Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Θα απολογηθούν ποτέ;

Εδώ και πολλά χρόνια οι κομμουνιστές νοσταλγοί του συμμοριτοπολέμου αλλά και κάποιοι που συμμετέχουν σε περίεργα σχέδια σχετικά με το κυπριακό και την Κυπριακή ιστορία κατασηκωφαντούν το όνομα και την δράση του Αρχηγού της ΕΟΚΑ και της αντιστασιακής οργάνωσης Χ που έδρασε κατά την κατοχή.

Πιο συγκεκριμένα οι άνθρωποι αυτοί συκοφαντούν χωρίς έστω και ένα τεκμήριο τον Γεώργιο Γρίβα-Διγενή για δήθεν συνεργασία του με τους ναζί κατά την περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα. Αυτό δεν έχει καμμιά σχέση με την πραγματικότητα καθώς ο Διγενής τότε υπήρξε καταζητούμενος από τους ναζιστές.

Αυτό αποδεικνύεται στην εφημερίδα η Σημερινή όπου και δημοσιεύεται το ακόλουθο κείμενο:

Καταζητείται νεκρός ή ζωντανός

14/02/2009 | ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ένα συγκλονιστικό βρετανικό ντοκουμέντο του 1944 που αποδεικνύει ότι ο τότε αντισυνταγματάρχης και ηγέτης της ελληνικής αντιστασιακής οργάνωσης «Χ» και μετέπειτα στρατιωτικός αρχηγός της ΕΟΚΑ Γεώργιος Γρίβας Διγενής καταδιωκόταν από τους Γερμανούς κατακτητές της Ελλάδας που ζητούσαν την κεφαλήν του επί πίνακι, αποκάλυψε προχθές Πέμπτη στο Λονδίνο ο ιστορικός ερευνητής Λεωνίδας Λεωνίδου. Παρουσιάζοντας σε εκδήλωση στην Κυπριακή Αδελφότητα τους δύο τελευταίους τόμους της ογκώδους τετράτομης βιογραφίας του Γεώργιου Γρίβα Διγενή που καλύπτουν την τελευταία και πιο ταραχώδη περίοδο της ζωής του από το 1960 μέχρι το θάνατό του το 1974, ο κ. Λεωνίδου δημοσιοποίησε για πρώτη φορά έγγραφο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που πιστοποιεί ότι ο αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας είχε προκηρυχθεί το καλοκαίρι του 1943 από τους Γερμανούς στην Ελλάδα, οι οποίοι και τον ήθελαν ζωντανό ή νεκρό. Το έγγραφο αυτό με τίτλο «Περιοδική συνοπτική έκθεση μυστικών πληροφοριών αρ. 3 της 14ης Ιανουαρίου 1944, δίνει πληροφορίες για ηγετικά πρόσωπα των διαφόρων αντικατοχικών οργανώσεων που δρούσαν εκείνη την εποχή στην Αθήνα και την Αττική και ανάμεσά τους αναφέρει και τον αντισυνταγματάρχη Γ. Γρίβα. Στη δεύτερη παράγραφο της δεύτερης σελίδας του εγγράφου αναφέρονται τα εξής: «4. Συνταγματάρχης Γεώργιος ΓΡΙΒΑΣ. Γεννήθηκε 1898. Έγινε αντισυνταγματάρχης γύρω στα 1939 και αυτός ίσως να είναι ο βαθμός του σήμερα. Υπηρέτησε στο προσωπικό του στρατηγού Λάβδα (2η Μεραρχία) κατά τον Αλβανικό πόλεμο και ήταν ο επιτελάρχης της οργάνωσης του Λάβδα όταν ιδρύθηκε το 1941 - μία πολύ βασιλική ομάδα της δεξιάς. Όταν ο στρατηγός Λάβδας αποσύρθηκε, ανέλαβε την ηγεσία της οργάνωσης την οποία μετονόμασε «X». Οι Γερμανοί έβαλαν τιμή στο κεφάλι του τον Ιούλιο του 1943. Πιστεύεται ότι είναι Αττικής Αλβανικής καταγωγής και η οργάνωσή του έχει πολλούς υποστηρικτές στα χωριά της Αττικής όπου δεσπόζει ο Αλβανικός χαρακτήρας…».

