Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ή ΕΘΝΙΚΟΣ ΘΙΑΣΟΣ


Χθες το πρωί είχαμε την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Σε αυτό συμμετείχαν ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, ο Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου Τουμάζος Τσιελεπής, ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου και οι ακόλουθοι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων: Άντρος Κυπριανού, Νίκος Κατσουρίδης (ΑΚΕΛ), Νίκος Αναστασιάδης, Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ), Μάριος Κάρογιαν, Κυριάκος Κενεβέζος (ΔΗΚΟ), Γιαννάκης Ομήρου, Βάσος Λυσσαρίδης (ΕΔΕΚ), Δημήτρης Συλλούρης, Ρίκκος Ερωτοκρίτου (ΕΥΡΩΚΟ) και Ιωάννα Παναγιώτου, Γιώργος Περδίκης (Οικολόγοι). Σε δηλώσεις τους πριν την συνεδρία Προεδρικό και κόμματα τόνιζαν την ανάγκη για να υπάρξει ενότητα στο εσωτερικό και ότι θα πήγαιναν στην συνάντηση με πρώτο στόχο την διασφάλιση της ενότητας.

Μόνο ενωτικό δεν ήταν το μήνυμα που έστειλε προς τον κόσμο η χθεσινή συνεδρία του συμβουλίου όμως, καθώς σύμφωνα με το σημερινό τύπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση και αντάλλαξαν βαριούς χαρακτηρισμούς, γεγονός που παραξένεψε όλους μας, μιας και ο Νίκος Αναστασιάδης κατηγορεί τον Δημήτρη Χριστόφια για ενέργειες του που έγιναν ότι ο ΔΗΣΥ στήριζε ανοικτά τους χειρισμούς του! Και όμως βλέποντας ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ αλληλοκατηγορήθηκαν ότι ενεργούν έχοντας κατά νου τις Προεδρικές Εκλογές του 2013 (!!!), ο καθένας μπορεί να καταλάβει και την πραγματική αιτία της χθεσινής αντιπαράθεσης.

Στην υπόλοιπη διάρκεια του συμβουλίου της "ενότητας" είχαμε και τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων και η κατάθεση των θέσεων όλων των κομμάτων πλην του ΑΚΕΛ. Το δεύτερο μέρος του θεάτρου του παραλόγου αυτού θα παιχτεί την άλλη Πέμπτη 12 Αυγούστου όπου θα μιλήσουν και οι δεύτεροι σε αξίωμα εκπρόσωποι των κομμάτων.

Σε αυτό το σημείο καλό θα ήταν να αναφέρουμε και δύο λόγια για το Εθνικό Συμβούλιο.

Τι είναι το Εθνικό Συμβούλιο
Το Εθνικό Συμβούλιο (όπως λανθασμένα επικράτησε να λέγεται) είναι ένας θεσμός (;) που επινοήθηκε επί Προεδρίας Γιώργου Βασιλείου. Στο συμβούλιο αυτό συμμετέχουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Συνήθως θέμα συζήτησης του είναι οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό. Συχνά, ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί και παλιούς Προέδρους ή έμπειρα πολιτικά πρόσωπα για να συμμετάσχουν στο συμβούλιο αυτό. Παράδειγμα είναι η συμμετοχή του Γλαύκου Κληρίδη επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Γιώργου Βασιλείου επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια.

Τι πραγματικά επιτυγχάνεται από το Εθνικό Συμβούλιο;
Σύμφωνα με τις εκάστοτε Κυβερνήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσω των συνεδριάσεων αυτών μεταφέρει τις απόψεις του στα κόμματα και τα κόμματα μεταφέρουν τις δικές τους στον Πρόεδρο και μέσα από αυτό προκαλείται ένας διάλογος. Άλλοτε, μέσω της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος ζητά την στήριξη και των υπολοίπων κομμάτων όσο αφορά την πολιτική που ακολουθεί στο Κυπριακό. Κάποιες φορές μάλιστα -αν και πολύ λίγες σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των συνεδριάσεων- κόμματα και Πρόεδρος κάτέληξαν σε ομόφωνες αποφάσεις για τις μελλοντικές ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τι συμβαίνει όμως όταν τα υπόλοιπα κόμματα πλην του κυβερνώντος κόμματος διαφωνούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Το πιο πάνω ερώτημα μπορεί να συνδυαστεί με την απορία αν μπορούν τα κόμματα να αλλάξουν κάτι όταν διαφωνούν. Η απάντηση είναι μια και κάθετη. Τα κόμματα που διαφωνούν με τον εκάστοτε Πρόεδρο μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο δεν μπορούν να πετύχουν απολύτως τίποτα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά κανόνα θα ακολουθήσει την πολιτική που ο ίδιος θέλει, χωρίς να λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις που θα του υποβάλει η αντιπολίτευση. Πλέον μας έχει γίνει ρουτίνα να βλέπουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξέρχεται της αίθουσας που γινόταν η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και να αναφέρει: "Σήμερα έχει γίνει ένας επικοδομητικός διάλογος με τα υπόλοιπα κόμματα. Τα κόμματα εξέφρασαν τις απόψεις τους, οι οποίες και λήφθηκαν σοβαρά υπόψη. Σκοπός της συνεδρίας αυτής ήταν η διαφύλαξη της ενότητας". Παρά το γεγονός αυτό αδυνατώ να θυμηθώ έστω και μια περίπτωση Προέδρου της Κύπρου που να άλλαξε γραμμή πλεύσης μετά από κάποιο Εθνικό Συμβούλιο.


Η τραγική ειρωνία της όλης υπόθεσης είναι ότι όλα τα κόμματα στις ανακοινώσεις τους πριν το Εθνικό Συμβούλιο συμπλέουν με την θέση της Κυβέρνησης ότι είναι στόχος να διαφυλαχτεί η ενότητα μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Και όμως σχεδόν πάντα τα κόμματα αυτά πυροδοτούν τον κλίμα χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος πέραν της κομματικής συσπείρωσης στις επερχόμενες εκλογές!!! Τα χθεσινά γεγονότα του Προεδρικού Μεγάρου είναι ένα ακόμη τρανό παράδειγμα που αποδεικνύει την τοποθέτηση μου αυτή.


Είναι χρήσιμο το Εθνικό Συμβούλιο;
Κλείνοντας θα ήθελα ξανατονίσω ότι ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου, στην ουσία χρησιμοποιείται από τον εκάστοτε Πρόεδρο για τα μάτια του κόσμου και ως πολιτικό άλλοθι στις ενέργειες που ακολουθεί. Πάνε τώρα πάνω από δύο δεκαετίες που λειτουργεί ο θεσμός και επί της ουσίας δεν έχει προσφέρει τίποτα το σημαντικό και ουσιώδες στον τόπο. Το μόνο που προκαλεί στον λαό είναι ο αποτροπιασμός και η αγανάκτιση για το πολιτικό σκηνικό που επικρατεί σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα.
Μήπως τελικά είναι καιρός ο εθνικός θίασος που αποκαλείται Εθνικό Συμβούλιο να καταργηθεί και να αντικατασταθεί μέσα από τον δημόσιο διάλογο και την άμεση δημοκρατία με την διενέργεια δημοψηφισμάτων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: