Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2008

Στο σφυρί στρατόπεδο της Ε.Φ.;


Χθες κατά την συνεδρία της Βουλής ο Βουλευτής Σωτήρης Σαμψων κατήγγειλε ότι η Κυβέρνηση προτείθεται να δώσει στρατόπεδο στο κέντρο της Λευκωσίας για δημιουργία ξενοδοχειακού συγκροτήματος.Βγάζουν στο σφυρί στρατόπεδο της Ε.Φ.;

Εκατέρωθεν βολές για το θέμα στρατοπέδου
19/12/2008 | ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΑΛΙΣΤΡΑΤΛΗ

Συνέχεια είχαμε χθες στη συζήτηση στη Βουλή αλλά και από αέρος μετά τις καταγγελίες σε βάρος των κυβερνώντων από το βουλευτή του ΔΗΣΥ Σωτήρη Σαμψών ότι η Κυβέρνηση προωθεί τη μετατροπή στρατοπέδου στο κέντρο της Λευκωσίας σε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα πολυτελείας.
Παράλληλα, τόσο ο κ. Σαμψών αλλά και άλλοι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Άμυνας επέκριναν το Υπουργείο Άμυνας ότι προχωρεί σε αναδιάρθρωση της Εθνικής Φρουράς και μείωση της στρατιωτικής θητείας, χωρίς να έχει ενημερωθεί η Βουλή.
Χθες το πρωί, ο κ. Σαμψών σε δηλώσεις του στο Γ΄ Πρόγραμμα του Ραδιοφώνου του ΡΙΚ επανέλαβε τις καταγγελίες του για τη μετατροπή του Στρατοπέδου, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να παραχωρήσει το στρατόπεδο σε ξένους, προσθέτοντας ότι εγείρονται πολλά ερωτήματα και προβληματισμοί και αναφέρθηκε και στις προθέσεις του αρμόδιου Υπουργείου για την αναδιάρθρωση της Εθνικής Φρουράς.
Όπως είναι γνωστό, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Σωτήρης Σαμψών, στην προχθεσινή ομιλία του στην Ολομέλεια, κατήγγειλε τους κυβερνώντες ότι «βγάζουν στο σφυρί την Εθνική Φρουρά και συγκεκριμένα έχουν καταλήξει και σε συμφωνία με ξένους επενδυτές να τους πωλήσουν ακόμα και στρατόπεδο για ανάπτυξη».
Στις από αέρος δηλώσεις του για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Σαμψών είπε ότι «δημιουργείται μία κατάσταση γενικότερη αυτήν τη στιγμή, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ερωτηματικά και προβληματισμούς στα μέλη της Επιτροπής Άμυνας και στα κόμματα», σημείωσε.

Στην από αέρος συζήτηση για το θέμα που ηγέρθη αναφορικά με την παραχώρηση του στρατοπέδου σε ξένους επενδυτές, με παρέμβασή του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και μέλος της Επιτροπής Άμυνας, Φύτος Κωνσταντίνου, είπε ότι «οι καταγγελίες Σαμψών εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και το θέμα θα πρέπει να ερευνηθεί». Ο κ. Κωνσταντίνου επιβεβαίωσε παλαιότερες συζητήσεις ότι κατά καιρούς γίνονταν προσπάθειες αξιοποίησης του συγκεκριμένου στρατοπέδου όπου επρόκειτο να ανεγερθεί το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ.


Ο Νίκος Κατσουρίδης
Σε παρέμβασή του στην από αέρος συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης τόνισε ότι σε καμία περίπτωση η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεπουλήσει κρατική περιουσία, διαψεύδοντας με τη δήλωσή του αυτή τους ισχυρισμούς του βουλευτή του ΔΗΣΥ Σωτήρη Σαμψών. Ξεκαθαρίζοντας ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι «είναι διαφορετικό να καταγγέλλει κάποιος ότι ξεπουλήθηκε κρατική γη από του να καταγγέλλει ότι γίνονται σκέψεις για αξιοποίηση κάποιας περιοχής».

«Πρώτος ο ΔΗΣΥ»
Εξάλλου, σε συζήτηση στο ΡΙΚ, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Αριστοτέλους αποκάλυψε ότι ο πρώτος που εισηγήθηκε την πώληση στρατοπέδων και την αξιοποίηση των χρημάτων για κοινωνικούς σκοπούς, είναι βουλευτής του ΔΗΣΥ. Αυτό, είπε, είναι καταγραμμένο στα πρακτικά της Βουλής.
Επιβεβαιώνει ο Χάσικος
Την απόφαση για αξιοποίηση του στρατοπέδου επιβεβαίωσε και ο πρώην Υπουργός Άμυνας Σωκράτης Χάσικος. Μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής,ο κ. Χάσικος αναφέρθηκε σε παλαιότερα σχέδια αξιοποίησης του συγκεκριμένου στρατοπέδου, αλλά με την προϋπόθεση να ανεγερθεί εκεί το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ. Ωστόσο, σε παρέμβασή του στο Γ΄ Πρόγραμμα του Ραδιοφώνου του ΡΙΚ κατά τη διάρκεια της από αέρος συζήτησης, εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τις προθέσεις της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το στρατόπεδο και κατά ποιον τρόπο.

http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/103445


Οι απαντήσεις που δόθησαν από τα στελέχη του ΑΚΕΛ άφησαν το θέμα να αιωρείται καθώς δεν διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του κυρίου Σαμψών αλλά αντίθετα προσπαθούν να μετατοπίσουν τις ευθύνες στον ΔΗΣΥ ότι πρώτος πρότεινε κάτι τέτοιο αλλά και να δικαιολογήσουν το θέμα αυτό.

Πρόκειται για ακόμη μια ενέργεια που επιβεβαιώνει τους φόβους μας ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η σταδιακή αποδόμηση της Εθνικής Φρουράς.
Πιο αναλυτικά η Κυβέρνηση Χριστόφια μέχρι σήμερα:
1. Ακύρωσε την στρατιωτική άσκηση Νικηφόρος.
2. Είχαμε τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας που αμφισβητούν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Κυπρου και Ελλάδας.
3. Γίνονται προσπάθειες για μείωση της θητείας των κληρωτών ενώ επιτροπή που κλήθηκε να την διερευνήσει πριν δύο χρόνια την έκρινε ως ανεφάρμοστη.
4. Η δήλωση του Χριστόφια ότι απαιτείται να ενισχυόμαστε όχι αμυντικά αλλά στον διπλωματικό τομέα.
5. Προσπάθειες να τοποθετηθούν κάμερες στην πράσινη γραμμή αντί ανθρώπινου προσωπικού.
6. Λεφτά που δίνει ο φορολογούμενος πολίτης για την άμυνα να μην καταλήγουν τελικά στην άμυνα.
7. Η εδώ και χρόνια απραξία όσο αφορά την αγορά καινούριου εξοπλισμού για την Ε.Φ..
(για κάποια από τα πιο πάνω σημεία ευθύνη έχει και η Κυβέρνηση του μακαριστού Τάσσου Παπαδόπουλου).

Περιμένουμε απαντήσεις από το ΑΚΕΛ για το τι προτίθεται να κάνει το συγκεκριμένο στρατόπεδο και για τους στόχους τους σχετικά με την Εθνική Φρουρά. Περιμένουμε από τον ΔΗΣΥ να μας απαντήσει αν όντως ήταν το πρώτο κόμμα που πρότεινε την πώληση του στρατοπέδου και αν συμμερίζεται την απόφαση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: