Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

62 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...

Και τι θα γίνει τώρα,
θα σχίσουμε τα παλιά μας τετράδια
που ‘ταν γεμάτα χρωματιστή «Ένωση»,
θα σχίσουμε τα παλιά μας σχολικά τετράδια
που ‘ ταν γεμάτα «Ένωση» διακοσμημένη με γιασεμιά και
λεμονανθούς και μαργαρίτες,
θα σχίσουμε τα παλιά αναγνωστικά των παιδιών μας
με τις ελληνικές σημαίες,
θα πετάξουμε τ’ αγαπημένο αναμνηστικό σκουφί του Γυμνασίου
με την «Ένωση» στο γείσο,
θα πετάξουμε το χάρακά τους
και την τσάντα και τη μπάλα και το ποδήλατο
που ‘γραφαν «Ένωση»;
Αλήθεια, πέστε μου, τι θα γίνει τώρα;
Κώστας Μόντης

Σαν σήμερα το 1950, το 96% των Κυπρίων ψήφισε υπέρ της Ενώσεως της Κύπρου με την Μητέρα Ελλάδα στο δημοψήφισμα που διοργάνωσε η Εθναρχία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και το ΑΚΕΛ κάλεσε τον κόσμο του να υπογράψει υπέρ της Ένωσης. Οι μόνοι που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα ήταν κάποιοι δημόσιοι υπαλλήλοι που φοβήθηκαν για την δουλειά τους αλλά και κάποιοι "βολεμένοι" των αποικιοκρατών!  Με το δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου, ο κυπριακός Ελληνισμός απαίτησε όπως εφαρμοστεί και στην Κύπρο το δικαίωμα της Αυτοδιάθεσης των λαών όπως προνοεί ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ, για να καταφέρει επιτέλους να λυτρωθεί ο τόπος εντασσόμενος στον εθνικό κορμό.
Μετά την συλλογή των υπογραφών στο δημοψήφισμα, αντιπροσωπεία της Εθναρχίας ανάλαβε την προσπάθεια για να γίνει πράξη το θέλημα του κυπριακού λαού. Η αντιπροσωπεία όμως βρήκε πόρτες κλειστές στην Αγγλία, στον ΟΗΕ ακόμη και από την Ελληνική Κυβέρνηση που αρνήθηκε να ασχοληθεί με το θέμα! Η μη ικανοποίηση του ιερού δικαιώματος της Αυτοδιάθεσης πέντε χρόνια μετά ανάγκασε τον Κυπριακό Ελληνισμό να πραγματοποιήσει τον θρυλικό αγώνα της ΕΟΚΑ, στα βουνά του νησιού!

Σήμερα, 62 χρόνια μετά την παλλαϊκή απαίτηση του Κυπριακού λαού για Ένωση, η ηγεσία του τόπου δείχνει να ξεχνά την μοναδική φορά που ο λαός της Κύπρου ρωτήθηκε τι θέλει για τον τόπο του μέσω δημοψηφίσματος! Και αντί να προσπαθήσει να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του δημοψηφίσματος, στις μέρες μας κατάφερε να επιδιώκει με λύσσα την τουρκοποίηση του νησιού μέσω της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας η οποία είναι καθαρά βρετανικής επινοήσεως!

Ευθύνη για το κατάντημα αυτό έχει και ο λαός της Κύπρου, ο οποίος έχει προσβληθεί από τον ιό του κομματικού "πατριωτισμού" και αρκείται στο να παρακολουθεί τις εξελίξεις αυτές χωρίς να αντιδρά και έτσι να επιτρέπει στους αγγλολάγνους πολιτικούς να διαγράφουν τους αγώνες των Ελλήνων της Κύπρου!

Ο θαυμασμός σε σκουπίδια της τηλεόρασης και της σύγχρονης πολιτικής σκηνής και όχι στους πραγματικούς ήρωες του τόπου μας έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, η οποία όμως μπορεί να αναστραφεί όταν οι Έλληνες θυμηθούμε την πλούσια ιστορία μας και τους χιλιάδες ήρωες μας. Μόνο τότε θα επανέλθουν πίσω οι αξίες και τα ιδανικά μας. Μόνο τότε το εθνικό μας θέμα θα πάρει τον δρόμο που του αξίζει! Μέχρι να γίνει αυτό, οι κομματικοί μηχανισμοί θα συνεχίζουν το έργο τους για την καταστροφή και την εξαφάνιση του Ελληνισμού από την Κύπρο.

Το Ενωτικό Δημοψήφισμα έχει μείνει εκεί και περιμένει την επικύρωση του. Οι αγωνιστές του έπους της ΕΟΚΑ που έδωσαν την ζωή τους για τον σκοπό αυτό αναμένουν και αυτοί την δικαίωση του αγώνα τους. Στο χέρι μας είναι να βαδίσουμε στον δρόμο που χάραξαν!

ΕΛΛΑΣ ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΩΣΙΣ

8 σχόλια:

Bananistanos είπε...

Εδοκίμασες να φάεις πέτρες;

Ανώνυμος είπε...

Είναι καλά σε τέτοια σημειώματα να αναφέρεται η ιστορική αλήθεια και όχι η προπαγάνδα.

1. Δεν είναι φίλε μου το 96% των Κυπρίων που ψήφισε υπέρ της ένωσης αλλά το 96% των Ελληνοκυπρίων.

2. Το αξιοσημείωτο δεν είναι ότι «ακόμη και το ΑΚΕΛ κάλεσε τον κόσμο του να υπογράψει υπέρ της Ένωσης» αλλά το γεγονός ότι – όπως παραδέχεται και ο κ. Γιάννης Σπανός – το δημοψήφισμα έγινε σε αντιπερισπασμό της ενέργειας του ΑΚΕΛ να συλλέξει υπογραφές κατηγορώντας την Μ. Βρετανία και υπέρ της ένωσης. Η Εθναρχία αρνήθηκε να συνδράμει την προσπάθεια του ΑΚΕΛ, ενώ το ΑΚΕΛ ακύρωσε τη δική του προσπάθεια προκειμένου να πετύχει το δημοψήφισμα που προκήρυξε η εθναρχία.

3. Μένεις προσκολλημένος στο τι έγινε πριν από 60 και πλέον χρόνια χωρίς να λαμβάνεις υπόψη σου τι μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα.
Αυτό κι αν είναι ιδεοληψία.
Για ρώτα σήμερα τους Ε/κύπριους αν θέλουν την ένωση και μετά να επικρίνεις την πολιτική ηγεσία.
Και ας μη ξεχνούμε ότι την τελευταία φορά που επιχειρήθηκε να επιβληθεί η Ένωση είχαμε την εισβολή.

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Ανώνυμε,

1. Υπέρ της Ενώσεως ψήφισαν και εκατοντάδες Τούρκοι.

2. Αναφέρομαι ότι "ακόμη και το ΑΚΕΛ ήταν υπέρ της αξίωσης του δημοψηφίσματος" διότι είναι γνωστή η θέση του υπέρ της Διασκεπτικής Συνέλευσης που πρότειναν οι Βρετανοί και όχι υπέρ του ανένδοτου αγώνα υπέρ της Ενώσεως.

3. Μαζί σου να γίνει δημοψήφισμα και να πει ο λαός ελεύθερα τι λύση θέλει.

4. Δεν είναι η Ένωση που έφερε την εισβολή όπως αναφέρεις, αλλά η ανθενωτική στρατηγική που ακολουθήθηκε κυρίως μετά το τέλος του αγώνα της ΕΟΚΑ! Ανθενωτική πολιτικοί από Κύπριους και Ελλαδίτες πολιτικούς αλλά και από την δικτατορία των Συνταγματαρχών στην συνέχεια...

Ανώνυμος είπε...

Σε αυτά τα θέματα πρέπει να μιλούμε με ακρίβεια και όχι με το περίπου.

1. Είναι γεγονός ότι υπήρχαν και οι υπογραφές μερικών Τ/κυπρίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η συλλογή υπογραφών αφορούσε και τους Τ/κύπριους.
Το δημοψήφισμα αφορούσε αποκλειστικά τους Ε/κύπριους γι’ αυτό άλλωστε και η συλλογή υπογραφών έγινε μέσα στις Εκκλησίες.

2. Πρόσεξε πόσο κολλημένος και επιρρεπής είσαι στην προπαγάνδα. Η Διασκεπτική απέτυχε διότι δεν έδινε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης και άμεσης ένωσης. Γι’ αυτό διαφώνησε το ΑΚΕΛ. Άρα το να λες ότι δεν ήταν υπέρ του ανένδοτου αγώνα για την Ένωση όχι μόνο δεν είναι σωστό αλλά αποτελεί και διαστρέβλωση της ιστορίας.
Αν κάποιος δεν ήταν υπέρ του ανένδοτου, δεν σημαίνει ότι ήταν και εναντίον της ένωσης.

Από την άλλη, έκανες γαργάρα το ιστορικό γεγονός ότι η εκστρατεία υπέρ της Ένωσης ξεκίνησε από το ΑΚΕΛ μετά την κατάρρευση της Διασκεπτικής.
Και η Εκκλησία σε αντιπερισπασμό εξήγγειλε το δικό της ξεχωριστό δημοψήφισμα.
Και όμως το ΑΚΕΛ σταμάτησε το δικό του και συντάχθηκε με την Εθναρχία.

3. Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα για να δούμε αν ο λαός θέλει Ένωση. Βγες από το κλουβί σου και ρώτα τους γύρω σου.

4. Το θάψιμο της Ένωσης οφείλεται στον αγώνα της ΕΟΚΑ είτε μας αρέσει είτε όχι. Ξεκίνησε εντελώς απροετοίμαστα χωρίς να εξεταστούν οι πιθανές αντιδράσεις που στο τέλος μας οδήγησαν στην ανεξαρτησία.
Αυτό το παραδέχονται και ο Κληρίδης και ο Λυσσαρίδης και άλλοι πολιτικοί και ιστορικοί, ερευνητές.
Άλλωστε ενωτικοί ήταν και ο Τ. Παπαδόπουλος και ο Γιωρκάτζης και πολλοί άλλοι που μετείχαν στις κυβερνήσεις Μακαρίου ή υποστήριζαν τον Μακάριο, περιλαμβανομένων και αγωνιστών της ΕΟΚΑ.
Όλοι αυτοί μετατράπηκαν σε ανθενωτικους;

Άρα το να δικαιολογούμαστε αναζητώντας προδότες και ανθενωτικούς απλώς εθελοτυφλούμε.

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

1. Σωστό αυτό που λες. Οι Έλληνες της Κύπρου όμως αποτελούσαν και αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Κύπρου! Άρα, το 96% του Ελληνικού πληθυσμού πάλι αποτελούσε την συντριπτική πλειοψηφία επί του συνόλου. Άρα αυτό που λες δεν στέκει.

2. Το ΚΚΚ-ΑΚΕΛ τότε την μια έλεγε έτσι και την άλλη γουβέτσι.
1926: : "Για μια ανεξάρτητη και ελεύθερη Κύπρο μέσα εις τα πλαίσια της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Βαλκανικής Ομοσπονδίας".
1931: Κατά τα Οκτωβριανά τις πρώτες μέρες το ΚΚΚ καταδίκαζε τον "προβοκατόρικο" χαρακτήρα του κινήματος.
1941: Στόχος του νεοϊδρυθέντος ΑΚΕΛ η αυτονομία και όχι η Ενωση.
1945: Υπέρ Ενώσεως
1947-48: Ανακοινώσεις υπέρ αυτονομίας αλλά και διασκεπτική.

3. Τότε γιατί η πολιτική ηγεσία αρνείται να προβεί σε δημοψήφισμα; Ο λαός μήπως αποδέχεται την Δ.Δ.Ο.; Για κοίτα το δημοψήφισμα του 2004!

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

4. Το θάψιμο της Ένωσης οφείλεται στους χειρισμούς των πολιτικών και όχι του αγώνα της ΕΟΚΑ. Το να ρίχνουν την ευθύνη στον αγώνα κάποιοι πολιτικοί δεν μου λέει κάτι εμένα. Λογικό είναι να μην αποδέχονται τις δικές τους ευθύνες. Αρκετοί έπαψαν να είναι ενωτικοί βολεμένοι σε διάφορες θέσεις, όπως και αρκετοί παρέμειναν ενωτικοί. Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση αυτή.
Δεν αναζητώ προδότες και ανθενωτικούς. Αναφέρομαι σε γεγονότα. Πολιτικοί υπέγραψαν τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου που ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα για τα δεινά του τόπου.

Ανώνυμος είπε...

1. Στέκει και παραστέκει. Το ότι οι Ε/κύπριοι αποτελούσαν (και αποτελούν) την πλειοψηφία του λαού της Κύπρου), δεν αλλάζει το γεγονός ότι το δημοψήφισμα έγινε μεταξύ των Ελλήνων. Άλλωστε οι Ε/κύπριοι δεν αποτελούσαν το 96% του κυπριακού λαού, έτσι δεν είναι;
2. Ότι και να έλεγε κατά καιρούς το ΑΚΕΛ, το ιστορικό δεδομένο είναι ότι τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν υπέρ της ένωσης.
Ούτε αλλάζει το δεδομένο που έγραψα ότι το ΑΚΕΛ ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών.
3. Μην αλλάζεις θέμα. Μιλούμε για το θέμα της ένωσης. Πιστεύεις ότι η πλειοψηφία των Ε/κυπρίων επιθυμεί την ένωση;
4. Η ΕΟΚΑ είχε ιδρυθεί για να βοηθήσει στον αγώνα για ένωση. Ο Μακάριος ήταν ο γενικός αρχηγός και ο Γρίβας ο δεύτερος τη τάξη. Επομένως η προσπάθεια διαχωρισμού των δύο είναι εκ του πονηρού. Στην ανεξαρτησία φτάσαμε διότι δεν υπήρξε συνεννόηση με κανένα. Ούτε λήφθηκαν υπόψη οι συνθήκες της εποχής. Αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί το κυπριακό μέσα στη δύνη της διπλωματίας και να καθοδηγούν το παιχνίδι οι βρετανοί.
Ναι, πολιτικοί υπόγραψαν τις συμφωνίες διότι ήταν δουλειά δική τους δεν ήταν των στρατιωτικών.

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

1. Αποτελούσαν το 82%! Και το 96% του 82 είναι πάνω από 80%! Άρα τι προσπαθείς να πεις;
2. Ούτε αλλάζει αυτό που έγραψα στην ανάρτηση μου.
3. Ναι είναι. Απλά το αφήνουν εκτός συζητήσεως για να το ξεχάσει ο λαός. Άμα είναι εντός των επιλογών του λαού η πλειοψηφία το θέλει.
4. Εγώ δεν έκανα κανένα διαχωρισμό. Απλά θεωρώ ότι η αποδοχή του Ζυριχικού μορφώματος καθόρισε την ιστορία του τόπου από το 1958 μέχρι και σήμερα. Και δεν ξέρω πόσο θα διαρκέσει ακόμη με τα μυαλά των "ηγετών" μας!