται φορολογικά κίνητρα, όπως θα συμφωνηθούν."

Με αυτή την παράγραφο ο Πρόεδρος Χριστόφιας μας δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ένας από τους βασικούς τους στόχους είναι ο εθνοτικός διαχωρισμός του πληθυσμού του νησιού. Για αυτό τον λόγο και επιθυμεί μηχανισμούς διευκόλυνσης της παραχώρησης της περιουσίας από τους νόμιμους ιδιοκτήτες στους σφετεριστές. Έτσι θα έχουμε ένα καθαρά τουρκικό (σε πληθυσμό και περιουσία) βορρά!

Γ. Επιτροπή Περιουσιών
α. Σύνθεση- Τρόποι Λειτουργίας
"1. Η Επιτροπή Περιουσιών θα αποτελείται από 3 ελληνοκύπριους, 3 τουρκοκύπριους και 3 ξένους (εξαιρουμένων υπηκόων της Ελλάδας και της Τουρκίας)."

Σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε το σχέδιο Ανάν να αναβιώνει. Αν και ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει αποκαλέσει το σχέδιο Ανάν ως νεκρό, δεν διστάζει να προτείνει πρόνοιες του σχεδίου αυτού! Ταυτόχρονα, δίνει το δικαίωμα σε ξένους να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις για τα εσωτερικά θέματα του τόπου, γεγονός που είναι εντελώς αδιανόητο!

β. Λειτουργίες και αρμοδιότητες
"στ) να ενθαρρύνει και να διευκολύνει τους ιδιοκτήτες, τους χρήστες και άλλα ενδιαφερόμενα πρόσωπα να καταλήξουν σε αμοιβαία συμφωνία αναφορικά με περιουσίες που επηρεάστηκαν."

Ισχύουν τα ίδια με την περίπτωση των φορολογικών κινήτρων που θα δωθούν!

δ. Χρονοδιαγράμματα για κατάθεση των αιτήσεων και δηλώσεων - Αζήτητες περιουσίες
"1. Όλες οι αιτήσεις και δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέσα σε προθεσμία ενός έτους από την εγκαθίδρυση της Επιτροπής."

Με αυτό τον τρόπο η πρόταση αυτή θέτει αυστηρό χρονοδιάγραμμα στους νόμιμους ιδιοκτήτες για διεκδίκηση της περιουσίας τους! Για παράδειγμα άτομα που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα πρέπει να βιαστούν να έρθουν στην Κύπρο να διεκδικήσουν την περιουσία τους μέσα σε αυτό το διάστημα αλλιώς δεν θα μπορούν να την διεκδικήσουν!

Η. Δικαστήριο Περιουσιών
"2. Το Δικαστήριο Περιουσιών θα αποτελείται από τρεις Δικαστές, ήτοι ένα ελληνοκύπριο και ένα τουρκοκύπριο Δικαστή και ένα ξένο Δικαστή, ο οποίος θα προεδρεύει και δεν θα είναι πολίτης της Ελλάδας ή της Τουρκίας ή του Ηνωμένου Βασιλείου."

Ισχύει ότι και για την Επιτροπή Περιουσιών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν μπορεί να παραμείνει συνεπής στον όρκο που έδωσε για εφαρμογή του Συντάγματος. Όπως είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει και να κερδίσει τα δίκαια του λαού της Κύπρου όπως υποσχέθηκε στον λαό προεκλογικά.
Οπόταν αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, νοιάζεται πραγματικά για το μέλλον του τόπου και των πολιτών του θα πρέπει να υποβάλει την παραίτηση του καθώς έχει αποτύχει ολοκληρωτικά!


ΠΡΟΕΔΡΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ!!!