Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Μέχρι που θα πάει αυτή η βαλίτσα;

Την περασμένη Κυριακή, ημέρα καταδίκης του ψευδοκράτους είχαμε στην Λευκωσία σοβαρά επεισόδια μεταξύ οπαδών της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ. Τα επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα ένα σοβαρά τραυματία και αρκετούς άλλους με ελαφρότερα τραύματα.

Αυτό που περιμέναμε να δούμε ήταν η καταδίκη των επεισοδίων από τους οργανωμένους οπαδούς. Αυτό δυστυχώς δεν έγινε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των οργανωμένων οπαδών της Ομόνοιας (Θύρα 9), οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ επιτέθηκαν στους οπαδούς της Ομόνοιας κατά την διάρκεια τουρνουά ποδοσφαίρου σάλας που διοργάνωναν. Αντίθετα η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Φιλάθλων (ΠΑΝΣΥΦΙ) του ΑΠΟΕΛ έκανε λόγο για ενέδρα που στήθηκε από τους οπαδούς της Ομόνοιας σε αυτοκινητοπομπή των οπαδών του ΑΠΟΕΛ προς την Λάρνακα (ο ΑΠΟΕΛ αγωνιζόταν λίγη ώρα αργότερα με την Νέα Σαλαμίνα στο γήπεδο Αμμόχωστος).

Καμμιά ανακοίνωση βέβαια δεν έπεισε τον κόσμο που παρακολούθησε από την οθόνη του το σκηνικό. Πως γίνεται οι οπαδοί της Ομόνοιας να έχουν δεχθεί απροειδοποίητη επίθεση αλλά ταυτόχρονα να είναι οπλισμένοι με ρόπαλα και μπαστούνια του χόκει; Ή πως γίνεται οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ να μιλάνε για ενέδρα και να κατέβαιναν από τα αμάξια τους φορώντας κράνη; Όλα αυτά κάνουν τον απλό παρατηρητή να συμπεραίνει ότι τα επεισόδια ήταν αποτέλεσμα ραντεβού που δόθηκε από τους χούλιγκανς των δύο ομάδων.

Μετά το περιστατικό είδαμε πολιτικούς να φωνάζουν και να νοιώθουν συγκλονισμένη από τα επεισόδια... Αυτό που δεν είδαμε είναι να γίνεται αυτοκριτική για τις ευθύνες που φέρει η πολιτεία αλλά και τα πολιτικά κόμματα για το φαινόμενο αυτό. Είδαμε για παράδειγμα τον Βουλευτή του ΔΗ.ΣΥ. Ιωνά Νικολάου και τον Γ.Γ. της ΕΔΟΝ Χρ. Χριστοφίδη αντί να καταδικάζουν το φαινόμενο, συμπεριφέρθηκαν σαν οπαδοί και άρχισαν να τσακώνονται ρίχνοντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο (μέχρι και στα γεγονότα του 1948 αναφέρθηκαν)!!!

Παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το θέμα αυτό και τις δηλώσεις που έγιναν από τους διάφορους. Έγιναν αρκετές εισηγήσεις, κάποιες καλές και κάποιες εκτός τόπου και χρόνου κατά την δική μου εκτίμηση.

Έχω σημειώσει και σχολιάζω τις πιο κάτω εισηγήσεις που έχω ακούσει:
Θετική εισήγηση 1: Να δωθεί περισσότερη ελευθερία στην αστυνομία να μπορεί να συλλαμβάνει τους ταραξίες στα γήπεδα. Ελπίζω να υπάρχει και θέληση από την εκάστοτε Κυβέρνηση για να μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο.
Θετική εισήγηση 2: Να γίνουν αυστηρότεροι νόμοι για τους χούλιγκανς, όπως απαγόρευση της εισόδου στα γήπεδα εφ' όρου ζωής.
Αρνητική εισήγηση 1: Να απαγορευτεί η μετακίνηση οπαδών. Δεν νομίζω ότι η απαγόρευση της μετακίνησης θα περιορίσει την βία. Ας μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία επεισόδια έγιναν σε περίοδο που δεν υπήρχε αγώνας μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας.
Αρνητική εισήγηση 2: Να κλείσουν οι συνδέσμοι φιλάθλων. Δεν νομίζω ότι για τα επεισόδια φέρουν ευθύνη οι οργανωμένοι οπαδοί. Οι συνδέσμοι φιλάθλων μπορούν να προσφέρουν στα μέγιστα στην αντιμετώπιση της βίας, φτάνει να σταματήσει η απαξίωση που δέχονται. Βέβαια για να καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο πρέπει να καταφέρουν να αποβάλουν κάποιους ταραξίες από τις τάξεις τους.

Άποψη του ιστολογίου είναι ότι για την βία στα γήπεδα ευθύνη φέρουν αποκλειστικά τα δύο "μεγάλα" κόμματα, τα οποία στην προσπάθεια συσπείρωσης του κόσμου τους προσπαθούν να ελέγξουν τα σωματεία, φανατίζοντας τους οπαδούς. Ο φανατισμός αυτός είναι και η πραγματική αιτία του μίσους που δημιουργήθηκε. Εισήγηση της Παναθηναϊκής και Ελληνικής φωνής είναι ο τερματισμός της εξάρτησης των κομμάτων από τα σωματεία και των σωματείων από τα κόμματα. Αυτή είναι η λύση και δυστυχώς δεν την ακούσαμε από κανένα υπεύθυνο.

ΥΓ. Σύμφωνα με πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας στα επεισόδια της περασμένης Κυριακής στο βίντεο φαίνεται να συμμετείχε και αρθρογράφος της εφημερίδας "Χαραυγή". Αληθεύει η καταγγελία αυτή;

6 σχόλια:

Muligan είπε...

Veveos kai alithia einai oti ipirxe dimosiografos tis xaravgis paron, se tournoua mini football pou diafimistike 20 meres prin pros timi tou politexniou. Tora apo to itan ekei kai fenete stis fotos mexri to simmetixe sta episodia einai megali diafora.
Allo thema pou entexnos xehna i "foni". Simfona me tin ankinosi tis thyras 9 simmetixan kai xrysavgites. Synfona me to site tou Pansyfi Apoel, "o stratos tou antrou kyprianou kai tou kazakaiou ekmetallevete to gegonos oti stis taxis ton organomenon parisifrisan extremistika stoixeia", ara emmesa yparxei epiveveosi. Kai roto tote agapite xrysavgiti pou simera skizeis ta imatia sou. Ti doulia ixes "esy" ekei e?

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

1o Το δημοσίευμα σε εφημερίδα της Κύπρου έγραφε για συμμετοχή του δημοσιογράφου της Χαραυγής στα επεισόδια. Εγώ δεν μπορώ να ξέρω αν όντως ήταν εκεί ή αν συμμετείχε. Καλό θα ήταν η ίδια η εφημερίδα (Χαραυγή) να έβγαζε ανακοίνωση (δεν πρόσεξα να έχει βγάλει κάτι ακόμη) και η εφημερίδα που "έβγαλε" την είδηση να παρουσιάσει στοιχεία.

2ο Ουδέποτε είχα οποιαδήποτε σχέση με την Χρυσή Αυγή και ούτε είμαι οπαδός του ΑΠΟΕΛ. Οπόταν η αναφορά σου αυτή δεν χρήζει παραπάνω σχολιασμού.

ΥΓ. Διαφωνείς δηλαδή ότι η κομματικοποίηση του Κυπριακού ποδοσφαίρου οδηγεί σε αυτές τις συμπεριφορές; ΝΑΙ ή ΟΧΙ; Να αιτιολογήσεις και την απάντηση σου παρακαλώ.

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

http://www.gate9.com.cy/home/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=41&Itemid=68

Όλες οι ανακοινώσεις της "Θύρας 9". Δεν βλέπω πάντως να έχει γίνει όποιαδηποτε ανακοίνωση για τουρνουά ποδοσφαίρου. Που διαφημίστηκε 20 μέρες πριν; Εγώ βλέπω μόνο ανακοινώσεις για άλλες εκδηλώσεις (πχ Τόμπολα).

muligan είπε...

;Ισως επείδη επέρασε η ημερομηνία, να κατένηκε? λέω εγώ τώρα.


Δεν σε αοποκαλεσα οπαδό του ΑΠΟΕΛ, και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ήταν συνειρμική αναφορά.Το πήρες κυριολεκτικά. Απολογούμαι αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι απόψεις σου είναι ταυτόσημες με της χρυσής αυγής..

Στη Δημοκρατία σου, όλοι είναι ένοχοι μέχρι να αποδείξουν την αθωότητα τους? Ή το βάρος της απόδειξης της αθωότητας πέφτει μόνο στους Χαραυγίτες? Από την στιγμή που γράφεις κάτι, σημαίνει ότι το ενστερνίζεσαι κιόλας.

