Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Οκτωβριανά- Η ημέρα που κηρύχθηκε η Ένωση!

Το συνεχές αίτημα για Ένωση με την Ελλάδα των Κυπρίων προς τους Βρετανούς αποικιοκράτες δεν έβρισκε καμμιά ανταπόκριση για πάνω από πενήντα χρόνια. Αυτό σε συνδυασμό με την βίαιη, στυγνή και απάνθρωπη μεταχείρισηπου τύγχαναν από τους αποικιοκράτες οδήγησαν στην εξέγερση των Οκτωβριανών του 1931.

Πρόκειται για μια αυθόρμητη εξέγερση που είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο αρκετών Κύπριων διαδηλωτών. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Μητροπολίτης Κιτίου Νικόδημος Μυλωνάς παραιτήθηκε από μέλος του νομοθετικού σώματος και σε ομιλία του κήρυξε την Ένωση καλώντας και τους υπόλοιπους Κύπριους σε ανυπακοή απέναντι στο καθεστώς.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να οργανωθεί
μεγάλη συγκέντρωση στην εμπορική λέσχη στη Λευκωσία. Στην συγκέντρωση αυτή ο Αρχιμανδρίτης Δονύσιος Κυκκώτης, Πρωθιερέας της Φανερωμένης, μετά από σύντομη ομιλία, όρκισε το πλήθος στην Ελληνική σημαία και ακολούθως αυθόρμητα το πλήθος αποφάσισε και πραγματοποίησε πορεία προς το Κυβερνειο. Κατά την πορεία οι διαδηλωτές εξοπλίστηκαν με πέτρες και ξύλα. Η στάση των Βρετανών αποικιοκρατών εκνεύρισαν τους Κύπριους διαδηλωτές με αποτέλεσμα να κάψουν το Κυβερνείο.

Μόλις έγινε γνωστό το γεγονός, η εξέγερση πήρε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς άρχισαν και σε πολλές άλλες περιοχές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και καταλήψεις δημοσίων κτιρίων. Παράλληλα με αυτό αναρτήθηκαν επί των κτιρίων αυτών ελληνικές σημαίες αντικαθιστόντας τις βρετανικές.

Οι ανύμπορες να αντιδράσουν βρετανικές αρχές έφεραν στρατιωτικές ενισχύσεις από την αποικία της Αιγύπτου και έπνιξαν την εξέγερση στο αίμα. Αποτέλεσμα των Οκτωβριανών ήταν 14 νεκροί σε όλη την Κύπρο και 8 άτομα εξορίστηκαν (μεταξύ των οποίων και ο Νικόδημος Μυλωνάς ο οποίος και απεβίωσε μακριά από την Κύπρο) . Συνολικά συνελήφθηκαν πέραν των 2.000 ατόμων. Από την περίοδο αυτή και για την επόμενη δεκαετία είχαμε την απάνθρωπη περίοδο με Κυβερνήτη τον Πάλμερ (Παλμεροκρατία), κατά την οποία βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στερήθηκαν από τους Κύπριους.

Τα Οκτωβριανά αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι στην ιστορία της Κύπρου. Οι Κύπριοι έδειξαν σε ολόκληρο το νησί την επιθυμία τους να ενωθούν με την Μητέρα Ελλάδα. Αίτημα που αγνοήθηκε από τους αποικιοκράτες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

(σημείωση: αντιγραφή του περσινού κειμένου)

25 σχόλια:

Ο παίζων το πτηνόν του είπε...

Οι Κύπριοι έδειξαν σε ολόκληρο το νησί την επιθυμία τους να ενωθούν με την Μητέρα Ελλάδα.Αίτημα που αγνοήθηκε από τους αποικιοκράτες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, ο οποίος επέφερε επιτέλους την πολυπόθητον ένωσιν της Κύπρου μετά της μητρός πατρίδος καθαρήν πλέον από τους κομμουνιστάς προδότας, οίτινες κατεσφάγησαν ανηλεώς υπό των πατριωτικών δυνάμεων του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή.

ΖΗΤΩ ΖΗΤΩ ΖΗΤΩ ΖΗΤΩ . . . . . . .

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Για το γεγονός ότι δεν πέτυχε ο σκοπός της Ενώσεως δεν φταίνε ούτε οι αγωνιστές αλλά ούτε και ο αγώνας της ΕΟΚΑ. Άλλοι είναι οι ένοχοι για αυτό.

Την ανιστόρητη αναφορά σου για τους κομμουνιστές δεν αξίζει καν να την σχολιάσω.

Anef_Oriwn είπε...

Ούτω (αυτο)καλούμενε ΕΝΩΤΙΚΕ 13,
Οι κομμουνισταί ήταν προδοταί, ναι ή ου;

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Αρκετοί Κύπριοι κομμουνιστές μέλη του ΑΚΕΛ συμμετείχαν και βοήθησαν στον αγώνα της ΕΟΚΑ.

Η ηγεσία του ΑΚΕΛ όμως τήρησε εχθρική στάση ενάντια στον αγώνα. Εξάλλου το σύνθημα "κάτω οι μάσκες", οι αναφορές σε βαρελλώτους και ψευτοδιγενήδες μπορούν να το αποδείξουν αυτό!

Ανώνυμος είπε...

Αρέσκει μου ρε κουμπάρε που ξαπολάτε τις βαρέλλες σας αλλά όταν γίνεται συγκεκριμένη συζήτηση για τούτα τα θέματα τζιαι κατατίθενται στοιχεία εξαφανίζεστε.

Μάθε πρώτα πότε, για ποιους τζιαι γιατί ελαλούσαν «κάτω οι μάσκες» τζιαι ύστερα ξαναέλα.

Τζιαι πε μας ακόμα πότε τους ονομάσαν βαρελόττους τζιαι ψευτοδιεγνήδες τζιαι πότε εσταματήσαν να τους το λαλούν.

Τζιαι πε μας κόμα αν ηξέρεις ότι αναιρέσαν τούτους τους χαρακτηρισμούς τζιαι απολογηθήκαν.

Άλλον η προπαγάνδα τζιαι άλλον η ιστορία.

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Η ιστορία έχει καταγράψει την στάση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ έναντι στον αγώνα. Τόσο κατά την διάρκεια του αγώνα, όσο και μετά την λήξη του αγώνα.

Χαρακτηριστικά να σου αναφέρω κάτι που είπε ο ίδιος ο Εζεκίας Παπαϊωάννου σαν ΓΓ του ΑΚΕΛ στις 7 Ιανουαρίου 1982, μέσα από το βήμα της Βουλής: "Το ΑΚΕΛ αποκήρυξε τότε τον αγώνα της ΕΟΚΑ και πολύ σωστά έπραξε."

Έλεγε ψέματα τότε ο Εζεκίας;

Ή μήπως λέει ψέματα ο Πλουτής Σέρβας ότι "το ΑΚΕΛ από δικό του λάθος έμεινε έξω από τον αγώνα";

Σημειώνω ότι για μένα προδότης είναι όποιοσδηποτε βρέθηκε απέναντι στον αγώνα του 1955 ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων. Για μένα δεν είναι εκτός κατηγορίας ο "εθνικόφρωνας" που πρόδονε!

Όπως και να 'χει, το θέμα περί κομμουνιστών εσείς το έχετε αρχίσει. Εγώ απλά έκανα αναφορά σε μια ιστορική στιγμή του ενωτικού κινήματος στην Κύπρο.

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΩΤΙΚΕ

Η αντίθετη άποψη εν τζαιν προδοσία.
Που την άλλην εν γνωστόν ότι η ίδια η ΕΟΚΑ άφηκεν έξω το ΑΚΕΛ. Εν τζιαι λαλώ ότι αν του ελάλεν να έρτει θα έρκετουν.
Ισχύουν τζιαι τα θκυό.

Με τον Σέρβα πρέπει να είσαι πολλά προσεκτικός. Διότι αν υιοθετείς όσα λαλεί εναντίον του ΑΚΕΛ πρέπει να υιοθετείς τζιαι τα άλλα που λαλεί για τους άλλους ούλλους.
Λαλεί, ας πούμεν, ότι ο Γρίβας με την στάσην του έναντι των κομμουνιστών εξυπηρετούσεν τα σχέδια των εγγλέζων.
Εν τζιαι νομίζω να συμφωνείς με τούτην την θέσην του έννεν;

Όμως εν τζιαι απάντησες μου σε τζείνα που σε αρώτησα.

Ξαναβάλλω τα:
Μάθε πρώτα πότε, για ποιους τζιαι γιατί ελαλούσαν «κάτω οι μάσκες» τζιαι ύστερα ξαναέλα.

Τζιαι πε μας ακόμα πότε τους ονομάσαν βαρελόττους τζιαι ψευτοδιεγνήδες τζιαι πότε εσταματήσαν να τους το λαλούν.

Τζιαι πε μας κόμα αν ηξέρεις ότι αναιρέσαν τούτους τους χαρακτηρισμούς τζιαι απολογηθήκαν.

Να καρτερώ όξα;

Anef_Oriwn είπε...

Blogοδεσπότα ΕΝΩΤΙΚΕ 13,

Είναι γεγονός ότι «το θέμα περί κομμουνιστών» πρώτος το άρχισε ο σχολιογράφος “Ο παίζων το πτηνόν του”, όμως κι ΕΣΥ τσίμπησες αμέσως [μην πάει και η ευκαιρία χαμένη]. Μίλησες κατ’ αρχάς για «ανιστόρητη αναφορά σου για τους κομμουνιστές» [χωρίς να διευκρινίζεις τι εννοούσες] κι ακολούθως πέταξες και τη γενικότερη τοποθέτηση [και γνωστή καραμέλα όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα] ότι «... προδότης είναι όποιοσδηποτε βρέθηκε απέναντι στον αγώνα του 1955 ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων ...». Κι αν υπονοείς ότι η « ... στάση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ έναντι στον αγώνα ...», ήταν προδοτική, τότε γιατί δεν υπήρξαν και εκτελέσεις/δολοφονίες [από τους μασκοφόρους του Γρίβα] και μελών της “προδοτικής” ηγεσία του ΑΚΕΛ, παρά μόνο μελών του Κόμματος και ακτιβιστών της Αριστεράς;

Εν τζιαι παρεμπιπτόντως ξέρεις τζιαι πια ήταν η στάση του “Εθνάρχη” Ελευθέριου Βενιζέλου για τα “Οκτωβριανά”;

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Ανώνυμε,

η διαφορετική άποψη δεν είπα πουθενά ότι είναι προδοσία. Το να βρεθείς όμως απέναντι σε ένα αγώνα όμως δεν είναι αντίθετη άποψη αλλά ούτε και απλή διαφωνία. Ασφαλώς και υπήρχαν άτομα που ήταν αντίθετα στον αγώνα και απλά δεν συμμετείχαν, χωρίς να σημαίνει ότι είναι προδότες. Αυτοί όμως που φορώντας κουκούλες πρόδοναν τους αγωνιστές είναι προδότες!

Είναι εντελώς διαφορετικές οι κατηγορίες του Πλουτή προς τον Διγενή και εντελώς διαφορετική η αυτοκριτική που κάνει. Η αυτοκριτική σημαίνει παραδοχή του λάθους που έκανε!

Στα ερωτήματα σου θα επαναλάβω την δήλωση του Εζ. Παπαϊώαννου στο βήμα της Βουλής ότι το κόμμα του ορθά αποκήρυξε τον αγώνα! Οι δηλώσεις έγιναν το 1982! Δηλαδή πάνω από 20 χρόνια μετά το τέλος του αγώνα. Ή μήπως έλεγε ψέματα ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ;

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Άνευ Ορίων,

Χαρακτήρισα ανιστόρητα τα όσα γράφτηκαν περί εξόντωσης κομμουνιστών κλπ καθώς σκόπός της δημοσίευσης εκείνης ήταν να δωθεί το μήνυμα ότι δήθεν ο αγώνας της ΕΟΚΑ είχε ως βασικό στόχο την εξόντωση των κομμουνιστών γεγονός εντελώς εκτός της πραγματικότητας!

Εξάλλου είναι γνωστή η ακόλουθη προκήρυξη του Διγενή

"Σας ανεχόμεθα να ακολουθήτε, δεν πρόκειται να πειράξουμε κανένα. οιασδήποτε πολιτικάς πεποιθήσεις και εν έχη, είτε κομμουνιστήν, είτε εθνικιστήν, είτε σοσιαλιστήν. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα, όποιοσδήποτε και αν είναι, να καταστρέψη ό,τι κτίσαμε με τα ίδια μας τα χέρια".

Εξάλλου στα επετειακά κείμενα μου για την 1η Απριλίου, ουδέποτε ασχολήθηκα με την στάση των κομμουνιστών έναντι του αγώνα αλλά στάθηκα στον σκοπό και τα ιδανικά του αγώνα καθώς και στις θυσίες των αγωνιστών.

Αρχικά θα ήταν δύσκολο να εκτελεστεί κάποιος ηγέτης του ΑΚΕΛ καθώς οι περισσότεροι κατέφυγαν στο Λονδίνο κατά την περίοδο εκείνη. Κατά δεύτερο αυτό αποδεικνύει και όσα είπα πιο πάνω καθώς αν η ΕΟΚΑ είχε αντικομμουνιστική δράση πρώτα θα κτυπούσε την ηγεσία και όχι τους υπόλοιπους. Απλά εκτελούσε όσους είχε μαρτυρίες για προδοτικές πράξεις τους. Και για αυτό τον λόγο εκτελέστηκαν και μη κομμουνιστές.

Και επαναλαμβάνω και κάτι που όσο και να σας το εξηγώ δεν θέλετε να το καταλάβετε (προφανώς σκόπιμα):
"Αρκετοί Κύπριοι κομμουνιστές μέλη του ΑΚΕΛ συμμετείχαν και βοήθησαν στον αγώνα της ΕΟΚΑ."

Ο Βενιζέλος για μένα έκανε εγκληματικά λάθη σε βάρος της Ελλάδος, οπόταν δεν με ενδιαφέρει καθόλου η θέση του για τα Οκτωβριανά!

Anef_Oriwn είπε...

Blogοδεσπότα ΕΝΩΤΙΚΕ13,

Επανέρχομαι, γιατί με λύπη ΜΟΥ διαπιστώνω ότι στην παρέμβαση ΣΟΥ όπου σχολιάζει τες τοποθετήσεις ΜΟΥ, υπάρχουν διαστρεβλώσεις [θέλω να πιστεύω λόγω άγνοιας, αν και διακρίνω στα σχόλια ΣΟΥ προκατάληψη κι αντιΑΚΕΛισμό] ...

Έχουμε και λέμε λοιπόν:
1. Οι δολοφονηθέντες Αριστεροί δολοφονήθηκαν [από μασκοφόρους] ΚΑΘΑΡΑ για τα πολιτικά τους φρονήματα. Ο Γρίβας (όταν εν έτει 1958 έβλεπε τον αγώνα της ΕΟΚΑ να βαίνει προς το τέλος του και όχι με τα επιθυμητά αποτελέσματα – δηλ. την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα) ήθελε (όντας μια ζωή φανατικός αντικομουνιστής), να περιορίσει το ρόλο και την επιρροή του ΑΚΕΛ και γενικότερα της Αριστεράς στα πολιτικά πράγματα της μεταποικιακής Κύπρου. Όπως χαρακτηριστικά έγραφε στον Μητροπολίτη Άνθιμο κατά τα τέλη του Γενάρη του 1958 (αμέσως μετά τις δολοφονίες του Μιχάλη Πέτρου και του Ηλία Ττοφαρή) το ΑΚΕΛ έπρεπε να εξοντωθεί ως πολιτική δύναμη. Κι αυτό επεδίωκε δολοφονώντας μέλη και στελέχη του.
2. Αν το ΑΚΕΛ εκείνη την περίοδο είχε στην ανωτάτη του ηγεσία ας πούμεν 20 άτομα, μπορεί να ΜΟΥ ονομάσεις τουλάχιστον 5 που «... κατέφυγαν στο Λονδίνο κατά την περίοδο εκείνη»;
3. Πέραν τούτου ποιους αγωνιστές της ΕΟΚΑ ή τι πρόδωσαν οι Αριστεροί που δολοφονήθηκαν κατά την περίοδο 1955-59, όπως λόγου χάριν ο λιθοβοληθείς μέχρι θανάτου Σάββας Μενοίκου (στο Λευκόνοικο), ο Πέτρου (στη Λύση), ο Ττοφαρής (στη Κώμα του Γιαλού), ο Σακκάς (στα Πέρα Ορεινής), ο Αρκοπάναος (στην Αχερίτου), ο Πατατάς (στην Πηγή);
4. Ακόμα, ποιοι ήταν οι Αριστεροί που κατάδωσαν το ιστιοφόρο “Άγιος Γεώργιος”, πρόδωσαν τον Αυξεντίου, τον Μάτση, τους 4 του Αχυρώνα, τον Γιωργάλλα, την ομάδα του Πενταδακτύλου (της οποίας ηγούταν ο Αυξεντίου), δολοφόνησαν τον Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου και τον Χρύσανθο Μυλωνά ή εξαφάνισαν μυστηριωδώς τον τομεάρχη της ΕΟΚΑ Γιαννάκη Στεφανίδη;

Μιλάς γενικόλογα και χωρίς να παραθέτεις στοιχεία αγαπητέ Ενωτικέ!

Ο παίζων το πτηνόν του είπε...

@Ενωτικέ,
Ο αγώνας της ΕΟΚΑ, έφερε ή έθαψε την Ένωση;
Για μένα ο μεγάλος φταίκτης ήταν πρώτα ο Μακάριος και μετά ο Γρίβας, δεν έχω πρόβλημα να το πω. Καιρός να πέσουν οι μύθοι.
Το ΑΚΕΛ είχε δίκαιο όταν διακήρυξε ότι ο ένοπλος αγώνας για την ένωση, θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Ο Γρίβας ήξερε ότι οι Άγγλοι μπορούσαν να τον πιάσουν ανά πάσα στιγμή. Το ήξερε και ο Μακάριος.
Αν ο Γρίβας συνέχιζε να καθαρίζει αριστερούς, οι Άγγλοι θα καθυστερούσαν τη σύλληψη του όπως και έκαναν. Απλό το θέμα.
Φίλε μου, υπερφυσικά γεγονότα δεν γίνονται ποτέ. Όλα είναι απλά και εξηγούνται. Σιγά μην ήταν ο Γρίβας και η ΕΟΚΑ σε θέση να αντιμετωπίσουν μια ή πολλές πραγματικές προδοσίες.
Οι δικοί του (δεξιοί και μέλη της ΕΟΚΑ) που εκτελούνταν, ήταν θύματα του συναγωνιστή τους Γιωρκάτζιη που ήθελε να γίνει ο "μάστρος" μετά τον αγώνα και ξεκλήριζε τους ανταγωνιστές του. Τί ήταν ο Γιωρκάτζιης στον αγώνα; Και τί μετά; Πως τα κατάφερε νομίζεις;
Ο Γρίβας για τον Ελληνικό λαό (της Ελλάδας) είναι ένα λαομίσητο πρόσωπο. Και φαντάσου! Οι κομμουνιστές εκεί είναι το 8% μόνο.
Αυτό δε σου λέει τίποτε;

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Επειδή στις τοποθετήσεις σας αναφέρεστε σε συγκεκριμένα γεγονότα κλπ πρέπει να ανατρέξω στο αρχείο μου για να κάνω αναφορά στα συγκεκριμένα γεγονότα και να μην κάνω γενική αναφορά. Αυτό απαιτεί αρκετό χρόνο. Λόγω υποχρεώσεων και ενός επαγγελματικού ταξιδιού δεν μπορώ να απαντήσω άμεσα. Θεού θέλωντος θα έχετε την απάντηση σας όμως το άλλο Σαββατοκύριακο που θα έχω ελεύθερο χρόνο.

Anef_Oriwn είπε...

Τα «συγκεκριμένα γεγονότα» μάλλον ανατρέπουν την τακτική ΣΟΥ των αφορισμών και των γενικολογιών!

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Εγώ δεν έκανα αφορισμούς. Ανάφερα απλά ότι αρκετοί κομμουνιστές βοήθησαν στον αγώνα αλλά και ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ αντιτάχθηκε στον αγώνα. Και αυτά δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανένας!

Ο παίζων το πτηνόν είπε...

Λάθος διατύπωση φίλε μου.
Η ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν αντιτάχθηκε στον αγώνα. Αντιτάχθηκε σε αυτή την μορφή του αγώνα. Του ένοπλου δηλαδή. Ελπίζω να καταλαβαίνεις τη διαφορά.
Αγώνα αποτίναξης του Αγγλικού ζυγού έκανε και η ηγεσία του ΑΚΕΛ αλλά με άλλη μορφή. Ψάξε και βρες ότι και μέλη της ηγεσίας του ΑΚΕΛ ήταν κρατούμενοι όπως ακριβώς οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Πλην όμως δεν γινόταν να εκτελεστούν διότι δεν μετέφεραν ούτε χρησιμοποίησαν όπλα. Η κατηγορία εναντίον τους ήταν πιο ήπια.
Αυτή είναι η διαφορά. Κάποιοι δικοί μας μετά τους είπαν "ριψάσπιδες" και "προδότες" αλλά ο λαός δεν γιελιέται. Γελιούνται μόνον μερικοί, κανένας δεν μπορεί να ξεγελάσει ολόκληρο τον λαό. Και να θυμάσαι: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Anef_Oriwn είπε...

Απλώς για την καταγραφή και της "άλλης" ιστορίας:
Ήταν Κυριακή 12.12.1957. Τις μέρες εκείνες συζητείτο το Κυπριακό στον ΟΗΕ. Γι’ αυτό η Ε.Ε. ΑΚΕΛ Αμμοχώστου θεώρησε αναγκαία τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης στην πόλη για ενίσχυση των προσπαθειών που γίνονταν από φιλικές χώρες στη Γενική Συνέλευση για την αυτοδιάθεση της Κύπρου. Ο Αργυρός Νικόλα ήταν μέλος της Επιτροπής Πόλης του ΑΚΕΛ και υπεύθυνος της κομματικής οργάνωσης των οικοδόμων που αποτελούσαν το πιο μαζικό και μαχητικό τμήμα των εργαζομένων. Παρά την ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στην πόλη η διαδήλωση ήταν μαζική, μαχητική. Σ’ αυτήν συμμετείχαν πάνω από χίλια πρόσωπα.
Όταν πλησίαζε στην περιοχή του Γυμνασίου δέχτηκε επίθεση από αστυνομικούς με αντιδιαδηλωτική εξάρτηση. Τη ίδια στιγμή άγγλος αξιωματικός πυροβόλησε και σκότωσε τον Αργυρό. … Την επόμενη έγινε παναπεργία και χιλιάδες εργαζόμενοι ξεκίνησαν για την Αφάνεια, γενέτειρα του Αργυρού, στην οποία θα γινόταν η κηδεία. Στο τέσσερα μίλι οι Εγγλέζοι έκοψαν το δρόμο και προσπάθησαν να παρεμποδίσουν το λαό να παρευρεθείς την κηδεία.
Παρ’ όλα αυτά, στην Αφάνεια είχαν μαζευτεί ήδη μερικές χιλιάδες που διαδήλωναν με γραπτά και φωναχτά συνθήματα κατά των αποικιστών …

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Δεν σας έχω ξεχάσει και ούτε σας αγνοώ. Απλά Θα απαντήσω σε όλα όταν επιστρέψω από το ταξίδι μου...

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Τοποθέτηση με ημερομηνία:
24 Οκτωβρίου 2010 9:26 μ.μ.

1. Στην επιστολή που αναφέρεις δεν αναφέρει πουθενά για εκτελέσεις κλπ. Η πολιτική εξόντωση είναι εντελώς διαφορετική από την φυσική εξόντωση. Αντίθετα, σε επιστολή του Αρχηγού Διγενή προς τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Ρόδη Ρούφο Κανακάρη στις 26/6/1958 αναφέρει: "Ο αγών μας δεν στρέφεται κατά της αριστεράς αλλά εναντίον της προδοσίας συλλήβδην είτε περί δεξιών είτε περί αριστερών πρόκειται..." Παρόμοιες τοποθετήσεις υπάρχουν και σε άλλες επιστολές και προκυρήξεις.
2. Εζεκίας Παπαϊωάννου ΓΓ ΑΚΕΛ, Ανδρέας Ζιαρτίδης ΓΓ ΠΕΟ. Ο δε Εζεκίας όπως αναφέρει διέφυγε μαζί με αρκετούς συναγωνιστές του. Η βρετανική εφημερίδα Daily Express έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην "παράδοξη περίπτωση του επικίνδυνου Ζιαρτίδη ο οποίος κυκλοφορεί ανενόχλητος στο Λονδίνο υπό την σκέπη του αγγλικού νόμου". Άραγε τι υπονοούμενο να ήθελαν να αφήσουν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας αυτής;

Συνέχεια αύριο ή το Σαββατοκύριακο.

Anef_Oriwn είπε...

Blogοδεσπότα ΕΝΩΤΙΚέ13,

Επανήλθες στην καυτή ΜΑΣ συζήτηση, αλλά το post έχει περάσει πλέον στην ανεπικαιρότητα! Όμως ΕΓΩ, χωρίς να περιμένω τη «συνέχεια αύριο ή το Σαββατοκύριακο», είπα να απαντήσω από τώρα στα όσα έχεις πει [στο τελευταίο σχόλιο ΣΟΥ]:

Κατ’ αρχάς να πω ότι ΔΕΝ τεκμηριώνεις τα όσα με αξιωματικό τρόπο λες, ενώ σαφώς υπεκφεύγεις με υπονοούμενα να παλρεις σαφή θέση σε επίμαχες πτυχές του Αγώνα της Δεξιάς του 1955-59 ... Αναπαράγεις μάλιστα [με τον γνωστό αντικομουνιστικό τρόπο] τα στερεότυπα της αντιΑΚΕΛικής προπαγάνδας ...

1. Ο Γρίβας ήταν γνωστός αντικομουνιστής ο οποίος χωρίς να ρίξει ούτε ντουφεκιά [με τη “X” του] κατα των γερμανών κατακτητών, [και συνεργαζόμενος μετά με τους εγγλέζους] πολέμησε λυσσωδώς τους Αριστερούς τόσο κατα τη γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο ...
Το ίδιο προσπάθησε [φυσικά] να πράξει και στην Κύπρο! Εξ ου προκύπτει και το δικό ΜΟΥ απλό κι απλοϊκό ερώτημα: Άραγε πως μπορούσε [ο Γρίβας και η ΕΟΚΑ] να εξοντώσει το ΑΚΕΛ ως πολιτική δύναμη χωρίς τη χρήση βίας [βιαιοπραγιών, επιθέσεων, ξυλοδαρμών ακόμα και δολοφονιών;] ... Αν χρειαστεί θα επανέλθω με αποσπάσματα από το προσωπικό Ημερολόγιο του [όπου παρεμπιπτόντως ΔΕΝ υπάρχει ΚΑΜΙΑ τεκμηρίωση για προδοσία από τους δολοφονηθέντες Αριστερούς]...

2. Στο σημείο 2 του σχολίου ΣΟΥ, προφανώς ελλείψει επιχειρημάτων καταφεύγεις σε [χυδαία] υπονοούμενα κατα του Παπαιωαννου και του Ζιαρτίδη ... Σε υπονοούμενα θα μπορούσα να καταφύγω κι ΕΓΩ κατα του Γρίβα, παραθέτοντας το έγραψαν για την πάρτη του διάφοροι έλληνες μελετητές και πολιτικοί όπως ο Αβέρωφ. Ας πούμεν ότι οι εγγλέζοι ήξεραν που ήταν το κρησφύγετο του [σ’ ένα αγρόκτημα στη Λεμεσό, αλλά δεν τον συλλάμβαναν] ...
Πέραν τούτου γιατί εκπλήσσεσαι για τη διαφυγή του Παπαϊωάννου, όταν ο Γιωρκάτζιης έκαμε τρεις(!) αποδράσεις!
Όμως πως έχει η πραγματική ιστορία με τον Παπαιωαννου; Ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Εζεκίας Παπαϊωάννου, που είχε συλληφτεί όταν το Κόμμα κηρύχτηκε παράνομο στες 13 του Δεκέμβρη του 1955, δραπέτευσε τον Απρίλιο του 1956 από το Γενικό Νοσοκομείο και βρέθηκε, πού; Όχι στο Λονδίνο απευθείας, όπως υποβάλλουν σκόπιμα και παραπλανητικά διάφοροι, αλλά στο Καϊμακλί και έπειτα στο Βαρώσι. Ένα χρόνο μετά και αφού αποσύρθηκε το ένταλμα σύλληψής του από τους αποικιοκράτες, βρέθηκε για λόγους υγείας στη
Βιέννη, μετά στο Λονδίνο και από εκεί στη Μόσχα.
Για τον Ζιαρτίδη: Γιατί δεν ψάχνεις πως και γιατί ήταν στο Λονδίνο; Γιατί δίνετε προσοχή στον χαρακτηρισμό «επικίνδυνος» [για τον Ζιαρτίδη] και ασχολείστε και πάλι διαστρεβλωτικά μ’ άλλ’ αντ’ άλλων; Ο Ζιαρτίδη ήταν [τότε] Γ.Γ. της αριστερής συνδικαλιστικής οργάνωσης της ΠΕΟ η οποία ως συνδικάτο των εργαζομένων ΔΕΝ κηρύχτηκε παράνομη όπως έγινε με το ΑΚΕΛ και τες άλλες αριστερές οργανώσεις – της ΕΑΚ [των Αγροτών], της ΑΟΝ [της Νεολαίας] και της ΠΟΔΓ [των Γυναικών] ... Το ίδιο ίσχυε και για το συνδικάτο των εργαζομένων της Δεξιάς τη ΣΕΚ! Ούτε, λοιπόν, η ΣΕΚ κηρύχτηκε παράνομη! Κι αφού ΔΕΝ ήταν παράνομοι μπορούσαν να ταξιδέψουν όπου ήθελαν ή επέβαλλαν οι συνδικαλιστικές τους υποχρεώσεις!

Αυτά λοιπόν, για τώρα αγαπητέ ΕΝΩΤΙΚε! Άνθρακες ο θησαυρός ΣΟΥ!

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Πραγματικά προκαλείτε γέλιο στον καθένα που διαβάζει αυτές τις γραμμές.

Αφήνετε υπονοούμενα ότι ο Αρχηγός του Αγώνα (και συνεπώς και ο αγώνας) δεν ήταν ενάντια στους Βρετανούς αλλά ενάντια στους κομμουνιστές και για αυτό τον λόγο είχε και την έγγριση των αποικιοκρατών!!!

Ταυτόχρονα, προσπαθείτε να τονίσετε ότι το ΑΚΕΛ ήταν η μόνη δύναμη που αντιτάχθηκε στην αποικιοκρατία!

Δηλαδή, ο Διγενής και τα παλληκάρια του που έδωσαν πολύνεκρες μάχες ενάντια στον βρετανικό στρατό ήταν "φίλοι" με τους Βρετανούς και οι ηγέτες του ΑΚΕΛ που απολάμβαναν τις διακοπές τους στο Λονδίνο "αντιαποικιοκράτες".

Και αφού όπως αναφέρετε ότι ο αγώνας ήταν κυρίως αντικομμουνιστικός γιατί εκτελέστηκαν μόνο απλά μέλη του ΑΚΕΛ και όχι οι ηγέτες του;

Πάντως, όπως έχω παρατηρήσει το παραλλήλημα σας περί δήθεν αντικομμουνισμού δεν γίνεται μόνο τώρα από εδώ. Το ακούμε καθημερινά από στελέχη του ΑΚΕΛ, το ακούμε από φίλους του ΑΚΕΛ στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Είναι η τακτική σας για να συσπειρώνετε τον κόσμο στα μαντριά σας, καθώς η πολιτική της διώχνει αρκετό κόσμο από κοντά της...

Ο λαός όμως έχει μάτια και βλέπει και δίνει καθημερινώς τις απαντήσεις του...

Anef_Oriwn είπε...

