Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ Η 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


το αποτέλεσμα του συντάγματος του 1960

Σήμερα, έχουμε τους εορτασμούς για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου. Το γεγονός ότι η πραγματική ημερομηνία ίδρυσης της (νώθης) Κυπριακής Δημοκρατίας είναι τον Αύγουστο μικρή σημασία έχει για τους εορτάζοντες, οι οποίοι θα κάνουν λαμπρούς εορτασμους. Εξάλλου οι ίδιοι αγνοούν το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι προϊόν δοτού συντάγματος και όχι του δικαιώματος της Αυτοδιάθεσης των λαών. Ο λαός ουδέποτε ρωτήθηκε αν ήθελε αυτή την λύση!

Κάθε σκεπτόμενος πολίτης όμως, απορεί τι ακριβώς εορτάζει σήμερα η πολιτική ηγεσία του τόπου και οι λοιποί παρατρεχάμενοι τους. Η "ανεξαρτησία" όπως όλοι γνωρίζουν είναι προϊόν της αποδοχής του ξενόφερτου ζυριχικού καθεστώτος, το οποίο αποτελεί αποτυχία της τότε πολιτικής ηγεσίας σε Αθήνα και Λευκωσία να μπορέσουν να αξιοποιήσουν έστω και στο ελάχιστον τον υπέροχο αγώνα της ΕΟΚΑ. Αντί οι κύριοι αυτοί να απαιτήσουν την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, για την οποία ψήφισε το 96% του λαού στο Δημοψήφισμα του Ιανουαρίου του 1950 και για την οποία θυσιάστηκαν αρκετά παλληκάρια της ΕΟΚΑ, αποδέκτηκαν την ξενόφερτη "ανεξαρτησία", η οποία έθετε το νησί κάτω από τον αυστηρό έλεγχο τόσο της Τουρκίας όσο και των Βρετανών αποικιοκρατών! Σήμερα (ή καλύτερα στις 16 Αυγούστου), θα έπρεπε να είμαστε προβληματισμένοι για τα όνειρα των αγωνιστών του 1955 που δεν τα ένοιωσε κανένας πολιτικός μας ηγέτης της περιόδου αυτής!

Απορία επίσης δημιουργείται και από το γεγονός ότι η "δημοκρατία" που τιμούν οι σημερινοί εορτάζοντες, ουδέποτε λειτούργησε ως πραγματική δημοκρατία και σε όλη την επικράτεια του νησιού. Το συνταγματικό δικαίωμα της αρνησικυρίας που δόθηκε στην τουρκική μειονότητα είχε ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία του κράτους μέχρι το 1963, λόγω των συνεχόμενων προβλημάτων που παρουσίαζαν οι Τούρκοι! Μάλιστα, τον Δεκέμβριο 1963 προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα κάνοντας αιματηρό πραξικόπημα (τουρκανταρσία) και την δημιουργία στρατιωτικών θυλάκων! Το 1974 ολοκλήρωσαν τα σχέδια τους, με την τουρκική εισβολή και την συνεχιζόμενη μέχρι και σήμερα εισβολή του 37% του εδάφους του νησιού. Στις εκτάσεις που ελέγχει ο τουρκικός στρατός, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει δυνατότητα ελέγχου!

Ταυτόχρονα, η Κυπριακή (;) Δημοκρατία δεν μπορεί να ασκήσει τα στοιχειώδη δικαιώματα της ούτε στις εκτάσεις που παραχωρήθηκαν στους Βρετανούς αποικιοκράτες ως βάσεις! Οι Βρετανοί συνεχίζουν να διατηρούν τον έλεγχο των περιοχών αυτών παρά το γεγονός ότι ουδέποτε πλήρωσαν για το ενοίκιο τους!

Είναι σαφέστατο ότι η "ανεξαρτησία" που δόθηκε σε αυτό τον τόπο από τους Βρετανούς, δεν υπήρξε ποτέ πραγματική δημοκρατία και είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του 1974! Είναι επίσης σε όλους μας γνωστό ότι η ζυριχική λύση επιβλήθηκε στο λαό της Κύπρου εν αγνοία του! Προς τι τα πανηγύρια τότε;

10 σχόλια:

George Kemkas είπε...

Έχεις δίκιο !!
Επίσης να προσθέσω ότι εαν κάποιος απο τους εγγυητές της Κυπριακής Δημοκρατίας αποχωρήσει,τότε πάυει να υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία!!
Υπάρχει πάντα η πιθανότητα,η Τουρκία να αιφνιδιάσει στίς διαπραγματεύσεις που γίνωνται.
Θέλωντας να δείξη καλές προθέσεις στη Ε.Ε,είτε να αποχωρήσει απο εγγυήτρια δύναμη,είτε να αποσύρει ξαφνικά τα στρατεύματά της απο την Κύπρο.
Υπάρχουν φωνές στην Τουρκία που ζητούν να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα,και να τα μεταφέρουν απέναντι,αφου και απο εκεί θα μπορούν να "βοηθήσουν" τους Τουρκοκύπριους!!

George Kemkas είπε...

Υπάρχουν 5 κίνησεις η οποίες θα αιφνιδίαζαν την Τουρκία αλλά και τους Άγγλους.
1)Να κλέισουν αμέσως τα οδοφράγματα με την δικαιολογία ότι α-η Τουρκιά δεν βοηθάει στις διαπραγματεύσεις
β-Η Κυπριακή Δημοκράτια θα μπορέσει να προστατεύσει το κράτος της αλλά και τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.επειδή λόγω του κλεισίματος των οδοφραγμάτων δεν θα εισέρχωνται παράνομοι μετανάστες
2)Επείδη το κλείσιμο των οδοφραγμάτων θα προκαλέσει πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία,τότε η Κυπριακή κυβέρνηση να φανεί γενναιόδωρη και να ανοίξει τα οδοφράγματα και 2 κλειστά κεφάλαια,με αντάλλαγματην πλήρη επιστροφή της Αμμοχώστου!
3)Αν αυτό δεν συμβεί τότε η Κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει το θέμα του ΑΟΖ και να ανακηρύξει μόνη της ΑΟΖ!
4)Αν και αυτό δεν φέρει αποτέλεσμα
τότε να φέρει τους S-300 κρυφά και όταν φτάσουν στην Κύπρο και αναπτυχθούν τότε να το ανακοινώσει δημόσια.
Αφού γίνει η κίνηση αυτή και εφόσων δεν φέρει αποτέλεσμα
τότε να κάνει την 5η κίνηση ματ!!
Να ανακοινώσει επίσημα ότι αρχίζει να σκέφτεται την πιθανότητα διχοτόμησης επειδή δεν υποχωρούν οι Τούρκοι!!
Η κίνηση αυτή θα αιφνιδιάσει την Αγγλία η οποία δεν θέλει σε καμμία περίπτωση την διχοτόμηση!!

Aceras Anthropophorum είπε...

Τζιαι μετά ακολουθεί η κίνηση 6: Τα τουρκικά στρατεύματα αποχωρούν από την Κύπρο. Αφήνουν όμως τα όπλα τζιαι τα φυλάκια επανδρώνουν μόνον τουρκοκύπριοι τζιαι έποικοι.

Κίνηση 7. Ο Έρογλου αποδέχεται την διχοτόμιση τζιαι ζητά που τα ηνωμένα έθνη αναγνώριση. Αφού το διεθνές δίκαιο πον το μόνο μας όπλο εφαρμόζεται, η διεθνής κοινότητα που γυρεύκει αφορμές αναγνωρίζει το τουρκοκυπριακό κράτος, έστω τζιαι σε στυλ Taiwan. Προς το παρόν. Μέχρι πάρα τζιεί που θα γινούν όλα ομαλά, όπως το Κόσσοβο. Το όνειρο ζωής του Ντεκτάς το υλοποιεί ο Έρογλου.

Τες υπόλοιπες μας κοινήσεις δεν τις ξέρω.

Θα ζήσουμε ίσως στην κοσμάρα μας σαν καθαρό Ελληνικό κράτος. Θα δημιουργηθούν ρατσιστικά κόμματα όπως σε όλη την Ευρώπη τζιαι θα απαιτούν να φύουν οι ξένοι για να μείνουμε καθαροί. Αλλά όπως οι παραπάνω είναι κοινοτικοί ξένοι, θα δημιουργηθούν τζιαι άλλα ακροδεξιά κόμματα που θα ζητούν τζιαι την αποχώρηση που την Ευρώπη. Άλλοι θα ζητούν να κυρηχτεί η ένωση. Η Κύπρος να γίνει ο τελευταίος νομός της Ελλάδος. Το Δησύ τζιαι το Δήκο να ενταχτούν στην Νέα Δημοκρατία, η Εδέκ στο Πασόκ. Να κυβερνήται ο τόπος τον μισό τζιαιρό που την οικογένεια Παπανδρέου τζιαι τον άλλο μισό που την οικογένεια Καραμανλή.

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

@George Charis

Κατ' αρχάς να αναφέρω ότι βρήκα τις προτάσεις σου πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες καθώς είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που υπάρχει στις προτάσεις μέχρι σήμερα. Όμως, έχω αρκετές διαφωνίες και επιφυλάξεις ώς προς αυτά που αναφέρεις.

Αναφέρεις ότι Τουρκία θα αποχωρήσει από εγγυήτρια δύναμη ως ένδειξη καλής θελήσης. Αλήθεια πως μπορεί να δηλώσει η Τουρκία ότι θα το κάνει αυτό από την στιγμή που δεν αναγνωρίζει την ΚΔ; Δεν θα είναι αντίφαση με τα όσα δηλώνει και πράττει μέχρι σήμερα;

Σχετικά με την αποχώρηση του τουρκικού στρατού, η Τουρκία οικειοθελώς θα το πράξει μόνο εφόσον οι δικοί μας προχωρήσουν σε αποχώρηση της ΕΛΔΥΚ και την διάλυση της ΕΦ. Έτσι, ίσως δεκτούν την αποχώρηση και του δικού τους στρατού για τη δημιουργία εντυπώσεων. Στην ουσία όμως ο στρατός τους θα μπορεί να βρίσκεται στο νησί μας σε λίγα μόλις λεπτά όπως σωστά τονίζεις.

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Σχετικά με τις 5 κινήσεις που αναφέρεις προσωπικά είμαι σύμφωνος μόνο στην 1η, στην 3η και την 4η. Όχι όμως όπως τα αναφέρεις εσύ.

Τα οδοφράγματα πρέπει να κλείσουν, όχι όμως για διαπραγματευτικό τρικ αλλά για τους λόγους που αναφέρεις, συν του γεγόνοτως ότι μέσω των οδοφραγμάτων επιτυγχάνεται η έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους αλλά και για λόγους προστασίας των πολιτών της Κύπρου, των οποίων κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια τους στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Η ελεύθερη διακίνηση πολιτών είναι μια από τις πάγιες θέσεις μου. Όμως αυτή μπορεί να γίνει μέσω μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού. Και η συνολική διευθέτηση θα πρέπει να προνοεί αποχώρηση του τουρκικού στρατού και των εποίκων, επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους. Μέχρι τότε κανένα οδόφραγμα δεν πρέπει να ανοίξει.

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε να προωθηθεί εδώ και καιρό. Όπως και οι πυραύλοι S-300 που θα έπρεπε να είναι στην Κύπρο από το 1998. Διαφωνώ επίσης που αναφέρεις ότι θα πρέπει να δημοσιευτεί η ενδεχόμενη παρουσία τους. Τα στρατιωτικά θέματα είναι από τα λίγα θέματα που θεωρώ ότι πρέπει να παραμένουν απόρρητα!

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Τέλος, για την κίνηση ματ που αναφέρεις με βρίσκεις απόλυτα αντίθετο. Αρχικά, κάνοντας τον συνήγορο του διαβόλου θα ήθελα να σε ρωτήσω τι κάνουμε σε περίπτωση που η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποδεκτούν την διχοτόμηση.

Θέλωντας να σε προλάβω θα σου αναφέρω ότι οι Άγγλοι αδιαφορούν αν θα διχοτομηθεί η Κύπρος. Το μοναδικό που τους ενδιαφέρει είναι η διατήρηση των βάσεων και της επιρροής τους στους πολιτικούς ηγέτες του τόπου. Και αυτό δεν νομίζω ότι θα το χάσουν σε ενδεχόμενη διχοτόμηση.

Όμως, είναι γνωστό σε όλους μας ότι αυτοί που δεν θέλουν την διχοτόμηση είναι οι Τούρκοι. Δεν θέλουν σε καμμιά περίπτωση να έχουν στο Νότο σύνορα με ένα ελληνικό κράτος ή με την ίδια την Ελλάδα (σε περίπτωση διπλής ενώσεως). Για αυτό τον λόγο και επιδιώκουν να είναι συγκυρίαρχοι στο νότο, για αυτό και συζητούν λύση ΔΔΟ.

George Kemkas είπε...

Οι Άγγλοι δεν θέλουν σε κάμμια περιπτωσή την διχοτόμηση!
Εαν αυτή συμβεί,τότε η Κύπρος παύει να έχει εγγυητές,άρα παύουν να υπάρχουν λόγοι υπάρξης των βρεττανικών βάσεων αρα δεν εξυπηρετούνται(μέσω βάσεων) μαζί με τους Άγγλους και οι Αμερικανοι.
Η συνθήκη που έχει υπογραφεί με τις βάσεις λέει ότι οι βάσεις θα υπάρχουν σε συνδυασμό με τα εγγυητικά δικαιώματα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ως αναφορά για τους S-300 Θα ανακοινώθει η ύπαρξη τους αφού πρώτα αναπτυχθούν με σκοπό την επίδειξη αποφασιστικότητας!
Θα πρέπει όμως αυτό να συνδυαστεί με την εντάξη της Κύπρου στον συνεταιρισμό για την ειρήνη!
Επίσης να υπάρξει επίσημη αίτηση για την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ,υπο την ομπρέλλα του οποίου θα ενταχθούν οι S-300 με σκόπο την συμβολή της Κύπρου στην ΝΑΤΟΙΚΗ ασπίδα προστασίας απο την τρομοκρατία!!

George Kemkas είπε...

Ως αναφορά την διχοτόμηση αυτό θα χρησιμοποιηθει ως μπλόφα!!

Εαν όμως η διχοτόμηση γίνει τότε τι θα συμβεί;

Η Τουρκία θα ενταχθεί στην ΕΕ και η ΤΔΒΚ.

Αλλά εδω η Κυπριακή δημοκρατία θα πρέπει να διευκρινήσει ότι θα αναγωρίσει σαν μέλη την Τουρκία και την ΤΔΒΚ χωρίς να έχει διπλωματικές σχέσεις μαζί τους.
Επίσης για να υπογράψει η Κυπριακή Δημόκρατια την ένταξη της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ να θέσει όρο ότι για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν θα δέχεται στην επικράτεια της τούρκους υπήκοους και υπηκόους της ΤΔΒΚ.

George Kemkas είπε...

Αν και δεν νομίζω να αποχωρήσει απο εγγυητής,ποιό πιθανό είναι να αποσύρει τα στρατεύματα χωρίς να αφήσει οπλισμό εδω μιας και χρείαζεται περίπου 2 ώρες για να κάνει απόβάση κια περίπου 10 λεπτά για να εξαπολύσει επίθεση.
Αν αποσύρει της εγγυήσεις δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης διότι μόλις αποχωρήσει κάποιος απο τους εγγυητές δεν υπάρχει και Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Τουρκιά απο την στιγμή που έχει υπογράψει ως εγγυήτρια έχει υπογράψει και την ίδρυση της Κυπριακής δημοκρατίας άρα και την ααναγνώριση της!
Η Τουρκία δεν θέλει να έχει διπλωματικές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και η μη αναγνώριση της είναι καθαρά διπλωματικό παιχνίδι της Τουρκίας!!

George Kemkas είπε...

Επίσης ένας άλλος λόγος για να αποχωρήσει απο εγγυήτρια δύναμη η Τουρκία είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Οι Άγγλοι απο τις βάσεις τους ελέγχουν πρώτα και κύρια την διώρυγα του Σουέζ και συνδυασμό με τις βάσεις στην Μάλτα και στο Γιβραλτάρ ελέγχουν όλη την Μεσόγειο.
Επίσης παρακολουθούν μέσω κεραιών την Μέση ανατολή για λογαριασμό των Αμερικανών.
Το μεγαλύτερο λάθος των Άγγλων είναι ότι δεν κράτησαν την Σαουδική Αραβία ως αποικία τους διότι τότε δεν ήξεραν ότι υπήρχαν κοιτάσματα πετρελαίου!
Για να ισσοροπήσουν αυτή την απώλεια και να αποφύγουν το τεράστιο κόστος διατήρησης των αποικιών τους τις παρέδωσαν κρατώντας όμως τις στρατηγίκες - το Γιβραλτάρ ως αποικία και την Μάλτα και την Κύπρο οι οποίες παραμένωντας στην Βρεττανική κοινοπολιτεία δίνουν το άλλοθι που θέλουν για νά διατηρούν τις στρατηγικά σημαντικές για αυτούς βάσεις στην Μάλτα και στην Κύπρο.