Κυριακή 23 Μαΐου 2010

ΑΚΕΛ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ


Αφορμή για το κείμενο μου αυτό είναι ένας διάλογος που είχα με κάποιο ΕΔΟΝόπουλο σε μια ιστοσελίδα δημόσιας συζήτησης (forum). Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι το γεγονός ότι ο νεαρός αυτός είναι φοιτητής (συνεπώς και μελλοντικός επιστήμονας) και έδειξε να μην μπορεί να σταυρώσει έστω και μια τεκμηριωμένη προσωπική του άποψη!!! Σε αυτό τον διάλογο ο νεαρός ΑΚΕΛιστής έκανε αναπαραγωγή της στείρας συνθηματολογίας που τους μαθαίνουν στις κατασκηνώσεις και τα διάφορα "κατηχητικά" της ΕΔΟΝ.

Πιο συγκεκριμένα πέρα από την συνθηματολογία χωρίς τεκμηρίωση για διάφορες θέσεις, άρχισε να επαναλαμβάνει συνεχώς ότι για τα κακά της Κύπρου αλλά και της υπόλοιπης ανθρωπότητας φταίει αποκλειστικά ο ιμπεριαλισμός. Και ολοκλήρωσε την "άποψη του" με την δήλωση ότι το ΑΚΕΛ και οι Κύπριοι κομμουνιστές αντιστάθηκαν και θα είναι πάντα απέναντι στον ιμπεριαλισμό. Έτσι και εγώ αποφάσισα να κάμω μια έρευνα σχετικά με το θέμα αυτό.

Αρχίκα θα ήθελα να αναφέρω στους αναγνώστες του ιστολογίου μου ότι το ΑΚΕΛ που ιδρύθηκε το 1941 αποτελεί συνέχεια του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου (ΚΚΚ) το οποίο ιδρύθηκε το 1926. Έτσι η έρευνα μου αρχίζει από τον καιρό που ιδρύθηκε το ΚΚΚ σε συνδυασμό με τα γεγονότα σε Κύπρο και Ελλάδα.

Τον Οκτώβριο του 1931 οι Έλληνες της Κύπρου προέβηκαν σε μια αυθόρμητη εξέγερση κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας η οποία και βασάνιζε για πάνω από μισό αιώνα την Κύπρο και δεν έδινε το δικαιώμα στους Κύπριους να ενταχθούν στον υπόλοιπο Εθνικό κορμό. Αυτή η εξέγερση έμεινε γνωστή ως Οκτωβριανά. Το ΚΚΚ όμως όχι μόνο απουσίαζε από την παλλαϊκή αυτή αντιιμπεραλιστική αντίσταση των υπολοίπων Κυπρίων αλλά και βρέθηκε απέναντι της. Πιο συγκεκριμένα χαρακτήριζαν το Κίνημα των Οκτωβριανών ως "εθνικιστική, σωβινιστική, προβοκάτσια της Κυπριακής μεγαλοαστικής τάξης"!!!

9 χρόνια αργότερα η φασιστική Ιταλία προσπάθησε να εισβάλει στην Ελλάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες Κύπριοι να επιδιώξουν να πολεμήσουν και να βοηθήσουν την Μητέρα Πατρίδα να παραμείνει ελεύθερη αλλά και χιλιάδες άλλοι συμμετείχαν στον έρανο που έγινε στο νησί για την ενίσχυση της αντίστασης του ελλαδικού λαού. Το ΚΚΚ εκτός από το χλευασμό του προς το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού ενάντια στους Ιταλούς φασίστες, έκανε και έκκληση στα μέλη του να μην προσφέρουν ούτε ένα γρόσι στον έρανο που διεξαγόταν!!! Έτσι παρέμειναν και αυτοί πιστοί στο Γερμανοσοβιετικό σύμφωνο μη Επίθεσης που υπογράφτηκε από τους Χίτλερ και Στάλιν. Αργότερα όταν το σύμφωνο αυτό έσπασε και η ΕΣΣΔ μπήκε στον πόλεμο αποφάσισαν και οι Κύπριοι κομμουνιστές να πολεμήσουν!!!

Και σαν μην έφταναν όλα τα πιο πάνω το ΑΚΕΛ ήταν απέναντι και στον μεγαλύτερο αντιιμπεραλιστικό αγώνα που έγινε στην Κύπρο. Η αντίθεση του ΑΚΕΛ στον Εθνικοαπελευθερωτικό και αντιιμπεριαλιστικό αγώνα της ΕΟΚΑ δεν έμεινεν στα τέσσερα χρόνια που διήρκησε ο αγώνας αυτός αλλά και φτάνει μέχρι και τις μέρες μας. Η δράση του έναντι στον νομιμοποιημένο από το Ενωτικό Δημοψήφισμα, Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ είναι σε όλους μας γνωστή.

Το 1967 στην Ελλάδα είχαμε μια δικτατορία η οποία και οδήγησε σε πολλά δεινά και την Κύπρο. Η Χούντα των Αθηνών ήταν αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής προσπάθειας των Αμερικανών να επιβάλουν τις θέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Το ΑΚΕΛ "αντιστάθηκε" προσφέροντας γλυκό καρυδάκι στους απεσταλμένους της Χούντας στην Κύπρο, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις υποδοχής του δικτάτορα Παπαδόπουλου αλλά και των υπολοίπων πρωτοστατών της δικτατορίας αλλά και είχαμε ανάρτηση φωτογραφιών πρωτοκλασάτων μελών της δικτατορικής κυβέρνησης στα οικήματα σωματείων που υπάγονταν στο ΑΚΕΛ.

Και σαν να μην έφτανε η σιωπηρή υποστήριξη τους προς την δικτατορία το ΑΚΕΛ από την τουρκική εισβολή και μετά έγινε ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ιμπεριαλιστικής λύσης που επιζητά η κατοχική δύναμη Τουρκία μαζί με τους πάτρωνες της Αγγλοαμερικανούς. Και παραμένει και μέχρι σήμερα, 36 χρόνια μετά την άδικη εισβολή πιστός στην θέση του για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία που πρώτος έριξε στο τραπέζι ο ολετήρας της Κύπρου αρχιιμπεριαλιστής Χένρι Κίσιντζιερ.

Η "αντιιμπεριαλιστική" δράση του ΑΚΕΛ όμως δεν αρκέστηκε στα Εθνικά μας θέματα αλλά πήγε και παραπέρα στην κεντρική Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ υποστήριξε με θέρμη την ιμπεριαλιστική επιδρομή της "μητέρας" Σοβιετικής Ένωσης στην Τσεχοσλοβακία τον Αύγουστο του 1968. Την ίδια στάση κράτησαν και κατά την εισβολή της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 1979. Και όλα αυτά υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης του ιμπεριαλισμού!!!


Συνοψίζοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι συμφωνώ με τον νεαρό οπαδό του ΑΚΕΛ ότι ο ιμπεριαλισμός έχει δώσει αρκετό πόνο στον απανταχού Ελληνισμό αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Η διαφωνία μου όμως με τον φίλο αυτό είναι ότι το ΑΚΕΛ αντιστάθηκε στον ιμπεριαλισμό. Όλα τα γεγονότα που προβάλλω πιο πάνω όχι μόνο αποδεικνύουν ότι οι Κύπριοι κομμουνιστές δεν είχαν καμμιά αντιιμπεριαλιστική στάση αλλά και υποδεικνύουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις ταυτίζονται και με τις θέσεις των ιμπεριαλιστών.

ΥΓ. Σαν σήμερα πριν από 4 χρόνια δολοφονήθηκε από τους Τούρκους ο Σμηναγός της Ελληνικής Αεροπορίας Κώστας Ηλιάκης. Το περσινό μου κείμενο σχετικά με τον χαμό του ήρωα μας θα το βρείτε εδώ. ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!

15 σχόλια:

osr είπε...

μπορείς σε παρακαλώ να μου δώσεις έναν ορισμό του ιμπεριαλισμού;

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

ο ορισμός που δίνει η Βικιπαίδεια είναι κατατοπιστικός νομίζω...

osr είπε...

από το λινκ που μου έβαλες:

"Ο ιμπεριαλισμός αποτελεί πολιτική επέκτασης του ελέγχου ή της εξουσίας που ασκείται σε ξένες οντότητες ως μέσο απόκτησης και/ή διατήρησης μιας αυτοκρατορίας. Αυτό συμβαίνει είτε μέσω άμεσης εδαφικής κατάκτησης ή εποικισμού είτε διαμέσου έμμεσων μεθόδων άσκησης ελέγχου στα πολιτικά και/ή τα οικονομικά πράγματα άλλων κρατών. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει την πολιτική επικυριαρχίας ενός έθνους σε άλλες χώρες, ανεξάρτητα από το αν το έθνος θεωρεί τον εαυτό του μέρος της αυτοκρατορίας. Η «Εποχή του Ιμπεριαλισμού» συνήθως αναφέρεται στην περίοδο του Νέου Ιμπεριαλισμού που άρχισε το 1860, όταν κυρίαρχα ευρωπαϊκά κράτη ξεκίνησαν τον αποικισμό άλλων ηπείρων.

Ο όρος ιμπεριαλισμός αρχικά αποτέλεσε νεολογισμό κατά τα τέλη του 1800 [1] για να περιγράψει την πολιτική κάποιων κρατών, όπως οι επεκτάσεις της Βρετανίας και της Γαλλίας στην Αφρική και την Αμερική.

Στο έργο του Ιμπεριαλισμός, το Ανώτατο Στάδιο του Καπιταλισμού[2] ο Λένιν υποστήριξε ότι ο καπιταλισμός εισήγαγε κατ' ανάγκη τον ιμπεριαλισμό αποσκοπώντας στην εύρεση νέων αγορών και πόρων. Η θεωρία της αναγκαίας επέκτασης του καπιταλισμού έξω από τα εθνικά σύνορα των κρατών υποστηρίχτηκε επίσης από την Ρόζα Λούξεμπουργκ και στη συνέχεια από την φιλελεύθερο φιλόσοφο Χάνα Άρεντ.

Έκτοτε, όμως, ο όρος αυτός έχει επεκταθεί από τους Μαρξιστές διανοούμενους ώστε να αποτελεί συνώνυμο της καπιταλιστικής διεθνούς αγοράς και του τραπεζικού συστήματος.[3]"


δηλαδή αποδέχεσαι ότι ο ιμπεριαλισμός είναι απότοκο του καπιταλισμού και ότι εθχρός ειναι κατ ουσίαν ο καπιταλισμος

osr είπε...

οπότε προκύπτει το ερώτημα πλέον

εφόσον τόσο στην κύπρο όσο και στην ελλάδα υπάρχει καπιταλιστικό σύστημα το οποίο κατούσιαν κατέστρεψε την ελλάδα η οποία βιώνει την απίστευτη φτωχεια ποιο οικονομικοκοινωνικό σύστημα προτείνεις ;

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Το κείμενο μου δεν αναφέρει σε καμμιά περίπτωση για πολιτικοοικονομικά συστήματα κλπ. Οπόταν θεωρώ ότι βρίσκεσαι εκτός θέματος... Το θέμα είναι το τι δηλώνει το κόμμα που κυβερνά σήμερα την Κύπρο και τι πραγματικά πρεσβεύει.

Θα απαντήσω όμως στο ερώτημα σου αλλά δεν θα επανέλθω ξανά διότι όπως είπαμε είσαι εκτός θέματος. Για μένα το καλύτερο σύστημα είναι ένα μεικτό σύστημα. Δηλαδή ένα κράτος πρόνοιας με δωρεάν παιδεία, υγεία κλπ και με δυνατές κρατικές εταιρείες σε σημαντικούς τομείς για τις συνθήκες ζωής του ατόμου όπως για παράδειγμα ηλεκτρισμός. Αυτές οι εταιρείες όμως να μην αισχροκερδούν εις βάρος του καταναλωτή λόγω του μονοπωλείου που θα έχουν.