ΕΝΩΤΙΚέ13,

Δεν ξέρω αν είσαι (Ελληνο)κύπριος ή Ελλαδίτης [δεν έχει ΚΑΜΙΑ σημασία αυτό], αλλά ήθελα να ΣΟΥ πω ότι στην Κύπρο, όταν κάποιος υπεκφεύγεις ή μιλά για άλλ’ αντ’ άλλων, λέμε την παροιμία “άλλα λόγια θκειέ παπά”, κάτι ανάλογο του “περί άλλων τυρβάζεις”]! Το αυτό (δια)πράττεις κι ΕΣΥ! ΕΓΩ ΣΟΥ έθεσα συγκεκριμένα ερωτήματα [για τη δράση και τες αποφάσεις του ίδιου του Γρίβα] και γεγονότα που αφορούν την τότε ηγεσία της Αριστεράς. αλλά ΕΣΥ επιμελώς αποφεύγεις να απαντήσεις και να τα σχολιάσεις. Εμ τι να πεις! Γι’ αυτό και πετάς υπονοούμενα [και μάλιστα χυδαία]! Κι όταν έκαμα αναφορά [στη βάση της δικιάς ΣΟΥ λογικής και τακτικής] για τα υπονοούμενα σε βάρος του Γρίβα, δεν ΣΟΥ άρεσε! “Εν της παπαδκιας τα ξύλα τωρά”, οξά “όποιος εshει μούγοιαν μουγιάζεται”;

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Το γεγονός ότι έρχεσαι να κάνεις αναφορά για αντιακελισμός ή αντικομμουνισμό σε ένα κείμενο που δεν αναφέρει ούτε λέξη για ΑΚΕΛ και κομμουνιστές, σε ένα κείμενο που απλά αναφέρει ένα πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός για τον τόπο δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις σου. Οι οποίες προθέσεις φαίνονται καθαρά και από άλλους σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα και με μπροστάρη τον Άντρο Κυπριανού.

Στην πρώτη μου απάντηση έγραψα ότι: "Αρκετοί Κύπριοι κομμουνιστές μέλη του ΑΚΕΛ συμμετείχαν και βοήθησαν στον αγώνα της ΕΟΚΑ." Αλλά, ο σκοπός σου έπρεπε να επιτευχθεί. "Αν δεν υπάρχουν αντικομμουνιστές πρέπει να τους ανακαλύψουμε". Κάτι παρόμοιο με το δόγμα Νταβούτογλου δηλαδή για τους Τουρκοκυπρίους.

Εγώ δεν θα παίξω άλλο το παιχνίδι του ΑΚΕΛ. Εξάλλου ο καθένας γνωρίζει ότι το ιστολόγιο μου εκφράζει πολιτικές θέσεις και κρίνει πολιτικές πράξεις. Πέρα τούτου δεν έχω κανένα πρόβλημα με κανένα πολιτικό σχηματισμό ή πολιτικό κόμμα.

Και επειδή προσωπικά δεν ανήκω σε κανένα πολιτικό κόμμα, γίνεται απόλυτα κατανοητό ότι δεν επιδιώκω να έχω πολιτικά οφέλη από τα όσα γράφω. Αντίθετα, αυτό δεν μπορεί να το πει κάποιος για όλους όσους έχουν ιστολόγια.

Anef_Oriwn είπε...

ΕΝΩΤΙΚέ13,

Η συζήτηση «για ΑΚΕΛ και κομμουνιστές» προέκυψε καλώς ή κακώς στην πορεία! Αυτό έδωσε και σε ΣΕΝΑ την ευκαιρία να ΜΑΣ πεις κάποια από τα γνωστά αντιΑΚΕΛικά [έτσι είναι στην ουσία] στερεότυπα όπως ας πούμεν ότι «... οι περισσότεροι [ηγέτες του ΑΚΕΛ] κατέφυγαν στο Λονδίνο κατά την περίοδο εκείνη ...» Κι όταν ΣΕ κάλεσα να πεις ποιοι ήταν αυτοί [«οι περισσότεροι»], αλλά και να το τεκμηριώσεις, κάτι ψέλλισες για τον Παπαιωάννου και τον Ζιαρτίδη! Κι όταν και πάλι το αντέκρουσα, προτίμησες να κάμεις την πάπια αλλά και να την κάμεις με ελαφρά πηδηματάκια [από τη συζήτηση]...

Απολογούμαι για την “ενόχληση” – ΣΟΥ τάραξα φαίνεται το εθνικό ΣΟΥ μύθο!

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Αυτοί που ενοχλούνται είστε εσείς που μη αντέχοντας το ξεμπρόστιασμα της αποτυχημένης και επικίνδυνης πολιτικής του Χριστόφια προσπαθείτε να ανακαλύψετε φαντάσματα περί δήθεν αντικομμουνιστικών συνδρόμων, από ανιστόριτα γεγονότα τύπου "Τζιάος" και περί δήθεν σχεδίων ανατροπής και φυσικής εξόντωσης του Χριστόφια.

Ο λαός σας έχει μάθει όμως... Για αυτό και ούτε το 30% του λαού σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν επικροτεί την πολιτική Χριστόφια.