Τον είχαν επικηρύξει
Όπως επισήμανε ο κ. Λεωνίδου, η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει ότι η αντικατοχική οργάνωση «X» ιδρύθηκε το 1941, δηλαδή ευθύς αμέσως μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς. Αποτελεί όμως και έγκυρη μαρτυρία ότι οι κατακτητές της Ελλάδας καταζητούσαν τον αρχηγό της «X» αντισυνταγματάρχη Γ. Γρίβα και ότι τον Ιούλιο του 1943 τον είχαν επικηρύξει και τον ήθελαν ζωντανό ή πεθαμένο. Σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδου, η αναφορά του εγγράφου στην αλβανική καταγωγή του Γ. Γρίβα οφείλεται στην άποψη που επικρατεί ότι η οικογένεια Μπούας, που είχε το επίθετο Γρίβας, ήταν Αρβανίτες.
Ο Λεωνίδας Λεωνίδου πρόσθεσε ότι η «μαρτυρία αυτή θέτει οριστικό τέλος στις οποιεσδήποτε εσκεμμένες κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν τα μετέπειτα χρόνια από τους κομμουνιστές, ένεκα της αντίστασης του Γεωργίου Γρίβα στο Θησείο, το Δεκέμβριο του 1944, και από τους Βρετανούς, ένεκα της δράσης του κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ».

Αύριο συνέντευξη
*Να σημειώσουμε ότι αύριο Κυριακή δημοσιεύεται στη «Σημερινή» εκτεταμένη συνέντευξη με το συγγραφέα Λεωνίδα Λεωνίδου για το τετράτομο έργο του για το Γρίβα, με ιδιαίτερη αναφορά στην περίοδο της ίδρυσης και δράσης της ΕΟΚΑ Β΄.


Μετά από αυτά τα αδιάψευστα στοιχεία που παρουσίαζονται άραγε θα απολογηθούν ποτέ οι υβριστές του Αρχηγού Διγενή; Θα συνεχίσουν αυτή την παραχάραξη της ιστορίας και σε αυτό το θέμα; Αλήθεια ποιος ο στόχος της συκοφάντησης αυτής;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για το συγκεκριμένο θέμα, ως απάντηση, σας παραπέμπω στην εξής διεύθυνση:

http://forum.elefsis.com.cy/index.php?topic=134.0

...με το εξής συμπλήρωμα: Σύμφωνα με την κατάθεση του επιτελάρχη της "Χ", Κώστα Πολύζου, στην δίκη των ανδρών της κατοχικής Ειδικής Ασφάλειας (όπου είχε πάει να καταθέσει ως μάρτυς υπεράσπισης των γερμανοντυμένων προδοτών Λάμπου και Σία), ο Λάμπου του είχε δώσει την "εθνική πληροφορία", πως οι Γερμανοί θα συνελάμβαναν το Γρίβα και τις οικογένειες των αξιωματικών της "Χ" και πως είχαν ζητηθεί χρήματα από την κυβέρνηση του Καΐρου για να φυγαδευτούν οι οικογένειές τους.

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Το κείμενο που παρουσιάζεις αναφέρει για την δήθεν πρόταση του Γεώργιου Γρίβα για συνεργασία με τους Γερμανούς αλλά δεν παρουσιάζει κανένα έγγραφο ή κάποιο άλλο στοιχείο που να επιβεβαιώνει τα όσα γράφονται.
Αντίθετα στο άρθρο της εφημερίδας η Σημερινή που παρουσιάζω αποδεικνύεται ότι οι Γερμανοί καταδίωκαν τον Γρίβα μέσα από επίσημα έγγραφα τους.

Ανώνυμος είπε...

Σε παρέπεμψα στο παραπάνω κείμενο, προκειμένου να μην αναγκαστώ να πληκτρολογήσω το σχετικό κεφάλαιο από την δίκη των μελών της κατοχικής Ειδικής Ασφάλειας, όπως τουλάχιστον καταγράφεται στο βιβλίο του Νίκου Κ. Καρκάνη "Οι δοσίλογοι της Κατοχής" (Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή - Αθήνα 1981).

Ας το πράξω λοιπόν. Παραθέτω μονάχα τους διαλόγους από την εξέταση του επιτελάρχη της Χ, Κώστα Πολύζου, αφήνοντας τα σχόλια και τις εκτιμήσεις του (κομμουνιστή) συγγραφέα στο περιθώριο.

Πρόεδρος: Ποιος είναι ο αρχηγός σας;

Μάρτυς (Πολύζος): Ο Γρίβας. Ο Λάμπου μας εφοδίαζε και με ταυτότητες της Ειδικής όπως είχε εφοσιάσει και τον εξάδελφο του στρατηγού Βεντήρη. Ποτέ όμως οι Γερμανοί δεν ενόχλησαν τα μέλη της οργανώσεώς μας, εκτός από 10 που έπιασαν μια φορά γιατί τους πήραν για κομμουνιστές και τους παράδωσαν στην Ειδική.

Επίτροπος: Πώς έδρασε η Ειδική;

Μάρτυς: Εδώ όμως κατηγορείται γιατί κατάδοσε δυο οργανώσεις μη κομμουνιστικές.

Μάρτυς: Δεν ξέρω

Σύνεδρος: Τι έγιναν οι 10 οπαδοί σας στην Ειδική;

Μάρτυς: Απολύθηκαν όλοι. Ο Λάμπου με διαβεβαίωσε ότι τους είχε σε ασφαλές μέρος ώστε δεν κινδύνευαν. Οι Γερμανοί έπιασαν μια μέρα 10 χίτες, τους πήραν τα πιστόλια και τους άφησαν ελεύθερους. Τα πιστόλια παραδόθηκαν στην Ειδική και ο Λάμπου είχε διατάξει να μας επιστραφούν.

Σύνεδρος: Πώς οι Γερμανοί τους απόλυσαν αφού είχαν όπλα; Γιατί οι Γερμανοί καταδίκαζαν σε θάνατο τους οπλοφορούντες.

Μάρτυς: Μα, ήξεραν ότι ήσαν σε εθνικιστική οργάνωση. Και μας τους εθνικόφρονας δεν μας πείραζαν οι Γερμανοί.

Οικονόμου (πολιτική αγωγή): "Οι Γερμανοί επεδίωξαν να διασπάσουν τον ελληνικό λαό και να βάλουν ένα τμήμα του να κτυπά τους κομμουνιστές;

Μάρτυς: Ναι. Οι Γερμανοί έβαλαν τις εθνικιστικές οργανώσειις να πολεμούν τους κομμουνιστές, για να 'χουν αυτοί ήσυχο το κεφάλι τους.

Οικονόμου: Όταν οι σύμμαχοι έλεγαν ότι οι εθνικές οργανώσεις στην Ελλάδα κάνουν απελευθερωτικόν αγώνα ποιούς εννοούσαν;

Μάρτυς; Δεν μ' ενδιαφέρει

Οικονόμου: Μιλούσαν οι σύμμαχοι για ΕΑΜ, για ΕΔΕΣ, για ΕΚΚΑ. Είπαν ποτέ για την Χ;

Πολύζος: Δεν μ' ενδιαφέρει.

Οικονόμου: Ο στρατάρχης Ουίλσον διακήρυξε ότι καθένας που συνεργάζεται με τον εχθρό είναι προδότης. Η Ειδική που συνεργάσθηκε με τους Γερμανβούς και παρέδοσε σ' αυτούς Έλληνες, ενεργούσε προδοτικά;

Πολύζος: Δεν μ' ενδιαφέρει.

Οικονόμου: Πώς εξηγείτε ότι έλληνες εθνικόφρονες και αριστεροί παραδόθηκαν από τον Λάμπου και εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς, ενώ οι 10 δικοί σας, ούτε παραδόθηκαν, ούτε εκτελέσθηκαν μολονότι είχαν και όπλα;

Πολύζος: Τα κατάφερε ο Λάμπου.

Μιράσγεζης (πολιτική αγωγή): Μήπως ξέρετε τα 10 ονόματα των οπαδών σας που κρατούσε ο Λάμπου και ενδιαφερθήκατε γι' αυτούς τόσες φορές;

Πολύζος: Όχι.

Μιράσγεζης: Ένα τουλάχιστο πέστε μας και προσέξτε γιατί θα κληθεί να καταθέσει.

Πολύζος: Δεν ξέρω κανένα... (γέλια στο ακροατήριο)

Μιράσγεζης: Εξετελέσθη κανείς χίτης στην κατοχή;

Πολύζος: Ένας στο Κολωνάκι τον Οκτώβρη.

Μιράσγεζης: Τον Οκτώβρη έφυγαν οι Γερμανοί. Μήπως ο οπαδός σας σκοτώθηκε από αδέσποτη;

Μάρτυς: (δεν απαντά)...


Παραθέτω και το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο του Χ. Φλάισερ "Στέμμα και Σβάστικα" (εκδ. Παπαζήση - Αθήνα 1995):

"Το 1943 ο Γρίβας είχε φθάσει στο σημείο να εκδηλώσει την προθυμία του "να συνάψει συμφωνία με τη Βέρμαχτ, επειδή ήταν φανατικός εχθρός της Αγγλίας". Αλλά, όπω ς σημείωσε πικρόχολα ο αρχαιολόγος Ρ. Χάμπε, στέλεχος του Β' Γραφείου (Ic), "οι ηλίθιοι" της γερμανικής ηγεσίας τον πληροφόρησαν ότι δεν διαπραγματεύονταν με αρχηγό συμμορίας (Hampe, επιστολή στον γράφοντα 19/10/1970)(...) Ο Βρετανός σύνδεσμος Sheppard που στις παραμονές της απελευθέρωσης ήταν υπεύθυνος αξιωματικός για την Αθήνα, αποκαλούσε την οργάνωση αμέσως μετά την άφιξή του, "ημι-κουίσλινγκ", χαρακτηρισμό τον οποίο γρήγορα διορθώνει σε σκέτο "κουίσλιγκ" επειδή στο μεταξύ είχε προφανώς καλύτερα ενημερωθεί".

Το θέμα λοιπόν αγαπητέ Φιλενωτικέ, είναι εάν ένα κατοχικό έγγραφο των Άγγλων, βασιζόμενο σε πληροφορίες τρίτων, που δημοσίευσε η Σημερινή, σύμφωνα με το οποίο οι Γερμανοί κυνηγούσαν να σκοτώσουν τον Γρίβα, ακυρώνει την κατάθεση του υπαρχηγού του ως μάρτυρα υπεράσπισης των κτηνανθρώπων της Ειδικής Ασφάλειας, τις εκτιμήσεις των ίδιων των Βρετανών μόλις εξέτασαν τα πράγματα εκ του σύνεγγυς, την επιστολή του Χάμπε, καθώς και την παντελή έλλειψη οιασδήποτε πληροφορίας για αντιστασιακή δράση του Γρίβα κατά τη διάρκεια της Κατοχής, σε αντίθεση με άλλους υπερεθνικόφρονες και λυσσαλέους αντικομμουνιστές που αγωνίστηκαν και εναντίον των Γερμανοβουλγάρων, κατά την δική τους κρίση.

Ακόμα περισσότερο ερωτηματικό παραμένει, αν θα πρέπει κιόλας...να απολογηθούμε γιατί δεν αναγνωρίζουμε την "αντιστασιακή δράση" του Γρίβα, με βάση το έγγραφο της "Σημερινής".

Εννοείται πως, για μένα τουλάχιστον, η όποια στάση του Γρίβα επί Κατοχής, δεν ακυρώνει το έργο των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, τους οποίους προσωπικά τιμώ στο έπακρον.

Σ' ευχαριστώ για την φιλοξενία. Δεν πρόκειται δε, να επανέλθω για το ίδιο θέμα, εκτός και αν μου το ζητήσεις.

Φιλικά
KillKiss