Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2010

ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΚΕΦΑΙΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Οικολογικός Κίνδυνος από τα σχέδια της Τουρκίας!

Το άνοιγμα το δωδέκατου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε – Τουρκίας, που αφορά το Περιβάλλον, αποφάσισε η ενταξιακή διάσκεψη Ε.Ε – Τουρκίας την προηγούμενη Δευτέρα, 21/12/2009, στις Βρυξέλλες. Το σύνολο των υπό διαπραγμάτευση κεφαλαίων είναι 35. Η εξέλιξη αυτή, δεν είναι μόνο πολιτική, καθώς πέραν της διπλωματικής ήττας της ελληνικής πλευράς στο ζήτημα των ενταξιακών σχέσεων της Τουρκίας, ακριβώς αυτή την περίοδο και ιδιαίτερα στο ζήτημα του Περιβάλλοντος τρέχει μια άλλη δυσάρεστη εξέλιξη για την Ανατολική Μεσόγειο: οι συνομιλίες για τη Συμφωνία της ρωσικής εταιρείας ATOMSTROIEXPORT με την Τουρκία για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στη σεισμογενή περιοχή Ακουγιού (κοντά στη Μερσίνα), απέναντι από την Κύπρο!

Επιπλέον, το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας στοχεύει στην κατασκευή άλλων δυο εργοστασίων στην περιοχή της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι το 2015, ενώ λόγω του ενεργειακού ισοζυγίου δυνάμεων, οι ΗΠΑ φαίνεται να ευνοούν την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία (στο παρελθόν είχαν προβάλει ενστάσεις). Περιβαλλονικές οργανώσεις όπως το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου και η Green Peace προειδοποιούν για τους κινδύνους οικολογικής καταστροφής:

· Υπάρχει 50% πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας σεισμός 7 Ρίχτερ σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από τον κόλπο Ακούγιου μέσα στα επόμενα 40 χρόνια.

· Η συχνή μεταφορά, η ποσότητα και η επικινδυνότητα του πυρηνικού φορτίου αναμένεται να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την Κύπρο, την Ελλάδα και όλες τις περιοχές πέριξ της Μεσογείου.

· Υφίσταται κίνδυνος να συμβούν στις πυρηνικές μονάδες πράξεις δολιοφθοράς λόγω της πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας που επικρατεί στην Τουρκία.

Επίσης, οι βαλκανικές χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία και τα Σκόπια έχουν προ πολλού διακηρύξει την πρόθεσή τους για κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων, περικλείοντας ασφυκτικά τον Ελληνισμό με τα πυρηνικά τους σχέδια...

Είναι πραγματικά αντιφατικό το γεγονός, πώς η Τουρκία, μια χώρα ξένη προς την Ε.Ε αρχίζει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις για το κεφάλαιο του Περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα διαπραγματεύεται για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων που θέτουν σε κίνδυνο οικολογικής καταστροφής την Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα δε, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ποια είναι η στάση των Υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος Ελλάδος και Κύπρου; Ποια η ελληνική θέση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ε.Ε; έγινε η σχετική συζήτηση στις Επιτροπές Περιβάλλοντος της Ελληνικής και Κυπριακής Βουλής; Και τελικά, ασκήθηκε πολιτική διαφώτισης στα διενθή κέντρα λήψεως αποφάσεων για τον οικολογικό κίνδυνο της περιοχής μας;

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας, που έχει ως κομβικό σημείο το 2015, αποτελεί ταυτόχρονα και διπλωματικό χαρτί για την ελληνική πλευρά. Επειδή, επικαλούμενη τους κινδύνους περιβαλλοντικής καταστροφής στην περιοχή Ακουγιού, λόγω των γεωλογικών του ρηγμάτων, μπορεί να ανακόψει την τουρκική ενταξιακή πορεία. Ούτως ή άλλως όμως, πρέπει να ασκηθούν οι πιέσεις στην Τουρκία, ώστε να ματαιωθεί το πρόγραμμά της, μαζί και η πυρηνική απειλή...

Τα πράγματα είναι πολύ καθαρά: η Τουρκία, πέραν της ασιατικής της θέσης, δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε όχι μόνο λόγω των οικονομικών, κοινωνικών και μεταναστευτικών αναστατώσεων που θα επιφέρει η ένταξη, ούτε μόνο λόγω της συνεχούς εγκληματικής της στάσης και επεκτατικής πολιτικής στην Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη. Η Ε.Ε πρέπει να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και επειδή ο πυρηνικός της σχεδιασμός θα προκαλέσει την οικολογική καταστροφή της Ανατολικής Μεσογείου!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: