Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Πρωθυπουργέ μας

Ειρήσθω

19/10/2009 | ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΖΑΡΟ ΜΑΥΡΟ

Τ Η Σ ΜΑΝΑΣ μας, της Ελλάδας, Πρωθυπουργέ, κύριε Γιώργο Α. Παπανδρέου, καλωσόρισες στο νησί μας το νοτιότερο. Σε υποδεχόμαστε με τις προσήκουσες σε δημοκρατικά εκλελεγμένο πρωθυπουργό της μητρός Ελλάδος τιμές. Αλλά και με τη δεδηλωμένη από χρόνια, προς εσένα προσωπικά, έλλειψη εμπιστοσύνης που αρμόζει σε όποιον υποστήριξε το εφιαλτικό Σχέδιο Ανάν, τ’ οποίο, δόξα τω λαώ, αποκρούστηκε με το 76% της Λαϊκής Κυριαρχίας. Με την έλλειψη εμπιστοσύνης, συνάμα, που αρμόζει σε όσους τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδας - Κύπρου, του αειμνήστου πατρός σου Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, κατάργησαν από τον Οκτώβριο του 2001, μεταξύ των οποίων, τότε, και ΕΣΥ ως υπουργός Εξωτερικών του κ. Κ. Σημίτη.
Ε Ν Τ Ο Υ Τ Ο Ι Σ , κύριε Πρωθυπουργέ μας, προσευχόμαστε εξ όλης της ψυχής και εξ όλης της διανοίας, η πρωθυπουργία σου, με έργα και πράξεις, να διαψεύσει τους βασιζόμενους στο βεβαρημένο παρελθόν φόβους μας. Προσευχόμαστε πρωτίστως και πάνω απ’ όλα να μπορέσεις να ανορθώσεις και να ενδυναμώσεις την Ελλάδα μας. Να κάμεις ΙΣΧΥΡΟ το ελλα-δικό μας κράτος: Στο Αιγαίο, στη Θράκη, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στην οικονομία, στην άμυνα, στη διπλωματία, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στον πολιτισμό. Και τους εν Ελλάδι, εν Κύπρω κι όπου γης Έλληνες και Ελληνίδες, υπερήφανους ξανά για την πατρίδα.
Γ Ι Α ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ θα ακούσεις τα καθέκαστα από το στόμα του Έλληνα Κύπριου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια και των άλλων εκλελεγμένων ηγετών του κυπριακού Ελληνισμού. Όμως, λάβε υπόψη ότι, στο βάθος των σκέψεων και της εκάστοτε πολιτικής τους, το μόνιμο καταθλιπτικό υπόβαθρο είναι ένα: Η απόγνωση ότι η Ελλάδα μας μοιάζει με… Ξιπετσισμένον Κουρκουτά. Την παραστατικότερη πολιτική απόδοση του όρου αυτού στην κοινή νεοελληνική, την είχε πει, με δικά του λόγια, διαχρονικώς επαληθευόμενα, πριν από 59 χρόνια, ο δικός σου ο παππούς, ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου, αντιπρόεδρος της τότε κυβέρνησης: «Η Ελλάς αναπνέει με δύο πνεύμονες, τον έναν αγγλικόν, τον δε αμερικανικόν και δι’ αυτό δεν ημπορεί, λόγω του Κυπριακού, να κινδυνεύση να πάθη από ασφυξίαν»...
Μ Ε Γ Ι Σ Τ Η , λοιπόν και πρωταρχική σημασία, πάνω και πέρα από τους τρέχοντες χειρισμούς, το ύψιστο καθήκον σου, Πρωθυπουργέ μας, να πάψει η Ελλάς να είναι σαν Ξιπετσισμένος Κουρκουτάς. Για ν’ αναπνέει, επιτέλους, μ’ ελληνικά πνευμόνια: «Η Ελλάδα στους Έλληνες», όπως υπενθυμίζει κι η λησμονημένη φευ από την Αθήνα, Αεροπορική Βάση στην Πάφο που φέρει τ’ όνομα του αείμνηστου πατρός σου, «Ανδρέας Παπανδρέου».

Πηγή: η Σημερινή

Πρώτη απώλεια βαθμών


Στον χθεσινό αγώνα με αντίπαλο τον ΑΟ Καβάλας η ομάδα μας είχε τις πρώτες απώλιες βαθμών στο φετεινό πρωτάθλημα. Μετά από αυτό ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα αλλά πλέον μαζί του με την ίδια συγκομιδή βαθμών βρίσκεται και ο Ολυμπιακός.

Η ομάδα αν και βρέθηκε στο ημίχρονο να χάνει με 2-0, τελικά απέδρασε με τον βαθμό της ισοπαλίας αφού ισοφάρισε με τα γκολ του Κατσουράνη και του Σισέ. Όπως μαρτυρεί και η εξέλιξη του σκορ η ομάδα είχε δύο όψεις στο χθεσινό παιχνίδι. Το κακό πρώτο ημίχρονο και το πιο βελτιωμένο δεύτερο ημίχρονο.

Τα συμπεράσματα μας από τον αγώνα είναι:
1. Στοίχησε σε μεγάλο βαθμό η τραγική λειτουργία της αμυντικής μας γραμμής, καθώς φέρει ολοκληρωτική ευθύνη και για τα δύο γκολ που δεχθήκαμε. Το δεύτερο ημίχρονο η άμυνα βελτιώθηκε λίγο όμως σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και το γεγονός ότι δεν πιέστηκε ιδιαίτερα από την αντίπαλο ομάδα.
2. Ο Κατσουράνης και ο Σιμάο βρέθηκαν σε πολύ κακή μέρα και αυτό είχε ως αποτελέσμα να κοπεί η ομάδα στα δύο. Σε αυτό συνέβαλε και η μη ικανοποιητική παρουσία στα επιτελικά τους καθήκοντα από τους Βύντρα και Καντέ που ήταν στα δύο άκρα της άμυνας. Η είσοδος του Καραγκούνη στο ματς βελτίωσε την ομάδα και αυτό συνέβαλε στο μέγιστο για να έρθει η ισοφάριση.
3. Η κακή απόδοση από τον Σεμπάστιαν Λέτο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απουσία του Σπυρόπουλου από την ενδεκάδα καθώς από τον Καντέ δεν δέχεται όση βοήθεια απαιτείται με αποτέλεσμα να μην αναγκάζεται σε περιττές και χωρίς αποτέλεσμα ενέργειες.
4. Για άλλη μια φορά οι διεθνείς μας επιστρέφουν από τις υποχρεώσεις τους με την Εθνική σε πολύ κακή αγωνιστική κατάσταση και απορούμε γιατί συμβαίνει αυτό. Ειδικά ο πιο φορμαρισμένος παίκτης της ομάδας μας πριν την διακοπή του πρωταθλημάτος (Κατσουράνης), έδειξε ότι βρίσκεται αρκετά πίσω παρά το γεγονός ότι σκόραρε.
5. Στα θετικά καταγράφεται ότι ο Σισέ σκόραρε και πάλι και έτσι δείχνει ότι βρίσκει το δρόμο του σιγά-σιγά. Με το χθεσινό του γκολ εφτασε τα 4 γκολ στο πρωτάθλημα σε 7 αγώνες.

Επόμενος αντίπαλος για την ομάδα μας είναι η Στουρμ Γκρατζ την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ. Η ομάδα οφείλει να αφήσει πίσω την χθεσινή κακή εμφάνιση και να διορθώσει τα τραγικά λάθη που έκανε η άμυνα της χθες. Μπορεί η Αυστριακή ομάδα να μην αποτελεί φόβητρο αλλά αν δεν είμαστε όσο σοβαροί πρέπει σίγουρα το παιχνίδι μπορεί να κρύβει κινδύνους.