Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Καραολής και Δημητρίου: Οι πρώτοι απαγχονισθέντες της ΕΟΚΑ


Ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου υπήρξαν οι πρωτομάρτυρες που οδηγήθηκαν στην αγχόνη των Βρετανών αποικιοκρατών. Σαν γνήσιοι και αυθεντικοί Έλληνες αγωνιστές της ΕΟΚΑ, οδηγήθηκαν στην αγχόνη του κατακτητή, περήφανοι και με το κεφάλι ψηλά, γράφοντας τα ονόματα τους στο Πάνθεον της ένδοξης Ελληνικής ιστορία, πλάι σε αυτό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, του Ρήγα Φεραίου και των χιλιάδων άλλων ηρώων μας!

Καταγόμενος από το χωριό Παλαιχώρι της επαρχίας Λευκωσίας, ο Μιχαλάκης Καραολής εντάχθηκε άμεσα στις τάξεις της οργανώσεως και υπήρξε μέλος της ομάδας του τομεάρχη Πολύκαρπου Γιωρκάτζιη. Συνελήφθη στις 28 Αυγούστου 1955, όταν συμμετείχε στην εκτέλεση του αστυνομικού των αποικιοκρατικών δυνάμεων Ηρόδοτου Πουλλή και καταδικάστηκε σε θάνατο λίγους μήνες μετά. Εκτελέστηκε σε ηλικία 23 ετών!

Ο Ανδρέας Δημητρίου καταγόταν από τον Άγιο Μάμα Λεμεσού. Συμμετείχε σε αρκετές αποστολές για αρπαγή οπλισμού από τις κατοχικές δυνάμεις στην επαρχία Αμμοχώστου. Καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγόρια της δολοφονίας του πράκτορα της "Ιντέλιτζενς Σέρβις" Σίντνεϊ Τέιλορ. Οδηγήθηκε στην αγχόνη σε ηλικία σχεδόν 21 ετών.

Με την αναγγελία της εκτέλεσης των δύο παλληκαριών, προκλήθηκαν μεγάλες αντιδράσεις σε Κύπρο και Ελλάδα, με τον λαό να απαιτεί την άμεση Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Στην Αθήνα, μάλιστα, 4 διαδηλωτές έχασαν την ζωή τους. Επίσης, προκλήθηκε και παγκόσμια αντίδραση και κατακραυγή για το αποικιοκρατικό καθεστώς που ήταν αντίθετο προς τις αρχές του νεοσύστατου τότε ΟΗΕ.

Τον δρόμο της αγχόνης έμελλε να ακολουθήσουν ακόμη 7 παλληκάρια της ΕΟΚΑ τους επόμενους μήνες!

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί μεν έπεσαν, ο δε Γρίβας εδοξάσθη.

Πάντως και οι δύο προδώθηκαν από τον Γιωρκάτζιη. Η δολοφονία των δύο παιδιών, του αστυνομικού και του Άγγλου πράκτορα ήταν δοσοληψίες Γρίβα&Γιωρκάτζιη-Βρεττανών για να απαλλαγούν εκατέρωθεν από δικά τους ενοχλητικά στοιχεία. Αλλά αυτά είναι άλλη επιστήμη, άστα.
Καληνύκτα φίλε και με συγχωρείς αν αν σου ενόχλησα τον ύπνο. Όνειρα γλυκά!

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Δεν με ενόχλησες καθόλου... Απλά μου αποδείκνυεις για ακόμη μια φορά πόσο κολλημένοι είστε κάποιοι που προσπαθείτε σε κάθε ευκαιρία να παίξετε μικροκομματικά παιχνίδια χωρίς να μπορείτε να σκεφτείτε και να σεβαστείτε την μνήμη των ηρώων μας!