Κυριακή, 23 Αυγούστου 2009

Καίγεται η Βορειοανατολική Αττική


Σε μια επανάληψη του μαύρου καλοκαιριού του 2007 εξελίσσεται δυστυχώς το φετεινό καλοκαίρι στην Μητροπολιτική Ελλάδα. Πυρκαγιές εμφανίστηκαν από το τις τελευταίες ώρες σε πολλά σημεία της χώρας...

Μεγαλύτερη έκταση έχει η καταστροφική πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην Αττική, σε Μαραθώνα, Ντράφι, Παλλήνη, Ανω και Κάτω Σούλι, Πικέρμι, Παλαιά Πεντέλη, Αγιο Στέφανο, Διόνυσο και Παλλήνη. Χιλιάδες στρέματα γης και αρκετά καμένα σπίτια άφησε μέχρι τώρα πίσω της η πύρινη λαίλαπα. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που γίνονται από τους άνδρες της Πυροσβεστικής μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί εφικτό να τεθεί η πυρκαγιά κάτω υπό έλεγχο. Αυτό οφείλεται στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Η απορία που δημιουργείται στο μέσο Έλληνα πολίτη είναι ότι ενώ η Κυβέρνηση γνωρίζει αρκετά καλά ότι τα δάση της Ελλάδας κάθε χρόνο είναι στο στόχαστρο των εμπρηστών, είτε για λόγους οικοπεδοποίηση των εκτάσεων αυτών, είτε εξυπηρετώντας σχέδια για ξένες μυστικές υπηρεσίες εν τούτοις η Κυβέρνηση δεν φρόντισε να προστατεύσει τα δάση αυτά, βάζοντας ομάδες να προσέχουν τα δάση αυτά.

Μόνη λύση είναι να ακολουθηθεί το παράδειγμα του 2007 όπου ομάδες εθελοντών αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών αυτών έκαναν εναλλάξ περιπολίες στα πράσινα μέρη, μη επιτρέποντας την έναρξη κάποιας άλλης πυρκαγιάς στα μέρη αυτά.

Επίσης οδηγίες προς τους κατοίκους σπιτιών, στα οποία πλησιάζει φωτιά, μετέδωσε εκ νέου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει το σπίτι σας:

- Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.

- Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και μεταφέρετέ τα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

- Μαζέψτε άμεσα όλες τις τέντες που έχετε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος.

- Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράξτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός και καύτρες στο εσωτερικό του κτιρίου.

- Αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη απομακρυνθείτε από τον χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν από τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές.

- Εάν η διαφυγή σας δεν είναι πλήρως εξασφαλισμένη, μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο, το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

- Αν παραμείνετε στο σπίτι, μπείτε μέσα σε αυτό μαζί με όλη την οικογένεια σας και συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα χώρο.

- Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγείτε έξω από το σπίτι σας και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν.

- Αν αποφασιστεί εκκένωση της περιοχής ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: