Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

Η απάντηση της Άγκυρας

Εξοπλίζεται η Άγκυρα

25/12/2008 | ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η Άγκυρα μπορεί να έχει περάσει πρόσφατα μια περίοδο εσωτερικής πολιτικής αναταραχής, ωστόσο ένας τομέας ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να επηρεάζεται είναι η συνεχής αναβάθμιση του τουρκικού στρατού. Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία είδαν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας σχετικά με νέες αγορές και μεγαλεπήβολα σχέδια.
Ελικόπτερα
Η τουρκική εφημερίδα «Βατάν», σε πρόσφατο δημοσίευμά της, υπό τον τίτλο
«Οι ΗΠΑ δεν μας τα πούλησαν. Τα παίρνουμε από τη Ρωσία», έγραψε ότι η Άγκυρα, η οποία είχε χτυπήσει την πόρτα της Ουάσιγκτον για να αγοράσει επιθετικά ελικόπτερα Cobra και Super Cobra, αλλά πήρε αρνητική απάντηση, γι' αυτό στράφηκε προς τη Ρωσία.
Η Τουρκία αποφάσισε να δαπανήσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να αγοράσει ρωσικά ελικόπτερα τύπου Mi-28, για να καλύψει τις ανάγκες της μέχρι να προχωρήσει η παραγωγή των ιταλο-τουρκικών ελικοπτέρων Α-129.

«Εκρηκτικές» εγκαταστάσεις
Την ίδια ώρα ανανεώνονται οι εγκαταστάσεις Oleum του Ιδρύματος Βιομηχανίας Χημικών και Μηχανημάτων. Το συγκεκριμένο ίδρυμα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πολεμοφόδια. Οι εγκαταστάσεις θα ανανεωθούν και θα ανακατασκευαστούν με την πιο προηγμένη τεχνολογία για την παραγωγή της πρώτης ύλης των εκρηκτικών υλών.
Η επένδυση στον τομέα αυτό προγραμματίστηκε λόγω του γεγονότος ότι οι εγκαταστάσεις παραγωγής Oleum του Ιδρύματος Βιομηχανίας Χημικών και Μηχανημάτων, που είχαν τεθεί σε λειτουργία το 1961 στο εργοστάσιο Barutsan Roket, κρίθηκε ότι συμπλήρωσαν τη ζωή τους από τεχνικής και οικονομικής πλευράς. Το διαγωνισμό για τη νέα εγκατάσταση, που ετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί, κέρδισε η ινδική εταιρεία Furnace Fabrica India Limited [FFIL].

Πύραυλοι
Η Τουρκία προχωρά ταυτόχρονα στη διεύρυνση των πυραυλικών συστημάτων της χώρας. Πολύ σύντομα θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τα πυραυλικά συστήματα χαμηλού ύψους, θέμα με το οποίο ασχολείται το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας. Τα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας χαμηλού ύψους, που θα εξασφαλιστούν «ως απευθείας αγορά» και «διά της οδού της κοινής εγχώριας παραγωγής», προβλέπεται να είναι μέχρι είκοσι επτά.
Παράλληλα συνεχίζεται το χρονοδιάγραμμα διεθνούς διαγωνισμού για τα χαμηλού και μέσου ύψους αεροπορικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα με σκοπό την ενίσχυση της αμυντικής ισχύος της χώρας με την πιο ανεπτυγμένη τεχνολογία, διευκρινίζεται ότι οι εργασίες της πρώτης φάσης του εν λόγω διαγωνισμού αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Μεταφορικά μέσα
Ανανέωση θα γίνει και στο στόλο των μεταφορικών μέσων για τη μεταφορά όπλων και αρμάτων. Ήδη έχουν προκηρυχθεί προσφορές για την αγορά 344 μέσων μεταφοράς Milan, 229 πυροβόλων μεταφορικών μέσων, 350 μεταφορικών μέσων tow και 152 μεταφορικών μέσων Omtas. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος για την αγορά μέσων μεταφοράς, θα αγοραστούν για τις χερσαίες δυνάμεις 45 μέσα μεταφοράς αρμάτων δυναμικού 70 τόνων.

Πηγή: η Σημερινή

Σχόλιο ιστολογίου:

Τα τελευταία χρόνια οι Κυπριακές Κυβερνήσεις αποδυναμώνουν συνεχώς την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς(ΕΦ). Η αποδυνάμωση έχει αρχίσει από την έναρξη της δεύτερης θητείας του Γλαύκου Κληρίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας με πρώτο σημαντικό γεγονός τη μη έλευση των πυραύλων S-300. Στην συνέχεια είχαμε την σταδιακή υποβάθμιση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου(ΕΑΔ) για τη μη διατάραξη του καλού κλίματος στις συνομιλίες! Συνεχίστηκε με την μη αγορά καινούριων οπλικών συστημάτων από το 2001 και μετά και την υποχρηματοδότηση της άμυνας, καθώς κονδύλια που έπρεπε να χορηγηθούν στην Άμυνα δεν έφτασαν ποτέ εκεί. Παράλληλα παρατηρούμε σημαντικά στρατόπεδα της ΕΦ να κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο, φέρνοντας βαρύ πλήγμα στην επιχειρησιακή της ικανότητα.

Παρ' όλα αυτά η Κυβέρνηση μας λαμβάνει την πιο πάνω απάντηση από την Άγκυρα. Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του Τουρκικού στρατού. Τελικά είναι σωστό που προσπαθούμε να διαταράξουμε το κλίμα ή θέτουμε τον ευατό μας στις ορέξεις του βάρβαρου Αττίλα όποτε πραγματικά το επιθυμεί;


Χρόνια πολλά

Θέλω να ευχηθώ σε όλους τους αναγνώστες του ιστολογίου μου καλά Χριστούγεννα και χρόνια πολλά.
Μακάρι η γέννηση του Κυρίου να φέρει στον καθένα σας κάθε προσωπική ευτυχία και την πολυπόθητη απελευθέρωση της Κύπρου.