Σάββατο, 8 Αυγούστου 2009

45 χρόνια από τον βομβαρδισμό της Τυλληρίας


Μετά από τις συνεχείς προκλήσεις και την δυσλειτουργία του νεοσύστατου Κυπριακού κράτους, οι Τουρκοκύπριοι τον Δεκέμβριου του 1963 αποχώρησαν από τις θέσεις που κρατούσαν και προκάλεσαν μεγάλη αιματοχυσία στο νησί. Τα σχέδια τους όμως που ήταν η διχοτόμιση του νησιού, τους οδήγησαν στην δημιουργία στρατιωτικών θυλάκων. Όποιος Έλληνας πλησίαζε τους θύλακες ή δεχόταν πυροβολισμούς ή συλλαμβανόταν. Οι θύλακες αυτοί εξοπλίζονταν σαν αστακοί συνεχώς.

Αφού ο συνεχής εξοπλισμός του θύλακα στα Κόκκινα δημιούργησε το προγεφύρωμα οι Τούρκοι έκαναν την πρώτη προσπάθεια για εισβολή και διχοτόμιση του νησιού. Η απόπειρα τους αυτή απέτυχε γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση έστειλε τελεσίγραφο ότι αν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί θα επενέβαινε με κάθε τρόπο για να προστατεύσει την Κύπρο που είχε ως αποτέλεσμα την συμμόρφωση του Τουρκικού στρατού.

Ο βομβαρδισμός της Τυλληρίας ήταν σφοδρός και μάλιστα ο Τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε και τις απαγορευμένες βόμβες ναπάλμ. Άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς και τραυματίες καθώς κτυπήθηκαν κατοικημένες περιοχές ακόμη και νοσοκομείο.

Ο βομβαρδισμός της Τυλληρίας δείχνει την πρόθεση των Τούρκων να εισβάλουν με την πρώτη ευκαιρία στην Κύπρο, γεγονός που έγινε τελικά το 1974. Μας αποδεικνύει ακόμη ότι η Τουρκία φοβόταν την εμπλοκή της σε πόλεμο με την Ελλάδα. Όταν ο φόβος αυτός δεν υπήρχε κατέλαβε και το 37% του εδάφους της Κύπρου.

Ανησυχητικό για τον κάθε λογικά σκεπτόμενο Κύπριο είναι και το γεγονός ότι οι Τούρκοι κάθε χρόνο κάνουν πανηγυρικές εκδηλώσεις για το αιματοκύλισμα του 1964. Στις εκδηλώσεις αυτές κάθε χρόνο δίνει την παρουσία του και ο "σύντροφος" Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, από τον οποίο στηρίζονται όλες οι ελπίδες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: