Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Ιστορικά παραδείγματα προς αποφυγήν!

Τα 16 κράτη της ευρωζώνης αποφάσισαν ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει με το εξωτερικό της χρέος. Ο δανεισμός θα υπάρχει δυνατότητα να γίνει και από Ευρωπαϊκές Τράπεζες και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πάντως η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται μέσα από αυστηρούς όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας να εφαρμόσει το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Επί της ουσίας, η Ευρωζώνη περιορίζει τον κίνδυνο μιας στάσης πληρωμών του ελληνικού χρέους, επιδεικνύοντας την απαραίτητη οικονομική συνοχή στα κράτη-μέλη και αποτρέποντας ένα δυσάρεστο ντόμινο χρεωκοπημένων οικονομιών (Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Ιρλανδίας).

Παρ’όλ’ αυτά, το πρόβλημα της εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης παραμένει, καθώς εκδηλώνεται ήδη η βαθειά ύφεση στην ελληνική οικονομία. Επιπλέον, η κυβέρνηση Παπανδρέου επιφορτίζεται με την ευθύνη του περιορισμού των δαπανών, και εξυγείανσης των δημοσίων οικονομικών.

Η δυσχερής θέση της Ελλάδος στην οικονομία, αναπόφευκτα αντανακλάται και σε άλλους τομείς: 1) απώλεια μέρους της εθνικής κυριαρχίας (λόγω της οικονομικής εξάρτησης από τρίτους) και 2) απώλεια κύρους και ισχύος στη διεθνή πολιτική σκακιέρα. Πέραν του γεγονότος ότι η Ελλάδα εδώ και ένα εξάμηνο είναι «το μαύρο πρόβατο» για την Ευρώπη και για τους διεθνείς οικονομικούς οίκους αξιολόγησης, η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει τα εθνικά της θέματα, με αλλοιωμένη την ισορροπία δυνάμεων, υπέρ της Τουρκίας. Επί τούτου, δεν είναι άσχετη η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

Με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό οικονομικό ζήτημα, αλλά και από την (δυστυχώς) εύστοχη παρατήρηση του Ελλαδίτη Προέδρου κ. Παπούλια, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα: «...Όπως το 1821 το κύμα των Φιλελλήνων έσπευσαν να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους προς τους Έλληνες, έτσι και σήμερα στις Βρυξέλλες δίνεται μια σκληρή μαχή και ζητάμε την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων...», αξίζει να αναφερθούν ορισμένα ιστορικά παραδείγματα των αδιεξόδων του νεότερου Ελληνισμου, με οικονομικά αίτια:

•Η ανάληψη των 2 αγγλικών δανείων της επαναστατημένης Ελλάδος από την Προσωρινή Κυβέρνηση Μαυρογορδάτου, σηματοδότησε την οικονομική και πολιτική εξάρτηση των επαναστατων από την Αγγλία. Σημειωτέον ότι η κακή διαχείριση του 1ου δανείου έδωσε την αφορμή για τον 1ο εμφύλιο, ενώ το 2ο αγγλικό δάνειο χρηματοδότησε το 2ο εμφύλιο πόλεμο! Αποτέλεσμα τούτων, ήταν οι νικηφόρες μάχες των Τουρκοαιγυπτίων και να περιορισθούν τα εδαφικά κεκτημένα της Επανάστασης στην Πελοπόννησο. Η αποφασιστική επέμβαση Αγγλίας, Ρωσίας και Γαλλίας, ιδιαίτερα με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου (Οκτώβριος 1827), επέφερε τη συμφωνία για την ανακήρυξη της ελληνικής ανεξαρτησίας, τόσο κυρίαρχης, όσο ήταν υπό την εγγύηση των «Τριών Προστάτιδων Δυνάμεων», που επέλεγε κατά το δοκούν γερμανόφωνους βασιλιάδες...

• Η συνεχής ανάληψη δανείων από τις ελληνικές κυβερνήσεις στα τέλη του 19ου αιώνα και η αδυναμία αποπληρωμής τους, ανάγκασε τον Πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη να αναφωνήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο το «Δυστυχώς επτωχεύσαμε». Η δεινή οικονομική θέση της Ελλάδος, ήταν βασικό αίτιο στην ήττα κατά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897. Ο οικονομικός διασυρμός και το αίσθημα ταπείνωση του ελληνικού λαού, ολοκληρώθηκε το 1898 με την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου...

• Τέλος, πρόσφατο παράδειγμα, είναι η ελληνική εξάρτηση από την αμερικανική βοήθεια της δεκαετίας του ΄50. Ενώ οι Έλληνες στην Κύπρο διεξάγουν το Ενωτικό Δημοψήφισμα και ασκούν διεθνή διαφώτιση για την παραχώρηση του Δικαιώματος της Αυτοδιάθεσης, η Ελλάδα, βρίσκεται μακρυά: η ελληνική κυβέρνηση, ούτε καν δέχθηκε να παραλάβει τους τόμους του Ενωτικού Δημοψηφίσματος! Χαραχτηριστικό σχόλιο του τότε Υπουργού, Γεωργίου Παπανδρεου προς το Δήμαρχο Λευκωσίας Θεμιστοκλή Δέρβη: «η Ελλάς αναπνέει με δύο πνεύμονες, τον μεν αγγλικόν, τον δε αμερικανικόν, και δι' αυτό δεν ημπορεί να πάθει ασφυξίαν λόγω του Κυπριακού».

Σήμερα, ο Ελληνισμός της Κύπρου και της Μητροπολιτικής Ελλάδος, σφιγμένος από το βραχίωνα της οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως από την αποκαθήλωση των διαχρονικών ελληνικών αξιών της Εθνικής Αξιοπρέπειας και της Λεβεντιάς, και τη σαφή έλλειψη των εμπνευσμένων πολιτικών ηγετών πορεύεται στην αντιμετώπιση των σύγχρονων εθνικών ζητημάτων. Οι εχθροί του Ελληνισμού παραμονεύουν για την εδραίωση της τουρκικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ταυτόχρονα με την αποικιοκρατική εκμετάλλευση του ελληνικού πλούτου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που μετά από χρόνια κινούνται οι διαδικασίες για ενεργοποίηση Ευρωπαϊκού Κανονισμού για Απευθείας Εμπόριο μεταξύ Ε.Ε και κατεχομένων. Δράστης, ο Τσέχος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλερ, με σαφέστατο στόχο, την αναβάθμιση και τελική αναγνώριση του τουρκικού ψευδοκράτους στην Κύπρο!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: