Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Αντώνης Σαμαράς, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ


Στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας είχαμε την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία του κόμματος. Σε σύνολο:

Ψήφισαν 770.683 πολίτες.

Έλαβαν η κα Ντ. Μπακογιάννη 300.605 ψήφους ή ποσοστό 39,51%.
Ο νέος Πρόεδρος του κόμματος, κ. Αντ. Σαμαράς, 381.863 ψήφους ή ποσοστό 50,20%.
Ο κ. Π. Ψωμιάδης 78.282 ψήφους ή ποσοστό 10,29%.

Βιογραφικό
Ο Σαμαράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1968-1970 ήταν πρωταθλητής της Ελλάδος εφήβων στην αντισφαίριση.

Το 1969 αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Έκανε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Κολλέγιο Άμχερστ των Ηνωμένων Πολιτειών με έμφαση στα Οικονομικά. Έκανε μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Διετέλεσε ενεργό μέλος της ΟΝΝΕΔ και εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Μεσσηνίας με τη Νέα Δημοκρατία το 1977 σε ηλικία 26 ετών, ο νεότερος βουλευτής στην ιστορία του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Εκλεγόταν βουλευτής με το ίδιο κόμμα μέχρι το 1990. Πολιτικός μέντοράς του ήταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ.

Τον Ιούλιο 1989 ορίστηκε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με τον ενιαίο Συνασπισμό υπό τον πρωθυπουργό Τζανή Τζαννετάκη. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ανέλαβε Υπουργός Εξωτερικών στην Οικουμενική Κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ενιαίου Συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Ξενοφώντα Ζολώτα. Ήταν ο νεότερος Υπουργός των Εξωτερικών που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Μετά τις επόμενες εκλογές, τον Απρίλιο του 1990, όταν η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κερδίσει αυτοδυναμία στο Κοινοβούλιο, θήτευσε και πάλι ως Υπουργός Εξωτερικών. Στις 13 Απριλίου 1992 έγινε σύνοδος των αρχηγών των ελληνικών κομμάτων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά τη σύνοδο, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αποπομπή του από την Κυβέρνηση και ακολούθως ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός το Υπουργείο των Εξωτερικών. Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της διαφορετικής προσέγγισης που είχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Αντώνη Σαμαρά στην αντιμετώπιση του προαναφερθέντος ζητήματος[2]. Στο διάστημα από το 1992 έως την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη διατήρησε τις απόψεις του επί της εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες έμειναν γνωστές ως «Θέσεις των 7 σημείων».

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα και αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία.

Στις 30 Ιουνίου 1993 ίδρυσε νέο πολιτικό κόμμα υπό τον τίτλο Πολιτική Άνοιξη (ΠολΑν) συγκεντρώνοντας νέους πολιτικούς όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ανδρέας Λεντάκης, ο Άκης Γεροντόπουλος, ο Δημήτρης Σταμάτης (Θεσσαλονίκης), ο Δημήτρης Σταμάτης (Αιτωλοακαρνανίας), ο Στέφανος Στεφανόπουλος, ο Μανώλης Καλαμίδας και άλλους. Την υποστήριξή του στο νέο κόμμα εξέφρασε ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης με γραπτή δημόσια δήλωση[3][4]. Εξάλλου, ο Οδυσσέας Ελύτης ήταν και εμπνευστής του ονόματος του κόμματος "Πολιτική Άνοιξη"[5]. Στις αρχές Σεπτεμβρίου 1993 δύο βουλευτές της ΝΔ προσχώρησαν στην Πολιτική Άνοιξη αλλά διατήρησαν τη βουλευτική τους έδρα ως ανεξάρτητοι, πρώτα ο Στέφανος Στεφανόπουλος, βουλευτής Ηλείας, και μετά ο Γιώργος Συμπιλίδης, βουλευτής Κιλκίς. Έτσι, η Νέα Δημοκρατία απώλεσε τη δεδηλωμένη έχοντας μόνο 150 έδρες στην κοινοβουλευτική της ομάδα. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τον Οκτώβριο 1993.

* Στις εκλογές του 1993 η Πολιτική Άνοιξη συγκέντρωσε 4,88% και εξέλεξε 10 βουλευτές.
* Στις ευρωεκλογές του 1994 έλαβε 8,7% των ψήφων και δύο έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.
* Στις εκλογές του 1996 έλαβε 2,94% των ψήφων και έμεινε εκτός κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.
* Στις ευρωεκλογές του 1999 έλαβε 2,3% των ψήφων και απέτυχε να επανεκλέξει ευρωβουλευτή.

Η Πολιτική Άνοιξη δεν συμμετείχε στις εκλογές του 2000, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε δημόσια τη Νέα Δημοκρατία. Πριν από τις εκλογές του 2004, ο Σαμαράς εντάχτηκε και πάλι στη Νέα Δημοκρατία και ηγήθηκε του ψηφοδελτίου της για τις ευρωεκλογές Ιουνίου 2004. Εξελέγη ευρωβουλευτής, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 2007 οπότε και εξελέγη βουλευτής Μεσσηνίας με τη Νέα Δημοκρατία. Με τον ανασχηματισμό της 7ης Ιανουαρίου του 2009 τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Πολιτισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009[6]. Στις 15 Οκτωβρίου 2009 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Προεδρία του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και εξελέγη πρόεδρος στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 29 Νοεμβρίου 2009 με ποσοστό 50,28% έναντι 39% της Ντόρας Μπακογιάννη.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι επίσης μέλος του Αμερικανικού Οικονομικού Οργανισμού και της Βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας και έχει συμμετάσχει σε μία συνάντηση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ στην Αθήνα, το 1999[7][8]. Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Γιατί εκλέκτηκε;
Εκτίμηση του ιστολογίου είναι ότι οι θέσεις του Σαμαρά στα εθνικά θέματα (Σκοπιανό, Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά) είναι αυτές που έκαναν τον κόσμο της ΝΔ να τον υπερψηφίσουν. Πιο αναλυτικά ο κ. Σαμαράς έχει εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του με λύσεις τύπου «Σχεδίου Αναν» στο Κυπριακό, ενώ και στα ελληνοτουρκικά δεν έχει μέχρι στιγμής δείξει να διάκειται ευνοϊκά στο να καθήσουν η Αθήνα και η Αγκυρα να συζητήσουν για το Αιγαίο όσο η δεύτερη εξακολουθεί την παραβατική συμπεριφορά της και τις αναθεωρητικές διεκδικήσεις της.

Σημαντικό για την Κύπρο είναι και το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε στην προεκλογική του ατζέντα σε περίοπτη θέση και το Κυπριακό. Αυτό σε αντίθεση με τον προκάτοχο του Κωστάκη Καραμανλή και την ανθυποψήφια του Ντόρα Μητσοτάκη-Μπακογιάννη-Κούβελου.

Το παρελθόν του Αντώνη Σαμαρά μας κάνει να αισιοδοξούμε για την παρουσία του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Ελπίζουμε να μην μας απογοητεύσει και αυτός στην πορεία.

Στο χέρι σας να αποδείξετε ποιοι είστε...

Παρά το γεγονός ότι η ομάδα μας πήγε με όλες τις προοπτικές να τελειώσει τον Ολυμπιακό σε δύο αθλήματα κατάφερε να αυτοκτονήσει και στους δύο αγώνες.

Στον ποδοσφαιρικό αγώνα και στο αγωνιστικό του θέμα η ομάδα ενώ μπορούσε να προηγηθεί στο σκορ και στην συνέχεια να κάνει πάρτι επί του αντιπάλου της, ήταν άστοχη στις ευκαιρίες που της δόθησαν. Και σαν να μην έφτανε αυτό, από το πουθενά κατάφερε μετά από λάθος της άμυνας να βρεθεί και πίσω στο σκορ στο τέλος του ημιχρόνου. Στο β' ημίχρονο ενώ όλοι περιμέναμε η ομάδα μας που είχε την υπεροχή να μπει μέσα να πιέσει και να ισοφαρίσει κατάφερε να δεχθεί και δεύτερο γκολ από τον Ολυμπιακό. Αυτό ήταν φυσικό επακόλουθο από την στιγμή που δεν μπήκε ποτέ η ομάδα στον αγώνα στο δεύτερο ημίχρονο.

Στον αγώνα μόνο οι Σίλβα, Σισέ και Τζόρβας αγωνίστηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό. Ίσως επηρέασε και το γεγονός ότι έλειψε ο τσαμπουκάς του αρχηγού Γιώργου Καραγκούνη που ξέρει να ανεβάζει ψυχολογικά τους συμπαίκτες του. Όπως και να έχει η εμφάνιση της ομάδας ήταν απαράδεκτη και ελπίζουμε να μην ξαναεπαναληφθεί. Ακόμη όμως όλοι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος εμείς θα είμαστε πρωταθλητές γιατί διαθέτουμε την καλύτερη ομάδα...

Στα εξωαγωνιστικά τώρα, η αποστολή του ΠΑΟ έφτασε στο γήπεδο μια ώρα μετά την προγραμματισμένη άφιξη της γιατί το νέο σκηνικό Ριζούπολης που οργανώθηκε από τον Ολυμπιακό είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν επεισόδια στους δρόμους γύρω από το ΣΕΦ και να μην μπορεί να φτάσει στο γήπεδο το πούλμαν της ομάδας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού (και της Εθνικής Ελλάδας) Αλέξανδρος Τζόρβας δέχθηκε σκάγια από αεροβόλο όπλο που υπήρχε στην κερκίδα του γηπέδου!!! Και παρά το γεγονός ότι έδειξε τα σημάδια στον διαιτητή αυτός δεν ζήτησε να γίνουν συστάσεις από τα μικρόφωνα και ούτε έγραψε τίποτα στο φύλλο αγώνος. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ενάντια στον Τζόρβα ρίχθηκε και ένας σουγιάς...

Στην καλαθόσφαιρα τώρα είδαμε τον χειρότερο Παναθηναϊκό της δεκαετίας να χάνει. Παρ' όλα αυτά ο αγώνας αυτός δεν μας ενόχλησε καθόλου καθώς γνωρίζουμε ότι ο Ομπραντόβιτς έχει δει τα λάθη που έγιναν κατά την διάρκεια του αγώνα και θα τα διορθώσει. Πέρισυ τέτοια περίοδο ο Παναθηναϊκός είχε ανάλογες εμφανίσεις και στο τέλος πανηγύρισε πρωτάθλημα, κύπελλο και ευρωπαϊκό.