Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Έκθεση προόδου για την Τουρκία, για το 2008

Την περασμένη Τετάρτη, η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε την ετήσια "Έκθεση προόδου για την Τουρκία, για το 2008".

Η έκθεση αυτή είναι η χειρότερη που εκδόθηκε ποτέ. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε μια Έκθεση που αποτελείται από 90 σελίδες, η αναφορά στο πρόβλημα της Κύπρου είναι μόλις 10 γραμμές!!! Οι δέκα γραμμές αυτές βρίσκονται κάτω υπό τον τίτλο "περιφερειακά θέματα και διεθνείς υποχρεώσεις".

Στις δέκα γραμμές αυτές η Έκθεση αυτή τονίζει ότι:
1. Η Τουρκία εξακολουθεί να εκφράζει τη δέσμευση της για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ και έχει καλωσορίσει την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.
2. Η Τουρκία δεν έχει κάνει βήματα προόδου για την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία.
3. Η Τουρκία συνεχίζει να ασκεί βέτο στη συμμετοχή της Κύπρου σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς.

Στις αναφορές της έκθεσης για τα 8 κεφάλαια που έχουν παγοποιηθεί, επαναλαμβάνεται η φράση δύο γραμμών ότι η Τουρκία επιβάλλει περιορισμούς στην προσέγγιση πλοίων υπό κυπριακή σημαία.

Οι πιο πάνω είναι οι μοναδικές αναφορές της Έκθεσης αυτής. Σε σχέση με τις προηγούμενες εκθέσεις έχουν γίνει σκόπιμες διαγραφές και απαλείψεις βασικών σημείων. Πιο συγκεκριμένα στην νέα έκθεση απουσιάζουν:
1. Αναφορές για απόσυρση των στρατευμάτων.
2. Κάλεσμα στην Τουρκία να συμβάλει ενεργά για λύση που να είναι σύμφωνη με τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε.
3.Αναφορά ότι η Τουρκία υποχρεούται να ανοίξει τα λιμάνια της και τα αεροδρόμια της σε Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.
4.Υποχρέωση της Τουρκίας να σταματήσει την παράνομη κατοχή και εποικισμό της Βόρειας Κύπρου.
5.Υποχρέωση της Τουρκίας για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε.

Τελικά η Κυβέρνηση του "ευέλικτου" δέχεται το ένα χαστούκι πίσω απ' το άλλο και επιμένει να κοροϊδεύει τον λαό ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Μετά τις αποκαλύψεις του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού ότι οι παραχωρήσεις του Προέδρου έκανε την Τουρκία πιο σκληρή και πιο απαιτητική, τώρα και οι εταίροι μας δείχνουν την ίδια στάση.

Οι συνομιλίες με τον κατοχικό ηγέτη δυστυχώς επιβεβαίωσαν τις προειδοποιήσεις μας ότι στην ουσία έχουμε απενεχοποίηση της Τουρκίας και τον υποβιβασμό του προβλήματος από εισβολή και κατοχή σε δικοινοτική διαφορά. Αντί να καλεί η Ε.Ε. την Τουρκία να συμμορφωθεί με την Διεθνή νομιμότητα, στην αναφορά της επιβραβεύει την ενέργεια της να χαιρετίσει την έναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών!!! Και όλα αυτά επί προεδρίας του "χαρισματικού" κυρίου Χριστόφια.

Απορίες: Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν από την Κυβέρνηση μας οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να υπάρξει στο κείμενο αναφορά σε αυτες; Γιατί η Κυβέρνηση δεν απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας για την Έκθεση αυτή; Η Επίτροπος από την Κύπρο που άνηκε στην Επιτροπή κυρία Αντρούλα Βασιλείου υπερψήφισε την Έκθεση αυτή ναι ή όχι; Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα επικυρώσει την έκθεση αυτή στην Σύνοδο των Αρχηγών τον Δεκέμβρη ναι ή όχι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: