Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Γρηγόρης Αυξεντίου- Ο Σταυραετός του Μαχαιρά


Στις 22 Φεβρουαρίου 1928, γεννήθηκε ο Γρηγόρης Αυξεντίου στο χωριό Λύση, της επαρχίας Αμμοχώστου. Ο Γρηγόρης από τα παιδικά του χρόνια γαλουχήθηκε με εθνικά ιδανικά, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η απόφαση του να φοιτήσει στην Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού μετά την αποφοίτηση του από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Κατά την θητεία του υπηρέτησε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, φέροντας τον βαθμό του Έφεδρου Ανθυπολοχαγού Πεζικού.

Στην συνέχεια επέστρεψε στην Κύπρο. Τον Ιανουάριο του 1955, ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ Γεώργιος Γρίβας Διγενής εντάσσει στην οργάνωση τον Γρηγόρη. Αντί του καθιερωμένου όρκου, ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής δέχτηκε τον λόγο της στρατιωτικής τιμής του Αυξεντίου. Ο Διγενής γνωρίζοντας την στρατιωτική εκπαίδευση του Γρηγόρη, τον όρισε τομεάρχη της περιοχής Αμμοχώστου! Αργότερα τέθηκε επικεφαλείς και σε άλλους τομείς του αγώνα. Ο Γρηγόρης ήταν καταζητούμενος από την πρώτη μέρα του αγώνα (1η Απριλίου 1955)!

Στις 11 Δεκεμβρίου 1955, η εξυπνάδα και η ανδρεία του Ζήδρου γλυτώνει τον Αρχηγό του αγώνα από τα χέρια των αποικιοκρατών. Εκμεταλλευόμενος την πυκνή ομίχλη στην περιοχή ο Αυξεντίου οδήγησε δύο διαφορετικές ομάδες Βρετανών στρατιωτών σε αλληλοεξόντωση!

Στις 3 Μαρτίου 1957, μετά από πολύωρη μάχη οι άνανδροι Βρετανοί αποικιοκράτες αφού έριξαν βενζίνη γύρω από το κρυσφήγετο, στη συνέχεια το πυρπόλησαν. Ο Γρηγόρης σαν γνήσιος Έλληνας παρέμεινε στο κρησφύγετο, χαρίζοντας την ζωή του στο όραμα της Ενώσεως και χαράζοντας το όνομα του στο πάνθεον των Ελλήνων ηρώων. Προηγήθηκαν αρκετά καλέσματα από τους αποικιοκράτες για παράδοση του. Ο σύγχρονος Λεωνίδας του Μαχαιρά απάντησε ξανά Μολών Λαβέ!

Η θυσία του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, αποτελεί φάρο που μας καθοδηγεί στο δρόμο για την λευτεριά! Μας δείχνει ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να υποκύπτουν σε "οδυνηρούς συμβιβασμούς" και είναι καταδικασμένοι να διεκδηκούν πάντα την ατόφια τους ελευθερία. Ο Γρηγόρης Αυξεντίου θυσιάστηκε για μια Κύπρο ελεύθερη, σε μια ελεύθερη Ελλάδα και όχι για μια Κύπρο διζωνικό προτεκτοράτο της Τουρκίας!

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!