Από κει και πέρα στους υπόλοιπους τομείς είμαι υπέρμαχος του ανταγωνισμού μεταξύ πολλών εταιρειών, ο οποίος όμως και θα είναι ελεγχόμενος για αποφυγή δημιουργίας καρτέλ κλπ.

osr είπε...

στο κείμενο σου κάνεις λόγο για τον ιμπεριαλισμό, σε ρώτησα τι είναι ο ιμπεριαλισμός και μου έβαλες απλά ενα λινκ το οποίο προφανώς υιοθετείς για να το βάλεις

στο οποίο γίνεται σαφέστατα αναφορά στο ότι ο ιμπεριαλισμός είναι απότοκο του καπιταλισμού

ο καπιταλισμός είναι ένα οικονομικό σύστημα στο οποίο λειτουργούν οι αστικές αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες

οπότε σαφώς και δεν είμαι εκτός θέματος

σε αυτό το κράτος που αναφέρεσαι ποιο πολιτικό σύστημα θα υπάρχει;

το παρόν της λεγόμενης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας;

γιατί κατα άλλα αυτό το σύστημα που έχουμε είναι αυτό που περιγράφεις

πως θα ελέγχονται οι εταιρείες ώστε να μην αισχροκερδούν;

και πως θα ελεγχεται ο ανταγωνισμός των εταιρειών ώστε να μην έχουμε καρτέλ;

αφού και τώρα υπάρχει η ΕΠΑ επιτροπή προστασίας ανταγωνισμού

δηλαδή θεωρείς ότι αυτό το σύστημα που υπάρχει τώρα είναι καλό το κράτος που έχουμε είναι καλό;


άρα αναιρείς αυτό που έγραψες αρχικά, αφού ο ιμπεριαλισμός είναι απότοκο του καπιταλισμού άρα εχθρός κατ΄εσενα είναι ο καπιταλισμός

η ελλάδα καταστρέφεται λόγω του καπιταλισμού των εταιρειών που ελέγχουν τον κόσμο μέσω των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων που επιβάλλουν

γιαυτό γίνονται πολέμοι για το πετρέλαιο και για να πουλάνε όπλα οι ηπα οι ρώσοι οι κινέζοι οι γάλλοι οι γερμανοί

δηλαδή ποιο είναι το όραμα σου για την κοινωνία;

το έθνος μέσα σε συνθήκες καπιταλισμού το οποίο το καταστρέφει;

osr είπε...

απλά παίζεις πελλό και αποφεύγεις τον διάλογο όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα ε ;)

κατανοητό αφού δεν έχει τι να πεις όταν κάποιος σου μιλά τεκμηριωμένα και με επιχειρήματα

ένα άλλο ερώτημα:

δολοφονήθηκε λες από τους "Τούρκους"

σε ποιους αναφέρεσαι όταν μιλάς για τούρκους;

για τους πολιτικούς κρατούμενους μέσα στα λευκά κελιά που αγωνίζονται για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια τους;

σε ποιους από τα 80 εκατομύρια ανθρώπους "τουρκους"που οι πλείστοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης όπως εκατομύρια άλλοι ανθρώποι

ποιοι αποτελούν το ελληνικό έθνος;

εσύ ο σιακόλας ο μάστρε πάμπος ο παρασκευαίδης ο κόκκαλης και η κυρά τασία η καθαρίστρια; όλοι μαζί ε; σαν μια γροθιa

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Πρώτο εγώ δεν είμαι έμμισθος κανενός για να είμαι 24 ώρες το 24ώρο πίσω από την οθόνη και να απαντώ μόλις γίνει κάποιο σχόλιο.

Δεύτερο τώρα που το είδα θα απαντήσω.

Τρίτο είσαι και πάλι εκτός του θέματος αλλά θα σου απαντήσω κύριε παντογνώστη για να μην νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα.

Τέταρτο είναι η τελευταία φορά που θα ασχοληθώ με κάτι εκτός του θέματος και αυτή την φορά το εννοώ.

Λες ότι αυτά που ανάφερα σαν κράτος υπάρχουν στο παρόν κράτος. Συμφωνώ ότι υπάρχουν αλλά μόνο ως θεωρία. Στην πράξη η ΕΠΑ δεν αντιμετωπίζει την αισχροκέρδια για αυτό και για να πιεις ένα καφέ σε διάφορα τουριστικά και όχι μόνο μέρη χρειάζεσαι τουλάχιστον 7 ευρώ. Για αυτό και μια οικογένεια στην Κύπρο αναγκάζεται να πληρώσει πάνω από 200 ευρώ ηλεκτρικό ρεύμα.

Αν εφαρμοζόταν σωστά το σύστημα που προτείνω μέσω ενός κράτους πρόνοιας, χωρίς τα μονοπώλια (για αυτό είπα και για ανταγωνισμό) τότε κανένα κράτος δεν θα είχε κατάρρευση.

Για το κράτος της Ελλάδας εξάλλου κυρίως φταίει το γεγονός ότι πολλοί έκλεψαν εκατομμύρια από το ελληνικό δημόσιο...

Για το θέμα με τους Τούρκους φαντάζομαι αναφέρεσαι στο κείμενο μου για τον Κώστα Ηλιάκη.

Τούρκοι είναι αυτοί που από το 1974 και μετά κατέχουν παράνομα το 37% της Κύπρου. Είναι αυτοί που δολοφόνησαν εν ψυχρώ χιλιάδες Έλληνες στην Κύπρο, στην Κωνσταντινούπολη και στην Μικρά Ασία. Είναι αυτοί που διεκδικούν τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και την Θράκη. Αυτοί που έκαναν την γενοκτονία των Αρμενίων και δεν επιτρέπουν στα 20 εκατομμύρια των Κούρδων να αποκτήσουν το δικό τους κράτος.

Το ελληνικό έθνος αποτελείται από τα εκατομμύρια των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο. Είτε αυτοί είναι οι πολίτες Ελλάδας και Κύπρου, είτε είναι οι Έλληνες μετάναστες σε όλο τον κόσμο.

osr είπε...

προσωπικά θεωρεώ ότι είσαι καλόπιστος στα όσα γράφεις και γι αυτό συνεχίζω να σου γράφω

χαίρομαι που συμφωνείς στα όσα λέω σε σχέση με τους θεσμούς στυλ ΕΠΑ κλπ, αλλά από την άλλη δεν μπορώ να αντιληφθώ τι εννοείς όταν λες ότι υπάρχουν μόνο ως θεωρία

αφού αυτή είναι η ουσία, στην πράξη η ΕΠΑ δεν αντιμετωπίζει την αισχροκέρδια γιατί το σύστημα που ονομάζεται καπιταλισμός με την τάχα ελευθερη αγορά των μονοπωλίων και των λομπι που ελέγχουν τους βολευτές και τους πολιτικάντηδες τους οποίους έχουν για τσιράκια τους

και αυτό θα συνεχιστεί όσον συνεχίζεται αυτό το σύστημα της δήθεν δημοκρατίας που ελέγχεται πλήρως από τις τράπεζες και τις πολεθνικές

ενώ στην ελλάδα δεν ισχύει καν η αντιπροσωπευτική δήθεν δημοκρατία αλλά το ΔΝΤ έχει αναλάβει πλήρως τον έλεγχο του κράτους

ούτε η αστική δημοκρατία δεν τους αρκεί πλέον

αν εσύ θεωρείς ότι αυτό που γίνεται στην ελλ΄΄αδα φταίει απλά ότι κάποιοι έχασαν εκατομύρια.. τότε όκ πάσο

έλληνες είναι και οι έλληνες της αυστραλίας και της αμερικής κλπ

εσύ είσαι το ίδιο με τον σιακόλα και τον παρασκευαίδη πχ που θα αγοράσει την ΑΗΚ που τώρα σου χρεώνει 200 ευρώ όπως λες

"Για αυτό και μια οικογένεια στην Κύπρο αναγκάζεται να πληρώσει πάνω από 200 ευρώ ηλεκτρικό ρεύμα."

και όταν μετοχοποιηθεί όπως προτείνει το λαμόγιο ο νίκος κατα χακ χρυσάνθου αναστασιάδσης να δεις πως θα εκτοξευθεί στα ύψη ο λογαριασμός

αυτό κάνει η "ελεύθερη"αγορά των μονοπωλίων όπως και το αεροδρόμιο ελέγχεται πλήρως από τον σιακόλα και σου βάζει ό,τι λογαριασμό θέλει

ο τούρκος σιακόλας κόκκαλης παρασκευαιδης έχει να χωρίσει τίποτα με τον "έλληνα"σιακολα κοκκαλη παρασκευαίδη";

εδώ η ομάδα μπάσκετ του αμαρουσίου διαφημίζει τις τουρκικές αερογραμμές...... το χρήμα τους ενώνει

εσύ από την άλλη έχεις να χωρίσεις τίποτα με τον απλό άνθρωπο μισθωτό που ξημεροβραδιάζεται στην δουλειά για ένα χαμηλό μισθό και ζει στην τουρκία;

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Τις εν ψυχρώ δολοφονίες, τους βιασμούς, τους ομαδικούς τάφους και τις λεηλασίες εκκλησιών, κοιμητηρίων και αρχαιολογικών χώρων δεν τις έκαναν οι "Τούρκοι Σιακόλες" όπους τους αποκαλείς απλά ο απλός "Τούρκος εργαζόμενος" όπως πάλι τους αποκαλείς...
Εξακολουθείς όμως και πάλι να είσαι εκτός του θέματος...

Ανώνυμος είπε...

δηλαδή πιστεύεις στην συλλογική ευθύνη;

όλοι οι αμερικάνοι πρέπει να πεθάνουν και είναι ο εχθρός γιατί πάνε και σφάζουν στο αφγανιστάν στο ιρακ στο βιετνάμ στην καμπότζη κλπ

όλοι οι αμερικάνοι πρέπει να πεθάνουν κατά τη γνώμη σου;

όπως ακριβώς λένε οι ταλιμπάν

osr είπε...

δηλαδή πιστεύεις στην συλλογική ευθύνη;

όλοι οι αμερικάνοι πρέπει να πεθάνουν και είναι ο εχθρός γιατί πάνε και σφάζουν στο αφγανιστάν στο ιρακ στο βιετνάμ στην καμπότζη κλπ

όλοι οι αμερικάνοι πρέπει να πεθάνουν κατά τη γνώμη σου;

όπως ακριβώς λένε οι ταλιμπάν

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Εγώ βλέπω τους Τουρκοκύπριους στο σύνολο τους να είναι "πολίτες" του ψευδοκράτους, να παίρνουν υπερπρονόμια εις βάρος των Ελλήνων της Κύπρου και να θέλουν και άλλα και να μην νοιάζονται για το δίκαιο της πλειοψηφίας...

Όπως είδα και συλλογικά τους Τούρκους της Κων/λης να λεηλατούν κατά τα Σεπτεμβριανά, όπως τους είδα και συλλογικά τι έπρατταν τον 1922 στην Σμύρνη.

Στην συντριπτικής τους πλειοψηφία αυτό είναι.

osr είπε...

ενώ τους ελληνοκύπριους πως τους βλέπεις;

εσύ πχ είσαι το ίδιο με τον Τάκη Χατζηγεωργίου; τον Αλέκο Μαρκιδη; τον Μακάριο Δρουσιώτη; τον Γιώργο Βασιλείου; τον Μιχάλη Παπαπέτρου; την Πραξούλα του Παπαπέτρου;
την Αντρούλλα Βασιλείου; τον Χριστόφκια; τον Κληρίδη;

κλπ κλπ κλπ

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Ελάχιστες εξαιρέσεις των Ελλήνων της Κύπρου διέπραξαν εγκλήματα όπως αυτά που προανάφερα. Το γεγονός ότι με όσους προανάφερες έχω ιδεολογικές διαφορές δεν σημαίνει και ότι αλλάζει η άποψη μου σε όσα προανάφερα. Εξάλλου σε μια δημοκρατία πάντα υπάρχουν και οι διαφορετικές απόψεις, οι οποίες και πρέπει να γίνονται δεκτές μέσα στα πλαίσια του διαλόγου.