Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Ο ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΡΟΥΣΦΕΤΙΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τους βάφτισαν «αντιστασιακούς» από τα 13 τους χρόνια
Οργή και αντιδράσεις στο Αστυνομικό Σώμα προκαλούν οι προαγωγές των «αντιστασιακών» μελών της Αστυνομίας, οι οποίες ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη. Ανάμεσα στους 65 προαχθέντες, εντοπίζονται 40 οι οποίοι την περίοδο του πραξικοπήματος είχαν ηλικία 13 μέχρι και 18 χρόνων. Μόνο εννιά από τους προαχθέντες ήταν αστυνομικοί τον Ιούλιο του 1974, ενώ τέσσερεις την ίδια περίοδο είχαν υπηρεσία στο Αστυνομικό Σώμα μόλις πέντε μήνες. Όλοι οι άλλοι προαχθέντες εντάχθηκαν στην Αστυνομία την περίοδο μεταξύ 1978 - 1986. Κατά της νέας μεθόδου βολέματος, αναμένονται προσφυγές στα δικαστήρια από πολλούς ενδιαφερομένους.
Ο ΑΛΛΟΣ (ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ) ΤΡΟΠΟΣ ΡΟΥΣΦΕΤΙΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Βάφτισαν (και) τα παιδάκια «αντιστασιακούς»!
Από το νέο κατάλογο των 65 προαχθέντων μόνο εννιά υπηρετούσαν στην Αστυνομία την περίοδο του πραξικοπήματος το 1974. Ανάμεσα στους προαχθέντες και άτομα που στο πραξικόπημα ήταν 13 και 14 χρόνων

Σκανδαλώδης χαρακτηρίζεται η εκμετάλλευση του νόμου περί καταρτισμού και τήρησης μητρώου αντιστασιακών, για να γίνονται προαγωγές μελών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, τα οποία την περίοδο του πραξικοπήματος το 1974 ήταν παιδιά και ως εκ τούτου εκτός υπηρεσίας. Οι προαγωγές των «αντιστασιακών» μελών της Αστυνομίας, οι οποίες ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη, προκαλούν θύελλα αντιδράσεων στο αστυνομικό Σώμα και χαρακτηρίζονται ως ο άλλος τρόπος ρουσφετιού. Ανάμεσα στους 65 προαχθέντες εντοπίζονται 40, οι οποίοι την περίοδο του πραξικοπήματός του 1974 είχαν ηλικία 13 μέχρι και 18 χρόνων. Συγκεκριμένα δέκα ήταν ηλικίας 18 χρόνων, έξι ηλικίας 17 χρόνων, εννιά δεκαέξι χρόνων, επτά 15 χρόνων, επτά 14 χρόνων και ένας 13 χρόνων.

Παράλληλα μόνο εννιά από τους προαχθέντες ήταν αστυνομικοί τον Ιούλιο του 1974, ενώ τέσσερεις την ίδια περίοδο είχαν υπηρεσία στο αστυνομικό Σώμα μόλις πέντε μήνες. Όλοι οι άλλοι προαχθέντες εντάχθηκαν στην Αστυνομία την περίοδο μεταξύ 1978 - 1986.

Υπάρχουν περιπτώσεις «αντιστασιακών» που εντάχθηκαν στην Αστυνομική Δύναμη μετά το πραξικόπημα και έχουν ήδη αφυπηρετήσει ή αφυπηρετούν σύντομα εντός του 2009. Εντοπίζεται επίσης αντιστασιακός ο οποίος θα αφυπηρετήσει το 2019, δηλαδή 45 χρόνια μετά το πραξικόπημα.

Ο βουλευτής και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου, μας δήλωσε ότι τίθεται επιτακτικά θέμα τροποποίησης της νομοθεσίας, αφού όπως διαφάνηκε η Επιτροπή Καταρτισμού και Τήρησης του Μητρώου Αντιστασιακών κατά του Πραξικοπήματος ενεργεί κατά το δοκούν, χωρίς να παρουσιάζει τα γεγονότα στα οποία βασίστηκε για να χαρακτηρίζει κάποιον αντιστασιακό και χωρίς να υπάρχουν σχετικά πρακτικά.. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο κ. Νικολάου, οι ενέργειες της Επιτροπής Μητρώου Αντιστασιακών δεν μπορούν να ελεγχθούν ούτε ακόμη και από το δικαστήριο.
Να θυμίσουμε ότι ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, είχε αποστείλει αυστηρού περιεχομένου επιστολή με την οποία χαρακτήριζε απαράδεκτη τη συμπερίληψη στους καταλόγους αντιστασιακών για σκοπούς προαγωγής προσώπων τα οποία λόγω ηλικίας δεν ήταν μέλη της Αστυνομίας την περίοδο του πραξικοπήματος. Το 2005 η τότε κυβέρνηση προώθησε την προαγωγή 460 μελών της Αστυνομίας με βάση το νόμο περί αντιστασιακών. Στη συνέχεια ο τότε πρόεδρος Παπαδόπουλος μετά από τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν, ανακάλεσε την προαγωγή όσων μελών της Δύναμης δεν ήταν αστυνομικοί την περίοδο του πραξικοπήματος. Η παρούσα κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια προχώρησε για λόγους που δεν εξήγησε στην προαγωγή μελών της δύναμης, τα οποία στο πραξικόπημα ήταν παιδιά και διερωτάται κανείς τι είδους αντίσταση πρόβαλαν. Τα καταγραμμένα γεγονότα της τότε εποχής πάντως είναι ξεκάθαρο ότι δεν μιλούν για ανήλικους αντιστασιακούς.

Για τις πρόσφατες προαγωγές των 65 «αντιστασιακών» εγκρίθηκε τον περασμένο Μάιο από τη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Όπως μας ανέφερε ο κ. Νικολάου, ο οποίος είναι πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, το κόμμα του αντέδρασε και καταψήφισε τον συμπληρωματικό αυτό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, οι προαγωγές με βάση το νόμο περί αντιστασιακών δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη δομή του αστυνομικού Σώματος, αφού υφιστάμενοι ξαφνικά βρέθηκαν προϊστάμενοι χωρίς να συμμετάσχουν στην κανονική διαδικασία για τις προαγωγές. Επίσης προσοντούχοι για προαγωγή χάνουν τη σειρά τους, αφού οι θέσεις περιορίζονται με τις κατ' εξαίρεση προαγωγές. Αποτέλεσμα η πικρία να οδηγεί μέλη της Δύναμης να μην είναι παραγωγικά στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Με αφορμή τις τελευταίες προαγωγές υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στο αστυνομικό Σώμα και κάποιοι μάλιστα ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Πηγή: ΑΛΗΘΕΙΑ