Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Σύγκριση όλων των σχεδίων ΔΔΟ

Σύγκριση όλων των σχεδίων ΔΔΟ

-Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

1.
Θέματα αρχών όπως η ελευθερία διακίνησης, ελευθερία εγκατάστασης, το δικαίωμα περιουσίας και άλλα εξειδικευμένα ζητήματα, είναι ανοικτά για συζήτηση
...
βλέπε: συμφωνίες υψηλού επιπέδου Μακαρίου-Ντενκτάς 1977

Ο Χριστόφιας δηλώνεί για την εξεύρεση λύσεις θα δώσει τεράστια σημασία στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τις ομόφωνες αποφάσεις του εθνικού συμβουλίου 1989. Και οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου αλλά και οι ομόφωνες αποφάσεις δέχονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες να είναι συζητήσιμα.
2. Έχουμε σύμπτωση στους δείκτες Κουεγιάρ με το σχέδιο Ανάν σχετικά με τις ποσοστώσεις επιστροφής των Ελλήνων προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες. Κανένα σχέδιο δεν κάνει λόγο για επιστροφή όλων των προσφύγων.
3. Οι ιδέες Γκάλι και το σχέδιο Ανάν προνοούσαν την παραμονή των εποίκων με την ιδιότητα των μεταναστών και πληρωμή αποζημιώσεων από την ομόσπονδη Κυπριακή πολιτεία!!! Αν συγκριθεί και με την αποδοχή του Χριστόφια για παραμονή 50.000 εποίκων ο καθένας μπορεί να κρίνει τι γίνεται.

-Τομέας Συνταγματικών Διευθετήσεων

Α. Εκτελεστική Εξουσία:
1. Όλα τα σχέδια αλλά και οι ομόφωνες αποφάσεις(!!!) μιλούν για Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο από ξεχωριστή κοινότητα, με δικαίωμα βέτο και ίση εξουσία.
2. Σε περίπτωση δυσλειτουργίας υπάρχει πρόνοια σε όλα τα σχέδια (πλην Κουεγιάρ που αφήνει αοριστία για το θέμα) για παραπομπή σε "ουδέτερο" όργανο. Το ουδέτερο όργανο θα αποτελείται από ξένους δικαστές. Αν το να δίνουν ξένοι τις τελικές αποφάσεις ξένοι δεν είναι κατάργηση ή παραβίαση της αυτονομίας ενός κράτους τι είναι;
3. Σε όλα τα σχέδια βλέπουμε ποσοστώσεις στα πολιτειακά αξιώματα αλλά και κατανομή των Υπουργείων με συμφωνία και του Προέδρου αλλά και του Αντιπροέδρου(δικαίωμα βέτο).

Β. Νομοθετική Εξουσία:
1. Υπάρχει ταύτιση σε όλα τα σχέδια για ποσοστώσεις στην εκπροσώπηση στην Βουλή(70-30%).
2. Στο σχέδιο Ανάν στην Γερουσία το 82% εξισώνεται με το 18% στις αποφάσεις.
3. Οι ομόφωνες αποφάσεις συμπίπτουν με το σχέδιο Ανάν σχετικά με την παραπομπή των δυσλειτουργιών Βουλής και Γερουσίας σε "ουδέτερο" όργανο(ξένοι δικαστές). Στις ιδέες Γκάλι δεν διευκρινίζεται για το πως επιλύονται τα θέματα αυτά, ενώ στον Κουεγιάρ τα θέματα αυτά "αγνοούνται και η Γερουσία προχωρεί στα υπόλοιπα θέματα..."!!!

Γ. Δικαστική εξουσία:
1. Σε όλα τα σχέδια το Ανώτατο Δικαστήριο αποτελείται από ίση κοινοτική εκπροσώπηση. Το σχέδιο Ανάν προνοεί και την παρουσία τριών ξένων δικαστών οι οποίοι παίζουν ρόλο στις τελικές αποφάσεις.
2. Τόσο στο σχέδιο Ανάν αλλά και στους δείκτες Κουεγιάρ, η Δικαστική εξουσία έχει εκτός από τις δικαστικές αρμοδοιότητες, νομοθετικές και εκτελεστικές αρμοδιότητες όπου δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτό είναι πρωτάκουστο για τα παγκόσμια δεδομένα.

-Τομέας Οικονομικών πτυχών

1. Σε όλα τα σχέδια που δόθηκαν μέχρι σήμερα υπάρχει πρόνοια: το ομόσπονδο κράτος να αναλάβει την ισότιμη κοινοτική ανάπτυξη και την εξίσωση του βιωτικού επιπέδου. Με κοινή λογική των οικονομολόγων αυτό αντιστοιχεί σε μείωση του βιωτικού επιπέδου των Ελλήνων για να έρθει στο ίδιο σημείο με των Τουρκοκυπρίων.
2. Το ομόσπονδο κράτος θα αναλάβει την αποζημείωση των προσφύγων που δεν επιστρέφουν την στις εστίες τους. Αυτό απαλλάσει τον Τούρκο εισβολέα από τις υποχρεώσεις του και ταυτόχρονα επιβαρύνει τον Κύπριο φορολογούμενο(και με βάση των οικονομικών δεδομένων των δύο κοινοτήτων, επιβαρύνει τον Έλληνα Κύπριο).

Πιο γενικά η ομοσπονδία:
1. δεσμεύει την εξωτερική πολιτική: α. σχετικά με την δέσμευση για στήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας
β. με τις τελεσίδικες αποφάσεις που θα παίρνουν οι ξένοι δικαστές.
2. υπάρχει νομιμοποίηση του ψευδοκράτους και παγίωση της κατάστασης που ήρθαμε από το 1974 και μετά. Αυτό οφείλεται στην εξίσωση του κατοχικού ηγέτη με τον νόμιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας(είτε στις συνομιλίες είτε μετά με το βέτο του Αντιπροέδρου κλπ). Ταυτόχρονα νομιμοποιούνται όλες οι δικαστικές, εκτελεστικές και νομοθετικές πράξεις του ψευδοκράτους.
3. όλα τα σχέδια προνοούν την παραμονή των βρετανικών βάσεων και το δικαίωμα των Βρετανών να διατηρούν πλήρως τα κυριαρχικά τους δικαιώματα επι αυτών, απαγορεύοντας τους διεθνείς αγώνες ενάντια στις βάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: