Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Ετήσιο Μνημόσυνο Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα-ΔΙΓΕΝΗ

Καταδίκη σφαγών στην Παλαιστίνη

Η Παναθηναϊκή και Ελληνική Φωνή καταδικάζει την συνεχιζόμενη σφαγή των Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες.

Αλήθεια θα λογοδοτήσουν ποτέ για τα εγκλήματα τους; Θα λογοδοτήσουν για τα παιδάκια και τους υπόλοιπους αμάχους που δολοφονούν καθημερινά στην λωρίδα της Γάζας; Μέχρι πότε η κοινή γνώμη θα αδιαφορεί για την δράση του Ισραήλ;

Και εσύ Ανδρέα;

Μεγάλη έκπληξη και ανησυχία προκάλεσαν σε όλο τον κόσμο του Παναθηναϊκού η κοινή δήλωση των εκ των μεγαλομετόχων της ομάδας Ανδρέα Βγενόπουλου και Γιάννη Βαρδινογιάννη μετά την συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της ομάδας Νίκο Πατέρα, τον προπονητή της ομάδας και τον τεχνικό διευθυντή. Για τον κύριο Βαρδινογιάννη που χρησιμοποιούσε την ίδια λογική τόσα χρόνια δεν μας εκπλήσσει αλλά το γεγονός ότι υπογράφει την ανακοινωσή και ο Mr MIG πραγματικά μας εκπλήσσει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο κ. Ν. Πατέρας είχε την καλοσύνη να μας ενημερώσει σήμερα για όλες τις εξελίξεις στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε συνάντηση και συζήτηση που ακολούθησε με την συμμετοχή των κ.κ. Χ. Τεν Kάτε και Κ. Αντωνίου. Κατόπιν αυτού επιθυμούμε να δημοσιοποιήσουμε τις θέσεις μας ως ακολούθως:


1.Ο προγραμματισμός να ανταποκριθεί η ομάδα στις προσδοκίες μας για θεαματικό ποδόσφαιρο και τίτλους βρίσκεται σε πλήρη θετική εξέλιξη. Προφανώς οι οποιεσδήποτε προσωρινές δυσκολίες ή αποτυχίες δεν πρόκειται να μας αποπροσανατολίσουν.

2.Ο Παναθηναϊκός έχει την τύχη να διαθέτει ισχυρή και επαρκή Διοίκηση, σοβαρούς και ικανούς Προπονητή, Διευθυντή Ποδοσφαίρου και Τεχνικό Team, επάρκεια κεφαλαίου και μετόχους που στηρίζουν απόλυτα τον υφιστάμενο προγραμματισμό.

3.Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου θα αξιοποιηθεί στα μέτρα του δυνατού λόγω και της περιορισμένης προσφοράς ποδοσφαιριστών ποιότητος που αναζητούνται.

4.Η διαδικασία των μεταγραφών που έχει υιοθετηθεί είναι ορθή. Ο Προπονητής υποδεικνύει τα κενά που ιδανικά θα έπρεπε να καλυφθούν, ο Scouter αναφέρει την υπάρχουσα διαθεσιμότητα κατάλληλων ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ο Διευθυντής Ποδοσφαίρου σε συνεργασία με τη Διοίκηση διεξάγει τις διαπραγματεύσεις. Η ευθύνη για την επιτυχία των μεταγραφών είναι συλλογική.

5.Τέλος, μας εδόθη η ευκαιρία να εκφράσουμε ορισμένες απόψεις μας προς τον Προπονητή τον οποίο φυσικά εξακολουθούμε να περιβάλλουμε με απόλυτη εμπιστοσύνη:

α. Πρέπει να σταματήσουν οι οποιεσδήποτε διαμαρτυρίες ή/και αναφορές στη Διαιτησία από το Προπονητικό Team και από τους ποδοσφαιριστές αφού η πιθανή ηθική αυτουργία σε σωματική ή λεκτική βία είναι πιο σοβαρή και έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από την αγωνιστική επιτυχία. Σε κάθε περίπτωση ο χειρισμός του θέματος της Διαιτησίας είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητος της Διοίκησης στα πλαίσια των θεσμικών της αρμοδιοτήτων, και

β. Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι υπάρχοντες ποδοσφαιριστές και κυρίως αυτοί που δεν τους έχουν δοθεί πολλές ευκαιρίες να αγωνισθούν, ώστε να έχουμε και οι φίλαθλοι τη δυνατότητα να αποκτήσουμε μια άποψη και να συμμετέχουμε στις χαρές και τις λύπες του ποδοσφαίρου.

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να εκφράσουμε και μια ευχή για το ποδοσφαιρικό 2009:

Να εκλείψει ή έστω να μειωθεί η εκτεταμένη ηθική αυτουργία που υποθάλπει τη σωματική και λεκτική βία. Παράγοντες, ΜΜΕ (κυρίως οπαδικές εφημερίδες), διαιτητές, ποδοσφαιριστές πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους και να συμβάλλουν σε έναν νέο ποδοσφαιρικό πολιτισμό διότι είναι απαράδεκτο να κρύβονται όλοι πίσω από την επίρριψη ευθυνών σε αποπροσανατολισμένα νεαρά παιδιά και στους αστυνομικούς που, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι τα θύματα των καιρών».

Σαν ιστολόγιο θα σχολιάσουμε την ανακοίνωση αυτή σημείο προς σημείο. Το πρώτο και δεύτερο σημείο σωστά ξεκαθαρίζονται. Ο προπονητής πρέπει να στηρικτεί και η ομάδα δείχνει να αποκτά ένα καλό κορμό για ένα καλύτερο μέλλον. Αν διατηρηθεί χρόνια ο κορμός αυτός είμαστε σε καλή τροχιά. Και το τέταρτο σημείο που αφορά την λειτουργία του μεταγγραφικού σχεδιασμού είναι σωστό.

Το σημείο τρία είναι ένα από τα σημεία που προκάλεσαν την δικαιολογημένη ανησυχία του κόσμου της ομάδας. Τι εννοούν οι κύριοι Βαρδινογιάννης και Βγενόπουλος ότι η μεταγγραφική ενίσχυση θα γίνει στα μέτρα του δυνατού; Γιατί αναιρούν όσα είπε πρόσφατα ο Πρόεδρος της ομάδας Νίκος Πατέρας ότι "θα ικανοποίησουμε πλήρως τις επιθυμίες του προπονητή και δεν υπάρχει οικονομικο όριο για την ενίσχυση"; Πιστεύουμε λεφτά υπάρχουν. Εξάλλου το μεγαλύτερο μέρος των λεφτών που δαπανήθηκαν φέτος έχουν έρθει πίσω στα ταμεία της ομάδας μέσω των εισπράξεων στο Τσάμπιονς Ληγκ αλλά και τα 5 sold out σε παιχνίδια στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Στο σημείο πέντε απορίες προκάλεσε το άδειασμα του προπονητή. Πως γίνεται ενώ λες ότι στηρίζεις τον προπονητή να τον αδειάζεις με τέτοιο τρόπο δημόσια. Στο υποσημείο α συμφωνώ με την θέση των Βγενόπουλου-Βαρδινογιάννη αλλά οι οποιεσδήποτε συστάσεις σχετικά με το θέμα δεν έπρεπε να βγουν στην δημοσιότητα απλά να τεθούν στα υπόψη του προπονητή και των ποδοσφαιριστών της ομάδας. Σημειώνεται ότι στο θέμα με τις συνεχείς σφαγές της ομάδας από την διαιτησία μεγάλη ευθύνη φέρει η διοίκηση της ομάδας που αδυνατεί να προστατεύσει την ομάδα. Γιατί δεν αναφέρεται τίποτα για αυτή την αποτυχία σας κύριοι; Γιατί εξακολουθείτε να βγάζεται την ηττοπάθεια του προηγούμενου καθεστώτος. Ακόμη στο β σημείο βλέπουμε να γίνονται υποδείξεις στον προπονητή για να χρησιμοποιήσει ποδοσφαιριστές που έχουν μειωμένη συμμετοχή. Πως γίνεται να στηρίζεται ένα προπονητή που μετά από 16 αγώνες πρωταθλήματος, 1 κυπέλλου και 10 ευρωπαϊκους ακομη δεν μπορεί να αναγνωρίσει το υλικό που έχει στην διάθεση του; Μήπως αυτό το σχόλιο έχει σχέση και με το σημείο τρία;

Κλείνοντας πρέπει να καλέσουμε την νέα διοίκηση να αποβάλει τις επικίνδυνες ηττοπαθείς νοοτροπίες του παρελθόντος και να στηρίξει πραγματικά τον προπονητή. Στήριξη του προπονητή δεν είναι μόνο κάποιες ανακοινώσεις αλλά πλήρης ικανοποίηση των επιθυμιών του. Ακόμη πρέπει να αρχίσει επιτέλους η προστασία της ομάδας από τα συνεχή σφαγεία που δέχεται κάθε αγωνιστική στο πρωτάθλημα της Σούπερ Ληγκ. Μετά από αυτό πιστεύω ότι η περίοδος ανοχής τελειώνει.