Για τον αλήτη στο νοσοκομείο τι λες? Πέραν του όλοι ευχόμαστε να γίνει καλά, πως να τον αντιμετώπίσουμε? Εγώ λέω σαν ένα αλήτη που πρέπει να πάει φυλακή...σαν ένα χουλιγκάνο της κακιάς ώρας...Εσύ τι λες..μήπως ότι είναι μάρτυρας.?

http://www.gate9.com.cy/home/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=38&Itemid=66

επειδή φαίνεται είμαι πιο ψαγμένος.

Φιλέ είμαι και εγώ κοματικοποιημένος,...Μάλλον ήμουν. Πάω 25 χρόνια γήπεδο και δεν έχω πειράξει μύγα...και ούτε με πέιραξε κανένας...Και δεν διεκδικώ μοναδικότητα..
Εγώ δεν τα βλέπω τόσο απλοϊκά όπως τα βλέπεις εσύ..
Ο καθένας είναι υπεύθυνος για ότι κάνει..ΑΤΟΜΙΚΑ....εγώ γιατί δεν παρασύρθηκα ποτέ.?.Εσύ γιατί δεν παρασύρθηκες ποτέ? Ας αναλάβουν επιτέλους οι οικογένειες τις ευθύνες που τους αναλογούν..

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Στην σελίδα της Θύρας 9 υπάρχουν ανακοινώσεις σχετικά με άλλες εκδηλώσεις με ημερομηνίες αρκετά πιο παλιές από τους τελευταίους μήνες. Ομολογώ ότι δεν μπήκα στον κόπο να κοιτάξω σε άλλες κατηγορίες ότι υπήρχε η σχετική πρόσκληση. Λάθος μου...

Περιμένω να μου αναλύσεις ποιες απόψεις της Χρυσής Αυγής ταυτίζονται με τις δικές μου... Μίλησα εγώ ποτέ υπέρ της δικτατορίας των συνταγματαρχών ή ποτέ για αρία φυλή κλπ;

Στο θέμα του δημοσιογράφου θέλω βασικά να αποδεικτεί η αλήθεια. Αν υπήρχε και άλλο πρόσωπο με ανάλογη θέση κλπ θα έκανα και αναφορά και σε αυτό και νομίζω το έχω αποδείξει αυτό σε παλαιότερα κείμενα μου.

Εγώ δεν έκανα αναφορά ότι ο τραυματίας ήταν άγιος. Ούτε δικαιολόγησα κανένα που συμμετείχε στα επεισόδια. Εγώ αν διάβασες καλά το κείμενο καταδίκασα και τις δύο πλευρές που όπως δείχνουν τα στοιχεία έκλεισαν ραντεβού. Και καταδίκασα και την στάση των οργανωμένων οπαδών και των δύο ομάδων να μην καταδικάσουν τα επεισόδια στο σύνολο τους και να αρκεστούν σε αλληλοκατηγορίες...

Σε καμμιά περίπτωση δεν είπα ότι όσοι είναι κομματικοποιημένοι σπάνε τα πάντα ή κάνουν δολοφονικές επιθέσεις (όπως έγινε στο Νουέβο Κάμπο ή παλαιότερο στο ΓΣΠ που έριξαν τον οπαδό της Ομόνοιας από την κερκίδα). Αυτό που είπα είναι ότι η κομματικοποίηση του ποδοσφαίρου αυξάνει το μίσος και κάνει χειρότερη την κατάσταση στο θέμα αυτό.

Και ασφαλώς και υπάρχει τεράστια ευθύνη και από τις οικογένειες των οπαδών. Δεν το σκέφτηκα όταν το έγραφα να το βάλω στο συγκεκριμένο κείμενο. Αλλά ασφαλώς και συμφωνώ με την ευθύνη της οικογένειας στο φαινόμενο της βίας (είτε αφορά την οπαδική είτε οποιαδήποτε άλλη μορφή της).

Muligan είπε...

Ίσως κάνω λάθος με το θέμα της χρυσής αυγής και για αυτό απολογούμε. Απλά έχω την εντύπωση ότι είσαι της σχολής "πας μη έλλην βάρβαρος"...και ομολογώ οτι δεν το βασίζω κάπου...Απολογούμαι και πάλι..