Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Μέχρι που θα πάει αυτή η βαλίτσα;

Την περασμένη Κυριακή, ημέρα καταδίκης του ψευδοκράτους είχαμε στην Λευκωσία σοβαρά επεισόδια μεταξύ οπαδών της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ. Τα επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα ένα σοβαρά τραυματία και αρκετούς άλλους με ελαφρότερα τραύματα.

Αυτό που περιμέναμε να δούμε ήταν η καταδίκη των επεισοδίων από τους οργανωμένους οπαδούς. Αυτό δυστυχώς δεν έγινε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των οργανωμένων οπαδών της Ομόνοιας (Θύρα 9), οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ επιτέθηκαν στους οπαδούς της Ομόνοιας κατά την διάρκεια τουρνουά ποδοσφαίρου σάλας που διοργάνωναν. Αντίθετα η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Φιλάθλων (ΠΑΝΣΥΦΙ) του ΑΠΟΕΛ έκανε λόγο για ενέδρα που στήθηκε από τους οπαδούς της Ομόνοιας σε αυτοκινητοπομπή των οπαδών του ΑΠΟΕΛ προς την Λάρνακα (ο ΑΠΟΕΛ αγωνιζόταν λίγη ώρα αργότερα με την Νέα Σαλαμίνα στο γήπεδο Αμμόχωστος).

Καμμιά ανακοίνωση βέβαια δεν έπεισε τον κόσμο που παρακολούθησε από την οθόνη του το σκηνικό. Πως γίνεται οι οπαδοί της Ομόνοιας να έχουν δεχθεί απροειδοποίητη επίθεση αλλά ταυτόχρονα να είναι οπλισμένοι με ρόπαλα και μπαστούνια του χόκει; Ή πως γίνεται οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ να μιλάνε για ενέδρα και να κατέβαιναν από τα αμάξια τους φορώντας κράνη; Όλα αυτά κάνουν τον απλό παρατηρητή να συμπεραίνει ότι τα επεισόδια ήταν αποτέλεσμα ραντεβού που δόθηκε από τους χούλιγκανς των δύο ομάδων.

Μετά το περιστατικό είδαμε πολιτικούς να φωνάζουν και να νοιώθουν συγκλονισμένη από τα επεισόδια... Αυτό που δεν είδαμε είναι να γίνεται αυτοκριτική για τις ευθύνες που φέρει η πολιτεία αλλά και τα πολιτικά κόμματα για το φαινόμενο αυτό. Είδαμε για παράδειγμα τον Βουλευτή του ΔΗ.ΣΥ. Ιωνά Νικολάου και τον Γ.Γ. της ΕΔΟΝ Χρ. Χριστοφίδη αντί να καταδικάζουν το φαινόμενο, συμπεριφέρθηκαν σαν οπαδοί και άρχισαν να τσακώνονται ρίχνοντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο (μέχρι και στα γεγονότα του 1948 αναφέρθηκαν)!!!

Παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το θέμα αυτό και τις δηλώσεις που έγιναν από τους διάφορους. Έγιναν αρκετές εισηγήσεις, κάποιες καλές και κάποιες εκτός τόπου και χρόνου κατά την δική μου εκτίμηση.

Έχω σημειώσει και σχολιάζω τις πιο κάτω εισηγήσεις που έχω ακούσει:
Θετική εισήγηση 1: Να δωθεί περισσότερη ελευθερία στην αστυνομία να μπορεί να συλλαμβάνει τους ταραξίες στα γήπεδα. Ελπίζω να υπάρχει και θέληση από την εκάστοτε Κυβέρνηση για να μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο.
Θετική εισήγηση 2: Να γίνουν αυστηρότεροι νόμοι για τους χούλιγκανς, όπως απαγόρευση της εισόδου στα γήπεδα εφ' όρου ζωής.
Αρνητική εισήγηση 1: Να απαγορευτεί η μετακίνηση οπαδών. Δεν νομίζω ότι η απαγόρευση της μετακίνησης θα περιορίσει την βία. Ας μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία επεισόδια έγιναν σε περίοδο που δεν υπήρχε αγώνας μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας.
Αρνητική εισήγηση 2: Να κλείσουν οι συνδέσμοι φιλάθλων. Δεν νομίζω ότι για τα επεισόδια φέρουν ευθύνη οι οργανωμένοι οπαδοί. Οι συνδέσμοι φιλάθλων μπορούν να προσφέρουν στα μέγιστα στην αντιμετώπιση της βίας, φτάνει να σταματήσει η απαξίωση που δέχονται. Βέβαια για να καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο πρέπει να καταφέρουν να αποβάλουν κάποιους ταραξίες από τις τάξεις τους.

Άποψη του ιστολογίου είναι ότι για την βία στα γήπεδα ευθύνη φέρουν αποκλειστικά τα δύο "μεγάλα" κόμματα, τα οποία στην προσπάθεια συσπείρωσης του κόσμου τους προσπαθούν να ελέγξουν τα σωματεία, φανατίζοντας τους οπαδούς. Ο φανατισμός αυτός είναι και η πραγματική αιτία του μίσους που δημιουργήθηκε. Εισήγηση της Παναθηναϊκής και Ελληνικής φωνής είναι ο τερματισμός της εξάρτησης των κομμάτων από τα σωματεία και των σωματείων από τα κόμματα. Αυτή είναι η λύση και δυστυχώς δεν την ακούσαμε από κανένα υπεύθυνο.

ΥΓ. Σύμφωνα με πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας στα επεισόδια της περασμένης Κυριακής στο βίντεο φαίνεται να συμμετείχε και αρθρογράφος της εφημερίδας "Χαραυγή". Αληθεύει η καταγγελία αυτή;

Μάγκικη πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο


Την Τετάρτη που μας πέρασε η Εθνική Ελλάδας κατάφερε να προκριθεί για δεύτερη φορά την πρόκριση της στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα γίνει το καλοκαίρι στην Νότιο Αφρική.

Η πρόκριση ήρθε απέναντι στην Ουκρανία του Αντρέι Σεφτσένκο. Ο πρώτος αγώνας στην Αθήνα έληξε με 0-0. Στον αγώνα αυτό ο διαιτητής του αγώνα ακύρωσε λανθασμένα καθαρό γκολ της Εθνικής μας ομάδας. Στον επαναληπτικό η Εθνική μας παρουσιάστηκε ψυχομένη και κατάφερε να κερδίσει μέσα στο παγωμένο Ντόνεσκ με 0-1 με γκολ του ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Και κατάφερε να πετύχει την νίκη αυτή παρά το γεγονός ότι δύο παίκτες της αγωνίζονταν τραυματίες (Πλιάτσικας, Μόρας) κατά τα τελευταία δέκα λεπτά του αγώνα.

Έτσι μετά από αυτό ο Ρεχάγκελ και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας νοιώθουν δικαιωμένοι για την πρόκριση καθώς αμφισβητήθηκαν αρκετά τους προηγούμενους μήνες και έχουν κάνει αρκετούς να κάνουν κωλοτούμπες αλλάζοντας απόψεις!!!

Τώρα οι διεθνείς μας αναμένουν την κλήρωση της 4ης Δεκεμβρίου για να δουν τους αντίπαλους μας και την πόλη που θα φιλοξενήσει τον όμιλο μας.

Και πάλι συγχαρητήρια!!!

ΞΕΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΝΕΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΤΟΥ «ΝΑΙ»



Σε πρόσφατή συνέντευξη Τύπου, ανακοινώθηκε η ίδρυση της «υπερκομματικής» οργάνωσης «Λύση-Επανένωση-Ειρήνη», που στόχο έχει τη στήριξη των διεργασιών ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό. Ο πυρήνας της εν λόγω οργάνωσης είναι στη Λεμεσό και οι δρώντες ευελπιστούν στην διαρθρωτική εξάπλωση στις άλλες πόλεις, καθώς και στα κατεχόμενα. Σε δηλώσεις τους, τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου της «Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης» αναφέρονται στην αναγκαιότητα κινητοποίησης της κυπριακής κοινωνίας εν όψει των εξελίξεων στο Κυπριακό και την «ανακοπή του εθνικισμού και του αρνητισμού».

Την Κίνηση την οποία υποστηρίζουν δεκάδες επώνυμοι πολιτικοί, τοπικοί άρχοντες και επιχειρηματίες (εφημ. Πολίτης) είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που στις τελευταίες Προεδρικές τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας Χριστόφια (εφημ. Χαραυγή). Αιχμή του δόρατος της «υπερκομματικής» οργάνωσης είναι ο Ακελικός δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου και ο επιχειρηματίας Άκης Λόρδος.

Οι ιδεολογικές βάσεις της νέας αυτής πλατφόρμας του ΝΑΙ είναι γνωστές: υποβαθμίζοντας την ελληνική εθνική μας ταυτότητα και προβάλλοντας τη ψευδο-νεο-κυπριακή συνείδηση, προσπαθούν να επιβάλουν στην κυπριακή κοινωνία τη λασπολογία της επαναπροσέγγισης, με στόχο την εδραίωση της ομοσπονδίας στην κοινή γνώμη και την τελική διευθέτηση του εθνικού μας θέματος στα μέτρα των Αγγλοαμερικανών.

Πώς ερμηνεύουν αυτοί οι άνθρωποι τις λέξεις ΛΥΣΗ - ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ – ΕΙΡΗΝΗ;

Είναι Δίκαιη, Βιώσιμη και Λειτουργική Λύση του Κυπριακού η εφαρμογή της Ομοσπονδίας στην Κύπρο; Κάθε άλλο: παραβιάζει τις βασικές αρχές Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ είναι πασιφανές ότι τέτοια διευθέτηση δεν θα αντέξει στο χρόνο: εξ ού και η τουρκική απαίτηση για εγγυήσεις! Η Ομοσπονδία αποτελεί προσωρινή διευθέτηση για διευκόλυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκία στην Ε.Ε. και προϋπόθεση για τη νόμιμη άσκηση ελέγχου σε όλη την κυπριακή επικράτεια από τους Τούρκους.

Επανενώται στα αλήθεια η πατρίδα μας; Όχι, επειδή η διζωνικότητα ενισχύει και νομιμοποιεί τη διαχωριστική γραμμή. Γι’αυτό και οι μειωμένες ελευθερίες στη διακίνηση, περιουσία και εγκατάσταση των Ελλήνων στο βόρειο τμήμα. Ούτε διοικητικά, ούτε γεωγραφικά η Κύπρος επανενώνεται βάσει του ομοσπονδιακού μοντέλου, καθώς το τουρκικό συνιστών κρατίδιο είναι παντοδύναμο συνταγματικά, και ελεγχόμενο από την Άγκυρα πολιτικοστρατιωτικά. Οι διάφοροι ανανιστές, αντικατέστησαν το σύνθημα της μόνης δίκαιης λύσης του Κυπριακου, την έννοια της ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ, με αυτήν της «Επανένωσης», για να εδραιώσουν την επαναπροσεγγιστική αντίληψη στους Έλληνες Κύπριους με τον εξής τρόπο: όποιοι δεν επιθυμούν τη Διζωνική και Δικοινοτική Επανένωση, είναι «εθνικιστικές – σωβινιστές, αρνητές της λύσης, που επιδιώκουν τη διχοτόμηση και εξυπηρετούν την τουρκική πολιτική!!».

Φέρνει την Ειρήνη στην Κύπρο η Ομοσπονδία, κύριοι της πλατφόρμας του ΝΑΙ; Μα ΟΧΙ φυσικά! Την πραγματική ειρήνη, οι ομοσπονδιακοί, τη συγχύζουν με το καθεστώς της αγγλοτουρκικής επικυριαρχίας! Πραγματική ειρήνη σε ένα κράτος, υπάρχει όταν το κράτος είναι κυρίαρχο, και οι πολίτες του είναι ελεύθεροι. Ούτε στον παρόν στάδιο υπάρχει ειρήνη, καθώς ο τουρκικός στρατός έχει επιβάλει την ειρήνευση του ισχυροτέρου (άρα η διχοτόμηση δεν μπορεί να αποτελεί εναλλακτική πρόταση της Ομοσπονδίας). Η μόνη οδός για την εδραίωση της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης και ευημερίας στην Κύπρο, είναι η εφαρμογή του Δικαιώματος της Αυτοδιάθεσης στους ιστορικά δικαιούχους κατοίκους της.

Για το κατά πόσον υπερκομματικές και πατριωτικές είναι τέτοιες πλατφόρμες προώθησης της λύσης «από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους», υπενθυμίζω τα εκατομμύρια δολλάρια των ΗΠΑ που διοχετεύθηκαν από το 1997 ως το 2004 σε «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», που υποστήριζαν τις αγγλοαμερικανικές λύσεις στο Κυπριακό και ειδικότερα το Δικοινοτικό Πρόγραμμα Βοηθείας (Bicommunal Aid Program) με τελευταία προσπάθεια αυτήν του σχεδίου Ανάν (σχετικό τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Λ/σία προς τον Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ και την Αμερικανική Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ – σχετική αποκάλυψη στην εφημ. Φιλελεύθερος – Αύγ. 2008).

Τα επιχειρήματα των οπαδών της Ομοσπονδίας είναι αστεία, και τα συνθήματά τους διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Εδώ και τριάντα πέντε χρόνια οι «ηγέτες μας», μας βομβαρδιζουν για την ανάγκη του ιστορικού συμβιβασμού και της συνθηκολόγησης στα Διζωνικά και Δικοινοτικά τους πλαίσια. Και παρ’ όλ αυτά ο λαός καταψήσισε το σχέδιο Ανάν. Εδώ και 2 χρόνια το καθεστώς Χριστόφια παρακολουθεί και καταδιώκει τους αντι-ομοσπονδιακούς. Και παλιν όμως η κοινή γνώμη αρνείται την ταπεινωτική συνθηκολόγηση.

Η ατομική και εθνική μας αξιοπρέπεια δεν αντέχει στην ντροπή της Ομοσπονδίας.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